Jong geleerd of Jong leert Oud

Zoonlief zegt wel even hoe het moet.

Eindelijk, eindelijk gaan we vissen zegt de zes jarige Willem den Adel op zaterdag middag 21 sept. 2012 want dat is al lang geleden belooft. Ik heb em een overjarig werphengeltje gegeven vorig jaar en die staat naast zijn bed en daar mag niemand aankomen. Bloedfanatiek issie en nu gaat het er dan eindelijk van komen

Erik, Paps den Adel heeft het niet zo op vissen en dan vooral het vasthouden van vissen en dat dan een van je zoontjes er helemaal leip van is heb je een probleem. Fantastisch zijn zijn verhalen over vriendjes die vissen en de snoeken met hun grote tanden die de ouderen jongens vangen. Dat wil hij ook graag leren

Peurmontage

Jaja en natuurlijk de prachtige verhalen van Opa Bram den Adel dat Erik met zijn Opa de weteringen afstruinde peurde en de paling fuiken leegde af en toe muis stil moest wezen tussen het riet in de boot omdat de koddebeier hun zocht met zijn praam. Die verhalen horen we graag natuurlijk aan de Stammtisch in Warung Freek onder het genot van een biertje en de Ballantines. Staat een mooi stukje op internet bij ABC Sportvissen hoe je dat peuren nu moet doen.  www.abc-sportvissen.be/paginas vissen op/paling/paling-peuren.htm

De eerste vis heeft het zwaar en wordt een paar keer getoond.

We gaan in de haven vissen van Middelharnis want daar wemelt het van de aasvisjes. Je moet natuurlijk ergens op vissen waarvan er in het betreffende jaargetijde genoeg van is anders is de lol er snel af voor een kind van zes jaar oud. De meeste zijn gelukkig weer allemaal roofblijtjes en die fanatieke jagertjes houdt in dat je dobbertje niet stil nog sterker ze vallen hem zelfs aan

Een grondel die er met duizenden zitten tegenwoordig dankzij Europoort.

En Willem die heeft de dag van zijn leven en vangt een emmer vol visjes samen met Paps. De meeste zijn roofbleitjes maar een enkel grondeltje die zijn meegekomen met de ballast tanks vullen van de zeeschepen in het verre die worden hier leeg gemaakt bij het vullen van containers en tegenwoordig echt een plaag aan het worden. En het doortrekken van de Donau heeft ook meegeholpen. Zo komen we ook aan vadertje glasoog een fantastische vis om te vangen. Daarom doet de Cultiva het al jaren met bruine rug en witte buik het denk ik zo goed op het Haringvliet. Dit visje heeft natuurlijk geen kans bij vadertje glasoog als hij stil op de stenen zit. We vangen natuurlijk voorntjes, bliekjes, winde en een enkel baarsje de gebruikelijke aasvisjes die er met miljoenen zitten nu op deze grote plas. Kunnen we gelijk de verschillen uitleggen en prachtig vindt hij het

Mooi is dat vader en zoon.

Natuurlijk staat er over veertig jaar weer een volgende Stammtisch en daar worden deze verhalen verteld. Dat hij met zijn vader meeging met en een vriend en we in een uurtje wel honderd vissen vingen…

Mooi koppie toch.

Want je hangt je aas er in en met tientallen wordt het bestormt en dat zal nog erger worden tegen de avond als de havens rondom het Haringvliet vol lopen met aasvisjes die bescherming zoeken voor de nacht tegen de rovers die wij zo graag vangen met de BassBuster

Zo vis vriendelijk met natte handjes onthaken heb ik ook geleerd.

Maar Willem komt er wel en we hebben er weer een verslaafde erbij. Volgende keer maar eens met de boot mee als vadertje glasoog loss is dan is hij helemaal verkocht natuurlijk. Nu maar hopen dat Paps een Esox lucius, Stizostedion lucioperca of Sander lucioperca kan of durft te onthaken maar ik denk dat zoon lief dat binnenkort ook wel even voor doet…

Reactie’s

Hoi Freek,

Weer een leuk verhaal heb je geschreven. Het doet mij denken aan toen ik een jaar of 5, 6 was. Mijn vader is geen visser maar mijn opa van moeders kant was dat wel. Met opa (en oma) ging ik als kleine jongen mee vissen, later ook in hun stalen roeibootje.

Ik heb er leuke herinneringen aan,

groeten Peet

Hoi Freek,

Hartstikke leuk verhaal met den Adel Jr. jr. Het is jou wel toevertrouwd zo’n ventje de dag van zijn leven te bezorgen.  En jij hebt ook weer een lekker weekje achter de rug op het water, he?

Nou binnen is binnen, want er komt vandaag zwaar weer onze kant op. Wordt vanavond weer lopen met de hond, verpakt in plastic L

Groetjes, Netty

Leuk verhaaltje weer van Eric met zijn zoon(tje) van zes !

Gaat het goed daar bij jullie ?

Groetjes, Hessel en Ina

Nostalgie

Deze foto zal wel rond die tijd zijn maar in het Lingenbos gemaakt tijdens een uitje en natuurlijk moest de hengel mee.

(Vis) vrienden zo zal het altijd gaan om de 40-50 jaar is er wel weer een Stammtsch onder visvrienden zijn met mooie verhalen “vissen met Opa”. Zal bij mij niet gebeuren want bij mijn weten ben ik kinderloos maar ik kan me nog goed herinneren dat ik op die leeftijd de slootjes, vijvers en weteringen in onze buurt af viste op snoek, karper of gewoon voorntjes. Dat ik in de vijver zat te vissen bij ons in de wijk, er werden nogal wat vijvers in die tijd gecreëerd om bluswater te hebben bij calamiteiten voor de o.a. de brandweer, die lag aan het uiteinde van onze brandgang (pad tussen twee rijen huizen in achter de tuinen en schuurtjes) en mijn vader aan zag komen lopen. Weer eens te laat thuis dus zag de bui al hangen en dat met dit stralende weer maar i.p.v. de roe had hij een bordje nasi met een kippenpootje bij hem. Die begreep ook wel dat van passie niet te winnen valt. Er zouden later nog enkele andere passie’s bij komen maar ik had toen een heel andere leeftijd als waar we het nu over hebben.

Overal waar we naar toe gingen Ooms en tantes, strand, bos familie en vrienden van mijn ouders de hengel ging mee dat was een ding wat zeker was. De rest lag op het strandje, bad minton of zwemmen maar ik zocht een slootje of wetering op. Zo ook in je grote vakantie een ochtend mee snoekbaarzen op het IJ-meer met Ome Jan. in zijn vlet daar keek je een half jaar van te voren al naar uit en wat had je de pest er in als het niet door ging vanwege het weer. Zat je te wachten terwijl je bij Oma en Opa logeerde in Naarden. Gelukkig woonde die aan het kanaal Naarden naar Muidenberg en kon ik mooi aasvisjes vangen die dan opgehaald werden als Ome jan uit zijn werk kwam. Opa had ook een motor kruisertje op de Oud Loosdrechtse Plassen en een stukje grond langs die plassen dus ik kwam de week wel door op naar het volgende week-end. Op de houten steiger zaterdag vroeg in de ochtend in het boten huisje de motor op halen. Daar hing een rij van enkele meters tja dat kon 45 jaar geleden nog en uit een was trommel visjes halen (die hing naast het botenhuis in het water en iedereen, vooral de eigenaar want die kreeg dan een cent per visje, zorgde dat die altijd vol zat) of ze met een kruisnetje vangen. Met lange schuifdobbers, pennen van een halve meter zodat je goed zag dat het visje tegen een talud op zwom

IJ-meer.

Tegen de zandgaten bovenop ankeren met twee lange palen want er werd flink gebouwd in het nieuwe opgespoten land in het Ijsselmeer en daar is veel zand voor nodig. Daar keek je naar uit samen de visspulletjes klaar maken in zijn viskamertje. Een hele want vol hengels en geen zakjes haken maar dozen vol. Natuurlijk dezelfde hengel kopen en met je vrienden een bootje huren in de Bieshbosch en het zelfde proberen als je geleerd had in de praktijk brengen met je vrienden thuis. Maar niets vangen natuurlijk want je wist de taluds niet te vinden alles was natuurlijk onbekend op dat grote water. Grote voorns vangen met een lange werphengel en zware dobbers in de Naarder Vesting als nu als met een Matchhengel en leren met een broodpluim te vissen op grote afstand

Biesbosch onveilig maken met Gilbert Frederiksz en Piet Kwaasteniet in september 1980.

Het mooiste verhaal gaat de ronde dat Ome Jan niets had en ik de ene na de andere ving, het zal een visje of vijf, zes geweest zijn in een ochtendje aan de foto’s te zien die mijn vader heeft gemaakt en zijn tijd ver vooruit was door ze buiten te maken weliswaar in de tuin, met een uitschieter naar een dikke meter vis. Ook toen al stonden de mannen van de viskramen rond het Ijsselmeer met gerookte paling om te ruilen tegen snoekbaars. Toen wisten ze ook al wat lekker was

Jong geleerd.
Denk mijn eerste meter Zander in 1979.

Eerste meter snoekbaars en het was in die jaren heel gewoon dat je de foto’s in de keuken maakte men keek nog niet nauw je ving ze om op te eten. Dat is nu NotDone en alleen vissefoto’s aan de waterkant

September 1980.

Dus als je de jeugd mee kan nemen om ze te leren vissen wel naar de maat staf van deze tijd natuurlijk dus met natte handjes de vis aanpakken, met een onthaakmat en catch en release want daar is een hoop in veranderd. Ik was in mijn lagere schooltijd de enigste die fanatiek viste nu zaten er in de combi vijfde en zesde klas vijf jongens en de rest meiden maar toch bij mijn spreekbeurt in de aula waar al mijn vis spullen lagen uitgestald die we samen met Gilbert mijn buurjongen en zusje Dorien die een klas lager zat maar door de combi in mijn klas zat mee hadden gesleept en er twee keer moesten voor lopen was iedereen stil en kreeg een best cijfer. Dat dan weer wel. Dat is nu wel anders de sportvisserij heeft denk ik de meeste leden als vereniging in Nederland en dat is in het buitenland net zo. In Engeland is het ver weg de grootste sport van het land

Met inspiratie en een nat pak  van Joop Flohil en kleinzoon Tom en de creativiteit van Mirabel ontstaan mooie dingen.

Mirabel heeft een leuk kinderboekje gemaakt ISBN 978-94-91168-25-3 misschien leuk om voor te lezen aan de aller jongste onder ons en misschien wordt het nog drukker aan de waterkant. Want een virus is het en die raak je nooit meer kwijt het kan even sluimeren door werk of wat dan ook maar na jaren steekt het toch de kop weer op. Dat is zeker jong mee in aanraking gekomen en je bent voor het leven verziekt…

Reactie’s

Hoi Freek,

Bedankt weer voor je leuke mail.

Leuk ventje was jij vroeger met snor en lang haar.

Al die meiden achter je aan. Waarom laat jij je haar weer niet groeien heeft wel iets !!

Maar ja t’is jou hoofd!!

Prettige dag.

Groetjes Loes

ook aan Hennie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *