Voornse Kanaal Bernisse

Aan het einde van het Kanaal door Voorne

Vanochtend maandag 29 april 2024 afgesproken met Willy en Jan op steiger 34 aan het Voornse Kanaal. Maar krijg een telefoontje kwart voor acht uur als ik in de auto stapt dat het hele kanaal is afgehuurd vanaf één uur. Deze drie weken zijn er wedstrijden georganiseerd door Engelsen elk jaar weer van maandag tot en met donderdag vissen. Vandaar dat wij deze weken met de Buckaroo’s vissen op vrijdag natuurlijk steiger 80 tot 100. De paaiplekken lijkt het elk jaar weer de hot spot kilo’s te vangen.

Veel voer heb je dus niet nodig want wat gooien die mannen er niet is aan kilo’s wormen, casters en maden. Heb ik het nog niet eens over het grondvoer om al dat geknipte en levende have te vervoeren in je korf. Als ze het dan eventjes doen en je hebt ze op het voer moet de vier leefnetten aan de steiger ophangen. Je mag maar twintig kilo in je leefnet bewaren. En met zes vissen zit je daar al snel aan.

08.32 uur. Willy links van me.
Aan mijn rechterkant zit Jan dus.

Jan en Willy zijn verknochte vaste stok vissers. En als ik aankom mag ik in hun midden plaatsnemen. Ik ben toch voor dat feederen gevallen en daar waar eigenlijk Willy altijd zit. Zijn geliefde plek maar zo mis ik net de boomtakken met ingooien. Zodoende zit ik dus tussen de mannen in. Heerlijk en ik gaat vissen onder aan het talud aan de overkant op vijf meter diep zo pijl ik eerst.

De Cracks controleren.

Het voer wordt vakkundig met elkaar vergeleken. Nee die mannen maak je niets meer wijs. Daar kan ik heel veel van leren. Jarenlang ervaring hier aan de waterkant en ze delen de kennis graag door.

08.58 uur.

Maar het wil nog niet erg vlotten het eerste uurtje en er wordt al overlegt wat er aan te doen. Waar zit de vis. Het ias je voerplek opbouwen. Als er een paar platten zin hebben en voorbij stiefelen zijn die paar korven voer zo verdwenen. Dus regelmatig wat voer brengen.

De grondelkoning.

Links van me zit Willy heeft ruzie met de grondels. Daar vangt die er genoeg van vandaag.

09.45 uur.
Gelijk een beste zou Joop zeggen.

Maar dan eindelijk uit het niets krijg ik een aanbeet en dat is gelijk een goeie vis. Een dikke brasem onder de paaipukkels en Jan wil die wel voor me scheppen en vastleggen.

09.51 uur.

We zitten heerlijk in het zonnetje en dat is het dan ook wel. Er is zo af en toe vis op mijn stek maar denk dat die dikke jongens een halve tot een meter boven de bodem zwemmen en helemaal geen trek hebben om te snacken. Die willen allemaal wat anders doen en dat is niet foerageren aan de lijnzwemmers te zien. En die ik kan haken zitten zo voorzichtig dat na een twee meters touwtrekken die loslaten. Daar heb ik geen zin an.

11.28 uur. En helemaal onder de paaipukkels.

En als er dan eentje blijft plakken zie je waarom. Het is de eerste mooie dag en het water is nog lang niet op temperatuur maar de vissen hebben daar lak aan denk ik. De mannen vissen altijd tot een uurtje of één. Mijn poot van de Rive kist is vanmorgen afgebroken en daar baal ik van. Voordat ik zo’n nieuwe poot in huis heb. Maar ik zal eens informeren bij Piet schipper waar dit setje vandaan komt en die kan me wel helpen zegt die. Das mooi dus voor mij is het ook gedaan voor vandaag. Ik rijdt even langs Piet om half drie. Twee in het netje en drie verspeelt vanmorgen. Dat is een mooie score als ik naar mijn kompanen kijkt. Ze overwegen zelfs me thuis te laten in het vervolg. Jan heeft éen keer beet gezien en Will heeft negen grondels gevangen. Feederen was dus de sleutel vandaag. Heel veel lijnzwemmers maar zo af en toe dook er toch ook eentje naar de bodem op mijn voer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *