Eindelijk we gaan

Een dreumes uit het koude water.

Eindelijk geen wind op 22 januari 2015 maar koud, koud dat het is op het Haringvliet. Windkracht 3 tot 4 maar tel er maar eentje bij op op dit deze grote plas. Het is  2 graden boven nul maar door de NO wind is de gevoelstemperatuur -9 volgens WNL waar ik normaal naar kijk rond deze tijd in dit jaargetijde lekker vanuit m’n warme bedje.

Eindelijk, eindelijk valt de wind na weken. En dat het onder Bfr5 is op m’n vrije dag, Ik heb er maar een paar in de week, vrije dagen dus, en het lijkt wel maanden geleden dus we gaan zegt Arie. Maar als ik de temperaturen bekijk vindt ik dat minder. Vroeger keek ik er niet naar maar het lijkt of ik er steeds minder tegen kan. Die kou bedoel ik dan. Ik heb de broodjes met spek en ei al klaar om acht uur en ga de boot klaar maken maar Arie heeft net zoveel zin als ik als we naar buiten stappen om de auto ijsvrij te maken. Na nog een bak koffie, en nog eentje liggen we pas uiteindelijk er om half tien er in en het is mistig, koud en troosteloos op de grote plas.

Men is flink aan het veranderen op m’n privé helling.

Maar afgesproken dat we vandaag het ruime sop opzoeken zijn we uiteindelijk toch blij er in te zijn gegaan zeker als er na een uurtje de zon doorbreekt en het enigszins wat lichter wordt om ons heen. Met de verwarming in m’n jas is het goed uit te houden.

Uit de oude doos.

Ik moet nog wat hebben uit mijn periode dat ik viste met de Hengelsportvereniging Sterrenburg. Honderd jaar geleden. Hetzelfde dilemma. Ik wil wel vissen maar dat is koud voor een Indo. Dat moest je vullen met spiritus en dan had je een paar uurtjes plezier aan de warmte net genoeg voor de weging van wat je gevangen had. Weinig natuurlijk want de “feeling” was er niet. Veel te koud voor mij maar het redde me van koude vingers en warme maden. Die waren natuurlijk zo bewegenloos en als ze bewogen vond een vis dat waarschijnlijk zo vreemd dat ze het links lieten liggen. Nee deegjes moesten het dan doen met vanille, kaas en tandpasta maar daar heb ik al jaren geleden over geschreven in de Kalkhaven, Zuidhaven en Wantij als je daar ook een wak kon maken.

Leo had dat gelijk door.

Vorig jaar viste ik met Leo en die had de oplossing en ik moet zeggen dat dat goed werkt voor koude vingers. Gekregen van mijn vismaatje Leo en dat gaat goed voor een uurtje. In je zak doen en zo nu en dan de handjes erbij. Heerlijk.

Maar mijn Meissie kwam met het nieuwste van het nieuwste.

Maar dan komt Henny gisterenmiddag met een nieuwe jas bij de ANWB winkel gekocht. Een softshell vest met drie verwarmingsstanden en verwarmt ruim vijf uur, zo’n onderjas voor onder je vispak met een elektrische deken ingebouwd. Wind, isolerend, ademend en water -dicht. Fantastisch. Je kan die verwarming met kleefband verplaatsen over je hele rug. Daar ga ik nog veel plezier van hebben. Wat een schatje heb ik toch.

Eindelijk dan maar reuze blij met de dreumes.

We starten bij de vuurtoren maar vanaf de kant staan al een paar vissers en die werpen precies op het goede talud. Ze halen het net niet maar om nu daar te gaan liggen terwijl je het hele Haringvliet tot je beschikking hebt gaan we zo’n 150 mtr. vanaf de krib vissen. Die kennen het water dus ook als hun eigen broekzak. Maar ruimte zat dus zakken we wat af langs het talud en onder het genot van de koffie van Arie valt het allemaal wel mee. Behalve dan de aanbeten we kunnen ze niet trickeren terwijl we scholen witvis voorbij zien komen op de fischfinder. Daar moeten toch onze vrienden om heen liggen te snacken.

De eerste dreumes dus we denken het gevonden te hebben.

We vissen het hele gebied af maar wat we er ook aanhangen en voorral Arie met zijn verwarmde handschoenen en schoenen want het is bere koud. Je handschoenen uit doen is pijnelijk het duurt weer een tien minuten voordat je je vingers kan bewegen. Maar hij wisselt zich een ongeluk, we kunnen ze niet vinden op deze stek. En net als we verder willen naar ons volgende stekkie gaan die gasten op de kant weg dus kan ik de boot maneuvreren op mijn favoriete talud. Wasarrempel hier vang ik mijn eerste vis van vandaag. Geen eentje waarvan je een fotosessie maakt maar ben er reuze blij mee. Maar het is taai, heel taai.

Arie pakt nog een mooi baars op de firetiger

Als dan Arie nog een mooi baars vangt op dit talud na eerst een paar tikken te hebben geïncasseerd op de fire tiger op de vorige worpen en dan toch hem kunnen verlijden tot een aanval is knap bij deze omstandigheden. Of zal het liggen aan zijn nieuwe peperdure St Crox..

Op de stekken witvis genoeg.

Ik heb nog nooit zoveel scholen witvis geregistreerd op het Haringvliet als dit seizoen. Waar zijn alle rovers gebleven. Dat moet toch een keertje los gaan als jaren geleden. Je ging dan te water en ving een paar mooie vissen het kon niet op. Veel uren maken dus om weer in die flow te geraken waar we het vorige keer al over hebben gehad, Met dat heldere water van tegenwoordig, er is vis zat maar hoe vang ik nu die ene vis die ik wil hebben…

Reactie’s

Hoi Freek;

Ed van Neutegem heeft gereageerd op je foto.

Ed van Neutegem

23 januari om 18:45

weet het als je je handen in het water doet is het gewoon lekker

Ed van Neutegem heeft gereageerd op je foto.

Ed van Neutegem

23 januari om 18:45

mooie vis trouwens

Facebook

Inge Lugtenberg heeft gereageerd op je foto.

Inge Lugtenberg

23 januari om 19:46

Dat beest stikt van de kou boven water!!!

Facebook

Nel Retel heeft gereageerd op je foto.

Nel Retel
23 januari om 20:05

Een lekker visje bij een goede vishandel? Alleen maar betalen en lekker opeten?

Facebook

Anneke van der Weijden heeft gereageerd op je foto.

Anneke van der Weijden
23 januari om 20:12
 
Knappe vis
 
Facebook

Arie Krijgsman heeft gereageerd op je foto.

Arie Krijgsman
23 januari om 21:54
 
Ja het was niet best gisteren en koud………!!!
 
Facebook

Wim Arkenbout heeft gereageerd op je foto.

Wim Arkenbout
24 januari om 2:41
 
Lekker jack en mooi vis……..
 
Facebook

Jan Glimmerveen heeft gereageerd op je foto.

Jan Glimmerveen
24 januari om 10:17
 
Dat maakt het toch weer goed freek zo een mooie vis
 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *