Karper Clinic

Allemaal bedankt.

Als tegenprestatie voor de sponsoring van Camping ’t Weergors tijdens de WPC een Karper Clinic gegeven op zondag 7 augustus 2016 voor de jeugd samen met Mirabel op de camping!! Zelf boilies maken, onderlijnen knopen, werples, een werpwedstrijd met prijzen! En bedankt ook natuurlijk met hulp van Lars Roest karpers vangen en Mario met boilies koken.

Om tien uur starten we zondag 7 augustus 2016 bij de grote vijver op de Camping de Weergors van Frans en Dickie Riedijk. We starten met Demian Houdhuizen, Tygo Helmstrijd, Stefan Watthie samen met zijn Opa, Romano van der Stam,Puck de Jong, Falco Helmstrijd Charissa Vaandrager, Lyndsey Vaandrager, Ivy, Fayden, Dayo Wapennaar en Colin van Rijnen

Wat fijn, onze sponsor van het aas het Pro Line heeft het voer of eigenlijk het aas zodadelijk wat we gaan maken op water basis gegeven dus hoeven we dat niet aan te maken met eieren. Wel zo fijn met de kids. Maar als ik oppert dat ze thuis gewoon het keuken apparatuur kunnen gebruiken. Dan moet je die ouders horen. Fantastisch hoe er wordt meegeleefd door de begeleiders, ouders en familieleden.

Old School.

Ik ken deze molentjes maar al te goed. Wereld klasse en ik gebruik ze nog wel eens uit nostalgie. Die slip afstelling is nog steeds werelds. Prima spul dus en veertig jaar geleden zijn tijd ver voorruit.

Iedereen balletjes kneden.

Dan leren we hoe we boilies moeten maken. De poeder wordt met water aangemaakt en dan is het goed kneden. Dan balletjes draaien van iets kleiner dan 2cm. Die moeten goed dicht zijn anders vallen ze open als ze zodadelijk worden gekookt. Dat is niet de bedoeling het moeten krokante niet te harde balletjes worden.

En hele sterke smaakstoffen.

Als dan de boilies zijn gekookt en afgekoeld zijn ze al goed om mee te vissen maar voor een persoonlijke touch kan je nog een smaakje toevoegen.

Even ruiken welke smaak bij Mirabel, maar niet te veel over m’n vingers gooien want dan smaakt alles weken naar kokos zegt Mario.

Dat vinden die gassies wel wat en er worden de boilies gedeeld die gedraaid zijn en in zakjes met verschillende smaken. Je kan de zakjes in de vriezer gooien en er later mee vissen wanneer je ze nodig heb.

Eind van de dag is er een wedstrijdje en het oefenen is we nodig om je loodje in een ring te gooien.

Er wordt driftig gegooid om in de ringen te gooien maar dat valt niet mee. Meestal veel te ver het is precieuze gooien en dat is moeilijk. Maar na enig oefenen lukt het ze om in de ringen te gooien. Nu maar hopen dat het in de wedstrijd zo dadelijk ook lukt.

En dan is alle concentratie  weg bij die gasten want Lars vangt een vis.

En dan gaat er een pieper af aan de waterkant bij Lars en rent iedereen er naar toe. Natuurlijk wil iedereen helpen de karper want dat is het te scheppen voor Lars

En die wordt door alle kinderen dan samen gevangen. Goud.

Maar dat is niet zo eenvoudig als dat lijkt en de karpper wil ook niet echt meewerken en gaat er verschillende keren van door als hij het net ziet of al die beroering op de kant. Want spannend is het natuurlijk wel allemaal voor die gassies. Maar ook de ouders staan versteld wat een grote viseen er hier in de karpervijver zwemmen van Frans Riedijk. Het zijn de karpertjes die jaren geleden te veel zaten in de vesting grachten en dus niet verder groeiden vanwege voedsel tekort door de te grote aantallen. Nu, hier bij Frans kunnen ze uitgroeien tot dikke jongens.

En samen op de foto.

Wat een mooie karper en daar willen ze wel mee op de foto. De meesten vinden het toch wat te eng zo’n grote gladde vis en dat moeten we ze toch leren. Als ze zo jong gaan vissen zullen ze ook de vis moeten leren behandelen met respect. Die vissen zijn net zo oud als dat ze zelf zijn dus voorzichtig behandelen en weer netjes terug zetten hoort er ook bij..

Leren knopen van onderlijnen om er zodelijk een boilie onder de haak leren te hangen.

De boilie hangt zodadelijk net onder de haakbocht. Het is de bedoeling dat de vis zich zelf haakt. Hoe makkelijk is deze takt van de hengelsport. De karper zal het aas opzuigen als een stofzuiger want er liggen ook bolies zonder kaak het voer maar dan voelt hij dat er met deze iets aan de hand is en zal die weer uitspuwen. Dan prikt hij zich zelf en als schrikreactie zal hij hard terugtrekken waardoor hij zich zelf haakt in de lip op het lood wat een tien, twaalf centimeter verderop aan de lijn zit. Zo kan hij de haak nooit slikken wat een ramp is voor zulke kapitale vissen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere takken van de hengelsport als snoeken, baarzen, Roofblijen, winde want we willen allemaal grote vissen vangen maar die doen er jaren over om zo groot te groeien. En van de grootsste vissen wat dan meestal ook nog dames zijn dat zijn de moeders van de kraamkamer. Daie moeten dat gen doorgeven. Kijk maar naar onze kabeljauwen. De grootse zijn al weg gevangen en de vissen reageren hier op om veel vroeger paai rijp te zijn. Dat houdt in dat sommige groei prosessen niet meer door worden gegeven en in dit geval is dat grootte. Daar in de plaats komt zo snel mogelijk paaien om het geslacht in stand te houden.

En oefenen voor de wedstrijd.

Op veel viswater mag je al geen snoekbaarzen meer meenemen ondermaats maar ook boven de zeventig centimeter. Deze lengte was heel normaal zo’n zeven jaar geleden en eerder op het Haringvliet. Kijk maar naar de oude BassBusterAvonturen met de Linder. Toen ging je na je werk nog eventjes achter vadertje glasoog aan en dan was niet de vraag hoeveel je er gaat vangen maar hoe groot. Komen we in een school van tachtigers of zeventigers terecht op het talud.

Met gevaar voor eigen vingers.

Het is leuk om te doen en ook de aller kleinste hebben het vandaag naar de zin. Leren werpen dat hoefde niet zo maar die bolies snijden dat was een prima zet bij de aller kleinsten

Knoopie na knoopie werd er gelegd.

En natuurlijk een goede onderlijn maken en dat vonden ze best moeilijk maar na een aantal pogingen  sommige bloed (best wel scherp zo’n haakje), zweet en tranen is het iedereen gelukt.

En weer is het raak voor de karpercrack.

En dan is weer alle aandacht weg want Lars pakt zijn tweede vis en weer zo’n mooi exemplaar die heel veel sport geeft. Wat een weerstand en dan vooral onder de top bij het landingsnet.

Best wel spannend bij de meester in de leer om te drillen met zo’n lange hengel en grote molen.

Zo leren de kids om een vis uit te drillen zodat hij makkelijk geschept kan worden in het landingsnet. De slip afstelling is hier cruciaal want de runs onder de kant blijven maar komen en op die korte lijn en toch wel harde hengel om de vis enigszins te kunnen sturen op het diepe en wat verder weg. Proberen hem uit de rietkraag en bomen te houden moet je wel druk kunnen zetten. Dus heb je wel een stevige stok nodig sowieso om het lood van minstens 60 gram weg te zetten waar je em wlit hebben liggen. Dat is af en toe een precieze klus en kan soms best ver weg zijn. Dus met zo’n relatieve korte lijn onder de kant zit er weinig rek meer in de nylon lijn van 25/100. Die zou bij te strakke afstelling van de slip bij de eerste run finaal afknappen. Komt er ook nog eens de rare hoek bij die de lijn en hengel dan maken. De hengel staat vlak voor de landing van de vis immers bijna recht omhoog. Er zijn al menig hengel op dit moment gebroken door de laatste spurt van een grote vis met de hengel recht omhoog samen met een veel te strakke slip afgesteld op de molen.

De vis wordt onder de top volledig uitgedrild door de meester onder verhelderend commentaar.

Dus de slip wordt losser gezet met je vinger op de spoel als er meer druk op de lijn komt of wilt hebben kan dat dus. Maar de vis die geeft het niet snel op en keer op keer gaat hij er weer vandoor als het net of de kant weer in het zicht komt. De kids vinden het allemaal prachtig.

Als ik dan vraag wie de karper durft te aaien duurt het even om over die drempel heen te stappen.

Maar met Lars aan het stuur is er maar één winnaar in dit spelletje en dat moet de karper bezuren. Hij wordt vakkundig geschept en iedereen ie er helemaal vol van. Wat een mooie vis is dit weer en wat issie grooooot. Als ik dan vraag wie er mee op de foto wilt dan is de animo niet zo groot. Zo groot en glibberig en nat en wat zielig ook wel wat kan ik nog meer verzinnen. Hem aaien dat duurt ook eventjes maar als dan de eerste het durft dan volgen er meer schaapjes en dan wordt hij snel weer terug gezet.

Dan hebben we nog de wedstrijd met leuke prijzen.

Als afsluiting gaan we het leren werpen in de wedstrijd in de praktijk omzetten tot een wedstrijdje. De eerste drie hebben een mooie prijs en er kan gekozen worden door de nr 1 tussen een molen, een  mooi karperstoeltje en een dikke hoofdlamp. Na keuze is dan dan nr2 aan de beurt om te kiezen enz. Voor iedereen is er dan nog een zgn. goodybag met allerlei kleine dingetjes. Alles is dus weer goed verzorgt door de Catfish en Fotografic Art Design

De Karpers hebben maling aan de wedstrijd en denken nu vrij spel te hebben.

Maar niet bij Lars en de derde karper van de dag is het haasje en wordt gezamenlijk geschept door de kids

Helpen scheppen dus ook samen met de karper op de foto.

Een mooie rijen en dat is hier goed te zien. We hebben dus vandaag hier van alles gevangen en die camping gasten boffen maar met zo’n mooie karpervijver. Er is genoeg te vangen op je vakantie hier op Camping het Weergors in Hellevoetsluis.

Tygo kiest en heeft zijn prijs uit gezocht.

De prijzen zijn verdeeld. Het was toch moeilijker om onder wedstrijd druk je loodje in de cirkel te gooien. Maar ik vindt dat ze het goed hebben gedaan de toekomst van het vissen. Fanatiek en leergierig zijn ze in ieder geval en dat is belangrijk. Er zijn er twee op de eerste plaats geëindigd in het werpen maar een tweede confrontatie gaat niet lukken. Dayo Wapenaar blinkt uit in afwezigheid. Dus laten we Tygo als eerste kiezen uit de prijzen. Dat wilde ik altijd al hebben zegt Tygo en is er reuze blij mee.

Alle prijswinnaars.

Dayo heeft zijn prijs nog gekregen doordat Arda natuurlijk weet aan de namen waar iedereen staat op de camping en heeft die later op gehaald. Het was weer een leuke dag en misschien voor herhaling vatbaar…

Jantine is er toch dus die vist nog even in deze vijver nu ze d kans krijgt.

Maar ik heb trek gekregen. En krijg te horen dat er voor morgen weer kip op het menu staat. Heerlijk. Begin nog net niet te kakelen..

Reactie’s

Hoi Freek,

afbeelding-19

Facebook

Jan Groeneveld heeft gereageerd op je album KarperClinic.

afbeelding-18

Jan Groeneveld

7 augustus om 17:50

Super leuk freek󾮗󾆽

afbeelding-19

Facebook

Netty Schroot heeft gereageerd op je album KarperClinic.

afbeelding-77

Netty Schroot

7 augustus om 20:52

Leuk om je kennis over te dragen aan de jeugd. 󾮗

afbeelding-19

Facebook

Mirjam Eggermont-Dokter heeft gereageerd op je album KarperClinic.

Mirjam Eggermont-Dokter

8 augustus om 13:02

Hey Freek gaat Henny nooit met je mee vissen. Zie ze er nooit bij.?

afbeelding-19

Facebook

Leo Stoutjesdijk heeft gereageerd op je album KarperClinic.

afbeelding-20

Leo Stoutjesdijk

8 augustus om 17:42

Super leuk om te zien, ik zeg top gedaan.

afbeelding-19

Facebook

Jantina Vaandrager heeft gereageerd op je album KarperClinic.

afbeelding-75

Jantina Vaandrager

8 augustus om 17:49

Het was ontzettend leuk en leerzaam voor de kids Freek!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *