Les van de m’n Meester

Het is wel sport op veertig centimeter water

We zitten ons stierlijk te vervelen, Henny is een nieuw gerecht aan het uitproberen, lekker Indonesisch en wij zitten te borrelen. Zullen we morgen gaan Pennen vraagt mijn maatje en dat vindt ik gelijk een goed idee. Ze geven beter weer op want vandaag is dat niet best. Windkracht 5-6 met af en toe regen maar morgen is het in ieder geval droog.

Dus op 13 mei 2014 gaan we s’middags de polder in en dat is soms in water wat nog geen meter breed is en op sommige plaatsen twintig centimeter diep. Dus je moet heel stil zijn en hier en daar voerplekjes aan leggen bij duikers, oneffenheden in het talud, splitsingen daar waar het water van het land in de afwateringskanaaltjes komt. Alles staat met elkaar in verbinding en de karpers kunnen vrij rondzwemmen door de polders en de Vesting grachten het Dibbetsplansoen rondom Hellevoetsluis naar het Haringvliet

En heel zachtjes, sluipend langs het riet.

Dus op dit moment van het jaar zijn ze hier hebben er gepaaid op het ondiepe gedeelten en vertrekken nu weer naar groter water. Voordat het “riet” de overhand heeft kan je de dagen van je leven hebben in dit poldergebied. Enkele stuks in een paar uur is geen uitzondering. Wel is het zo dat als je er eentje heb gevangen je een flink aantal meters verder moet lopen want links en rechts van de aanbeet plek is alles omgeploegd. Tjonge wat een krachten komen er dan los op een klein beetje water

Als dan je dobbertje weg duikt op twintig centimeter water.

Het is gewoon feest maar laat de vis zich wel uitleven we zitten met 22 honderdste nylon en best wel een strakke hengel want ze willen de duikers in vliegen om die haak kwijt te raken. Maar volgende week gaan we naar de 25/100 in verband met het riet. Daarna is het afgelopen en staat er te veel riet en gaan ook de karpers weer naar ruimer water

Het gaat fantastisch de eerste te sturen door de smalle sloot.

Maar na een tien minuten door die sloot heen te gaan als een torpedo kunnen we hem scheppen

Maar nu geeft hij het toch op.

Mooi hoor en deze afwatering staat in verbinding met het Dibbetsplansoen midden in Hellevoetsluis, daar waar al die vissen liggen te zonnen in augustus als achtergrond voor mijn bruidsfotografie

De eerste is binnen.

Want de afwatering gaat vanaf het Voornse Kanaal dwars door Hellevoetsluis naar het Haringvliet dus die dikke vissen weten al jaren de weg te vinden. Waar ze moeten paaien met z’n allen, Abraham de mosterd haalt

En Joop weet wie Abraham is.

En zo ook Joop want zoals ik al eerder vermelde in mijn BassbusterAvonturen ben ik blij dat hij mijn vismaatje is. Die kent Zeeland en Zuid-Holland zonder Hummingbirds als zijn broekzak

De tweede sessie we krijgen er geen genoeg van ze te gadeslaan wat ze gaan doen.

Ja weer pakt de karper zijn maïskorrel op terwijl we nog geen halve meter uit elkaar liggen en kan hij aan de bak want de vis wil alleen maar de duiker in om die vervelende lijn kwijt te raken. Zelfs als ik het schepnet ervoor houdt duikt hij door de modder heen erin. We hebben geluk want de dobber blijft haken in het net en gelukkig krijg ik die los. Joop heeft even wat anders aan zijn hooft en merkt daar niet veel van want de vis heeft al zijn aandacht nodig. En als dat niet lukt om deze duiker te ontsnappen gaat hij dwars door een rietkraag heen dertig meter verderop de ander kant op om in die duiker te proberen te ontsnappen. Denk maar niet dat ze gek zijn

Weer een mooie vis.

Het is fantastisch, je ziet ze azen, reuze spannend aan de bellen die boven komen heerlijk weer en wanneer is jouw aas, je haakje de pineut

Maar even later is het weer raak bij Joop.

En even later als Joop vast naar de volgende splitsing is gelopen en bij mij een schooltje me een potje pesten aan het leren is want ze zwemmen continue onder m’n dobber door en wroeten tussen het riet naar slakjes, larven en dan vooral van muggen die rode larven die je ook kan kopen voor je aquarium en als ze daar maar genoeg van eten krijgen die karpers van die mooie veel oranje vinnen en dan vooral de staartvis krijgt dan die specifieke mooie kleur

Maar dan geeft hij het na een dikke tien minuten ook op en kan worden geland.

Deze neemt runs van dertig, veertig meter op nog geen halve meter water en dat geeft spektakel de golven slaan tegen de kanten op omhoog

De vissen zijn allemaal punt  gaaf.

Maar na een klein kwartiertje drillen en sturen mag ik deze ook landen voor mijn maatje in het landingsnet en ik vraag me af of ik er bij ben vandaag om te scheppen zoals we altijd gekscherend zeggen want veel geluk heb ik vandaag niet meet aanbeten maar de lol is er niet minder om. Het is een heerlijke middag zo met z’n tweetjes de polders af te struinen. Dat doe we volgende week nog een paar dagen dunnetjes over.

Reactie’s

Je kan het niet laten he……?

Dat inwrijven met al die vis die je vangt!!!

Als je zo doorgaat dan gaat ie op SPAM!!

John

Freek en Joop, Joop en Freek,

mooi verhaal en mooie vissen.

En wat kijkt die Joop er serieus bij he?

Alsof het een 380 V schakelkast betreft.

Groetjes,

Waldi

Zaterdag 31mei al afspraken kan dus niet mee.

Karpertjes zien er goed uit.

Karel

Gisteren (17 mei) geen zeebaars of makreel gezien, wel veel gulletjes voor de Noorderpier en platvis voor de stranden. Spugen allemaal visjes uit van 5 cm. Op de wrakken wat we hoorden op de helling;  overwegend kleine vis. 60 mijl werd wel wat gevangen, 40 mijl was na zoeken op 7 wrakken veel kleine en maar 5 maatse gulletjes over heel de dag. 20 mijl was niets te vinden. Heel, heel veel aasvis dus dat kan niet lang meer duren. Waarschijnlijk gaan we dinsdag weer voor een maaltje platvis zal overwegend mooie scharren zijn. De meeste vis zat dus onder de kant voor de Noorderpier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *