Dertien en op vakantie

Fotoo’tje van Mirabel gekregen via FaceBook, jajja ik ben “om”.

Donderdag ochtend 18 juli 2013 zijn John en Jules weer een paar dagen in Holland om Hannah en Clinten op te halen. Die gaan een paar weken mee naar Engeland op vakantie en zijn gisteren begonnen door hun tentje op te slaan op de Weergorst bij Frans Riedijk. Voor Julie is het gewoon werken en heeft alleen een snelle internet verbinding nodig en daar zorgt Armand weer voor in huize WarungFreek

Dus als in het kantoor boven van Henny om negen uur sharp de lijnen open gaan met Skype en Engeland, India, Australië en Singapore om de tafel gaan zitten om de vergadering te openen gaan wij naar Mario en Mirabel om voer, aas, en een hengeltje te kopen om te gaan vissen

We vangen gelijk leuke maat visjes voor die gasten.

Clinten heeft de eerste rooie rakker te pakken en wat een mooie vissen zijn dat toch vooral als de rug goudkleurig straalt in het zonnetje en dan met die vel rode vinnen op een trosje maden. Of ik die er dan wel even op wil doen…

De ruisvoorn

Ook wel rietvoorn, “rode rijer” en “roodvoorn” genoemd, wordt ongeveer 35 centimeter lang en weegt dan ruim 500 gram. De grootste die tot op heden in Nederland is aangetroffen was 46 cm lang en woog 1600 gram.

Herkenning

De ruisvoorn is een licht afgeplatte vis, die in het volwassen stadium steeds hoger en steviger wordt. Hij heeft felrode buikvinnen, aarsvin en staartvin. De rode vinnen worden meer uitgesproken naarmate de vis groter wordt. De kleur kan naar gelang leeftijd en milieu variëren van groenzilverachtig zoals bij de blankvoorn tot goudkleurig. Het oog is bleekgeel, wat op grond van de wetenschappelijke naam (erythros = rood en opthalmus = oog) niet verwacht zou worden. Hij heeft 40 tot 43 schubben op de zijstreep. Hij heeft een bovenstandige bek en de mondspleet wijst omhoog. In de juveniele stadia heeft de ruisvoorn een vrij spitse kop.

Ruisvoorn wordt vaak met de blankvoorn verward. Er zijn wel enkele verschillen: De blankvoorn heeft een rood/oranje vlek boven de pupil. Dit is bij kleine exemplaren al duidelijk. Het oog van de ruisvoorn is egaal geelachtig. De rugvin van de ruisvoorn is verder naar achteren geplaatst en bek van de ruisvoorn is bovenstandig, van de blankvoorn eindstandig.

Ook verwarring met de winde is mogelijk. De winde heeft een veel grotere en eindstandige bek en veel meer schubben langs de zijlijn (55-61). Verder moet ook rekening gehouden worden met kruisingen  (hybriden) met blankvoorn, winde, of kolblei (zie afbeeldingen), brasem en alver. In Ierland worden wel kruisingen van brasem en ruisvoorn (F1 genoemd) kunstmatig geproduceerd en uitgezet ten behoeve van de hengelsport.

Ecologische betekenis

De ruisvoorn komt veel voor in iets voedselrijker helder water met veel waterplanten. Hij leeft in scholen aan het oppervlak van het water. Omdat de ruisvoorn in dit type water een van de dominante soorten is wordt het ook wel het snoek/ruisvoorn-watertype genoemd. De ruisvoorn paait van april tot juli. Ruisvoorns eten ook veel waterplanten, als de watertemperatuur boven de 18°C komt, zodat ze voor tuinvijvers en aquaria niet aan te bevelen zijn. Anderzijds zijn het wel fraaie vissen met felrode vinnen die zich goed laten zien. De ruisvoorn is vaak in de buurt van het wateroppervlak te vinden en zoekt daar ook zijn voedsel. Omdat de ruisvoorn goed te bevissen is met de vliegenhengel is hij ook geliefd geworden bij vliegvissers. Omdat hij vaak leeft in water met veel waterplanten, is een relatief dikke draad aanbevolen. De voorn kan gemakkelijk gevangen worden met vers brood, maden, maïs, kaas, regenwormen, deeg en aardappels.

Bron; Internet

Bij de ingang van de Camping.

Eigenlijk hoef je hier niet te voeren maar als we er een balletje van ingooien zien we even later een dikke staart zwaaien van een karpertje die rechtop staat de bodem af te grazen. Het is hier zestig centimeter diep dus echt groot is die niet maar natuurlijk veel te zwaar voor onze hengeltjes dus maar even een metertje verder gaan liggen en de dobber nog iets naar beneden schuiven tot aan het lood en de haak er en dertig cm onder zodat we meer kans maken op die ruisvoorntjes en niet steeds hoeven te slaan op die roofbleitjes van zes centimeter die maar aan het trosje maden blijven plukken

John blijft wat achter bij de kids.

Raar maar hier zien we die wel en op het Haringvliet missen we ze. Daar zou nu ook miljoenen aasvisjes moeten zijn maar dit jaar valt dat tegen. Ook die grote jongens het blijven overwegend vissen rond de zeventig centimeter die je er vangt maar waar zijn de andere jaargangen gebleven en groeien ze niet verder? Elk jaar denk ik weer mijn PR te vergroten maar het lijkt wel of ze niet verder willen groeien in die grote scholen. Misschien gaan ze dan als ze die magische voor mij dan 78cm hebben bereikt over op solitair weer wat om uit ze zoeken op dat grote mysterieuze water het Haringvliet met z’n Spui en Oude Maas waar we graag vertoeven

Alle soorten komen voorbij.

We gaan gewoon door met vangen en al snel hebben we van alles voorntjes, bliekjes, blankvoorntje, roofbleitjes en dat moet je ook doen met kinderen. Gaan vissen waar ze het doen het maakt ze niet uit hoe groot ze zijn. Alles goed uit leggen en visjes vangen anders is de concentratie zo weg en moet er ijs of een milk shake worden gegeten. Op die leeftijd staat die broodmolen niet stil kan ik je mededelen. Alhoewel we een paar jaar terug op de brasems hebben gevist in de haven van Hellevoetsluis vanaf de vlonders. Dat waren vloermatten van zestig centimeter. Je hoefde alleen maar wat te voeren en een made te laten zakken de dobber kreeg niet eens de kans om te gaan staan en  dan die  platten vanaf vijf meter naar boven halen. De tweeling heeft het er nu nog over. Moesten ze elkaar helpen met de vissen te landen en toen al tilde Hannah de vissen uit het net na een keertje te hebben voor gedaan om ze te onthaken

We gaan gewoon door met vangen

En dat is nog steeds zo haar broer durft dat nog steeds niet en moet geholpen worden door zuslief. Die heeft daar helemaal geen problemen mee. Even de hand in de emmer met water om de vis niet te beschadigen en pakken met een natte hand, zeker met dit hete weer is de bovenlaag (slijmlaag die verschild qua jaargetijde) zeer gevoelig en als deze beschadigt en de vis niet helemaal toppie is slaan de bacteriën toe en gaat hij daar aan onderdoor

De vissen geven ondanks de warmte goed partij.

Gek genoeg geen baarsje gezien daar was het water denk ik te troebel voor vandaag maar goed dat het stroomde want bij de duiker gaf dat flink zuurstof in het water vandaar dat ondanks het troebele water die mooie ruisvoorntjes vingen en tegelijkertijd die karper zagen vreten

Je hoeft dus niet ver van huis om te vissen.

Er is een duiker vlak na het verval die de wijk onder de weg door in gaat richting de vesting grachten wat een prima met een prima karper bestand heeft en van heinde en ver komen ze daar vissen

Dat roept herkenningen op zie facebook pagina.

Dan komen er een paar lammetjes en geiten aan gelopen en worden onze vissertjes verjaagt of eigenlijk zijn ze er bang voor en rennen naar het sluisje. Ken je die reclame van die  surinamer in de Alpen. Dat geluid hoorde we van Clinten wilde niet laten blijken dat tie het eng vond zo dicht bij en hoooouuuuwee in snelwadelpas was hij bij ons. Wel Medal of honnnorre maar een lammetje is te veel van het goede hahaha

Net als de jongens van den Adel.

Maar als ik het dan over kip en patat heb is het vissen gedaan. We gaan naar huis hoor ik in koor want we hebben honger. We hebben net twee zakken crousantjes op, appeltaart, kaneel broodjes, zachte broodjes met kaas opper ik nog maar dat weten ze al niet meer. Het zijn natuurlijk wel Nispelingetjes en daar kan ik nog wel wat verhalen qua eten vertellen. Maar laten we het netjes houden en bij de kids blijven

We laten het water weer voor de meerkoeten.

Onze buren blijven druk bezig terwijl denk ik het mannetje met van alles aan komt moet dat eerst worden gekeurd door de ander voordat het op het nest mag komen. Doet me toch ergens aan denken…

Alles is met siësta in WarungFreek.

Als we weer thuis zijn heeft niemand zin om te zwemmen in Aquapark Splash of het zwembad bij Ursula op de Rondeweibos of Weergors bij Dickie en Frans. Julie drinkt een kop thee mee en vergadert nog tot vier uur. Er moet nog wel een pakje worden gekocht voor een nieuw nichtje in de UK maar van de tweeling kan de patat nu al wel in de olie. Nee we eten met z’n allen dus na het winkelen. Valt dat even vies tegen. Die hebben dus nog een paar uurtje om de zakken van de croissants, amandel – en kaneelbroodjes leeg te likken

De enigste die vandaag heeft gewerkt.

Dan is ook Jules klaar met werken en we voelen allemaal mee maar waarschijnlijk kent ze nu “dat” gevoel wat John altijd zoekt al zijn hele leven lang. Dat is dan een mooie kwis vraag voor de vaste clan van de BassBusterAvonturen met een leuk prijzen pakket. Henny gaat mee met Julie naar het Paddestoeltje en dat vindt JohnieBoy niet zo erg om een pakje uit te zoeken dus is hij gelijk gebombardeerd tot de PatatMeister en kan achter het warme vet gaan staan

Iedereen in ruste na de inspanningen.

Maar het Paddestoelte zijn bijna buren een oud bruidspaar van mij en een leuke anekdote is dat toen ik hier kwam wonen mevrouw de Haan van de slagerij iets verderop toen vertelde dat iedereen op de rijksstraatweg je buren zijn. Moet je wel weten als niet ingewijde dat deze straat loopt van de Vesting tot aan Brielle toe. De kids staan op de straat om te melden dat de dames in aantocht zijn zodat de patat in de frituur kan

Wachten duurt altijd lang.

Ze moeten immers met z’n allen de boot halen om kwart voor zes in het Europoort gebied. En ik moet je zeggen dat ik ze een beetje aanspoorde van ik kan wel vijf poten op zei Clinten en Hannah lukte dat ook wel maar na twee zaten we allemaal eigenlijk wel vol. Met wat patat en heel weinig sla valt dat ook niet mee. Die kippen poten in Hellevoetsluis zijn drie keer zo groot als bij ons uit Barneveld volgens Clinten en die bier dopjes, die wilde hij ook niet voor me inwisselen daar voor een extra zakcentje….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *