ZanderMania 2017

Zondag 14 mei 2017 doen we mee aan de ZanderMania in Cloucester die Gary Palmer organiseert. Eens zien hoe ze dat in Engeland organiseren. Van overal kwamen de roofvissers vandaan

We vertrekken zaterdag om twee uur naar het zuiden van Engeland en precies om vijf uur gooien we onze spullen in de kamer van de B&B van Jens en Kim Eberhardt. We worden begroet door ….. een Duitser in een shirt van de nationale ploeg. Eigenlijk willen we gelijk omdraaien maar vooruit. Tis maar voor één nachtje hahaha

Boven in bivakkeren we.

Eerst maar eens de kamer luchten want eerst denk ik dat de vorige huurder al een paar weken onder m’n bed ligt en die zijn ze vergeten maar volgens John hebben ze hier en hond te logeren gehad.

T.o.v. ons onderkomen.
We wandelen richting de Docks

We horen dat het een klein half uurtje wandelen is naar het centrum en het water waar we morgen moeten vissen. Dat doen we dus en kan de auto opgeladen worden. We zien dat de auto zo aan het stopcontact aangesloten dat morgen ochtend om half zes de accu’s volledig vol zouden moeten zijn. Letsgo.

Maar eens uitgaand leven van Cloucester bezoeken.

We lopen naar het kanaal waar er morgen gevist gaat worden en dat ziet veel belovend uit. We zien alleen geen andere deelnemers die het bekijken laar staan iemand vissen. Dan maar naar de Docks waar het hardstikke gezellie is. Het uitgaan begin net op te starten en nergens anders zie je zo’n verkleed wijze als in Engeland. Wat zien die meiden er allemaal uit..

We zijn er klaar voor.

We gaan zitten in The Lord High Constable of Engeland. Een bar van een metertje of veertig en vier rijen dik om te bestellen. Met 10 barkeepers moet je nog vijfentwintig minuten wachten voordat je bediend wordt. Er is een Casino maar wij lopen door naar het buiten terras aan het water. Lekker mensen kijken want je komt hier ogen te kort en iedereen wil wel een praatje met je maken. Dat komt dus helemaal goed met Johnie bij je.

Rustige straat waar we bivakkeren.
We moeten dus wel bier drinken.

Ze komen hier zelfs zonder frisdrank te zitten. De machine stopt ermee en de monteur komt pas maandag. Dat kan alleen maar in Engeland zegt John. Op de terugweg nog even naar de supermarkt daar is werkelijk alles te verkrijgen aan levensmiddelen en met 26 kassa’s kan het hier dus wel eens druk wezen. Vooral eind van het jaar want ze zijn beroemt om de goede complete maaltijden met de kerst voor in de oven.

Hier moeten we morgen dus gaan vissen.

Kost eventjes wat tijd maar na twee keer 9 mijl heen en weer door Gloucester zijn we dan toch op het startpunt dik op tijd 14 mei 2017. En na wat opstart moeilijkheden mijnerzijds, ik heb wat verkeerds gegeten gisteravond (liquid ass) en moet me ff afzonderen maar dan ben ik er helemaal klaar voor.

De briefing.

Ik heb m’n hengel al een paar weken geleden aan John mee gegeven maar die is veel te zwaar voor dit werk. Normaal vis ik daar mee op het Voornse Kanaal maar dit water lijkt in de verste verte niet op m’n eigen thuiswater. Het gaat hier om visjes van een 20-30 cm. Je kan er bijna door heen kijken en de eerste wordt gevangen in ons vak bij de briefing binnen vijf minuten terwijl ik mezelf aan het verlossen ben van dikke buikpijn. Ik mag wat shads en loodkoppen van Gary lenen want die komen natuurlijk niet door de beveiliging op de Airports. Heb alleen wat zakjes shads bij me.

Die moet het dus gaan doen, dan maar een wat groter shad.

Maar we kunnen kort zijn over de wedstrijdperikelen. Er is door zestien man vis gevangen van de honderdzestig deelnemers. Net om de hoek bij ons wel de grootste vissen van in de vijftig centimeter gelijk bij het begin van de wedstrijd door een Poolse deelnemer. Geloof trouwens dat het allemaal Polen waren die plaats tien tot drie in namen. Een paar locals die met de auto naar het begin zijn gereden daar waar we gisteren hebben gekeken zijn uit eindelijk de winnaars geworden. Gelukkig voor de organisatie dus wel Engelsen. Denk trouwens dat ik als Nederlander het verst heeft gereisd want het zijn wel Zuid Afrikanen, Polen, Roemenen enz. Maar die komen uit Londen en omgeving. Ben vergeten met ze op de foto te gaan.

Het stinkt hier gewoon naar glasogen, als ze ergens moeten zitten dan toch op dit breedste stuk.

Ik had op z’n minst wel een visje verwacht te vangen maar op twee aanbeten van kleine misschien wel baars heb ik heel de dag een tennisarm staan gooien. Het grootste gedeelte van de ochtend hebben we op het brede stuk gestaan waar ander water binnen kwam. Op dat puntje aan de overkant op die landtong zat een witvisser te vissen dus aasvis was er. Het was daar ook wat dieper aan de overkant maar na een uurtje de overkant te hebben afgeviste zo’n zestig meter gooien tegen het talud daar aan naar ±4 meter begon ik m’n schouder wel te voelen. Het idee om te kijken wie de locals waren en die te volgen vanmorgen was in de mist gelopen door mijn buikloop. Volgende keer beter want volgend jaar gaan we weer en poging wagen. Hoop wel dat dat dan wat later in het jaar is. Ik denk dat ze nog op de eieren lagen om die te beschermen en als je die dan vindt dan vang je er een paar en is het afgelopen. Die er sporadisch zijn gevangen waren allemaal kleintjes of twee mooie op een plek van een vierkante meter.

We riepen nog dat het mooie bootjes waren maar dat ze wel de vis stek aan het verstoren waren

En dan is dit wel heel mooi hoor.

Om te sturen gebruiken ze een Zodiac. Die zetten ze dan tegen de zijkant van het schip. Deze heeft nog geen boeg motoren hahaha. Het is natuurlijk een windvanger met die hoogte en lastig manoeuvreren door die kleine sluisjes maar zo gaat het perfect.

En dit ook.

Dan komen er een heleboel wadeborden aan en mensen langs de kant met kinderwagens zonder kinderen. Wel allemaal vuil er in. Een vrijwilligers organisatie en daar heb je er heel veel van in Engeland die het kanaal schoon houden van zwerfvuil.

Andrew leert zijn zoon vissen maar werpt 10 cm te ver net achter de rand.

Wij hebben het een uurtje voor het einde wel gezien en gaan lekker in het zonnetje zitten bij Gary en Andrew. Wat is er leuker dan met je kids vissen. Maar dan moet je de plug wel in het water gooien en niet aan de overkant in de palissade. Dan moet je rennen, de brug over , een hek beklimmen maar hij is net op tijd voordat er een bootje aan komt om de plug los te maken.

Een moie prijzentafel hoort er natuurlijk ook bij. En de bekers zien er fantastisch uit. Nou ja een beker. Nee dan doe je niet meer mee als organisatie. Het wordt steeds mooier die bokalen.

De sponsor met de troffies.

Andrew heeft weer mooie trofeeën op de prijzentafel gezet. Je komt niet meer weg tegenwoordig met een bekertje wil je opvallen. Deze keer weer goed gelukt. Mooie gegraveerde glazen trofees zijn het geworden.

De gelukkige van vandaag.

Het zijn mooie prijzen vandaag. Vijfhonderd pond cash, een weekje karperen op een betaalwater, tassen, hengels molens en andere hengel attributen. We zijn jaloers natuurlijk. Volgende keer toch beter voorbereiden dus. We hebben er weer van geleerd. Het was leuk om dit alles mee te maken en weer wat leuke mensen ontmoet allemaal met dezelfde passie.

De Wolfs from Wolverhamton. De voetbalclub daar was mijn Oom Herman veertig jaar geleden de voorzitter van. Moet er nog een voetbalshirtje van hebben. Oranje met drie wolven op de borst. Gekregen toen mijn Oom een keertje overkwam om te vissen met Ome Jan de broer van mijn moeder. Heb met Oom Herman nog gevist als lagere schooltijd jochie in de Biesbosch vlak bij de Viersprong. Heb iemand nog nooit zo zoveel zout op zijn frieten zien gooien. Zag toe ook voor het eerst een Match hengel. Vissen met een lange pen op brasem. En die ving hij ook dan nog. Zo groot had ik ze toen nog niet gezien.

Dik anderhalf uur rijden we langs Wolverhamton daar waar m’n Oma altijd een paar keer per jaar heen ging op familie bezoek en Wedwood servies te kopen. Daar was ze dol op en moest alles ervan hebben. Met dat laden van de auto ook alle gelegenheid om wat te eten. Dat dan weer wel.

Ik kijk nog ff een filmpje met mijn grote vriend onder het genot van een cognacje.

John gaat naar z’n mandje want die moet morgen om tien uur zijn winkeltje weer openen. Ik kijk nog een film want hoe laat ik op staat maakt niet uit. M’n ontbijtje staan dan altijd klaar door m’n gastheer. Twee bakken koffie en ik kan de dag weer aan. Dan loop ik met illa later in de ochtend naar het centrum en is hij gelijk uitgelaten.

Reactie’s

Hoi Freek,

Gerard en Loes Jansen <planet.nl>

Aan: info@bassbuster.nl

ZanderMania 2017

Weer en leuk verhaal Freek.

Jullie hebben genoten daar (op de liquid ass na natuurlijk).

Wat een waardeloos leven heb jij toch (hahaha).

Groetjes Gerard en Loes

Ja Loes er zijn maar weinig mensen die dat inzien….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *