Schitterende Baarzen, tot ziens!?

Dit is volgend seizoen verleden tijd.

De beroepsvisserij op het Haringvliet mag met de zege vissen dat is met grote netten tussen twee boten of een kring maken op de “hot spot” met als gevolg dat alle maar dan ook alle aanwezige vis gevangen wordt. Dat vindt de BassBuster niet leuk en met mij vele andere sportvissers op het Haringvliet. Het IJselmeer is leeg gevist en nu staat het Delta gebied hetzelfde te wachten.

Als dus de vissen scholen vormen en er komt zo’n netje overheen is het gedaan met deze jaargang. Alles wordt gevangen en vermaalt tot visvoer, gerookt voor Rusland of naar de markt van het Oostblok want wij eten dat niet. Te veel graten vinden wij, nee wij eten liever Tilapia die uit Thailand moet komen waar de Thai weer zijn neus voor ophaalt maar dat is weer een heel ander verhaal waar we het al over hebben gehad

Dit is een ringzegen.

Ons Haringvliet is uniek in de wereld. Ik heb al op verschillende lokatie’s op onze aardbol gevist maar ons Deltagebied en de Noordzee daar kan geen ander water tegen op. Overal is er wat te vangen maar dan moet je wel op het goede tijdstip zijn maar hier in dit stukje Nederland kan je het gehele jaar doorvissen. Er is altijd een vissoort aanwezig die in grote getallen voor de gek te houden is. Anders word hier ook niet de World Predator Tour gevist op dit top water wat we hebben. Van overal uit de wereld komen ze meedoen jammer genoeg niet door de BassBuster want het inschrijfgeld ligt boven m’n budget zal ik maar zeggen. Was graag van de partij geweest als Hellevoeter tussen al dat binnen- en vooral buitenlands geweld. Dit is natuurlijk een grootse happening waar ook de middenstand van profiteert. Horeca, toeristen branche als campings en hotels, er moet gegeten en gedronken worden de boten lusten ook wel een slokkie enz, enz

Onder zegenvisserij verstaat men een visserijmethode waarbij de vis met een over de bodem slepend net door een omtrekkende beweging wordt ingesloten. Een eenvoudige vorm van zegenvisserij geschiedt vanaf het strand. In Nederland gebeurde dit bijvoorbeeld op Ameland. Het net werd daar vroeger door paarden voortgetrokken. Zee- en riviervisserij kunnen zich van deze methode bedienen.

Het net dat gebruikt wordt noemt men een zegen. Het is een groot staand visnet dat verticaal in het water staat doordat het aan de bovenkant van drijvers, en aan de onderkant van gewichten is voorzien.

De moderne visserij kent de ringzegen (of beurszegen) waarvan het zeer diep stekende net aan de onderzijde met behulp van een ringvormige kabel kan worden samengetrokken. Deze methode wordt toegepast in de industrievisserij. Men vist vooral op scholen haring, sprot, en kever. Daarnaast is er de ankerzegen (of Deense zegen), een sleepnet dat de vorm heeft van een open kegel. Eén zijde is verankerd en de andere wordt door een schip over de bodem voortgetrokken. De ankerzegenmethode wordt vooral bij het vangen van platvis toegepast.

Bron Wikimedia

Nu is deze happening de WPT voor drie jaar vastgelegd maar de volgende sessie zal als het zo doorgaat zich niet meer in Nederland afspelen

M’n vismaatje met een dikke snoek.

Op dit relatief kleine water voor deze intensieve visserij  is het kinderspel om met een zeeg een hele school vis weg te vangen. Wij sportvissers weten de hot spots, de stekken te vinden waar de vissen zich samenscholen maar dat weet de beroeps nog veel beter. Die zitten al vele jaren heel de week op het water  terwijl wij het moeten doen van een vrije dag van je werk

Mooie Rfb’s zoveel als je er maar wilt hebben zie b.v. verhaal; https://bassbuster.nl/2011/07/21/we-konden-het-niet-laten/
Winden het lijken wel karpers zo dik; https://bassbuster.nl/2011/09/16/weer-net-geen-big-grand-slam/
Mooie snoekbaarzen; https://bassbuster.nl/2011/10/08/kreekkie-en-freek-in-aktie/

Moeten we dit allemaal gaan missen in de toekomst (https://bassbuster.nl/2012/09/19/natuurlijk-gaan-we-weer/) want als het leeg getrokken is dan mooie water verdwenen. Het herstel duurt lang, te lang dat zal ik niet meer meemaken totdat de vispopulatie het peil weer bereikt zoals die er nu bij staat. We hebben als voorbeeld het Ijselmeer. Weet nog dat ik als acht jarig ventje met m’n Ome Jan mee mocht op de snoekbaars in de gaten die ontstaan waren door de zandwinning op het IJmeer als de dag van gisteren zo’n indruk heeft dat gemaakt. Nog met een Pen zeg maar gerust dobber van een halve meter zodat je het visje goed kon volgen als die een gat indook over langs het talud naar dieper water zocht. Allemaal weg en nu kost dat veel geld en energie om het terug te krijgen. De beroepsvissers moet worden uitgekocht en natuurlijke oever gemaakt, beschuttingen onder water gecreëerd  om jonge vis een kans te geven op te groeien maar voordat je grote zo’n populatie baarzen van in de vijftig hebt, duizenden moeten dat zijn dan ben je tien jaar vijftien verder. Door nu geen maatregelen te nemen verkwanselen wij dit topwater in een paar jaar. Twee euro per kilo krijgen ze om het te verkopen aan de Oostblok landen of te vermalen tot visvoeder voor kwekerijen. Jaja voor uw stukje gekweekte zalm is er per kilo duik 5 kilo gevangen vis nodig http://newsmonkey.be/article/2439 en hier praten we oven tonnen vis.

Mijn mooiste vis tot nu toe uit mijn carrière; https://bassbuster.nl/2010/09/26/net-niet-gelukt-of/

Dus vrienden allemaal die petitie tekenen zodat ze weten dat we met velen zijn die het er niet mee eens zijn; http://nlfishing.nl/petitie-beroepsvisserij-haringvliet/. Doen hoor of we zijn weer een stukje natuur kwijt en krijgen er een dode plas water voor terug omdat we een paar beroepsvissers hun gang laten gaan. Binnen een aantal jaren is hier niets meer te vangen en hoe moeten we de beroepsvisser dan tevreden stellen. Geef ze nu een zak geld omdat er fouten zijn gemaakt. Niet alleen de sportvisser heeft er zijn lol aan maar de vogels, bevers, eenden en ganzen moeten het hebben van een goede evenwichtige biotoop. Het economisch belang is ook groot zeker voor de toekomst, het zal vele malen duurder worden om alles later terug te draaien. Zonde is het doodzonde van ons mooie water.

Reactie’s

Hoi Freek;

staat al online, iemand heeft er al een opgezet…goeie zaak !!

http://nlfishing.nl/petitie-beroepsvisserij-haringvliet/

floris

Freek,

Ik heb de petitie ondertekent. Hoe durven ze aan jouw visstek te komen!!!! Gajes is het !!

Erik de Adel

Het is ondertekend hoor…

Door mijn artiestenaam: Erik van Dungen

Getekend hoor.

WolfDen -Ron

Gedaan. Inge

Gedaan Freek

Gr.Gerard

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *