Maar weer naar het Voornse Kanaal

Van Timo mag ik er ook eentje drillen.

Donderdagmiddag 12 september 2019 is Timo vrij en wil graag het water op. Maar de wind staat op z’n zachts gezegd kl@#te ZW 6 en dan is het op het Haringliet een graadje erger. We kunnen naar de oude Maas gaan met de auto en traileren in Zwijndrecht, de Ijssel, er in Middelharnis in en richting Den Bommel, of misschien het Volkerak

Maar allemaal een end weg. We gaan richting Koopvaardijhaven om de sluis te passeren om twee uur. We zijn er vroeg en dobberen nog even voor de haven op het Freek Oosterhuis Plein maar we kunnen niets trickeren terwijl het er stikt van de vis op de Hummingbird.

Het spuien heeft hij zo door, niet vastleggen.

Leo was ook op de Punt en ziet ons binnen varen en natuurlijk komt hij ff klessebessen. Kan die gelijk een plaatje schieten van boven af.

Maar nu moet hij snel wezen.

Maar dan staat het water bijna gelijk met het Kanaal en moet die opschieten om de brug te halen. Die gaat zo voor ons open. En Leo heeft het altijd druk als hij de ECT moet loslaten. Klusje hier, een verfje daar, verhuisinkie, karretje regelen, voor iedereen naar het grof vuil. Een gouden gosert. Maar nu moet die als een speer naar van Lunteren. Die heeft al twee keer gebeld waar die blijft en dan zie je toch enige zweetdruppel opkomen op dat lachbekkie. Die kan je beter niet laten wachten…

Daar is dan eindelijk onze beloning en wat voor eentje.

Tegen tweeën beginnen we en hebben tot vier uur de tijd of we moeten overnachten op het Kanaal. Dat kan natuurlijk ook. Doordeweeks zijn de tijden dat de sluis open gaat minimaal en is om vier uur de laatste kans. We zitten heerlijk want hier is er bijna al helemaal geen wind. Een briesje mee in de rug en net als in een ballonvaart dan is het heerlijk op het water en dan zitten we in ons T-shirtje. Wat als enige ontbreekt is een aanbeet. Te mooi weer denk ik. Wel een paar beuken op de hengels ik heb zelfs op de heen weg nog dat hij ff vast blijft zitten maar dat is het dan toch. We zijn alweer bij de nieuwe brug die ze aan het bouwen zijn voor het nieuwe industrie terrein en wat schets onze verbazing. Die is nog lager dan de rest van de bruggen over het Kanaal. Jammer hoor. Dat die doorgang er dan niet meer is naar Vlotburg om te trollen. Leuke dagen meegemaakt met Joop Flohil als het te hard waaide voor de grote plas.

Het is een hele dikkerd.

Maar op de terugweg tegen het windje in met de trui aan dus is het wel raak. En vangen we onze predators de Esox die ons kunstaas, we doen gewonde visjes na achter de boot met pluggen, jerkbaits en van alles nog wat wat ons is aangesmeerd in de winkel en youtube filmpies, het hoofdmenu van onze grote groene vriend.

Esox is een geslacht van roofvissen uit de orde der snoekachtigen (Esociformes). Ze komen voor in het zoete water van het noordelijk halfrond. De langst gemeten snoek was 183 cm lang en woog 35 kg.

Bron; Wikipedia

Wat een krachten komen er los op onze Godfathers van Spro met tien en twaalf honderdste 8braid. Geen obstakels. We vissen vanuit de boot dus met licht materiaal. Daarom de zware trolstokken thuis gelaten en het is een genot de vis zo te drillen. Wat een krachten komen er los. De ene run na de andere moeten we pareren. Maar uiteindelijk zijn we toch de winnaar en kunnen we er mee op de foto.

Brug is alweer naar beneden het spuien kan beginnen.

Nu snel naar de sluis anders zijn we te laat. Hard varen kan niet en waar het kan lukt het 20km maar tussen de woonboten moet het gas los. We willen hier nog vaker komen vissen als het buiten niet te doen is. Dus om vijf uur dobberen we weer op het Haringvliet en zijn gelijk geduchte van die golven die over de boeg komen. Das ff ander wat een verschil. We kijken elkaar aan en we proberen het nog even in de haven,

Het is ff zoeken maar we vinden wat.

Voor de haven zijn ze er nog niet. Er staat ook veel minder waterplanten als vorige jaren en erger er is ook veel minder aasvis op het Haringvliet. De meters dikke jongbroed mis ik die er altijd was waardoor je meer je best moest doen om een roofvis te verlijden tot een aanbeet. We zoeken wat ondiepten op en ik zie een vis liggen op een bult. Laat maar zakken zeg ik en Timo en die is bijna zijn hengel kwijt. Wat een beuk. en na weer een lange dril laat zich weer een mooie snoek zien. Was weer een heerlijke dag. Misschien te mooi het was heerlijk vertoeven op het water maar we wachten op bewolking en neerslag voor hoger water en de daarbij behorende stroming in ons delta gebied. Voor de vangsten dan.

Kijk zo zie je dat het broers zijn geen waadpak aantrekken en net te ver in die plas in stappen om de boot recht te trekken. Niet zo’n ramp nu. Het water is net geen 20 graden. Moet gelijk aan m’n goede vriend en vismaatje Joop denken. Die presteerde altijd natte dat die poten had  die een waadpak aan met traileren….

Het liefs wat neerslag bij onze Oosterburen dan kunnen we er rekening mee houden en plannen wanner we gaan vissen. Hoor ik nu dat de Oude Maas te slecht wordt voor drinkwater i.v.m. de waterstand en vervuiling en we laten het Haringvliet leeg lopen en dat wordt dan zouter. Overal in de wereld zouden ze jaloers zijn op zo’n groot zoet water bassin. We slaan een beetje door denk ik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *