Voornse Kanaal Nieuwe brug

Mooi plekkie voor me overgehouden.

Donderdag 2 mei 2024 met Jan en Willy naar het Voornse Kanaal ter hoogte van de nieuwe brug. Ik weet dat mijn maatje Joop Flohil er nog al eens vist maar ik ben er nog nooit geweest. Kan je zo vanuit de kofferbak vissen.

Ik neem mijn feeders maar mee zo kan ik oefenen voor morgen als ik weer op de steigers 8- tot 100 gaat vissen met de Buckaroo’s. Alle 180 steigers zijn vandaag weer bezet door de Engelse wedstrijden. Die worden elk daar weer gehouden drie weken lang.

De mannen zitten al.

Als ik om half negen aankom zitten de mannen al drie kwartier te vissen maar hebben nog niets gevangen. Dat komt bijna nooit voor hoor ik van de cracks. Dit is een prima voorn stek met zo nu en dan een brasem er tussen door op de vaste stok. Dikke pret dus. Maar die vissen zullen op jouw wachten hoor ik daar naast met een Vlaams dialect. Laten we dat hopen.

09.16 uur. Er is al wel leven op de stek.
We zien volop bellensporen.
09.34 uur.

Maar er is volop leven op de stek aan de bellensporen te zien en de strooming ziet er zo nu en dan goed in. De ene keer naar links en dan even later weer naar rechts. Dan zal de sluis even open gaan. Ook het water hoogte varieert de gehele tijd toch met zo’n vijf centimeter verschil.

09.34 uur.
09.36 uur.
09.56 uur.

Maar dan plotseling begint het naast me te lopen na wat hennep te hebben gevoerd. Willy vist nu een metertje verder over zijn voerplek heen. Bliekjes, voorntjes en een verdwaald baarsje. En nadat Jan ook met de werppijp aan de gang gaat en hennep bijvoert pakt ook hij eerst kleine vis, voorn maar even later worden ze al wat groter en vangt ook een bliek.

En zo leer ik elke keer weer wat bij.
Hennep met tarwe.

En zo steek ik steeds meer op van de mannen om de kneepjes van het vak te leren. Deze hennep kan je kopen met allerlei andere ingrediënten als bijvoorbeeld tarwe. En niet geheel onbelangrijk deze blijft ook heel lang goed na openen van het emmertje.

10.08 uur.

En als ik bij Willy staat om alle kennis op te snuiven ben ik bijna mijn hengel kwijt. Maar goed dat die verzekerd staat als ik opstaat van de viskist. De steun zwaait helemaal naar links en die staat toch goed aangedraaid op de poot vast. Wat een dreun en kracht was dat dan. Ben net op tijd om de steel van de hengel te grijpen.

En terwijl ik de brasem kan scheppen komt Tuta langs rennen. Die is weer begonnen met hardlopen. Petje af hoor en die maakt nog een paar foto’s Die gaan gelijk naar het thuisfront dus Zeegert en Henny weten ook dat ik hier niet voor niets zit te vissen.

Nog nooit gezien.
Rara wat is dat.

De vangsten vallen vies tegen en we geven het weer maar de schuld. Wij vissers zijn het natuurlijk nooit. Want stabiel is het niet dat weer dan, en ook vandaag draait de wind weer van Zuid-Oost naar Zuid-West. We hebben dus alle tijd om bij te kletsen en daar haalt Willy een speeltje uit zijn tas. Ik had het nog nooit gezien. Daarmee kan je een balletje voer aan de lijn bevestigen boven de haak. Wat een handig apparaatje is dat dan.

10.30 uur.

Zodra ik er maden aan doet staat de top niet stil en zijn ze binnen drie minuten leeg gezogen. Als ik dan twee meter verkeerd gooit wil ik de korf terug halen als de lijn strak staat maar dan draait die wel en stuk zwaarder binnen. Kleine vis is er dus wel aanwezig.

Tis lastig ingooien.

Want uitgooien is lastig met mijn drie meter hengel. Heb mijn tas met winkle pickers van twee meter thuis gelaten. Die waren hier nu wel op zijn plaats geweest want goed en precies uitgooien is er niet bij vandaag.

Richting Hellevoet.
Daar zitten zo dadelijk al die Engelsen
Het is heerlijk uit de wind.

Ook maar eventjes boven kijken. Waarom dit er is gebouwd mag Joost weten. Waarvoor is dat. Was er budget over ofzo..

10.42 uur.

Met de maden dus aan de overkant vang ik tussen dat gezuig dus wel (kleine) vis. Mooi dat ik dat weet voor morgenmiddag vissen met de Buckroo’s. Als het zoals vanmorgen niet lekker loop kan ik misschien met een kleinere haak toch wat forceren in de stand en een plekje omhoog door vissen met kleine vissen ter weging aan te bieden.

10.55 uur.

Dan moet toch nog eventjes het scepzakske nat worden gemaakt. Zouden ze dan nu eindelijk op het voer zitten.

11.14 uur. Beide vissen naar de dobber.

Maar dan is de beetregistratie van Willy volledig verdwenen en die slaat vakkundig raak. Hewt elastiek rekt zich helemaal uit de top maar jammer wij verschuiven allemaal door dat getrek. Hij heeft de gehele aarde aan de lijn en door een knoopje net onder de top knapt daar de lijn af. Had ik wel gezien zegt hij later maar had niet gedacht vandaag zoveel spanning op de lijn te moeten zetten. Gebeurt ons allemaal wel eens. Te lui of onverschillig in de kleine dingen en dan gebeurt het onverwachte. Net als ik gisteren de eerste plek verspeelde doordat mijn schepnet nog niet klaar lag om de eerste brasem te netten. Ben er nog ziek van met 50gram tweede te worden. De lijn breekt altijd op het zwakste stukje en dat zijn de knopen. Bij mijn nieuwe set van Piet Schipper overgenomen Shimano’s X5 Pelletwaglers 10ft. heb ik dat expresse gedaan. Daar is mijn hoofdlijn 25/100. Dat werpt heerlijk met die nieuwe molentjes. Maar onderlijntjes lichter dan 23/100 ben je kansloos op die commercials waar we vissen als de Berekuil. Als het dan te hard gaat knapt de onderlijn op de knoop. Eind van de maand op 28 mei gaan we naar België in Dessel op het Campinastrand vissen en dan lezen jullie alles over mijn nieuwe setje hengels.

12.12 uur.

De laatste mooi vis is voor Jan. Nee best was het niet vandaag met ieder een handvol vissen. Maar heerlijk gevist in dat mooie weer en dat is ook prima voor ons om de ochtend door te brengen met elkaar. In ieder geval allemaal niet geblankt. Jan en Willy met de vaste stok en ik met de Tri-Cast Trophy 2×2 feeder. Ook van Piet vorig jaar overgenomen. Nog steeds blij mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *