Winterstormen

Dinsdag 29 januari 2015 zit ik tennis te kijken want het stormt buiten. Die wind bfr7 met krachtige windstoten valt redelijk mee uit die hoek ZW en dan kan het spoken op mijn stek. Maar daarbij natte neerslag met sneeuw en hagel en dat is niet fijn. Maar het wordt lichter buiten en zoek ik m’n warmte pak op midden in de wedstrijd want die kabbelt ook maar voort.

Dat tennis van vandaag wanneer ik dit zit te schrijven is wel spannend Jokovic versus Wawrinka. Was gister wat minder dus ik ging een frisse neus halen bij de vuurtoren en als ik de auto in stap aarzel ik heel even want sta dan midden in een hagelbui. Maar ik zie al weer een lichte lucht aankomen en ga toch op pad. Als ik bij het Haringvliet aankom zie ik de bui over het Haringvliet knallen en kan het niet laten uit te stappen en er een plaatje van te maken.

Toch maar ff stoppen het licht is prachtig.

Jammer dat ik m’n spiegelreflex niet bij me heb want met deze luchten is het wel zo mooi in RAW te werken. De kleuren en densiteit wat aan te dikken bij deze zware luchten. Als door drukken vroeger in de doka. Raw heeft een veel groter kleuren spectrum maar geen printer die dat aan kan maar op die nieuwe beeldschermen van tegenwoordig ziet dat er dan fantastisch uit. Wel kalibreren natuurlijk.

Fotograferen = Schrijven met licht.

En ik ben zo nog geen half uurtje kwijt aan m’n tweede hobby weliswaar met een compact kameraatje volledig in de automatische stand.

Het ziet er afentoe knallend uit en door de harde wind volgen de verschillende lichten elkaar snel op.

Maar als je een beetje oplet waarop je scherp stelt en dus de belichting op afstelt  en daarna je beeld invult lukt het allemaal wel redelijk. En met een beetje hulp van Adobe lijkt het allemaal nog dramatischer.

Zie steeds meer kaders om me heen opduiken.

Even naar het strandje beneden en als ik weer omhoog waai zie ik het licht door de wolken alleen op een bosje voor me staan en ben te laat maar na even wachten komt tie weer. De zon op dat plekje bedoel ik dan. Wat zwakker als net maar niet geschoten is altijs mis.

Ook een straaltje op de vuurtoren.

Het strijklicht bij een laag standpunt valt op het riet op de voorgrond en de vuurtoren op de achtergrond. Wou nu dat ik m’n professionele Kb bij me had want op groot format moet dit er fantastisch uit zien vooral met meer doortekening in de witte partijen sowieso in de lucht maar belangrijker in het riet.

Dan is de zon alweer weg het volgt elkaar snel op hagel, natte sneeuw en zonlicht.

Dan is de zon weg maar met photoshop kan ik deze foto een jpeg bestandje wat opkrikken met simpele handelingen als verscherpen, horizon, doordrukken en tegenhouden. Maar hij is veel minder als de andere foto’s want daar spat het licht vanaf zonder er al te veel aan te moeten hoeven doen.

Zonder schaduw worden het platte plaatjes zonder diepte.

De foto’s maak ik in een dik kwartiertje en ben blij weer in de auto te zitten. Brrr wat is het koud tegen die wind in. Vroeger bleef ik zitten totdat de zon weer door de wolken zou gaan prikken op die plekken die ik interessant vindt maar het vissen wint het de laatste jaren.

Lijkt bijna zwart wit naar er zit nog wat blauw in bij deze tegenlicht opname.

We gaan naar de vis stek toe dan heb ik de wind in de rug en met m’n warmte matras, een cadeautje van Henny op m’n rug zit ik daar prima en gooi zonder moeite honderd meter richting Willemsstad. Maar het is de laatste dagen al niet best en deze dag kan ik daar bij schrijven. Ik maak nog maar een foto van het hoge water want na dik een half uur alles uitgevist te hebben krijg ik geen enkele aanbeet, geen tikkie geregistreerd.

Aan de overkant kan je over een half uurtje niet meer lopen zonder lieslaarzen.

Ik vertrek naar de volgende krib bij de punt maar daar valt al weken niets te beleven. Wel op de kant natuurlijk met de Buckaroo’s maar vadertje glasoog laat talud links liggen. Eigenlijk gebeurt dit elk seizoen weer rond deze tijd En waarom?? ik wou dat ik dat wist want er komt nog steeds te vreten uit het Voornse Kanaal dus dat kan het niet zijn.

Zelfs met die harde storm blijft het water super helder.

We wonen in dit Delta gebied geweldig en als zo dadelijk de Haringvliet sluizen open gaan in 2018 komt er een heel ander leefgebied aan. Wat de vissers kotters gaan doen in Stellendam weet ik niet want nu verzand alles al voor de sluizen. Zeven jaar geleden kon je nog met laag water naar de Blokkendam door het bokkengat maar nu moet dat echt met hoog water door een klein gaatje Gat van Hawk. Daar heb ik toen m’n mooiste zeebaarzen gevangen maar als je er nu gaat vissen wordt dat een hele dure dag. Je mag er niet meer vissen het is allemaal natuurgebied geworden.

Als ik de auto instap kan ik het niet laten deze luchten ook op de gevoelige chip te zetten.

Nu is er nog een vaargeul het Slijkgat langs Goeree, de kwade Hoek en net naast de tonnen kan je al lopen naar de Maasvlakte. Met laagwater hoef je niet eens laarzen aan, het slipt nu al helemaal dicht. Een zandbank bijna zo groot als Maasvlakte 2 ligt daar.  En wat te denken aan steden als Dordrecht en Rotterdam. Daar zullen ze ook weer vaker natte voeten hebben.

Opkomend water in beeld gebracht

Het vissen is niets maar de omgeving ziet er weer fantastisch uit. Het is meer een beleving vandaag van de natuur want daar is alle tijd voor. Je omgeving monitoren. Hoop dat het op de volgende stek anders is en me volledig kan weiden aan die andere hobby van me.

Die wachten op de deelnemers van de WPC.

Maar ook op dit stekkie kan ik niet registreren en zie dat Jan de Spruitenkonig ook staat te vissen bij de vuurtoren waar ik net vandaan ben gekomen. Die zie ik zodadelijk wel hier verschijnen zo hebben we eigenlijk allemaal onze vaste plekjes.

Ook op de Punt weer mooie luchten.

een schip zich worstelen tegen de stroom en wind in en voordat hij op onze hoogte is zijn we twee uur verder. Dat zijn dure uurtjes.

Heb alle tijd want de Zander laat het helemaal afweten.

Als een panorama uitgesneden wordt het al wat beter als foto.

Toch een lens foutje met tegenlicht maar voor de rest een fantastisch plaatje voor zo’n Compactje.

Kan met Photoshop natuurlijk makkelijk die magenta streep rechtsboven weg werken maar het is geen fotocursus. Dat Compact Cameraatje doe het gewoon goed en is makkelijk mee te nemen in m’n vistas. Eigenlijk wil ik een formidabele glasoog portretteren. Even later komt Jan erbij op de Punt net als ik denk ik ga de kip marineren. Dat had ik belooft aan Hennie dan hoeft ze alleen maar de bami te maken als ze thuis komt van de honden uitlaten. Ze heeft er eentje bij als ze vrij is want Henk heeft zijn enkel gebroken en Laureen moet werken. Dan haalt ze Bowie op in Brielle en gaat naar het strand. Mogli is helemaal verlieft en beschermt ze tegen iedereen die dichter bij komt en gaat er grommend tussen staan. Maar na een half uurtje gaat ik er van door en zeg Jan de mazzel. Probeer het nog even bij het sluisje maar binnen tien minuten zit ik alweer in de auto en zie Jan voorbij rijden. Die geeft er dus ook de brui aan en gaat naar de koffie.

Kip is weer gelukt moet nog even een dik uurtje sudderen.

Die kip zetten we eerst zolang mogelijk in de marinade en als Henny thuis komt kan die in de pan. Heerlijk met rijst, bami of nasi.

Kwispel en Pukkie liggen uitgeteld op de bank.

De honden kijken een filmpje mee terwijl de kip suddert en Henny de bami maakt. Zo slecht is het vandaag nog niet behalve dan dat we weer een aaanbeetloze dag kunnen bij schrijven…..

Reactie’s

Hoi Freek;

Arno Borsboom heeft je genoemd in een reactie.

Facebook
Arno schreef: “Prachtig Freek Oosterhuis.”

Gerard Jansen heeft gereageerd op jouw status.

Gerard Jansen
30 januari om 22:00

Facebook

gEWELDIGE FOTO’S fREEK (Y)

Facebook

Hetty de Deugd heeft ook gereageerd op haar status.

Hetty de Deugd
1 februari om 9:49

Kan niet altijd raak zijn ,freek…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *