Moonlight Fisching ’22

Ik ben op vrijdag 5 augustus in de winkel bij Mario om mijn Rive zitkist van allerlei attributen te voorzien die ik heb overgenomen van Piet. De oude passen er niet op en dat is niet vreemd van die albatros uit 1979. Morgen is de Moonlight Fishing wedstrijd georganiseerd door Mario. Ik zou niet meedoen want zou gaan zeebaars vissen vanaf de kant op uitnodiging van Fabian op Zoutelanden. Maar treurig dat gaat niet door want zijn Opa is overleden. Die heeft wel wat anders aan zijn hoofd.

Vol =vol. Gisteren was de afsluiting dus net te laat voor inschrijving. Maare Mirabel heeft toch nog een plekkie voor me er heeft er eentje afgezegd. Dan nog een zak wormen en wat maden erbij. Dan kan ik morgen de komplete kist gaan uit proberen op de steigers

Nee, niets past

Ben dus heel de middag aan het passen en meten. Er is een poot dat de onderkant verliest maar na uit elkaar halen moet ik er een popnagel in schieten zodat die blijft hangen op een randje. Dat Rive is is wel mooi spul

Handige Harry

Gelukkig na uit elkaar halen is het euvel zo opgelost. In dat gaatje moet een klinknagel. Onderste schotel waar de kist op staat losmaken en dat pijpje er aan de bovenkant weer in doen zodat dat schoteltje weer vast gemaakt kan worden. Dat klinknagel is dan de stopper. En in dat vierkantje een stukje spijker gedaan zodat ik weer lengte heb om aan te draaien om alles vast te zetten. Voor MacGyver gespeeld dus

Ben nog niet aan de beurt

Het loten is om drie uur en we vissen om half vijf. Na vorig jaar heb ik geleerd. Was er vroeg aanwezig en zit je te wachten. Gezellig natuurlijk met een bak koffie tot de start is om een lootje te trekken. Ik zou niet weten wat ik moet doen om mijn spullen aan de waterkant te zetten in anderhalf uur voorbereiding dus ben vandaag wat later om een lootje te trekken

Ik laat Mario een lootje trekken

Mario wil wel een lootje trekken voor mij. Net als bij de BP-Buckaroo’s waar ik Mike voor me laat trekken. Soort bijgeloof geworden niet meer zelf je stek kiezen

Ik zit dus op 48

Je zit op nummer 48 naast Jantien. Das een zowiso goed nummer. Wordt een gezellige avondje vissen. Net naast het gemaal op de kop dus. Kan niet beter. Maar als ik aankom bij Jantien zit die op 31. Vraag nog aan haar buurman of die wel goed zit en check daarna na mijn lot. Ja het klopt wel ik moet veel verder naar achter in het volgende vak. En dan later wordt dat nummer dus winnaar met bijna 16kg. Tja

Dat stinkt wel na 40 jaar

Heb nog een oud emmertje meegenomen voor als ik helemaal geen beet krijg. Een soort van booster om te proberen voorns over de streep te trekken om te azen. Ze moet natuurlijk wel langs je stek komen. Daar visten we in het voorjaar mee op de voorns in de Zuidhaven- Dubbeldam maar dat mocht niet baten vandaag. De voorns die ik zou vangen allemaal op wormen aan de overkant

Simon krijgt van zijn buurvrouw een broodje kroket

Dan heb je goede buren. De familie de Pijper doet ook mee en brengt broodjes kroket voor man en zoonlief. De buurman wordt niet vergeten

Foto’s van Mirabel

Het deelnemersveld is niet groot dit jaar. Dat komt door de werkzaamheden aan het Voornse Kanaal. Er zijn maar een beperkt aantal plekken met drie vakken vanavond uitgezet.

Simon pakt ook een brasem

Ik pak een paar mooie voorns maar voor de rest zijn het grondels die niets in de schaal teweeg brengen. Als ik dan eindelijk na dik twee uur vissen een dikke platte kan netten vanaf de overkant. Maar de rest van de avond blijft het angstvallig stil. Ook op negen meter krijg ik geen aanbeten. Zo af en toe een donderpad en dat is het dan wel. Simon neemt een wijs besluit . Die vist met de vaste stok en ziet Jan drie plekken verder met volle lengte midden in het kanaal zo af en tie een voorn vangen. Die was ook de eerste me een platte al binnen een kwartier vissen maar ook daar valt het de laatste twee uur stil.

Met de tweede brasem doet mijn buurman goede zaken in de eindstand

Ik zit vast aan die negen meter met deze wind die gedraaid is en nu over de lengte van het kanaal staat maar Simom zit met de vaste stok en schuift er een paar delen bij aan. Zo pakt hij nog in het laatste uur een tweede platte en een enkele voorn. Ik ben mijn derde plek kwijt en zit weer net naast het ere metaal

Altijd weer spannend. Wat heeft mijn buurman aan gewicht

Het is slecht in dit vak. Ook Bas lukt het niet ze aan het azen te krijgen en heeft wat klein spul. Hier en daar een brasem en alleen Marcel die helemaal aan de staart zit kan er vier vangen ook aan de overkant met de feeder. Geen enkele voorn terwijl die toch een hennep plek heeft opgebouwd voor de vaste stok

Aan de andere kant van me heeft Jan toch nog bijna een kilo

Jan links van me heeft helemaal niets gezien aan de overkant en op 8 meter alleen maar klein spul. Baarsjes en een heleboel zwartbek grondels. Die is ook gaan grondel tikken net naast de steiger met drie deeltjes en zo een net vol van die buitenlanders gevangen

Oost-Europese grondel vormt plaag niet alleen in de in de IJssel

Een ware plaag aan het worden

Oost-Europese grondelsoorten dreigen een plaag voor sportvissers te worden in de Nederland. Ook vormen zij een bedreiging voor inheemse vissoorten.

Sportvisserij Nederland is een onderzoek gestart naar de verspreiding van uitheemse grondels in de Nederlandse wateren. Voor de vangst en registratie van de exoten in de IJssel zijn studenten van de Sportvisacademie in Zwolle ingezet. De eerste onderzoeksresultaten zijn volgens een woordvoerder van de Sportvisacademie schrikbarend.

Ware plaag

Met de hengel vangt iedere student in een halfuur tijd in een willekeurig kribvak met gemak dertig grondels. Harde conclusies wil de Sportvisacademie er nog niet aan verbinden, maar het lijkt er op dat de visjes op elke vierkante meter water in de IJssel zitten en een ware plaag vormen.

Sportvissers die graag andere vis vangen, hebben steeds een grondel aan de haak. Het visje is zo agressief dat hij eerder bij het aas is dan andere vissen. Die eigenschap maakt de grondel een geduchte concurrent voor inheemse vissoorten.

Bedreiging voor zeldzame soorten

“We moeten ons afvragen of het nog wel zo handig is om beken weer aan te haken op de IJssel, wat wel de opzet is. Want als deze grondels de beken bereiken, vormen zij een regelrechte bedreiging voor zeldzame soorten als het bermpje en de modderkruiper. Die willen we er juist bovenop helpen”, aldus docent Zweep van de Sportvisacademie.

Bij de invasie van de Oost-Europese vissoorten gaat het hoofdzakelijk om drie soorten: de zwartbekgrondel, de Kesslersgrondel en de Pontische stroomgrondel. Zij komen oorspronkelijk uit Oost-Europa en zwemmen via de Donau, en Rijn naar Nederland.

Dus vierde geworden vanavond

Het zal net als bij de roofblei gaan. Eerst een invasie en denk je dat die alles zullen verdringen maar dat is ook gestabiliseert en hebben we er nu een fantastische sportvis aan. De snoekbaars heeft er weer een prooivis bij gekregen en die stonden onder druk. Die zijn ert nu blij mee en de laatste jaren doet de bruine culprit shad het ook goed. En heeeeyye die lijkt op de grondel. De predators lusten die wel dus zal wel loslopen allemaal

Hapje en een drankje, alles is prima verzorgt

Het was een heerlijke avond vissen en ondanks dat ik maar acht wedstrijdjes met de Buckaroo’s en dan deze moonlight witvis vist toch een hoop bekende gezichten gezien. Was gezellig met elkaar. Nu ik een nieuwe zitkist heb, overgenomen van Piet en wat attributen erbij bij Mario vandaan zal is wat meer gaan witvissen. Hoop dat het allemaal te realiseren is. Tijd vrij maken dus

Foto’s van Mirabel

Alle prijswinnaars gefeliciteerd en tot volgend jaar. Dat de werkzaamheden aan het Kanaal door Voorne afgerond mogen zijn en alle steigers weer gebruikt kunnen gaan worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *