Is er al zeebaars op de OosterSchelde

Bijna windstil als we er in gaan.

Dinsdag ochtend 9 juli 2013 belt Floris of ik zin heb om te gaan vissen en het antwoord is; natuurlijk, ik zit al in de auto. Kon me wel even los rukken uit m’n werk. Het tij was  vanmiddag hoog dus zo’n haast hoefde ik ook niet te maken. Ik sta ik op de poul plaats om half twaalf langs de N57 met saucijzen broodjes en fris klaar om in te stappen zijn we mooi op tijd bij het OS.

Wat doen we naar de Oude Maas of eens kijken op de Oosterschelde. Het is mooi weer te warm denken we voor op de rivier we gaan de zoute variant van onze stekelige vriend snoekbaars opzoeken de zeebaars op het zoute. Voor de nieuwe blokkendam vinden we de zee nog te ruw dus kiezen we de Oosterschelde uit. Misschien jagen ze al op de platen op bliek, garnalen, schelpdieren, zagers of zeepieren. Dat zijn fantastische aanbeten dan op onze pilkers, poppers, shadjes, pluggen en vliegen. We gaan er in op de helling schelpenhoek dat is best wel een eindje toeren maar met de broodjes en de frisdrank komen we er wel en kachelen Zeeland in en genieten van het uitzicht langs de kust. Het is rustig qua verkeer en dat met de vakantie tijd. Gewoon vreemd. Op de schelpenhoek staat ook maar één boottrailer dus de vangsten zijn er nog niet. Maar je zal maar één van de eerste zijn op de platen en de zeebaarzen dus nog geen dressuur kennen dan maak je de mooiste dag van je leven mee. Zal ongeveer 2006 2007 zijn geweest toen je op de platen dik vijftig zeebaarzen ving op een dag de ene na de andere niet allemaal grote de meeste zaten rond die vijftig centimeter maar dikke lol op dat lichte materiaal en als er dan een dikke door heen klatste dan kon je echt aan de bak. Die tijden komen niet meer terug ben ik bang voor. Als je nu tien aanbeten kan verzilveren ben je mag je niet mopperen. Maar dan moeten ze er wel zijn en het is nog te vroeg vandaag maar ener deze dagen met deze temperaturen moeten ze toch gaan komen. We gaan trollend langs het talud van de vaargeul misschien dat we een schooltje makrelen tegenkomen en zoeken onze stekken af op de platen en dammetjes maar we kunnen ze vandaag niet vinden

Krijg me toch een dreun te verduren langs het talud.
Zeebaars

De Europese zeebaars of zeebaars (Dicentrarchus labrax) is een straalvinnige vis uit de familie van Moronidae en behoort tot de orde van barsachtigen (Perciformes). De volwassen vis is gemiddeld 50 cm, maar kan een lengte bereiken van 103 cm en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar. Hij moet niet verward worden met zaagbaars (Familie: Serranidae) uit dezelfde orde. De zeebaars heeft twee rugvinnen met 8 – 9 stevige stekels in de eerste vin en één stekel met daarachter 12-13 vinstralen in de tweede vin. De aarsvin heeft drie stekels en 10-12 vinstralen.
Leefomgeving en voorkomen aan de kust van Nederland en België
De zeebaars komt in zoet als zout water voor. Jonge vissen trekken vaak riviermondingen binnen waar de vissen in brakwater kunnen worden waargenomen. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee. De diepteverspreiding is 0,5 tot 100 m onder het wateroppervlak. De zeebaars is langs de kusten van de Lage Landen minder algemeen, maar zowel volwassen en jonge vissen worden toch regelmatig in scholen waargenomen in de Maasvlakte, Scheldemonding, en de Oosterschelde. Trends in het voorkomen van de zeebaars worden door de stichting Anemoon met behulp van waarnemingen door sportduikers in de Oosterschelde (sinds 1997) en het Grevelingenmeer (sinds 2000) bijgehouden.
Relatie tot de mens
De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria. De zeebaars is voor de beroepsvisserij van aanzienlijk belang en ook als buit voor zeehengelaars zeer gewild. De vis wordt in de Zuidelijke Noordzee op duurzame wijze met de lijn gevangen, met name op wrakken in de zomer. In Het Kanaal wordt, voornamelijk in de wintermaanden, met staande netten gevist, waarbij ook wel ongewenste vis en zelfs dolfijnachtigen worden bijgevangen.
Ook wordt zeebaars in verschillende mediterrane landen gekweekt. Er wordt vooral gebruikgemaakt van open kooien in zee, maar ook van intensieve gesloten systemen. De zeebaars is een carnivoor en wordt gevoed met wilde vis. Het voer dat niet opgegeten wordt, spoelt uit de open kooien en zorgt zo voor eutrofîering van de omgeving. Het verschil tussen gekweekte en wilde zeebaars is vaak niet te proeven.
Bron; Internet

Kreeften vissers, je ziet een vlagetje maar er hangt 100 meter met fuiken aan naar een fender.

We gaan richting Zeelandbrug maar de wind is aangetrokken naar minimaal 5bfr NW misschien wel meer en dat is niet lekker met die sterke stroming. We krijgen zoveel buiswater over de boeg heen terwijl we stapvoets varen dat is niet te doen. We gaan meer tegen de wind in varen en zien wel waar we uit komen ja ik weet dat wel richting Schelpenhoek en als we weer in een wat luwere gedeelte van de OS komen houden we het voor gezien. Het loot inmiddels al naar vijven en voor we bij de brug zijn is dat zeker nog een half uur varen daar waait het ook nog verschrikkelijk en dan weer terug

De laatste stek bevalt hier prima.

We zien er vanaf en gaan naar onze laatste stek toe. Deze weten we wel dat ze er goed spullen hebben en zijn er dik tien euro goedkoper uit. Jaja ook wij letten op de kleintjes. Zijn we ook eens bijtijds thuis waar Joop ons al verwelkomt met een koud biertje en we sterke verhalen op kunnen hangen aan de Stamtich van WarungFreek. Ik m’n filmpie moet laten zien dat ik samen vist met Lesley in zijn toen splinternieuwe Skyper en een beer van een zeebaars verspeel die eigenlijk al met z’n kop in het landingsnet zit…

Reactie’s

http://nos.nl/artikel/527738-200-kilo-cocaine-op-westerschelde.html

Freek,

tegen mij zeiden ze Oosterschelde…

floris van den berg

Hahah je zal zoiets optakelen is gelijk je leven naar de gallemiesen

Was weer goud vandaag vooral het verhaal voor Flo

Freek

Op 9 jul 2013, om 23:09 heeft Peter van der Burg het volgende geschreven:

Mooie foto’s jongens. Maar ik zie geen vis, wel bakken vol vette patat.

Freek had je de vis van je leven aan de haak of zat je gewoon aan de bodem

vast

Ja peet, sorry Freek, ik had naar je moeten luisteren en het net in de boot moeten leggen.

ik geloof niet dat ik wel eens zo’n grote baars op de oosterschelde gezien heb, ongeloofelijk !! wel heel dun gehaakt helaas ;(

Ja, Flo……, hij zag er nog best uit !

…..Jammer dat hij het door had, ik kon mijn lachen niet inhouden…

Op 10 jul 2013, om 10:49 heeft Vissen met Freek het volgende geschreven

Ja toen had tie het door ja, maar hij kent me natuurlijk ook dus is voorzichtig

Op 10 jul 2013, om 10:42 heeft floris van den berg het volgende geschreven:

als ik met een strak gezicht had mee geluld had ie het bijna zeker wel gelooft denk ik maar dat is voor mij niet te doen..

floris

Inge schreef; Vooral die 8e foto mocht niet ontbreken!

O ja Freek,

Die vissersboot, auto en nieuw huis die wij zouden kopen gaat niet door. En ook de vakantie niet dit jaar.

Enneuh, kan jij me ff 7 miljoen lenen want heb nu een gat in mn begroting….

volgende week zijn we weer in Ned en hopen even langs te komen met de kids want die vinden het zo leuk bij jou. Kan ik me niet voorstellen maar ja moet maar.

john en Jules

ik heb hem net gezien, mooie film freek !

zo die meeuwen erbij, dat gaat lekker, ik denk dat die van gisteren bijna net zo groot was ;)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *