VethsVk 23.10 Voornse Kanaal bij RIJO

Vandaag woensdag ochtend 20 september 2023 heeft Jan Jobse gekozen voor het Voornse Kanaal ter hoogte van de dansschool RIJO van Chiara en Danny.

Als ik er net na half acht ben is het wachten op Hans en we kunnen een lootje trekken. Ik natuurlijk weer als laatste want Jan de Bruin is er weer bij.

Jan heeft het liefste vandaag nummer één zegt die maar als hij dan mijn linkerhand kiest is het nummertje twee. Ook goed volgens hem en volgens mij kan die zo met een glazen bol gaan zitten op de kermis. Ik loop te ver vooruit nu. Maar als ik mijn rechterhand opent zit daar tien in. Dat is het eindnummer zegt Jan meteen. Dat is dus heeel mooi. Naast me zit deze keer geen Joop want die zijn auto was in bruikleen. Maar natuurlijk Aad. Die trekt de laatste wedstrijden altijd het één na laatste nummer. Doet die goed natuurlijk.

08:26 uur.

Ik zit hier niet graag. Wat een stront boel is dat daar. Er is geen tien vierkante centimeter vrij in de gras rand van de honden poep. En stinken dat dat doet want we rijden er met de auto al sowiso door heen met parkeren. Je moet ook de eerste kilometer zo dadelijk rustig aan doen want als al die smurrie in je wielkasten slaat ben je helemaal in de aap gelogeerd. Maar gelukkig is er een dikke meter gemaaid nog maar pas geleden. Dat scheelt al een stuk ik heb medelijden met die grasmaaier bestuurder. Volgende week zitten we op een voor mij dan nog minder stuk water. Aan het Kanaal door Voorne ter hoogte van de Ravelijnstraat. Daar raast dan op vijf meter afstand van je de autobussen en overige verkeer achter je langs. Als het dan zo’n weer is als vandaag met erger nog wat regen dan kan je je lol op van de herrie en opspattend water. En als de zon mag schijnen heb je die altijd de gehele dag recht in je gezicht. Door de spiegelingen in het water is dat lastig vissen met een dobbertje. Maar we gaan er ons best doen want omstebeurt mag een ieder mag een keertje kiezen waar die het liefst vist. Ik zou de steigers kiezen op de nummers waar op dat moment de brasem zich ophoud maar dan zit ik alleen te vissen. De meeste zijn slecht ter been en durven dat niet meer boven het water te vissen.

Dan precies om 09:00 uur pakt Aad zijn eerste vis.

Nu ik het eindnummer getrokken heb gaat ik feederen. Wilde met de vaste stok op voorntjes tikken gaan maar met deze wind Bfr.5-7 is dat lastig. Alhoewel op dit eind nummer kan je makkelijk met vier deeltjes gaan vissen maar gok toch op de ene bonus vis dan vijftig voorntjes, bliek, baarsjes, winde, roofbleitjes en grondels te vangen. Maar het is taai vandaag. Kleine vis zat die aan de method zit te plukken en Aad naast me pakt zijn eerste voorntje met een lange wapperlijn en een made van een decimeter. Dat gaat de schaal niet doen trillen zo dadelijk. Ik gok toch op wat groters.

09:31 uur.

Ik heb twee voerplekken gemaakt. Eentje schuin naar rechts naar de overkant onder aan het talud een twee meter van het riet vandaan. Omdat ik schuin naar rechts gooit en met die wind een halve meter naar links of rechts is nu wat verder het talud op of af. De tweede gooi ik driekwart recht vooruit. Die zal dan net uit het midden liggen van het Kanaal op het diepste gedeelte. De method zakt natuurlijk schuin naar me toe. Maar we staan een half uurtje later in ieder geval kiet en van de nul af met de dichtbij hengel. Dat dan weer wel natuurlijk.

09:41 uur.

Dan op de maïs pak ik een mooie voorn vanaf de overkant. Daar moet je er gewoon een paar van vangen. Tien voor een mooie platte qua gewicht maar dat gaat me niet lukken vandaag.

Mijn vriendjes zijn er ook weer. Een van de Veths heeft een gedeelte van zijn boterham te water gegooid dat meedrijft in de wind. En dat vinden die rakker super snel. Stukje bruin brood in die golfjes. Knap hoor met zo weinig contrast vanuit de lucht.

11:47 uur.

Om dan eindelijk, eindelijk na van alles te hebben geprobeerd een dikke brasem te kunnen foppen aan de overkant bij het talud van vier meter bij het riet om kwart voor twaalf. Heb ik nog drie kwartier voor een tweede en waarschijnlijk de eerste plaats voor vandaag te pakken. Mijn adrenaline stroomt weer door de aderen. Ik ben er weer volledig bij en de concentratie is weer 110%. Nog zo’n platte en ik doet weer mee vandaag.

Ben aan het vissen en Gerda was er vaak bij.

Nog een mooie anekdote van vandaag. Zal rond de eeuw wisseling zijn geweest zijn toen ik weer ging vissen. Het virus was zo aangestoken door de toenmalige voorzitter van de HSV Voornse Kanaal en dikke vriend Frans van Dun. Die bracht me in kontakt met Ben Zwart een wereld goosert was dat. Die leerde me toen feederen want dat was helemaal nieuw voor me. Ik had al sinds mijn verhuizing uit Zwijndrecht 1989 geen hengel meer aangeraakt. Ik was stromend water gewent de rivieren rondom Dordrecht en dan is stilstaand water dat was voor mij om in slaap te vallen. Nee dat was het niet voor mij. Mijn schoonvader was ook sportvisser maar viste in zijn laatste jaren op zee. Ik kon de tijd niet opbrengen voor een paar uurtjes vissen boven de wrakken en de rest van te dag heen en weer varen. (Zie in de BassBusterAvonturen; https://bassbuster.nl/1998/08/01/makrelen-vissen-met-mijn-schoonvader/) Was ook druk genoeg met de zaak. Vissen met een molen was er toen nog niet in mijn tijd voor het millenium.

Het thuiswater van Ben
Na twintig jaar vrijgegeven..

Maar Ben leerde me hoe ermee te vissen en dan gingen we meestal naar het Kanaal door Voorne of in zijn eigen wijk op de Glacisweg. Zal het nooit vergeten. Zo vertelde ik dat ik Engelsen had zien vissen met een soort van Quiver tip maar dan bij het handvat. Zo konden die met harde tegenwind en dikke golven toch alles feilloos registreren door dan met de top onder water te vissen. Hoe zag dat er dan uit vroeg die aan me en ik vertelde dat aan hem. Twee dagen later had die dat voor me gemaakt op zijn kamertje waar gewoon o.a. een draai- en zaagbank stond en helemaal vol met gereedschap en een werkbank. Ik was dat niet gewent dat iemand dat zomaar voor me deed uit het niets. Wat was ik blij met mijn kado van hem. Vandaag weer uit de koffer gehaald en dan komt alles weer boven. Zodoende laat ik jullie er ook kennis van maken. Maar het was niet nodig om er mee te vissen met de wind komende van links. De top van de hengel stond roerloos stil één centimeter boven water. Herrieneringen sparen doen we met deze site en daar hoort deze zeker bij. Zal het ook nooit vergeten en dit soort herinneringen komen nog regelmatig ter sprake aan de Stammtisch in WarungFreek.

12:50 uur.
Dat is dan afgerond naar…

Ik krijg geen beet meer op beide stekken laat staan een lijnzwemmer van een redelijk formaat vis. Wel zo nu en dan heel klein spul zo te zien aan het aangevreten, leeggezogen of platgenepen maïs, maden of wormen.

Ach, maar we zijn weer lekker uitgewaaid zal ik maar zeggen en niet het enigste positieve gelukkig is het droog gebleven. Daar hebben we wel meestal mazzel mee op de woensdag ochtend.

De stand van vandaag van Jan F

De stand van vandaag genoteerd door Jan Jobse. Van de gekke natuurlijk en het word elk jaar slechter gevangen. Doen die beroeps hartstikke goed. Vissen alles leeg maar je kan er niets van zeggen. Ze hebben de vergunningen er voor. Eerst het Haringvliet leeg vissen na het IJsselmeer en je zie ze al jaren bij het winkelcentrum. Ongegeneerd onder de ogen van de mensen die er boven wonnen. En alles gaat mee. Het wordt later uitgezocht wordt er dan gezegd. Ze hadden cabaretiers moeten worden. Nu wordt ik vandaag met één mooi platte van twee kilo nog vierde ook.

Ik gokte op twee brasems vandaag op het eind nummer i.p.v. met de vaste stok te gaan vissen in die wind. Jan en Cees hebben zich drie slagen in de rondte gewerkt en dik drie kilo kleine vis gevangen. Jan had nog wel twee mooie baarzen en Cees verspelde een hele grote voorn. Hoorde van Nuno dat die met voor vissen er ’s morgens twee blieken ving en na tweeën 19 brasems. Daar zit wel wat in want hij pakte in de laatste vijf minuten ook een hele grote brasem en dat met twee blieken uit het eerste kwartier heeft die drie kilo. Gedeelde eerste plek samen met Jan.

Dan rest ons nog de definitieve uitslag van Jaap uit de computer van hem om het weer kompleet te maken voor vandaag. Gerbrand heeft gekozen voor volgende week om te gaan vissen op het Voornse Kanaal ter hoogte van de Ravelijnstraat. Vergeet dus allemaal je zonnebril niet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *