Spro v:s Krak

Het is taai op het Haringvliet.

Als ik 5 januari 2015 na vieren op de Punt aan komt lijkt het wel voorjaar met nadruk op lijkt want het is best frisjes. Zeker als even later de zon weg duikt achter de wolken. Het is niet wild de laatste dagen. De enigste die vis haakt is Jan de Spruitenkoning met een dikke snoek dik in de zeventig

Als ik dan Mario en Mirabel voorbij ziet komen heb ik gelijk zin in morgen een paar uurtjes de boot uit de stalling te halen. Ik heb afgesproken met Arie om zijn nieuwe hengel uit te gaan proberen. Niet trollen dus maar verti- en diagonalen gaat het worden op onze stekken.

Mooi plaatje van de Catfishjes.

Maar hoe lekker het gister het vissen was zo slecht is het vandaag 6 januari 2015 als Arie om kwart voor negen aanbelt. Koud, mistig en Zuid 2 tot 5 Bfr. Ik wil er dan ook in Stellendam in gaan en aan de overkant onze stekken belagen dan zitten we enigszins uit de wind door het Eiland Flakee maar Arie denkt daar anders over. Die denkt dat het wel meevalt met die (koude) wind dus het wordt de Hellevoetse kant. Ik denk dat hij meer heil heeft in deze stekken langs de zeedijk en havenmondingen die hij nu zo langzamerhand wel heeft leren kennen. Dat geeft vertrouwen, geloof er in, en dat heb je samen met concentratie nodig bij het verticalen. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde visdag.

Heb wel eens samen met de BassMeister gevist en die had het beredruk op zijn werk. Dan stapte die eind van de dag “op” om nog even mee te vissen proberen zijn hoofd leeg te maken. Maar steeds werd hij gebeld en terwijl ik de ene na de andere ving kon hij geen schub vangen. Hij was er niet 200% bij zal ik maar zeggen en dan mis je die subtiele bewegingen van bodem (belangrijk is dat je de shad zo dicht mogelijk bij de bodem aanbied vooral in kuiltjes, langs stenen, mosselrandjes enz.) en dus die aanbeten. Net zoals zoiets van in een flow zitten. Dat bereik je alleen maar door heel veel te vissen. Dan maakt het niet uit op welke stek je zit maar je pakt gelijk de goede shad, loodgewicht, kleur en vangt vissen. Je leest het water alsof zelf schubben heb. Is dat er niet dan zoek je je een ongeluk en moet je de hele boot eerst gebruiken voordat je het goede kunstaas er aan heb. Zoiets als voetballers hebben en dat bereik je alleen maar door veel te trainen en wedstrijden te voetballen. Dan schiet je de onmogelijkste ballen er in terwijl als je “uit” vorm bent je de ogenschijnlijk makkelijkste knikkers naast schiet.

Maar Arie kan als eerste aan de bak.

Maar wij hebben het ook nog niet echt gevonden als ik twee drie keer een “roffeltje” voelt dus ze zitten er wel. Kan niet naar een staartdreg toe gaan of naar een kleiner shad. Dat zal niet lukken. Heb er nu een 5 cm aan hangen misschien een kleinere haak op de loodkop maar dan staat plotseling de nieuwe st. Crox ….. van Arie hoepeltje rond. En die kan gelijk aan de bak. Zijn nieuwe setje; St.Croix Legend Tournament tbs510mxf met een Daiwa Lexa 1500 molen. Lijn is Daiwa Tournament 8 braid 10/100ste. 6.6 kg.

Een hele mooi PR voor Arie.

Het is fantastisch en raar ook want met dit koude weer geeft de vis flinke weerstand. Gaat twee keer doos de slip en we denken aan een mooie snoekbaars want het zijn geen korte uitvallen (stoten) maar dan komt er een dikke baars tevoorschijn uit het diepe. Deze heeft de shad in volle overgave genomen.

Foto tijdens de dril van onder de boot.

Heeft het koken van zijn plastic gisteravond in de knoflook misschien toch de doorslag gegeven. Of is het er maar eentje en geen schooltje en heeft de lange zacht gekookte toch zijn werk gedaan. Want wat we hierna ook proberen we krijgen geen aanbeten meer op deze stek.

Arie is vandaag goed bezig.

Maar op de volgende stek vallen we door de wind even naar dieper water op het talud en daar gaat de StCrox weer hoepeltje rond. Deze vis is beduidend groter en geeft veel meer weerstand. De nieuwe stok wordt in gevist dat is wel duidelijk.

Arie verpulverd een paar PR’s.

Op de Hummingbird zien we nu beduidend meer leven op de bodem dus nu maar hopen dat we ze kunnen trickeren tot meer aanbeten. Dat wordt wel heel langzaam boven halen dus kans op vele losse (na een paar meter kunnen ze zich los frummelen van de haak door te weinig druk op de lijn). Anders overleven de vissen het niet i.v.m het grote drukverschil. Wel raar dat baarzen en znoeken daar geen last van hebben. Zou wel eens willen weten waarom dat is. Bij de snoekbaars drukt de zwemblaas in iedergeval dan de buik naar buiten. Zou wel even mooi zijn nu in een “bijt” uurtje terecht te komen want aan Arie zijn vis te zien is dit een schooltje mooie exemplaren. De kleinste zijn meestal de snelste om het aas weg te kapen voor de rest dus zijn de anderen misschien wel dikke zeventigers of nog groter.

Een mooie volle vis van 67cm kan op de foto worden gezet.

lijn wordt genomen. Maar samen met de splinternieuwe hengel worden deze dempend vakkundig gepareerd door Arie en alle ontsnappingspogingen worden geïncasseerd met een big smile van oor tot oor. Het is Arie die met volle teugen geniet van deze tweede vangst op zijn nieuwe stokkie. Het is een mooie snoekbaars en hij kan zijn PR weer wat opschroeven. Nu op naar de zeventig.

Het was taai vandaag maar er was leven genoeg te zien op de visfinder.

Het is al weken slecht op het Haringvliet en die wind daar worden we niet vrolijk van op deze grote plas. Maar vandaag is wel een dieptepunt. Ik heb alleen maar een aantal aanbeten gevoeld. Er op slaan kon je amper. De “Flow” was er in ieder geval niet vandaag, “het geloof er in” was ook ver te zoeken zo ook dus de concentratie denk ik maar een slechte dag vissen is altijd nog beter dan een goede dag op je werk zoals de BassMeister altijd zo mooi kan zeggen. Wel een paar staarten verloren zo voorzichtig waren ze maar als ze dus iets wilde hebben deden ze dat gretig en was de shad volledig genomen zoals te zien is op de foto’s bij Arie. Mijn maatje heeft het beduidend beter gepresteerd vandaag met baars en snoekbaars beide met een nieuwe PR. De Godfather heeft dus het onderspit moeten delven vandaag t.o.v. de heer uit U.S. Virgin Islands. Goed gedaan jochie.

Natuurlijk moet de nieuwe hengel er ook even bij.

Vis en vooral witvis is er genoeg te zien op de fishfinder. Dat is het gehele jaar wel zo geweest. Grote scholen aasvis en dan bedoel ik echt grote scholen hebben we voorbij zien komen. Voorgaande jaren zaten ze dicht op de kant over het gehele Haringvliet en voorral in de havens metersdik soms twintig dertig meter breed. Een levende strook waar waar vogels en natuurlijk de roofvis zich kon uit leven. Dit jaar zagen we ook plakaten, dikke scholen vis midden op het Haringvliet en die zelfs beschutting zochten onder de boot. Brett zat met een vast hengeltje te witvissen terwijl meters er onder wij aan het verticalen waren. Maar nu, vooral de laatste weken nu het kouder wordt zitten ze diep, heel diep er is dus vreten zat dat moet gunstig uitpakken voor komende jaren zou je zo denken.

Al weken, maanden is het boven Bfr5 en dat is niet fijn vissen op het Haringvliet met enkele dagen dat de wind valt. Maar niet altijd is er dan de mogelijkheid om te gaan vissen. Nee ik heb wel beter jaren meegemaakt als dit jaar. Dagen bloedheet met bijna geen wind zodat we overnachten op zee of een haven opzochten op de Oosterschelde bij de Zeelandbrug om de zeebaars belagen. Het was toch veel te warm om thuis in bed te gaan slapen. De laatste keer was de blokkendam er nog kan je nagaan hoelang dat is geleden. Dagen achtereen vissen zodat ik de boot in de haven van Hellevoetsluis liet liggen naast een maatje van me die er woonde. Zodoende kon ik dan ‘s nachts de accu’s weer opladen en zodra ik ‘s morgens klaar was met fotograferen het Haringvliet opknalde. Dus graag wat minder onstuimig weer graag voor 2015 en wat stabieler mag ook wel.  De dagen van perfect weer kan je tellen op één hand dus gaan met die banaan als de mogelijkheid er enigszins  is zou mijn Maatje Joop Flohil zeggen….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *