‘t Mun Appeltern

Dinsdag 7 juli 2016 ben ik weer uitgenodigd door Arno en Mike om mee te vissen in een karper putje  in Appeltern. De karpertjes zouden daar wat groter zijn als in de Sprong daar waar we vorig jaar visten met deze groep. Ik ben natuurlijk reuze benieuwd en blij met deze uitnodiging. Wordt zelfs opgehaald door Arno omdat deze keer m’n maatje Joop niet meegaat en arno ook alleen rijdt. Helemaal goed dus vandaag.

Arno komt me om 05.45 halen dus dat is vroeg voor de BassBuster. Als ik dan om kwart over vijf na het douchen aan de koffie zit heb ik niet veel geslapen. Dat heb ik nu altijd of het de WPC is een wedstrijdje georganiseerd door de Catfish of HSV Voornse Kanaal het maakt niet uit ik slaap dan gewoonweg niet door de spanning. Zal gezonde wedstrijd spanning zijn hoor ik om me heen. Het is meer de vis drang denk ik.

We zijn geïnstalleerd.

Het is een dik uurtje rijden maar dat is zo om met al die sterke verhalen aan board. En het is wel eens lekker naar je vis plek gereden te worden. Heb een bakkie leut mee genomen dus dat is heerlijk zo gereden te worden.

De eerste vis wordt t.o.v. me gevangen, das lekker maar verspeelt hem. Te gulzig met drillen maar hij zal er nog zat vangen vandaag

Als we dan zitten wordt er door verschillende gelijk vis gevangen. Het is vreemd want sommige moeten wachten tot eind van de middag op een stootje om daarna iedereen in te halen qua aantallen. Een vreemde middag vandaag

Want even later zit hij bij Wilmer wel in het netje terwijl ik nog niets heb gezien op mijn stek.

Het is heel verschillend ze azen wel te zien aan de bellen banen en als je de voerkorf op haal voel je ze over de ruggen van vissen glijden. Te zien aan de grote kolken dus ze zitten op je voerplek maar vangen ho maar…

En met de dobber is het niet anders, die danst op en neer door lijn zwemmers maar het aas pakken dat doen ze niet. Wel alles wat je er om heen schiet aan pellets etc. Ze zijn natuurlijk hier in dit putje wel wat gewent en dan bedoel ik die vissen. Wat een uitgenast zootje die karpertjes ze kennen de klappen van de zweep. Wat een dressuur water is dit…

Gaat eindelijk m’n dobbertje onder.

Maar dan eindelijk na dik een uur vissen schiet m’n dobber met een noodgang weg aan m’n Bolognese hengel van 7 meter. Die wil ik vandaag eens uit testen op dit water. Heb ook nog een Winklere Picker-, Match en feeder hengel bij me maar die laatste komt niet eens uit het foudraal. Veel te zwaar voor dit water. Maar bij mij is er eindelijk leven maar ik sla een gat in de lucht. Weer een lijnzwemmer te pakken en de haken zijn zo scherp dat ik een schub vangt.

Ander systeem en aas gelijk bingo.

Dan ben ik om. Arno zit naast me met de vaste stok te vissen en heeft nog geen stootje gezien. En links naast me alle dobbers, Match en Waggler systeem ook nog niets terwijl iedereen met de feeder met het method een zelfhaak systeem met elastiek allemaal vis hebben. Ik pak de Winkler Picker met een ouderwetse korf om te feederen zonder lood en werp die een tien meter voor me recht op de plek waar net nog de dobber lag. Wat schets me de verbazing de top gaat binnen een minuut richting overkant en ben net op tijd om m’n hengel te redden van de ondergang. Wat een geweld aan de andere kant van de lijn. En dan om half elf eindelijk de eerste vis na twee uur afzien.

Kees krijgt les van zijn maatje.

Terwijl de vaste stok vissers Arno en Kees nog nergens gericht op kunnen aantikken met hun tien meter. Aan de overkant is het helemaal van de gekke. Daar zit Kees en Marco. De method feeder heeft daar direct vis en kees die een meter er naast ligt moet na drie uur nog wachten op een wegloper terwijl z’n maatje er bij de lunch al elf heeft.

De tweede 6 minuten later incl. drillen.

Ik voer nog wat bij want ze zijn er wel en doe er weer een mais korrel aan de haak. Misschien ander aas dan die pellets en kan nog net wat mais op m’n voeplek gooien als de lijn slap komt te staan. Het aas is opgepakt en de vis zwemt naar me toe. Dat is vriendelijk van em zodat de voerplek rustig blijft. Want de karpertjes zijn sterk. De dril duurt eindeloos ze blijven diep en als je denkt te kunnen scheppen duiken ze en geven weer een spurt. Fantastisch is dat op die Winkler Picker 2.40. hij gaat hoepeltje rond.

M’n buurman is ook om.

Dan kan ook Arno het niet meer aanzien en stapt over op de method methode. Het aas ligt in beide gevallen op de grond en zou met een 10gr. dobbertje heel secuur vissen moeten zijn maar niets minder is waar het korte onderlijntje en het zelf haaksysteem van de method feeder is vandaag de methode om te vissen in dit putje.

Method feeder in line.
Method feeder.

De Methode feeder is eigenlijk een inline feeder die veel gebruikt wordt bij het karpervissen, maar ook bij het vissen op grote brasem en zeelt. Het voer knijpt men op de feeder. Er worden relatief korte onderlijnen gebruikt van 10 – 15 cm met een zelfhaak systeem. De method feeder is in de eerste plaats ontwikkeld voor karpervissers, maar wordt steeds meer gebruikt bij het gericht vissen op grote brasem. Maar ook andere toepassingen zijn hiermee mogelijk. Er bestaan zowel vaste als in-line method feeders, maar beiden berusten op hetzelfde principe.

Het is het de bedoeling dat je aas vlakbij het lokvoer ligt. Het principe is gebaseerd op het zelfhaaksysteem. De brasem of karper haakt hierbij zichzelf. Dus het is belangrijk om bij de aanbeet de haak niet te zetten, maar gewoon de hengel vloeiend op te pakken en contact te maken met de reeds gehaakte vis.

De aanbeten zijn meestal keihard. Zorg er dan ook voor dat je de hengel in je hand hebt, of dat hij minstens veilig ligt afgesteund zodat hij niet uit de steun wordt getrokken. Na de aanbeet is het best om de hengeltop zo laag mogelijk te houden waarbij je deze evenwijdig met de oever houdt. De brasem of karper blijft op die manier goed diep. In het begin van de dril de spanning op de lijn houden en zo nodig de slip zijn werk laten doen. Vervolgens binnendraaien met zijwaartse pompende bewegingen. Pas wanneer de vis pal bij de oever is breng je het landingsnet onder de vis en omhoog.

De method feeder is het meest geschikt voor stilstaand water met een diepte van 2 tot 3 meter. De afstand waarop je kan vissen varieert sterk, maar het efficiëntst is tussen de 15 en 40 meter. Grotere afstanden zijn ook mogelijk maar dan moet je wel reeds zware feeders gebruiken. Bij normaal vissen gebruik je feeders tussen de 15 en 35 gram. De lijndikte is afhankelijk van de te verwachten vis, maar als hoofdlijn voldoet 22/00 nylon en als onderlijn 14/00 tot 18/00 voor de meeste vissoorten. Als hengel een korte fijngevoelige feederhengel of nog beter een wat zwaardere winkle picker.

De Flat in-line method feeder vul je met een bijpassende mal of gewoon met de hand. Met een mal krijg je perfect gevulde feeders. Meestal zit er een gebruiksaanwijzing bij de verschillende soorten mallen. Deze verschilt vaak afhankelijk van het merk. Met de hand vul je de feeder door het aas op de feeder te kneden waarbij je het zo vast als je wil kan aandrukken. Je aas plaats je aan de bovenkant, kneed daar vervolgens nog wat voer omheen, maar zorg er steeds voor dat het aas nog zichtbaar is.

Na de inworp draai je de lijn strak maar let er op de feeder niet te verplaatsen

Bron; Internet

Net voor de pauze kan Mike dan eindelijk ook scheppen.

Bizar maar naast me zit Mike en die blijft met de Match dobber vissen en dan eindelijk heeft hij een wegloper die waar hij de haak bij kan zetten.

Zijn allemaal wel hele mooi vissen en de veiver zit vol muggenlarven aan de rode staarten te zien.

Zijn buurman zou de eerste vis gaan vangen vanmiddag net voor sluitingstijd maar dan wel gelijk de mooiste van de dag. Zijn dag kan toch ook niet stuk want het is de eerste karper die hij vangt.Terwijl de derde op rij in de hoek Piet begonnen is met feederen en regelmatig zijn vissen vangt. Hoe raar kan het verlopen…

Bij mij is het na twee snelle aanbeten weer helemaal stil gevallen.

Ik vis een tien meter uit de kant recht tegen over m’n zitplaats met de Winkler Picker. Hij is wat korter geworden vandaag want m’n lijn zat om de top heen geslagen en dan uitgooien is geen goed idee. Visdrang want gewoon niet goed opletten en snel weer ingooien om zo snel mogelijk weer te vissen. Zal vandaag niet veel uitmaken dat de gevoeligheid van de top wat minder is maar van de winter weer in de haven van Brielle op die dikke voorns zal ik me een nieuwe top moeten aanschaffen. Kan jammergenoeg niet schuin tegen de overkant vissen vlak bij het riet want dan gooi ik over de lijn heen van Wilmer die aan de overkant zit te vissen. Tot aan de pauze van half één kunnen wij aan deze kant op het puntje geen vis meer vangen. Als ik m’n korf een stukje verplaatst dan voel ik vissen ruggen en zie grote kolken op m’n voerplek. Ze zijn er, ze azen maar gewiekst zijn ze. dus maar met regelmaat pellets blijven schieten.

Heerlijke uitsmijter.

We laten het ons goed smaken en de Buckaroo’s van deze keer zijn Arno Borsboom, Mike Piepenbroek , Wilmer Breen , Nico Idema, Marcel van Oudheusden, Piet Kalfshoven, Kees Nachtegaal, Kees Westdorp, Marco de Jong, Meneer bij Nico waar ik de naam van ben vergeten, en de Bass Buster zelf. Jammer dat de keuken geen tien uitsmijters tegelijkertijd aan kan maar per vier lukt dat wel. Biertje erbij heerlijk. 

Tis gelijk anders in de middag bij m’n buurman.

Als Arno na de lunch een korf naar de overkant gooit bij een riet kraagje zonder voor te voeren krijgt hij binnen een kwartier een run.

Bij mij wat bescheidener.

Ik krijg zo af en toe nu ook een vis aan de bolognese hengel en dat is toch de leukste visserij zo met een 3gr dobbertje vissen op een kleine drie meter water. Het is lekker vertouven aan de waterkant maar de vangsten zijn ver uit een lopend. Van matig zelfs nog met niets tot in de tientallen.

Bolognese hengel

Een bolognese hengel is een telescopische hengel met op ieder deel maar 1 oog. Ze hebben een lengte van 5 tot 8 meter en worden voornamelijk gebruikt op het wat sneller stromende water. De bolognese hengel is voorzien van een molenwaardoor ook grotere vissen zoals karper goed kan drillen. Tevens kan men doordat men een molen gebruikt met wat dunnere lijnvissen. Verder worden bolognese hengels vooral gebruikt bij het vissen op witvis. Doordat de hengel langer is dan een matchhengel kan men voordeel hebben met een bolognese hengel. De bolognese hengel is niet de meest populaire hengel maar wordt toch regelmatig door vissers gebruikt.

Je zal er zo eentje aan je vaste stok hebben, dan heb je wat te doen.

Arno gaat gewoon door en vangt zonder er te voeren elk kwartier een vis aan de overkant. En overwegend mooiere exemplaren als ik in het midden en dat moet ik zeggen dat de vangsten zo 1 op drie zijn. Nee het is heel stilletjes bij mij.

Arno’s voorspelling komt dus uit.

Arno heeft voorspelt dat er om drie uur een buitje aankomt. We hebben de hele dag in een zonnetje gezeten en als we de berichten om ons heen aanhoren is dat in geheel Nederland wel anders. Hellevoetsluis en omgeving zitten sommige geheel zonder die gloeiende plaat. Maar dan wordt het plotseling pik zwart boven ons.

We hebben net alles in de auto letterlijk gegooid.

En dan is er even een noodweer, niet normaal. We hebben afgesproken als het gaat regenen we zouden stoppen al is dat dan wat vroeger. En net voordat het lost barst hebben we alles in de auto staan. Heb nog een hengeltje uitstaan en ik vraag me af of dat verstandig is in die onweersbui met die af en toe harde klappen. Ik ga em niet halen in iedergeval want ik zit best achter in de klep van de wagen onder het afdak van de deur. Die auto staat precies goed met de neus in de wind en ik kan zo m’n hengel zien zo ook de aanbeet maar ik vindt dat best. Als het enigszins ophoud en alleen nog dikke druppels vallen kan ik gaan drillen en heb de dikste vis van de dag aan de haak. Maar waar is het schepnet… Dus onthaak ik em maar terwijl hij nog in het water is . Dat gaat gemakkelijk met die weerloze haakjes. Dan maar niet op de foto.  en sta te soppen in het gras terwijl de temperatuur heerlijk is de jas kan weer uit.

We krijgen het nog druk aan deze kant maar allemaal deze maat voor mij.

Maar als de bui na een half uurtje is overgetrokken is daar de zon weer. En de vis is ook wakker geworden want nu plotseling vangen we wel vis op dit stukje van het water. Bij iedereen is het de ene na de andere vis die gefopt wordt het kan plotselijng niet op.

Ook aan de Match hengel wordt nu vis gevangen.

Mike die is blijven vissen met de dobber aan de match vangt nu wel zijn vissen al ziew je dat het moet krioelen van de karpers op zijn voer. De pen staat niet stil van de karpers die tegen zijn lijn zwemmen.

Veel groter zijn ze niet op mijn stekkie totdat ik ook naar de overkant verhuist.

Wilmer gaat aan de overkant het laatste uurtje ook dichter tegen de kant vissen als hij ziet dat Arno nu de ene vis na de ander daar landt. Die had alles ook al opgeruimd toen die onweersbui er aan kwam. Dat is mooi want dan kan ik ook mooi naar de overkant gooien tussen de twee in. En het is echt waar we vangen samen op een drie meter de ene na de ander mooie karper. Wilmer loopt naar de plek toe en laat zijn aas zakken achter de rietkraag en voordat hij terug is op zijn stek een kleine tien meter gaat zijn lijn richting midden en loopt strak zodat zijn hengel al hoepeltje rond staat voordat hij kan gaan zitten. Dat is eigenlijk met ons alle drie ingooien en binnen een paar minuten drillen zonder echt te voeren. Je gaat bijna denken dat die vissen voerplekken associëren met de haak. Geen grote voerplek dan zal het wel veilig zijn want ze pakken het zonder aarzeling…

Je eerste karper vangen vergeet je nooit meer.

Op sommige waters is het soms noodzakelijk om op grote afstand te vissen. Karpervissers gebruiken dan vaak een helikopterrig om niet in de war te werpen. Ook voor feedervisser is deze montage meer dan bruikbaar. Bij deze montage komt de voerkorf aan het uitende van de lijn. Meestal gebruiken we hiervoor een speedkorf voor het halen van de maximum afstand. De onderlijn met de haak hou ik circa 30cm lang maar sommigen prefereren korter tot zelfs 5 cm. De helikopterrig is ook geschikt voor zachte bodem. De korf kan immers in de bodem wegzinken maar de haaklijn blijft hierbij steeds vrij. Als je dan ook nog gebruik maakt van een haakaas waaraan een of ander drijvend imitatie aas aan bevestigt is, ben je verzekerd dat je aas steeds duidelijk zichtbaar boven de planten drijft.

Ik heb vandaag gevist met de korf achter het aas want dacht dat het wel een zachte bodem zou zijn. Zo zou de korf zonder lood gevuld met voer genoeg moeten zijn immers het aas licht dan van de bodem omdat de lijn omhoog loopt. Ik hoefde niet ver te vissen dus makkelijk te doen met de 2.40m Winkler picker dat ik normaal gebruik in de haven ‘s winters om dikke voorns te vangen met Leo Rumt van wie ik dit verschrikkelijke leuke hengeltje heb “georfen”. Heb er heel veel plezier van gehad vandaag want ging echt af en toe hoepeltje rond maar gaf geen kik en de vis was makkelijk te drillen zo zonder obstakels in dit karperputje. Was weer een heerlijke dag en nogmaals Arno en Mike weer bedankt voor de uitnodiging.

Voorafje tomaten of asperge soep.

En een leuke tent om nog wat te eten voor deze hongerige magen dat kan je wel overlaten aan het duo A&M. Normaal is dit pannenkoeken restaurant dicht op donderdag ja je gelooft het niet maar na bellen wil hij wel open gaan voor tien man. Klasse want er is loop zat zo te zien.

Zo’n afsluiting van de dag is werelds.

En dan zo’n ijsje na met slagroom en verse aardbeien dan kan zo’n dag niet meer stuk. Wat een mazzel hebben we gehad met het weer een iedereen heeft wat gevangen. We hebben weer wat geleerd van elkaar en daar gaat het omLekker vissen, genieten van het weer en vragen als je iets niet begrijpt. En dan zo’n afsluiting. Sjappo Arno en Mike voor het organiseren want het was weer toppie geregeld vandaag volgens de BassBuster. Ik heb een prima visdag beleeft met alles wat er omheen georganiseerd was onder het genot van een hapje en een drankje en de nodige humor met die gasten. Dat is een gezellige groep Buckaroo’s om je dag mee te vullen.

Foto’s met de telefoon etc. gemaakt dus even bij elkaar gezet.

Ik krijg nog wat foto’s van Marcel, Nico en Ron binnen die in een andere vijver visten om te proberen een steur te vangen. Deze exoot is niet gelukt maar wel hele mooie vissen gevangen.

Na de regenbui werden nog de mooiste vissen gevangen

Na regen dus zonneschijn. Weeromslag kan dus het aas gedrag zeker veranderen. Zuurstof in het water na die regenbui maar in geef meer de barometer de schuld…

Reactie’s

Hoi Freek,

afbeelding-19

Facebook

Leen Kornet heeft gereageerd op je link.

afbeelding-39

Leen Kornet

16 juli om 19:16

Daar moet je niet op karper vissen maar op die heerlijke forel󾰀

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *