Monding Spui

Wilde vandaag dinsdag 19 juli 2016 vroeg op het water zijn maar werd toch een latertje door gisteravond. Als ik trailerd in Middelharnis waar ze een loopplank hebben gemaakt en bij hoogwater perfect is het al half tien. Wat geef ik er om we gaan lekker vissen en heb heel de dag voor me eiggehhh

Heerlijk op het water in je T-shirtje. Maar wordt erg gepest door een soort kleine wespjes en op de wierbedden door kleine vliegjes. Ze zitten werkelijk overal in en van dat gezoem in je oren wordt ik gek van. Als ik dat al niet een beetje ben. Als ik de haven uitvaar zijn ze aan de rechterkant aan het verticalen dus sla ik links af. Zet de MinnKotta op ankeren op een stekkie van me bij het trappetje en kan dan rustig m’n hengels klaar maken. Maar na een half uurtje werpen naar de kant en de shads naar het diepe te laten vallen hou ik het voor gezien. We gaan richting Spui. Daar vis ik met vliegen en de Bombarda omdat de haven vol kleine aasvis zit en dat zal allemaal midden op het Haringvliet de ondiepe banken en wierbedden niet anders zijn. Maar ik kan ze niet trickeren die predators bedoel ik dan. Met kleine shads proberen met best wel zware loodkoppen 20gram om het bij de bodem te houden want het stroomt flink maar ook geen reactie. De 10 en 15gram kunnen naar de zijkant richting oever gegooid worden maar ook geen reactie.

De varianten probeer ik uit na een nog grotere voorraad shads ondergedompeld te hebben

Ik stap over op plugjes en het hele scenario aan kleuren volgt dan. Zullen ze er gewoonweg niet zijn want dat kan natuurlijk ook. Alles is perfect. Het stroomt als een jekko, er is aasvis. Maar waar zijn die Roofblijen.

Dan doe ik er een veel te grote volgens mij aan met felle kleuren de ,,, en ik gooi em over de stek heen. Laat em even op diepte komen in de harde strooming zodat hij vlak over dat talud heen denderd en Bammm. Een dikke vijftiger kan het dan niet laten  die plug te pakken.

Terwijl de aasvis zo klein is. Concurrentie zal het ook niet zijn.

Een Rapala van 9 cm. Hehé gevonden denk je dan..

Maar niets is minder waard. want na tien keer de geheel stek te hebben uitgegooid met deze Rapala plug van 9 cm niets, nada blanke haken. Dan volgt het ritueel weer en komt de gehele doos weer aan de beurt en op een ASP in de kleur baars is het dan bij de eerste worp ermee weer bingo.

Felle kleuren en diep vissen vandaag.
Nog zo’n vechtersbaasje.

Als een half uurtje later de volgende zich meld op een kleine Asp dit keer maar ook weer de baars variant. De andere kleuren krijg ik ook geen reactie op op dit snel zakkende kunstaas in de harde stroming van die buitenlandse gasten. Heb wel weer de gehele pluggendoos moeten doorlopen voordat ik deze kan haken. Terwijl de inhaalsnelheid en vooral niet eentonig binnen halen van al dat kunstaas ongeveer gelijk is omdat het zo hard stroomt.

Een dikke snoekbaars vergrijpt zich er aan.

Je zoekt verder en zo komt er ook een Diowa aan te hangen van mijn sponsors van de WPC gekregen. Zal dat lukken hem bij de grond te houden in deze stroming het is er maar twee meter diep. En jawel het lukt maar na een worp of tien heb ik het wel gezien en laat hem wat langer tegen de bodem vlak achter de boot en dan weer zo’n heerlijke tik zeg maar gerust dreun op de Godfather Parabool van Spro. Een heerlijk stokje voor dit werk. Je kan er goed mee werpen en toch de haak zetten en de actie is prima om de klappen op te vangen op die uitvallen van deze vissoort. Een aanwinst voor de hengelsport. Blij dat ze die Donau hebben aangesloten op ons netwerk. De hengel gaat geregeld hoepeltje rond.

Net geen 80 maar wat een sport in die stroming.

Maar deze vis komt in eerste instantie niet van de bodem en begint te zwemmen. Nu krijg ik het warm. Heb er geen goede onderlijn aan want ik ben bang dat dit best wel eens een snoek zou kunnen zijn. Ik neem een paar meter om vervolgens weer meters lijn te moeten laten gaan. De slip doet z’n werk goed en heb nog weinig in te brengen. De vis blijft op de bodem en wil daar niet weg dus druk, grote druk er op  houden en dat is het enigste wat ik kan doen. Maar dan komt hij half water en weet ik dat ik aan de winnende kant zit te trekken. Zie nu af en toe een lichte schim door het opeervalk komen maar zodra de vis de boot ziet neemt hij weer een run. Wat een kracht dat moet een grote RFB zijn misschien wel m’n PR of een dikke snoek en zit de haak in zijn schanier van de bek. Anders had ik em allang verspeelt maar als ik em dan eindelijk goed ziet is het een bak van een snoekbaars. Tegenwoordig wel op het Haringvliet. Nog niet zo lang geleden was dit formaat normaal hier op dit grote water. Praat ik uit de tijd van de Linder nog geen tien jaar geleden. Dan ging je er even in na sluitings tijd van de winkel om te vertikalen en was de vraag niet hoeveel je er ving maar kwam je in een schooltje zeventigers of tachtig terecht. Een zestiger was een dreumes. Dat is in een rap tempo bij geschroefd.

Tip; het is om op kleding te plakken (Action) maar in je vis koffer misstaat het ook niet

Het is weer heerlijk de vis van de bodem te krijgen, die runs half water en dan weer dat duiken van de vis. Een heerlijke dril. Maar ik wordt hier gek van de vliegjes op het water. Vooral van die kleine wespjes qua kleur maar het lijken wel koeie vliegen. Ik wordt er gek van en ga maar verkassen. 

Ik laat me zakken en afdrijven door de wind naar de wierbedden onder het genot van een sucijzen broodje.

Trollend richting Oudenhoorn om met de spinnerbaits misschien een baars te vangen. Daar zijn niet zoveel vakantie gangers. Voor Hellevoet tot aan de dam kan je overdag het vissen wel vergeten zo ook voor het strand bij Middelharnis. Maar na een klein half uurtje ga ik hier weg. Heb er geen geloof in en neem een broodje terwijl ik me laat afzakken naar de bank midden op het Haringvliet. Als ik over de vaargeul drift zie ik op diepte toch beweging.

De wierbedden afgooien met m’n nieuwe plug van Westin.

Met dat zachte windje uit het Oosten kan ik mooi de boot laten driften langs de rand van het wierbed. De harders springen bijna in de boot maar de dame Esox lucius is voor de BassBuster niet weg gelegd als die er gericht op vist

De wierbedden afgooien met die nieuwe plug van Westin

Ik doe maar één drift van een urtje en wordt gek van die kleine vliegjes. Ik ga nokken en zie dat het net eenuurtje na de middag is. Op m’n dooie gemak vaar ik terug naar Middelharnis want het is wel uit te houden op het water. Bloedheet zonder wind. M’n blote voeten brand ik op het dek. Een emmer water doet wonderen.

De snoek (Esox lucius) is een grote zoetwatervis uit de familie van de snoeken (Esocidae). Het is een van de roofvissen die in België en Nederland voorkomen. De snoek is daarnaast in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika te vinden. De snoek is een zoetwatervis en heeft een karakteristieke, torpedo-achtige lichaamsbouw. Snoeken kunnen 15 jaar oud worden. De snoek is een algemene soort in Nederland en België, en is te vinden in vrijwel alle binnenwateren. De vis leeft in zoet water, maar kan ook worden aangetroffen in brak water. Daarnaast komt de soort voor in vrijwel heel Ruropa, Noord Amerika en in delen van Azië. De snoek is een roofvis die voornamelijk leeft van vissen, maar ook amfibieen, kreeftachtigen en knaagdieren en zelfs de musketrat wordt gegeten. Zelfs jonge watervogels worden van onderen belaagd en ook de soortgenoten en jongen van de snoek zijn niet veilig. De voorkeur van de snoek gaat echter uit naar vis, en met name op zieke en verzwakte exemplaren die makkelijker zijn te vangen wordt gejaagd.

Zodra de prooi is gegrepen wordt deze zo gemanoeuvreerd dat de kop altijd als eerste naar binnen gaat, overigens net zoals bij slangen en met dezelfde reden. Als de snoek een behaarde, gevederde of gestekelde prooi zoals een stekelbaars andersom doorslikt dan kan de prooi door de tegengestelde veer- of haargroeirichting van de stekels vast komen te zitten.

Aan de anatomie van de kop is ook al te zien dat snoeken hun prooi vaak van onderen naderen. Ook het kleine snoekje op de afbeelding laat kenmerkend jachtgedrag zien. De snoek is goed in staat heel langzaam te sluipen en zijn positie in het water aan te passen, waarbij de rugvin en de borstvinnen kleine bewegingen maken. Voordat hij zijn schot inzet kromt hij zijn lichaam en gebruikt hij het oppervlak van staart-, rug- en aarsvin om zichzelf tegen af te zetten.

De snoek heeft ook een voorkeur voor relatief grote prooien, maar als in de zomer de kleine witvissen en baarzen in enorme hoeveelheden rondzwemmen kan de snoek ook tijdelijk op deze prooien overschakelen. Opvallend is ook dat snoeken graag baarzen eten, die toch flink beschermd lijken te worden door hun stekelige rugvin. Op plaatsen waar alleen stekelbaars en snoek voorkomen kan de snoek ook prima op een dieet van stekelbaars overleven.

De snoek is een vis die voornamelijk op het zicht jaagt. In een milieu waar het water te troebel is zal hij ondanks het ruime aanbod aan voedsel verdwijnen. Oudere dieren kunnen in troebel water (waar geen planten in kunnen groeien) nog wel jagen, maar voor de jongere dieren zijn er geen schuilplaatsen meer, wat ze een veel kleinere kans op overleven geeft.

Voor het vangen van prooien is ook de zijlijn van de snoek een belangrijk zintuig. Hiermee kan de snoek waterstroompjes zeer nauwkeurig waarnemen, zoals een zwemmende prooi. Bij een snoek zijn ook gaatjes in de kop te zien die deel uitmaken van het zijlijnsysteem.

Met laag water is het wat minder voor mijn boot.

Om twee uur is het nog rustig op de helling al gaan er drie in terwijl ik de boot vast sjort. Met laag watert moet ik uitkijken want de rand is dan gelijk met de elektromotor en de windschermen. Dat wordt link met een beetje wind als ik alleen vis en de boot moet aanmeren.

Reactie’s

Hoi Freek,

afbeelding-19

Facebook

Ron Ligtmans heeft gereageerd op je foto.

afbeelding-37

Ron Ligtmans

20 juli om 15:25

Nette vis Freek Snoekbaarsje ook niet mis, op het Wantij zijn ze kleiner

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *