Buckaroo’s naar BearLake

We gaan weer vandaag 26 september 2023 met twaalf man naar de commerciële vijvers van de Berenkuil vissen in het karper putje BearLake. Met mijn nieuwe set hengels overgenomen van Piet moet dat gaan lukken.

Ben er eigenlijk helemaal gesetteld mee met al die spulletjes die ik van de jongens heb overgenomen. Van Piet had ik al vorig jaar al zijn Rive zitplek overgenomen en vorige week zijn shimano x5 waggler hengels en Van Arno de Cresta Idenity vaste stok. Vindt het ook steeds leuker vissen op die commerciële wateren op karpers.

Onder mijn nieuwe Shimano’s moeten nog wel een molentje komen met 24mm nylon lijn. De jongens vissen met 28/100 hoor ik later en dat gaat ik ook merken want ik zal wat karpers verspelen. Ze gaan er als een jekko vandoor wat een klappen zijn dat dan op een strakke lijn en op de berenkuil moet je ze niet al te veel ruimte geven om te knallen. Ze schieten dan richting het drijvende eiland en dan ben je de karper geheid kwijt. In die eerste meter, de hengel staat dan hoepeltje rond breekt de lijn en vaak waar je onderlijn 22/100 met een lus-knoop vast zit. Als je dan 28/100 heb kan je nog naar 25/100 onderlijn en zo zie ik Piet naast me in zijn hengel hangen. Dat redt die dan net om de vis af te remmen. Maar dat later.

De laatste sessie in Gendt vorige maand was een zakje haken kwijt. Wat heb ik er daar veel verspeelt. De karpers knalden gewoon door de lijn en meestal op knoop op de haak. Ik kreeg het niet voor elkaar als ik de haak vast zette. Trekken aan de lijn maar niet breken maar waarschijnlijk in combinatie onder water zat er toch ruimte in. Van Piet vorige week toen ik mijn hengels ophaalde een andere knoop geleerd en eentje waar je gelijk een bait bandje mee vast knoopt. Ook was de lijn te dun namelijk 16/100. Dat moet minimaal 22/100 zijn. Die lijnen zal ik dus maar op de 8vijver gaan gebruiken.

Dus zondagmiddag aan het knopen geslagen. Had weer geen 20/100 liggen alleen maar dunner en veel dikker. Dan maar de eindstukken gebruiken van de klosjes die Mario op mijn molen heeft gespoeld. Nu is die wel hetzelfde als de hoofdlijn. Helemaal verkeerd natuurlijk maar ik denk dat de knoop het zwakste schakel is. En dat zou ook gaan kloppen. Trouwens enkele keren kreeg ik een bijna rechte haak terug. Ik moet dus die Guru Kaizen hebben wel met oog om er een baitbandje aan te knopen.

Ik moet dus die Guru Kaizen hebben wel met oog om er een baitbandje aan te knopen volgens Piet. Nieuw huiswerk dus mee gekregen.

Hobbelen maar. Ben wat eerder wakker maar Theo rijdt met me mee en haal hem op in Spijkenisse. Kan ik rustig in de auto de hengels inladen. De rest ligt er al in en een paar bakken koffie achterover slaan. Broodje smeren en een paar koude frikadellen dan redt ik het wel tot een warm balletje gehakt op een broodje tussen de middag. Moet toch nog zoeken in Spijkenisse omdat een huisnummer verkeerd wordt overgenomen in mijn telefoon bij kaarten. Gebruik die app altijd en werkt feilloos maar nu een even nummer ipv een oneven nummer en wordt helemaal verkeerd gestuurd. Daardoor is Theo niet zo gezellig in de auto als die eindelijk kan gaan zitten. Was die bijna zijn vis spullen kwijt. Hij gaat ff naar binnen tijdens het wachten om een boodschap weg te brengen en er stopt gelijk een auto. Die denkt zeker dat het grofvuildag is. Hij is net op tijd weer terug. We zien er de humor wel van in. Theo heeft een nieuwe uitgebreide visplek gekocht en ik met mijn nieuwe hengels. We hebben visdrang.

07:10 uur.

Maar als ik vijftien jaar geleden naar Nijkerk reed dan deed ik dat net niet in een uur. Weliswaar ’s nachts maar toch. John mijn vriendje had daar ook een fotohandel/studio zaak en als ik dan een bruidspaar voor hem op film vast legde deed hij er eentje in ruil voor mij. Met de belastingdienst kon dat dan zonder knip. De vakantie waren drie weken verschil met onze en deze regio want mijn topdag lag altijd rond 4 september en bij hem dus wat eerder. Die bruidsparen wilden lekker gekleurd zijn en al hun familie erbij dus was het hoogtij dagen voor de bruidsfotografen net na de vakanties. Wij duiken nu overal de file in. Moeten al die mensen niet werken.

08:29 uur.

Dus zijn we er een half uurtje later op de plek. De vaste diehards zitten al te vissen natuurlijk. Die zijn altijd al een uurtje eerder dan de rest.

We melden ons eventjes bij Arno en de groep is compleet. Wij zitten aan de overkant. Aan deze zijde links van Arno zitten Kees Westdorp met zijn broertje Peter. Dan om de clan vol te maken Marco en rechts van Arno zitten Tjeerd junior en Tjeerd senior.

We zitten weer heerlijk bij elkaar dat heeft Arno weer goed voor elkaar geregeld.

Op mijn plek is Remco gaan zitten want die wil met de vaste stok vissen. Dat tussen de waggler boys zal geen succes zijn dus wil die graag in dat hoekje vissen tegen het kantje aan. Geen probleem hoor ik schuif wel een stukkie op. En hij zal er dik succes mee hebben en er 40 vangen vandaag en dat met vier deeltjes. Ik zit daar dus naast en Theo schuift even later er nog tussen. Op zijn plek zit die een beetje alleen en naast me kunnen we op dezelfde voerplek vissen als vorige keer. Dat bleek succesvol te zijn. Links van me zitten dan nog Peter, Mike en Piet sluit ons rijtje.

In mijn rug zit ik tegen die forrelenplas aan en daar stikt het van de vis aan de oppervlak. Wel veel beschadigde vissen met van die witte wondjes op hun rug en flanken. Maar zo zie je ze wel goed zwemmen in het donkere water. Bang zijn ze niet want je moet je best doen ze te laten schrikken. Dat ze niet azen zien we later als er een vliegvisser arriveert en er geen eentje kan haken.

En terwijl Theo en ik ons installeren wordt er overal al dik vissen gevangen. Het is allemaal wel fijn geregeld door Arno zo met z’n allen rond dat drijvende eiland te vissen. Die bestaat uit twee losse zelfstandige drijvende stukken waar we dan tegen aan zitten te vissen met z’n allen en de dikste vissen liggen er onder in ambusch. Marco zit eerst op vijf deeltjes maar al snel nog geen meter uit de kant. Gaaf om te zien dat dobbertje zien vertrekken naar de diepte en dan dat geweld met meters elastiek uit de top. Hij moet zo af en toe weer delen bij zitten. Ook verspeelt hij er zo nu en dan ze zijn zo nu en dan gewoon te sterk voor de vaste stok.

09:00 uur.

Zo alles is uit de auto en geïnstalleerd. Op mijn Rive eiland en mijn nieuwe set hengels is het zo een mooi setje geworden. Daar gaat ik heel veel plezier mee beleven.

09:13 uur.

Zo mijn maatje weer in crime vandaag heeft voor me een lekker bakkie koffie voor me meegenomen. We missen wel door die files onderweg een appelpuntje met slagroom erbij dat is wel jammer.

09:30 uur.

We doen iets verkeerd want er is weinig aktie aan de andere kant van mijn hengel. Peter, Mike en Piet zitten al in de dubbele cijfers na een uurtje vissen. Zijn een half uurtje eerder begonnen met pellets schieten en dat halen we niet meer in. Die vis zit daar nu en met z’n drieën de stek onderhouden daar kunnen we niet tegen op schieten. Als de ene drilt blijven de anderen pellets brengen.

09:37 uur eindelijk aktie.
09:38 uur hebbes.
09:37 uur bij de buren ook raak.
09:39 uur.
09:37 uur ff wachten.

En van mijn eerste vis wil Theo wel weer wat foto’s maken. wordt weer een hele reportage. Bedankt goosert.

09:47 uur.
10:16 uur.
10:05 uur.
10:41 uur.

Het loopt nog niet als bij mijn linker buren maar zo af en toe vang ik een vis. Moet wel dicht bij het eiland gooien. Hoe dichter ik erbij lig hoe sneller de aanbeet volgt. Soms net na het neervallen zoals uit het boekje. Wel verlies ik er weer veel door lijnbreuk. Krijg onderlijntjes van Theo want op de mijne zelfgemaakte zit eigenlijk een te kleine baitband. Maar zal later de mijne toch gaan gebruiken met gebruik van zo’n bandspredder. Gaat ook best goed wil het niet zo zijn dat de Kamakatsu haken gewoon uitrekken. Geen lijnbreuk meer op de knoop van de haak dus dat is al een stuk beter. Wel op de knoop, knoop verbinding en dan de hoofdlijn.

10:55 uur.
11:27 uur.

Theo naast me zit samen met Tjeerd junior aan de overkant als enige zonder vis. Theo schiet te weinig korrels en met zijn hengel keuze en lijndikte haalt hij op twee meter net niet mijn voerplek. Moet em overhalen maar heb nog een hengel in mijn foedraal die die mag gebruiken en na mijn vijfde vis is die dan eindelijk om. Een paraplu dobber heeft die nog en die wil ik er wel voor em aan zetten. Maar Peter ziet dit alles met lede ogen aan en biedt aan om die dobber af te stellen voor Theo. Ik zeg doen want die doet dat vele malen beter dan ik dat ooit kan doen.

11:29 uur.

Met de eerste worp trekt Theo bijna een piercing aan de overkant bij Kees Westdorp. Zoheey dat gooit wel wat makkelijker is zijn reactie. Hij wou er eerst niet aan want geloofde net als ik die wat sceptisch was over 2/100 verschil in lijndikte dat dat zo’n verschil maakt met de werp afstand.

11:30 uur en in het zakske.

En net als Tjeerd Junior die even later komt kijken gaat eventjes langs Peter de Boef om een dobber en de goede afstelling en uitleg. Die is na de eerste worp bijna zijn hengel kwijt tijden het zoeken naar zijn katapult om pellets bij te schieten.

11:32 uur.

Mijn buurman is er reuze blij mee zeker na onze sepert van de vorige keer. Moet nog wel leren hoe je ermee op de foto gaat en altijd door de knietjes. Als die vis nu valt is die intern beschadigt en gaat die over een paar dagen dood.

11:34 uur.

Peter weer met een heel mooi exemplaar. Daar is deze champ zelfs eventjes mee bezig om em te landen.

En hij heeft alle tijd voor je om zijn vele systemen met de dobbers uit te leggen en hoe ermee te vissen. Want dat is wel een dingetje en hij betrapt me er op dat ik ook zijn systeem het bruine balletje waarbij je het gewicht van een pellet nauwkeurig kan ne moet instellen met een kop van een afgeknepen afzoom spelt uit de naaidoos van mijn vrouw die je er dan insteekt. Zo gevoelig gaat dat dan.

Dat balletje neemt water op en zal dan steeds sneller zinken. Gaat dat op een gegeven moment te snel naar je zin dan trek je er een spelt uit. Zo gevoelig is dat. Maar deze revolutie gaat snel bij Peter en komt met een nieuwe dobber op de proppen als ik vraag of hij nog wat van die spelden bij zich heeft. Want het balletje is nog te droog om mee te vissen. Hij heeft ze nu twee keer geseald met een geheim proces en nu nemen ze geen water meer op. Afregelen met warteltjes van een gepaste gewicht zodat die langzaan door de waterlaag vertrekt en tergend langzaam zinkt en klaar ben je nu. Ik mag vandaag met die nieuwe idee gaan vissen van hem. Ben er blij mee.

11:50 uur nee die is nog niet schepklaar.
11:51 uur en met de parapludobber.
11:51 uur en vakkundig genet.
11:52 uur een metervis.

En dan heeft Peter het aan de stok met een dikke graskarper. Mike had er al eentje verspeelt omdat zijn net gewoonweg te klein was. Die was een dikke meter en een hele dikke rug. Maar deze mag er ook wezen wat een bak. Ze komen relatief gemakkelijk mee maar onder de top aangekomen gaan ze er weer vandoor en kan je aan de bak. Wat een geweld. De ene na de andere run moet je pareren met je hengel en de slip van de molen.

Wat een bak van een graskarper.
En ik mag ook meedoen.

En tijdens al dat geweld naast me mag ik dan ook mijn zesde karpertje van de ochtend sessie vangen. Wat een verschil van vissen in dit water. Weet je gelijk wie die dreunen geven, wat voor formaat vissen dat zijn die als alles af is na de aanbeet. Dat is gewoon één dreun en een ronde stok. Heb em nu goed verzekerd of vast want anders zie je die nooit meer terug.

Een betere promotie is er niet voor zijn dobber serie. We zijn er allemaal hilarisch van en nu vangen we allemaal vis in die commerciële vijvers en dat is wel zo leuk als je met z’n allen op de pad bent. Gezelligheid staat voorop maar we zijn die grote verschillen van aantallen in vangsten de man een beetje aan het inlopen.

12:08 uur.

Als dan mijn maatje het dubbele vangt in deze ochtend als de gehele dag van de vorige sessie dan gaat het dus goed ook in deze hoek. We hebben in ieder geval een veel beter zin er in. Wat een verschil met de vorige keer.

De middagpauze deze keer met een broodje en balletje gehakt. Altijd goed daar komen de verhalen pas goed los. Gezellige boel hoor met de Buckaroo’s. De één heft nog een mooier verhaal of aanvulling dan de ander. En dat gaat allemaal niet altijd over vissen maar dat hoefde ik zeker niet te vermelden.

12:53 uur.

Als we dan weer om één uur verder gaan vissen daar waar we gebleven waren.

12:59 uur.
13:04 uur.

En Theo start waar die geëindigd is en zit gelijk weer in zijn flow. Dat is een prima stokkie hoor ik em zeggen. En Piet weet daar alles van. Van hem heb ik ze vorige week overgenomen. Die kent die buiging wel van die Shimano’s X5 hengels. Daar is niets mis mee en vangen al die beuken en klappen achteloos op.

Wilde nog deze waggler dobber uit proberen maar vindt mijn nieuwe hengels er te licht voor. Volgende keer maar eens proberen op Land van Paling met mijn vorige wat zwaardere spinner. Want ik kom er eigenlijk nu niet aan toe.

13:42 uur.

Links naast me daar gaat het nergens meer om. Met z’n drieën de plek volop bestoken met pellets werpt zijn vruchten af. Daar is het niet normaal. Tenminste voor ons gewone stervelingen. Vaak allemaal tegelijkertijd aan het drillen. Wie moet er dan pellets schieten en dan zie je dat ze ook weer even moeten wachten tot dat ze weer volop gaan azen. Het is blijven brengen dat levert vissen op.

Theo maakt er wel een paar plaatjes van.
13:50 uur mijn eerste van vanmiddag.
14:01 uur en nummertje acht voor vandaag.
13:43 uur.
13:55 uur Mike met een mooi schubkarper.

En allemaal mooie vissen maar die ik kan netten zijn een slagje kleiner dan de drie musketiers die naast me zitten te harken. Die grotere vissen die knallen gewoon door mijn spulletje heen. Moet weer terug naar de tekentafel en zwaardere onderlijnen met dito haken fröbelen. Maar dat gaat goed komen dat verzeker ik je.

En Mike laat zijn setje ook ff molesteren door een toeschouwer. Ach joh, zegt die, die man heeft vroeger ook altijd gevist en laat die man nu ook weer eens een visje vangen. Kost vandaag alleen een dobber. Even later stapt er bijna iemand op het shepnetsteel van Peter. De vrouw zit een eindje verderop met wat vrienden en vriendinnen aan de waterkant en de mannen vissen. Ze schrikt zich een rotje als ze hoort dat dat steeltje €420,- kost. En dat hengeltje €1700 met een molentje van €900. Maar waarom vier hengels je kan er toch maar met eentje vissen vindt ze. Ze hebben allemaal een ander systeem om mee te vissen legt de meester, de goeroe van de commerciële putjes uit. Zal het je nog sterker vertellen zegt Peter ik heb er thuis nog een twintig staan. Ze rolt bijna om. Ik zeg tegen haar je kan toch ook met twee paar schoenen doen. Een paar voor de zondag voor naar de kerk en een paar om op te werken. Tja toen brak de discussie los natuurlijk. Heerlijk.

14:35 uur pak ik nummertje negen.
Maar je ziet het zeker al, die van Remco.
Of die van mij.

Het is een heerlijke dag vissen met z’n allen. Het weer is super en dat voor eind september en de temperatuur blijft nog een weekje hangen rond die twintig graden. Lekker hoor dat is genieten. Gaat zeker nog een keertje naar Land van Paling voordat ik achter de snoekbaarzen aangaat. Dan moeten eerst de blaadjes vallen en flink wat water vallen het liefst bij de Oosterburen zodat het lekker gaat stromen. Dan heeft de BassBuster geen tijd meer om op een stoel te gaan zitten en een voerplek aan te leggen. Dan ben ik bezig met een hele andere tak van discipline in deze hengelsport. Maar dat voor latersss.

15:23 uur.

En Theo gaat gewoon door naast me met netten. Die heeft het naar de zin nu alles loopt zoals het moet. Wat een vissen nu het lukt. Gaaf zo.

15:55 uur.
Dan mag ik ook de tien vol maken.
Maar je ziet het wel hé.

En dan heeft Mike er weer een graskarper aan en Theo heeft die nog op zijn bucketlist staan. Ze verwisselen snel op het zit eiland van Mike en nu kan Theo aan de bak en zijn eerste graskarper vangen. Dat wordt lastig voor em om dat nog te overtreffen van vandaag want het is weer zo’n bak. En ik vang dan mijn tiende van de dag, tjsa je ziet het valt in het niet qua grootte.

16:03 uur.
16:22 uur.

Peter zit eventjes bij Mike, Peter en Marco te klessebessen. Die klaagde al dat die zere armen had van het vissen trekken. Niet gek natuurlijk want daar was het ingooien en je hengel goed vasthouden anders was je die kwijt. Peter Westdorp vangt toch ook nog zijn schubkarper. Wat een mooi exemplaar weer ook. Kom naast me zitten zegt Mike en ik gaat op de kanis zitten van Peter. En jawel hoor dat is ingooien en drillen of mis slaan. Zo pak ik toch nog in het laatste kwartiertje twee mooie vissen. Helemaal goed doet ik het nog niet want Mike naast me pakt er nog vijf. Lijkt wel een machine en die trekt de vissen zo in één keer in zijn schepnetske.

Foto van KeesW: van zijn broertje Peter.

Marco is ook lekker bezig aan de overkant.

We hebben allemaal onze vissen kunnen vangen. Ik heb een prima dag zo gehad aan de waterkant. Wat een spektakel zo nu en dan en dan zie je dat een middag Land van Paling heel wat anders is dan deze commercial vijver vissen. Gedresseerd om met de waggler dobber te bevissen en dan die aanbeten. Die zijn zo hard. Er zitten er hier veel meer in en een stuk kleiner dan in ons vereniging water dus die voedselnijd, het eerder er bij zijn bij die pellet die naar beneden dwarrelt dan een ander dat heb je dan niet. Maar wat een lol. Dus je doet het aardig op Land van Paling maar dan kom je hier en kan je opnieuw beginnen met je huiswerk maken.

Ziet er weer goed uit.
Pindasaus op de kachel bij Arno.
Tjeerd senior.
Was ook lekker.
Theo zorgt goed voor me.
Tjeerd junior, Peter en Mike.
Dat wordt morgenmiddag smullen bij StamtichFreek.
Wel zelf doen deze keer.
Dankjewel.
Remco en Theo.
De broertjes Peter, Marco en Kees.
Wel ff doorlopen want er zijn eer kapers op de kust.
17:49 uur het is weer rustig aan de vijver.

Wat een mazzel weer jongens morgen middag aan de StamtichWarungFreek. Of als er wat ruimte is voor de BBQ dan neem ik em mee naar de VethsVk want morgen ochtend weer een viswedstrijd aan het Voornse Kanaal. Nog een staartje BBQ is er over en raad eens aan wie Arno dan denkt. Wereld goosert bedankt.

Aha daar istie

Theo kruipt tussen de hengels op de bijrijders stoel. Dat gaat lukken zo hoor ik maar zie em niet. We speren naar Spijkenisse en er wordt al druk gecommuniceerd hoelaat we thuis zijn. Dat kan niet om het avondmaal gaan lijkt me en als ik dan begrijp waarom het gaat geef ik nog maar wat meer gas. Was weer een heerlijke dag met de Buckaroo’s en de laatste voor dit jaar. Volgend jaar eerst weer de zomeravond competitie en Marco is daar al druk mee aan de slag hoe dat weer aan te pakken. Wat vroeger in het jaar beginnen en vroeger op de dag. We horen het wel. Er is nog niet zoveel vis gevangen als vorig jaar dus dat belooft weer wat. Zal weer feederen op de brasems zijn want dat doen ze liever dan op de voorns. die later te vangen zijn op het Voornse Kanaal. Heb er zin an…

3 antwoorden
 1. Mike
  Mike zegt:

  Heerlijke visdag vis gevangen, heerlijk gegeten
  Snel.weer , Peter bedankt voor les en dobbers
  Arno bedankt vokr regelwerk
  Beheerder bearlake voor heerlijke bbq
  Tot snel maar weer
  Bedankt freek voor schrijf en foto werk x

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *