Laatste mooie dgn ’13; Blokkendam

Nog ff doorvaren voordat we kunnen oversteken.

Prima laatste dagen deze week 7 oktober 2013 van dit jaar breken aan. Midden in de week zal het weer omslaan de herfst in naar de winter toe dus de onderkleding kan worden opgezocht en de regenkleding niet vergeten. Lijkt wel of dat de zomer steeds korter wordt maar met al die dagen met er te veel wind is om er op uit te gaan lijken ook wel meer per jaar te worden.

Maandag 7 oktober 2013 is het bijna windstil en een lekker zonnetje de op één na laatste zomerdag van dit jaar als we de voorspellingen mogen geloven dus als we dit jaar nog willen gaan zeebaarzen is dit waarschijnlijk onze laatste kans dit jaar

Het lage water is net voorbij.

We traileren op de helling bij de buitenhaven van Stellendam en druk is het niet er staan maar drie trailers en terwijl we zodadelijk de haven uit zouden gaan komt er eentje terug omdat zijn motor niet lekker loopt. Gelukkig haalt hij de thuishaven zonder verdere problemen

Als we terug komen staat het water halverwege die palen.

Het is heerlijk rustig en op ons dooie gemakje kunnen we de boot te water laten, het is er wel glad en dat weet Erik nu ook. Ik heb het wel gezegd boven aan de helling en ik hoor zoiets van jajaja ik ben niet blind maar hij stapt op de betonnen plaat en is blij dat de trailer er ook op staat want hij glijd, gelukkig wel recht op zo naar beneden en kan zich aan de fietsbescherming weer omhoog trekken zonder nat pak want hij heeft mijn lieslaarzen aan wat bij Erik tot aan zijn oksels reikt. Jajajaja, hmm tis glad daar beneden

Er zijn er meer die vissen net al de garnalen visser voorbij gevaren bij de sluizen en nu een grote jongen.

Het is net na twaalven en om twee uur gaat het tij weer omhoog dus we hebben alle tijd om richting Hoek van Holland te trollen en wat uit te proberen want we zijn op onbekend terrein vandaag. Het is voor de tweede keer dit jaar dat we hier zijn op het zoute en dan zal je zien in deze tak van visserij dat je wat mist in de boot en die is overvol vandaag met materialen misschien kan dit of dat wat zijn vandaag aan hengels, pluggen, pilkers, vliegen, poppers, dreggen, onderlijnen, lood, weegschalen, dobbers, ingevroren zeebliek en weet ik niet wat allemaal meer de bank achterin zit over vol

Erik heeft de eerste.

We trollen eerst een rondje voor de Haringvlietsluizen er is wel vis te zien in het diepe gedeelte de slijtgeul op de visfinder maar we krijgen geen aanbeten en alle aalscholvers honderden zijn het jagen niet en drogen hun vleugels dus we gaan het talud af trollen richting de vuurtoren van Ouddorp

Haringvlietsluizen.
Met af en toe een nieuwsgierige zeehond

Maar we kunnen niets fatsoenlijks verleiden tot een aanbeet en zijn blij boei SG10 voorbij zijn maar we nog een stuk verder varen want die plaat strekt zich steeds verder uit lijkt het wel en we eindelijk richting Hoek van Holland kunnen blazen

SG 10.
Even zwaaien naar Leo.

Waar we vrolijk verder gaan met trollen langs de blokkendam waar ik drie, vier jaar geleden nog hele goede herinneringen aan heb aan de oude situatie en nu ik er zo langs vaar het lijkt als gisteren maar vandaag kom ik er achter dat het niet meer is wat het was. Het water dat vroeger door de dam heen sjeesde werd geperst bij elke golf dat is nu heel anders met die netjes opgestapelde stenen door de BlockBuster. En ook voor de blokkendam waar de hengel toppen bijna de stenen kunnen raken net als de oude situatie maar daar wel moest uitkijken bij laag water omdat er soms een steen net buiten de stapel lag en je de motor even moest optillen (nog met de Linder die nu van de Ankermeister is) of er om heen zwieren wel uitkijken als je een een dieplopende plug er aan had maar dat was meestal niet nodig bij een lage waterstand. Nu liggen ze zo netjes opgestapeld dat het fantastisch moet gaan worden als alles volgroeid is met schelpdieren en vegetatie en er dan over heen te trollen. Het is er over de hele lengte diep genoeg zonder obstakels. Nu maar hopen dat het er flink kan gaan stromen langs die blokken met de getijde stroom al heb ik daar een hard hooft in. Voorheen zorgde de uitlaat van de Eneco centrale niet alleen voor warm water maar ook voor de nodige waterverplaatsing tussen de stenen en was de ligging anders en zorgde eb en vloed ook voor de nodige stroming tussen de stenen. Ik heb al wel een mooie gleuf gevonden dwars op de stenen daar waar het plotseling veel dieper is als de rest net als bij de oude situatie voor de vuurtoren (lichtmast) en waar je verschrikkelijk mooie tongen kon vangen

Het is fantastisch aan de vlieg zulke makrelen vangen op licht materiaal.

We steken de waterweg over en komen ge;ijk tussen een paar ankerende bootjes waar we tussen door moeten laveren en dan laten we ons zakken langs de Noorder Pier om al werpend met plugjes en vliegen ons geluk te testen. Maar na een keertje heen en weer te zijn geweest vanaf het helikopterdekplatform richting de wandelpromenade kunnen we geen aanbeet trickeren. Vandaar dat al die andere vissersbootjes met de zwarte bal voeren (ankeren) en we zien ze geregeld een platvis, wijting en zelfs een kabeljauwtje vangen als ik plots het water zie koken in de stroomnaad vanaf het helikopterplatform richting Scheveningen. Met de Elektromotor die het trouwens perfect doet vandaag zolang we niet “ankeren” speren we er heen om niet al te veel herrie te maken en we toch dicht bij moeten komen om onze plugjes te kunnen werpen in die school vissen met dat kleine beetje wind wat er staat. maar dat gaat niet zo goed en de andere boten zien het nu ook. Het zijn makrelen hoor je overal roepen en nog geen kleintjes ook. En met hun paternosters die wij, zeg ik, niet bij ons hebben want die heb ik er uit gehaald de laatste keer met de RaboBank vissen, vissen wij achter het net met overal om ons heen springende aasvis en jagende makrelen. Ik pak snel m’n vliegendoos en de Bombarda voor het lood gewicht om een 25mtr te kunnen werpen met mijn lichte materiaal

Gebruik ik bij het Rbl-en op het spui met als haak een vlieg.

Met een 20-40gr. Medium spin en een Bombarda en een Troit 5-25 grams stokje zonder Bombarda maar met 6gram lood op de vlieg heb je dan een reuze lol. Ze knallen door de slip heen en het is heerlijk dat geluid te horen van zo’n gillende molen. Sprinten onder de boot door de diepte in om later weer richting hun vriendjes te willen naar de school richting Engeland. Wat een spektakel en tja, je bent even bezig met drillen en in de tijd dat wij er dus eentje binnen hebben hebben onze collega vissers er denk ik dertig. Zie zelfs zes haken vol, Full House dus die moeiteloos word binnen gedraaid. Maar of ze even veel lol hebben dat betwijfel ik en de AnkerMeister en BassBuster genieten met volle teugen dat een dik uurtje zo door gaat. Ik zie Erik zijn hengel hoepeltje rond tot net niet aan de molen onder water gaan en hij kan zich nog net vast houden aan de railing. Maar goed dat die 60cm hoog is (verplicht voor een goedgekeurde zeewaardige boat). Maar het wordt rustiger en zitten tegen hoog water aan denk ik zo tegen vijven en we varen op ons dooie gemakkie terug. We willen nog wat oude stekken bekijken onderweg want we kwamen voor de zeebaars

Een mooie stroomnaad bij een bank.

Maar op mijn oude stekken samen nog met Joop is het sabbelen geblazen, is ook onze gestekelde zoutwater vriend niet te vinden vandaag, wel zien we steeds zeehonden vlak bij de boot opduiken wat zijn die nieuwsgierig ook hardstikke leuk maar als je je omdraai en naar ze kijkt of een foto wilt maken duiken ze weg

Hebbes.

We gaan terug en op de beste stek van zo’n vijf jaar geleden voor mij dan mag je er niet meer vissen het is er een warboel van gele waarschuwing boeien. Jammer hoor want het was er heerlijk vissen maar bij laag water komen de banken vrij en was er ook de pleziervaart die er een privé strandje hadden. Die kwamen door de sluis vanuit het Haringvliet en parkeerde de boot daar op de bank. Heerlijk natuurlijk zo’n rustig privé strandje tussen de zeehonden want die vonden het prima als je maar niet te dicht bij kwam. Met vissen kwamen ze tot een meter bij de boot als je rustig bleef zitten en af en toe floot of riep om alles eens te bekijken. Dat waren tijden niet in overdaad maar lekker relaxen op het water en geeft iedereen en alles de ruimte

Er zijn er meer die er niet meer uit komen.

Het is wel even puzzelen hoe je moet varen binnen door het gat van hawk en niet weer om de plaat heen wat een hoop tijd scheelt en uit de wind varen natuurlijk met dito golven

AnkerMeister aan het werk.
Heerlijk bootje.

Het hoogteverschil is duidelijk te zien nu staan alleen de palen nog boven water en als je dat niet weet is dat lekker om je motor aan bonken te varen maar gelukkig dicht bij huis zullen we dan maar zeggen en niet in de vaargeul, waterweg op blokkendam met alle gevaren van dien. Dan is ankeren omdat je problemen heb lastig bij die diepte en vorral de stroming helpt dan niet mee. Heb dan ook altijd twee ankers bij me ook op het zoete zoiets als PSU voor de BassBuster met een paar honderd meter touw plus ketting, heel belangrijk een anderhalve meter ketting om de steel laag op de bodem te houden anders heb je nog veel meer meters touw nodig

Een van onze vrienden vandaag.

Bij de trailerhelling is de rust formidabel met het lage zonnetje een plaatje. Tijdens traileren krijgen we hoog bezoek of dat alles wel goed gaat en hij zwemt tot vlak bij de boot maar richt je de kamera duikt hij weg om veertig meter verder weer boven te komen

 Het was weer een fantastische dag.

Als we thuis zijn en de boot is afgespoten en de motor is schoongespoelt is het donker en zijn we toe aan een borrel. Gelukkig hebben we beide een flessie, hoeven we elkaar in iedergeval niet elkaar aan te kijken om een volgende te nemen….

Reactie’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *