Buckaroo’s naar Nieuwkoopse Plassen ’20

Om te roofvissen ben ik denk ik te vroeg, de witvis zal nog wel niet in grote getallen zijn.

Het jaarlijks uitje van de BP-Buckaroo’s naar de Nieuwkoopse Plassen vind plaats op 3 september 2020. Nog volop Covid 19 dus uitkijken en afstand bewaren met z’n allen. De meeste zijn toch de aangewezen leeftijdgenoten die moeten op passen. Voorkomen is beter dan genezen. We weten allemaal wat we doen en het betekent en we handelen en houden ons er dan ook aan.

Ben mooi op tijd alleen Mats en Piet komen nog na mij aan. We drinken een bak koffie en ik haal mijn gistermiddag bestelde broodjes met Paling op die ter plekke worden gesmeerd. Heerlijk, nee vandaag geen broodje ei met spek en ham als we starten vanaf een paling rokerij de firma Hoogerwerf.

Nog een bak koffie en we bemannen de bootjes.

Ik weet van vorige jaren dat men niet elke dag paling rookt. Dus woensdag middag gebeld en wilde een kilootje bestellen maar er was nog maar een klein pondje over. Wel verpakte want de paling van vrijdag wordt na een paar dagen gestript en vacuüm verpakt. Zo blijft de paling beter en komt dus ten smaak. Gelijk dus vier broodjes besteld zodat ik zeker weet niet zonder lunch zit op het water. Dan vis ik niet lang kan ik je mede delen.

Das jammer die zijn nog niet klaar, gerookt als we vanmiddag weg gaan.

Buiten worden de volgende lekkernijen klaar gemaakt voor het rook proces. Daarover heb ik genoeg geschreven vorige keer hoe dat in zijn werk gaat.

In een poep en een scheet is de steiger verlaten.

Je neemt best wel wat mee voor zo’n dag en als je dan met z’n tweeën in dat bootje zit is het passen en meten met je spullen.

Ik geef Piet een slepie naar zijn stek.

We hebben een traditie hoog te houden. Eigenlijk zijn wij beide samen met Harry altijd de laatste die aankomen op de stek. Iedereen is al weg richting de grote plas. Maar we hebben heel de dag de tijd dus plan-plan zou ik zeggen.

Piet gaat tegen over Cor vissen.

Ik zet Piet af aan de linkerkant van het kanaaltje en rechts zit Cor al te vissen. Dan tuig ik mijn stokken op en pak alles wat ik nodig heb uit. Zo weinig mogelijk want het regent nog steeds. Gelukkig heb ik de plu mee genomen.

Cor zit op dat nummertje 2 op de plattegrond.

Het is inmiddels half negen geworden als ik al trollend start richting die grotere plas water. Ga eerst eens kijken hoe iedereen er bij zit onder die riketikkende paraplu’s. Wat een honden weer is het en dat zal zo heel de dag geduren. Soms wat minder naar miezer maar regenen doet het de gehele vissessie. Dus eerst maar trollend langs de waterlelies en rietvelden. Van een talud is hier geen sprake het is er overal even diep.

Waar iedereen zit te witvissen en mijn trol route.

Wat jammer dat het zo nat is vandaag, vorige keer een harde wind maar droog en nu dit. Trouwens onder de brug door naar het grote water is uit den boze. Daar staat grote dikke witte koppen op het water. Dat is geen optie vandaag.

Pas om kwart over negen krijg ik er geheel onverwachte beuk op de hengel. Ben em bijna kwijt. Midden in een veld lelies. Probeer de plug er tussen door te maneuvreren en trek em net los van een stengel. Kijk weer vooruit en eindelijk dan die toch altijd weer onverwachte korte ruk. Heerlijk. Maar de dril is van korte duur. Motor in z’n vrij en na één, een korte tweede run is het gedaan. Het is een dreumes. Maar ben er toch reuze blij mee. In iedergeval zijn we  van de nul af

Ik kom honderd meter verderop bij Pit weer uit een zwaai zwaai de volgende wetering weer terug. Die is wat smaller door de begroeiing maar om twee keer dezelfde vaart al trollend te doorlopen. Maar halve wege wordt die wel heel smalletjes en ik kan er nog net door heen ploeteren.

Stekken drie en vier.

Moet wel door een heel groot lelie veld heen en steek dan over naar de overkant waar Tjeerd , Tjeerd Jr, Jos en Wilmer zitten. Het is inmiddels kwart voor tien geworden maar het lijkt zeven uur zo donker is het nog.

De vangsten zijn nog niet best.

Maar ook hier valt het allemaal nog een beetje tegen qua vangsten. Twee of drie kleine vissen met Wilmer, tuurlijk die heeft zijn naam eer te houden met zeven stuks koploper in deze hoek. Op zijn foto’s is te zien dat Tjeerd senior toch twee dikke platten zal gaan vangen vanmiddag.

Het blijft donker weer.

zitten op dit water. Het ruikt er gewoon naar en de volgende kleur van plug leert ik zwemmen. Maar zonder fishfinder of diepte meter ben je kansloos op onbekend water. Het wordt overal minder en als je het water niet kent dan wordt dat lastig. Zeker in dit jaargetijde. Het water is nog warm en de aasvis klein. Als het dadelijk kouder wordt en de witvis naar warmer water trekt en de predators er achter aan gaan zal dat hier vast beter gaan.

Mats ziet ik van kilometers afstand zitten.

Rond tien uur kom ik aan op de west zijde van de plas waar de Bucaroo’s zitten te vissen. Uit de wind aan een loopbrug. Ook hier is het wachten op de aantallen. Mats in zijn regenkleding zie ik al zitten vanaf de andere kan van de plas op een paar km afstand in dit donkere weer.

Een lichtpunt in de duisternis.

We Jawel hoor onze kampioen dit jaar van de zomeravond competitie staat nu ook qua aantallen voor op de rest van de gang. Het is me verzekert dat dat een natte bruine boterham is op de foto die die in zijn mond heeft… Mar naar de zin heeft hij het vandaag en zit lekker te vangen.

Dan de buren, samen onder de paraplu.

Het is natuurlijk afzien allemaal, het is de slechtste dag van de maand. Iedereen snakt naar regen en juist vandaag moet dat allemaal vallen.

Naast Mats zitten Mike en Kees.

En nu is me verzekerd dat Kees niet de maaien doos vol piest van Mike. De concurentie is zwaar maar niet zo dik dat we de boel saboteren.

Harry en Theo zitten van de loopbrug af aan stokken.

Harry heeft het altijd naar de zin en goit net een dikke bliek terug voordat ik die op de foto kan zetten en Theo is blij met zijn plu. Moet ik niet door zijn lijnttje trollen. Nee hier is het ook niet wild met de vangsten tot nu toe.

Daarom is het leuk dat ik de zelfgemaakte kiekjes krijg.

Maar in de middag toch nog wat brasems kunnen foppen met een hele lange onderlijn. Het is veengrond en ik denk dat het meeste weg zinkt in de zachte bodem. Wie een wolk voer half water kan veroorzaken kan misschien wat vangen. Nee dit is een moeilijk water voor en onbekende.

Ze zitten aan de loopbrug.

Ik trol weer verder richting de start. Deze kant heeft minder opgeleverd als twee jaar geleden dus gok ik op de andere kant waar ik toen nog wat aanbeten te incasseren kreeg.

Nee daar gaan we dus niet heen.

Er is een grote plas water maar hoorde dat daar de bodem als een biljard laken is zonder taluds of harde bodems. Tja wat moet je daar dan doen als er witte koppen staan van de westen wind.  Voor die brug aan die palen kan ik misschien wel met shads werpen maar er steekt weer een zware bui op en ik zit onder de plu. Het lijkt me de plek om een snoekbaarsje te foppen zo’n doorgang is goud maar nee dat wordt het em niet dus. Heb me al  ingesteld op een heerlijke dag in de natuur en niet op vissen vangen.

Pauze met een heerlijk broodje paling.

Om elf uur gaan de laatste broodjes paling, wat is dat toch lekker. Ben inmiddels al weer richting Noordereinderplas daar waar ik vorige keer wel wat heb gevangen. Maar dan ik vaar een wetering in en die staat vol met waterplanten. In de regen onder de plu gebruik ik mijn lunch en dan val ik heerlijk in slaap in de karperstoel die ik van Leo heb gekregen. Zo af en toe een ijsvogeltje een plons van een karper, een meerkoet die van me schrikt, heerlijk en zo in de regen is het nog niet zo kwaad uit de wind.

Respect.

We trollen verder en waar het uitnodigend is waneer de regen eventjes ophoud zodat je met die wind je shadjes en plugjes tussen de lelie grote bladen enigszins in vrij water kan gooien probeer je dat maar het mag niet baten.

De omgeving is natuurlijk fantastisch.

Om predators te vangen heb ik al opgeven. Maar om in dit gebied rond te zwerven is weergaloos. Heel anders als in het delta gebied. Tegelijkertijd weet ik ook weer hoe ik mijn thuisfront moet waarderen. Het delta gebied van Europa. Wat woon ik toch fijn in Hellevoet;luis. Ik kan er overal op vissen , in elk jaargetijde is er wel een vissoort die er toe doet.

Heb er van alles aan gehangen.

Was weer een fantastische dag op ander water en heb genoten.

Iedereen komt weer terug.

Het was nat vandaag maar iedereen heft het naar de zin gehad.

Nog wat drinken en dan naar Mike’s zijn vriendin.

De verhalen zijn natuurlijk weer goud en die houden we binnen board. Als ik aankom zit Kees er al. Die moet nog wachtren op een aanbeet. Zijn compagnon Cor aan de overkant zat is al in de middag gestopt en terug geroeid. In dit gedeelte van de plas was her dus abnormaal slecht. De rest komt binnen gedruppeld met verschillende vangst meldingen maar het houd allemaal niet over. Mag de pret niet drukken Het is heerlijk zo een daagie uit met z’n allen. We zeggen Piet Hoogerwerf gedag en maken hem loss van zijn opgeslagen paling en gaan naar Mike zijn vriendin een hapje eten een paar honderd meter verder.

Tja goud natuurlijk.

Wat een afsluiting weer van een heerlijke dag vissen. Schnitzel, ribes of saté met frietjes met een dame blanche of dezelfde versie in advocaat. Het kan niet op en als ik oppert of ze nog aardbeien hebben krijg ik een sorbet vanille met slagroom en aardbeien. Goud natuurlijk, heerlijke afsluiting van een geweldige dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *