Rondje Haringvliet

Wat kan zon’s opgang mooi zijn.

Zal één van de laatste mooie dagen zijn dus ga ik dinsdag 23 september 2014 een rondje Haringvliet doen en we nemen alles mee aan materialen om te trollen, vertikalen, diogonalen en werpent te vissen. Als Trol-, jerkbaits-, strakke-, parabool,-dropshot hengels met de bijbehorende aasaanbiedingen.

Ik ga er in Middelharnis in zodat ik later nog kan kiezen naar de Oude Maas te gaan of op het Haringvliet te blijven en richting Tiengemeten of juist richting Oudenhoorn te gaan vissen. Het is om acht uur hoog en dan willen we voor de monding van het Spui zijn om te zien of de roofblei en baarzen er actief zijn. Opgaand tij is de stroming een stuk heftiger zoals op de grafiek te zien is (steiler) maar om er nu in het pikkedonker te gaan vanaf vier uur is niet van toepassing voor de BassBuster. Het moet wel gezellig blijven

Dan duurt een half uur lang als je op het tij vist.

Maar als we rond half acht op de helling aankomen en we er in willen gaan komt er een bootje aan van Staatbosbeheer en ik denk dat er iemand moet opstappen anders doe je dat niet zo. Iederen op z’n beurt zou je denken. Dan komt er een trekker aan met een klein tractorretje op een kar en gaan ze op hun dooie gemak eerst maaiers uitladen om vervolgens de tractor te kunnen laden en kijken je aan of de helling van hun is. Alleen de schipper zegt nog; je had er beter eerst in kunnen gaan en ik zeg tja, dat had wel vriendelijk van u geweest….

Dan kunnen wij ook op pad.

We willen op tijd zijn en dan duurt het lang voordat alles is ingeladen maar dan kunnen we toch traileren en varen met zonsopgang de haven uit. Als we op de stek arriveren is net de stroom gedraaid dus prima tijd voor koffie en een boterham met nog warme ei en spek. Maar op het hoogtepunt net na ±negen uur zien we zegge en schrijve is keer een dikke roofbliei springen in een groot stuk wierbed dat voorbij drijft. Wat we ook proberen aan aas aanbiedingen we krijgen geen aanbeten. Wel heel veel planten resten en wierbedden dat voorbij drijft en daar onder verschuilt zich dan wat aasvisjes. We gaan nog een stukje het Spui op als de piek qua stroming voorbij is en werpen de kanten af maar richting de middag houden we het voor gezien op het Spui. We gaan trollen richting Oudenhoorn en misschien wel tot Hellevoetsluis. Er komt namelijk een hoop drijvend groen mee vanaf Tiengemeten en dat verdwijnt allemaal via het Spui naar de Oude Maas richting zee. Daar zal de zeebaars blij mee zijn want in en onder dat groen zitten een heleboel aasvisjes. kunnen ze goed gebruiken om reserves op te bouwen voor de grote terugreis naar het zuiden. Die gaat nu ook aanbreken nu het water kouder wordt

De nul is verleden tijd.

We willen gaan trollen en dat heb je alleen maar last van al dat groen. Er staan niet alleen nog hoge planten maar de afgestorven resten die drijven en zweven zitten onze pluggen in de weg. Daardoor trollen we net buiten de vier meter maar we kunnen buiten dan wat planten geen snoek trickeren tot een aanbeet. Zelfs niet boven de wierbedden en planten al werpent met verborgen haken in het kunstaas dus gaan we weer verticalen en werpen, diogonalen met shads voor Oudenhoorn. Daar vangen we dan een mooie Haringvliet baars en daar blijft het bij. Het wordt taai vandaag weten we als we in de middag lopen maar tot nu toe is het voortreffelijk weer soms kan zelfs de rits open van de fleece trui

Nu nog wat vangen.

Langs de zeedijk het talud volgend tot aan de terrasflats. We zien wel aasvis springen maar niet uit paniek. Toch gaan we werpen met klein spul en verticalen vanuit het gat naar de harde zandbank die daar ligt naar de twee meter maar niets, nada, blanco. Zelfs niet rond de beroemde rode ton voor Hellevoet. Het begint nu te waaien en het zonnetje valt weg. We moeten de trui dicht doen en een bodywarmer aan gaan doen want het wordt ineens frisjes

Eindelijk leven in de brouwerij

Caissonziekte, decompressieziekte of duikersziekte is een ziektebeeld dat zich kan voordoen bij mensen die, na onder verhoogde luchtdruk te hebben gewerkt, weer in een omgeving met een lagere druk terugkomen, zoals duikers of mensen in een vliegtuig na een snelledecompresie.

Oorspronkelijk (rond het laatste decennium van de 19e eeuw) werd de ziekte beschreven bij mensen die onder hydrostatische druk onder het wateroppervlak in grote duikersklokken (caissons) werkten aan de funderingen van bruggen. De oorzaak van de klachten is dat er tijdens het verblijf in een gasmengsel met hoge druk meer stikstofgas in het bloed en in de weefsels oplost dan normaal. Fysisch wordt dit verschijnsel beschreven met de wet van Henry. De stikstof wordt bij het terugkeren naar normale druk niet snel genoeg via de longenafgevoerd. De stikstof vormt dan belletjes in de bloedvaten, waardoor de bloedsomloop wordt gehinderd (embolie). Als zulke bellen in de hersenen ontstaan kan dit zelfs dodelijk zijn.

Stikstofgas lost niet goed op in water, maar bij hoge druk neemt de oplosbaarheid toe. Tijdens het afdalen en het duiken op diepte lost stikstof op in het bloed en van daaruit in de overige weefsels van het lichaam. Hoe groter de diepte, hoe sneller de stikstof oplost. Hoe langer het verblijf, hoe meer ook slecht doorbloede weefsels (bijvoorbeeld kraakbeen) verzadigd raken met stikstof. Een duiker kan caissonziekte dus voorkomen door niet te lang en niet te diep te duiken (er lost dan weinig stikstof op) en door langzaam op te stijgen (het lichaam krijgt dan de kans de stikstof uit het bloed te “wassen” en via de longen af te voeren).

Behandeling van caissonziekte gebeurt in decompressiekamers (eigenlijk recompressiekamer), waar het slachtoffer zo snel mogelijk opnieuw in een verhoogde luchtdruk wordt geplaatst, om daarna de druk langzaam te laten dalen. Door het weer onder druk brengen worden de ontstane bellen kleiner en wordt het ontstaan van nieuwe bellen voorkomen. Met het onder druk inademen van zuivere zuurstof wordt de stikstof versneld afgevoerd.

Bron Wikipedia

Denk dat we alles vandaag wel gebruikt hebben om iets aan de schubben te komen.

We gaan naar de overkant onder het gemaal van Dirksland verticalen want dan zitten we lekker uit de wind maar ook daar is heel, heel veel vis witvis maar geen vadertje glasoog te vinden op een beetje normale diepte. Dan maar werpen en trollen richting Tiengemeenten, een rondje langs het natuureiland voor Hellevoet en ook een rondje zandbank Middelharnis vooral op de Essox de snoek maar volgens mij zijn die ook naar dieper water getrokken. Want ook werpent bij de wierbedden als wat dieper trollen er langs levert niets, nada, noppes, blanco op. Zelfs dieper water bij de dijk tot aan Stad ‘t Haringvliet levert niets op. We gaan terug en vissen tot schemer links en rechts voor de haven van Middelharnis. Het was een heerlijke dag op het water, een beetje aanmodderen met allerlei technieken nu het zo taai is . Nog een dikke week denk ik dan keldert de watertemperatuur want die is bijna 20 graden. Die mag van mij wel naar de twaalf en een hoop regenwater uit Zwitserland en Duitsland helpt dan ook mee. Gaan de baarzen weer scholen en dan hebben we het niet meer over dagen als deze. Zo gaat dat elk jaar weer

Die bootjes liggen normaal in de werkhaven van Hellevoetsluis.

Denk er over de BassBuster in te gaan ruilen voor wat anders maar ben er nog niet helemaal uit met m’n vrije dagen die ik nog te goed heb….

Reactie’s

Hoi Freek;

Facebook

Gerard Jansen heeft gereageerd op je foto.

Gerard Jansen

24 september om 15:46

Geniet er maar van ;-)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *