Vroeger was alles beter

IJ-Meer bij Muidenberg nog met levend aas.

Ik zocht een hengel 28 maart 2010 tussen de vele die er staan want ik kan echt niets wegdoen. Wilde weer eens op de karper gaan vissen en nu de bodem nu nog vrij is van vegatatie hoef je helemaal niet zo zwaar te vissen.

In de polder volstaat een Matchhengel die gebruik ik elk jaar niet waar die voor gemaakt is maar namelijk de harder maar een heerlijke sport ermee. Zie ik nog mijn oude karperhengel staan de Shakespeare International Carp 1810 van 3.30 meter van 1980. Dat was mijn eerste “echte” hengel gekocht van je kent dat wel.

’s Gravensingel in Dubbeldam.

Je verjaardag centen bij elkaar geschraapt, met Goof mee op zaterdag met zijn bakkerskarretje van bakkersbedrijf “Bijl” en helpen met de broden in alle smaken die je maar kan verzinnen, koekjes, puntjes en weet ik niet allemaal van de hand te doen. Werd er nog overall aangebeld en waren geleverd of aan de deur opgehangen op de pof. Was een drukke dag want er werd ook voor heel de week door Goof afgerekend. Moest je wel eens een half tijgerbrood gaan omruilen voor een half melkwit van begin van de dag in een andere wijk die s’morgens ergens aan de deur heb gehangen omdat je die twee wijken verder te kort kwam en er niet meer werd geleverd vanuit de bakkerij. Dat waren tijden. Lopend zonder een telefoon en was je anderhalf uur onderweg ff heen en weer. Dan kreeg je een rijksdaalder en een amandelbroodje aan het eind van de dag. Weet niet wat ik toen liever had want een amandelbroodje kreeg je bij ons thuis niet elke dag zal ik maar zeggen. Dan moest je nog langs de jaarlijkse kermis met die brandende rijksdaalder in je zak naar huis. En zag je van die grijpertjes die de mooiste horloges e.d. uit een bak viste of die bots autootjes waar je schoolkameraden op elkaar in reden. Toch maar liever een nieuwe hengel.

Mijn eerste hengels heb ik nog steeds staan.

De boot aan van die lange stokken bij het talud van de zandafgraving en vissen met dobbers van wel 50cm zodat je het visje kon volgen in elk gaatje waar dat hij in viel/zwom. Dan het wegduiken en het “lopen” van de vis totdat deze het aasvisje had omgedraaid en weer weg wilde zemmen. Daar zag ik voor het eerst een twister (note; eerste kunstaas van een stukje rubber in allerlei kleuren me een grote gedraaide wiebelstaart dit voor de niet vissers onder ons). Er werden er 3 onder gehangen boven een loodje 10 cm uit elkaar zodat je verschillende hoogten vanaf de bodem tegelijkertijd afviste. Nu gaat er een verhaal volgens mijn vader dat ik de eerste keer meeging als dreumes van 12 en alle vissen die dag had gevangen en de grootse van heel de wijk (steiger) dat jaar tot dan toe. Kan best zo zijn want dat is het verhaal van alle vissers. Eruit worden gevist door een “rookie”.

Zo trots was ik op mijn vangst.

Die Ome Jan stond natuurlijk op een voetstuk. Die had een kamertje boven met alleen maar hengels en dozen met haken en weet ik het allemaal niet. En volgens hem moest ik het molentje 2400dc van Shakespeare kopen bij die karperhengel vanwege de uitmuntende slip afstelling. Ik was helemaal in goede doen want die had ik voor mijn snoekbaarshengel gekocht en dacht dat ik er ook wel wat van wist dus. Bij aanschaf van de karperhengel werd de Shakespeare 2401 want de 2400 was uit de collectie en er nooit spijt van gehad van beide molentjes waarop de spoelen gelijk waren. Er zijn er intussentijd al menig versleten maar deze molentjes gebruik ik nog steeds. Tja, iedereen heeft denk ik van die herinneringen. Zo ook waarmee je viste op de karper namelijk voornamlijk met een zachte pieper de aardappel en later gekneed en gemengt met roggebrood hennep, hennepolie, custard en brinta als je wat meer had te besteden totdat je er stevige balletjes van kon maken zo groot als een kippen ei. Hiermee kon je redelijk ver gooien. Dat ging beter als met een aardappel want die moesten natuurlijk zo zacht mogelijk zijn. Het aas zat regelrecht op de haak en niet zoals nu aan een hair naast de haak.

Van alles bij elkaar gezocht oud en nieuw spul samen fröbelen.

Daar is sinsdien heeeel veel veranderd in de karpervisserij. Maar we dwalen af hahaha, Ik wilde niet in de polder vissen op karper maar hier bij ons in Hellevoetsluis in de grachten en daar is denk ik de Match te licht voor want de karpers zijn daar van een mooi formaat dus ga ik voor nostalgie en neem die oude Carp en ditto molen.

Deze molentjes zijn nog steeds gewild.

Had al m’n feeder- en karperdoos al doorelkaar gegooid want wilde met zo’n Carp feeder vissen. Die waar je het voer omheen moet kneden en waar je haak aan een elastiekje zit.

Met mais en een PVA netje erbij om wat extra voer erbij te kunnen leggen. Maar mischien nog leuker om roggebrood te gaan halen en bij Mario wat gemalen hennep om te gaan experimenteren met beide systemen.

Stampen en kneden tot één smeuïg geheel.

Morgen dus eerst roggebrood halen, van die donkerbruine bijna zwart. De aardappels staan al klaar om gestamd te gaan worden en dan gaan we naar de vestinggracht. Zal mij benieuwen of ik die oude karperstok nog kan laten buigen. 

Zo ligt het voer bij het aas.

Ik kneed weer balletjes van die roggebrood met aardappelen en custerd en doet er zo’n pvc zakje (note: dat pvc is in no time weg als het met water in aanraking komt dus ligt je aas gelijk op een voerplek) en zeg maar gerust zak met los voer bij omdat op dit bolies water ze dit aas natuurlijk niet gewend zijn, of verleerd natuurlijk. Dit alles geïnstalleerd zonder piepers maar als vroeger met een balletje aan je lijn

Gesetteld.

En we met leuk fotomateriaal thuis komen. Nu wil het dat Wim Stad uit Zoetermeer en John Nispeling from Nijkerk ook mee komen vissen 15 april 2010 op deze oude manier. Gaat wat worden

Geen piepers dus wel aan de haak maar gestamd.

Kunnen we gelijk de systemen uitproberen. Maar we kunnen kort zijn van deze dag we hebben met z’n drieën lekker kunnen bijkletsen maar een goede aanbeet niet gehad. Op Wim na die een piepje heeft gehad en het aas was van zijn hair. Het duurt daarna nog een hele week maar van vissen komt niets vanwege het slechte weer. Harde wind en veel nattigheid. Het lijkt wel herfst.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vroeger was alles beter Iedereen balletjes kneden. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *