Buckaroo’s naar Berenkuil – SnakeLake

Dat is lang geleden dat ik met de vaste stok heb gevist.

We gaan donderdag 25 juni 2020 vissen met de BP-Buckaroo’s in Putten vlak bij Nijkerk. Tis afslag Nijkerk en dan ligt het direct links van je. Deze hengels zijn van 1998 en met wat aanpassingen moet het dan gaan gebeuren.

SnakeLake vol met karpertjes van een kilo stuk met af en toe een uitzondering is geen water voor de feeders. Het is er twaalf meter breed dus uitermate geschikt voor de vaste stok met elastiek. Dus alles bij elkaar gezocht van de week en dikker elastiek in een top gezet. Ik had er geel1.06 en rood 1.27 in zitten maar met vijf topsets waarvan er nog drie zonder elastiek moet er eentje aan geloven en zet er groen1.65mm in. Achteraf voldeed rood1.27mm ook en als ik er een dikke vis aan had die als een TGV weg zwom in één snelheid dan trok die enkele meter elastiek uit de top en brak de knoop van het onderlijntje. Het onderlijntje was dikker dan de hoofdlijn (18/100 van 20 jaar oud). Zo zie je maar dat een knoopje de lijn flink verzwakt.

Het is allemaal gelukt nadat ik het materiaal met uitleg bij Mario heb opgehaald.

Het is ff knutselen en zo ben je lekker bezig met je hobby. Het is toch waardeloos weer (30 graden buite hahaha) dus binnen zitten (bij de airco) is niet zo erg.

M’n oude dozen met dobbers die ik niet meer gebruik staan al twintig jaar in een vitrine kast.

Gelukkig krijg ik veel hulp van m’n vismaten en die weten me te vertellen dat ik het beste die 6grams dobbers kan gebruiken op dat F1 water.

Was weer de laatste die aanschoof.

We hebben afgesproken om acht uur dus half zes opstaan lijkt me voldoende. Alles staat klaar een bak koffie, eentje voor in de auto met een ham-kaas croissants maar om half vijf sta ik al onder douche. Ben weer veel te vroeg wakker. Eigenlijk hoef ik de wekker niet te zetten. Maar als ik nu weer in slaap val dan ben ik over anderhalf uur gebroken. Ben ruim op tijd op de Berekuil voor het appeltaart met slagroom maar toch ben ik de laatste. De rest stond dus nog vroeger te trappelen voor dit nieuwe vis avontuur. We zijn hier nog nooit geweest met de BP Buckaroo Clan en zijn benieuwd wat het is.

Je zit best dicht op elkaar maar er zit zoveel vis in dat je geen last heb van elkaar door de vaste stok.

In onder meer Engeland is het een bekend fenomeen: speciaal aangelegde visvijvers gevuld met karper en witvis waar je tegen een vergoeding met de vaste stok of de feederhengel op mag vissen. Nederland kent dit niet, althans tot voor kort. Naar Engels voorbeeld presenteert de Berenkuil – met enige trots – een dergelijke visserij. Maar het water heeft wel een eigen karakter. De vijver heeft door zijn vorm meer weg van een polderwetering die als een slang door het land kronkelt. Vandaar de naam Snake Lake. Dit water is flink bezet met karper, ruis- en blankvoorn, brasem, winde en zeelt. Zelfs barbeel zwemt er rond. De karper is van het type kruiskarper en – ter geruststelling – de voorn en zeelt is afkomstig uit de eigen Catch & Release vijver. Gegarandeerde kwaliteit dus! Gevist mag worden met de vaste stok en de matchhengel en er is plaats voor 56 hengelaars. De diepten op de Berenkuil variëren van 30cm in de kant tot maximaal 2,60 m in het midden van het water.

Als ik dan na drie keer heen en weer te hebben gelopen omdat ik toch nog wat nodig heb uit de auto ga ik langs bij Gerard van Bronckhorst. Die komt hier uit de buurt en woont zowat in de SnakeLake. Vist hier wekeleks en doet alle wedstrijden mee. eerst maar eens wat informatie vragen en in een klein uurtje weet ik alle nows en hows. Vier vijf dobber technieken legt hij uit allemaal gericht op een bepaalde diepte te vissen. Vaste montage net boven de boden of half water, Jiggeren, Drennen, tapping en slapping, de dobber van links naar rechts bewegen, vast houden en ze haken op het elastiek. Niet aanslaan maar de korte lijn strak houden aan de top. Zo sla je niet steeds op de voorn en bliek mis. Die F1tjes rukken gelijk het elastiek uit de top. Hij laat alles zien en echt tis ingooien, strak houden en hangen. Wel continue bij voeren om ze actief te houden ook of vooral tijdens de dril.

Als ik dan terug kom met m’n steuntje die ik was vergeten is iedereen gesetteld.

Veel veel opgestoken dus, bedankt Gerard het is een leuke visserij om een keertje te doen. Vis relatief dun met een hoofdlijn van 16/00 en onderlijnen van 12/00 voorzien van een haak nummer 18 of 20. Geschikte dobbers zijn voor de oppervlakte technieken de jigger of Drennan. Voor de bodemtechnieken dobbers van 0,3 tot max 0,6 gram voorzien van dunnen holle of volle bovenantenne. Probeer de vis actief te houden door constant wat pellets bij je dobber te werpen. Het geluid van de pellets op het water zal de vis activeren om te gaan azen. Vis actief door je dobber steeds wat uit het water te liften en droppen dit is belangrijk bij het F1 vissen. Voer nooit grote hoeveelheden tegelijk maar breng gedoseerd en constant dat is de sleutel bij het vissen op de F1 karpers. Het zogenaamde tapping en slapping in combinatie met een jigger of vaste dobber montage is een van de meest effectieve methoden bij het vissen op F1 karpers op de Berenkuil in de warmere perioden. In deze periode werken levend aas zoals maden en pieren of een 4 mm expander vaak beter dan harde pellets maar reken dan op heel veel bliek en voorntjes als bijvangst. Vissen met een punch 4 of 6 mm brood is in de wintermaanden een van de beste technieken voor de F1 visserij. Behalve het vaste stok vissen kan het vissen met een kleine method feeder of een loodje strak tegen de overzijden van je stek enorm effectief zijn. Daar komt Wilmer wel achter maar dat voor (later) vanmiddag.

Met al deze kennis van Gerard kan er weinig fout gaan.

Zo m’n steuntjes heb ik ook gehaald uit de auto. Dat is toch wel een puntje hier hoor. We zitten achteraan en dat is een flink end wandelen met je spullen. Gelukig weegt het allemaal niet zo veel (lol). Maar op de foto’s en filmpies op hun site die van de berenkuil en vissers op de SnakelLake zie je een pad op de achtergrond en zoals op elk betaalwater denk je dan ik kan de auto achter je stek plaatsen. Niet dus. Dus dat is een goede weet of dat ze het op de site zeggen. Ik heb dus niet m’n kruiertje meegenomen. Nu nog m’n lijnen inkorten, de dobbers uitpeilen en kan gaan vissen.

En eigenlijk is het vissen scheppen.

Ik begin met vijf deeltjes uit te peilen maar krijg al beet. De visjes rukken al aan mijn loodnagels. De twaalf meter gebruik ik niet eens en voer met dode maaien en de gekochte pellets uit de kantine. Drie levende op de haak en snel naar de bodem af laten zinken want anders zit er een voorntje of bliek aan. Ff bewegen en boem, het elastiek schiet uit de top. Wilmer zit naast me en maakt er een herinnering van met m’n telefoon want m’n cameraatje is nergens te vinden in de chaos om me heen aan materiaal. Sta ik er ook eens op. Deze maat is hartstikke leuk vissen met de vaste hengel.

Grote hilariteit natuurlijk vang ik er twee tegelijkertijd.

Er zitten er zoveel, als je bij wilt voeren of eventjes je lijn in het water laat hangen zit er al eentje aan. Gebeurt me zelfs dat ik er eentje net en tegelijkertijd een tweede bij schept. Dat moet natuurlijk worden vastgelegd. Ook Kees raakt een topset kwijt. Even een hengeltje in hetwater laten met een worm eraan , je draait je om en denkt dan ik had toch nog een topsetje naast me legge. Foetsie dus en niet meer boven gekomen.

De nieuwe Rex Hunt Buckaroo is opgestaan.

Even later pakt Marco een barbeeltje, die had ik bij Gerard ook al gezien. Wat een mooie vis is dat met die rode gloed naar de vinnen.

En iedereen vangt zo zijn vissen.

Of je nu twee meter uit de kant vist of aan de overkant. Kwestie van pellets gooien en netten. De ene keer een halve kilo vis of een kilo en de volgende kan zomaar een run nemen en je hele elastiek er uit trekken.

Dit is natuurlijk fantastisch en nog net te houden aan je vaste stok.

Dan moet je denken aan twee kilo vissen en daar zit ten we natuurlijk op te wachten want na een paar uurtjes begint wel de verveling mee te spelen. Pellets gooien, ingooien, bij schieten en weer ophalen en drillen. Ik ben na de middag gebroken. Ben het helemaal niet gewent op een vis kist te zitten en alleen maar die vissen drillen. Zit meestal lekker in de boot met een heel licht hengelte met dito molentje recht naar beneden te vissen. Dit gaat bij iedereen fantastisch natuurlijk want iederen vangt vissen zat maar de spanning is er wel van af na een paar uurtjes. Iedereen heeft er wel een paar moeten lossen die de moeite waard zijn voor een fotootje maar dan gaat het hele elastiek uit de top en zwemt de vis gewoon van je weg tot dat de knoop van de haaklijn het begeeft. Gelukkig maar heb je de minste schade. Mike kan toch nog een mooie spiegel portretteren die hij wel een keertje kon netten.

Maar ja, de happening van de dag is toch de Snack weer net als op het LVP.

Je zit te vissen, je hebt broodjes van thuis mee gekregen, liter flessen met vocht maar je gunt er niet de tijd voor om te pauzeren. Als je zit te vissen is alles afgesloten om je heen. En dan is zo’n break wel welkom. Allemaal aan de wandel en aan je cholesterol werken en de verhalen. Je bent zo weer een uurtje verder zonder dobbertje. Heerlijk met die gasten.

Iedereen vangt ruimschoots zijn vissen dus je hebt eigenlijk weinig contact met de anderen die verder op zitten maar op dit moment wel twee meter uit elkaar natuurlijk kan iedereen zijn verhaal kwijt. Goud dat is genieten met die gasten.

Sterke verhalen horen we genoeg.

Tja en dan heeft iedereen wel en verhaal en een anekdote er op. Het werk, de vorige visdagen uit de oude doos, hele buitenboard motors te water, week-endjes weg en dan komen de verhalen wel los en al snel gutsen de tranen over m’n wangen van het lachen. Maar alles, alles gezecht blijft onder elkaar en dat is een ongeschreven wet onder vismaatjes.

Wilmer zit voor de middag niet lekker te vissen en stapt over na de frietes op de Method feeder.

Wilmer de Champ van de vereniging is niet tevreden naast me. Met zijn gewonnen hengel vorig jaar van de week bij Mario laten veranderen met elastiek en dat bevalt hem totaal niet. Te kort zegt hij ik kan niet tegen de overkant aan vissen en “het” gevoel heb ik niet erbij. Tja als zo’n Crack dat zegt. Ik heb op zijn leeftijd niets anders gedaan met de vaste stok vissen. Er was toen gewoon niets anders. Met een werphengel viste je op snoek met levend aas of op de karper met een aardappeltje. En als je geld had dan verkruimelde je roggebrood met aardappel en custard gepikt uit moeders voorraad en maakte er balletjes van zo groot als een eitje en verstopte daar de haak in. Was gelijk je werpgewicht met een verklikkertje tussen je steunen. Maar zo zie je na de middag stapt hij over op de method feeder en houd mij dik bij met de vaste stok nu vlak aan de overkant tegen het riet aan. Hij kan niet eens zijn lijn strak zetten want voordien staat zijn top als hoepeltje rond.

De sommige bijvangsten zijn formidabel.

We hebben alles wel de revue laten passeren aan vis soorten. Barbeel, zeelt voorn, bliek en zelfs een dikke baars.

De forellen put.

We stoppen om vijf uur en dat is voor mij lang genoeg. Kan niet meer op of neer van dat zitten op die kist met de laatste uren aan de overkant vissen tegen het riet aan. Was een leuke dag met denk ik dik zestig karpertjes, de witvis niet meegerekend. Wimer naast me had er ‘s middags 39 gevangen stond op z’n teller en ik met de vaste stok onthaakte er minstens net zoveel. Aan de aantallen lag het niet vandaag.

Terwijl ik met Gerard praat vangt die en vis die ik nog nooit heb gezien.

Op de terug weg nog een babbeltje gemaakt met Gerard die alle tijd heeft om te vissen als oud conciërge van de plaatselijke scholengemeenschap. Spullen en kennis zat op deze stek. En niet te beroerd om alle ins en outs je te vertellen en voor te doen. Klasse natuurlijk zeker op zo’n vijver als dit waar heel veel dagjes mensen denk zullen komen. Een visje vangen is niet zo moeilijk dus leuk voor een beginnende visser of een familie uitje met je kinderen. Als er dan iemand als Gerard zit voor aan waar iedereen langs loopt moet je als beheerder in je nopjes zijn. Tis het behoud van je vissen hoe te onthaken snel en precies en hoe je moet vissen hier in dit jaargetijde om een heerlijke dag te hebben met je kids.

Een goud zeelt, ik had em nog nooit gezien.

Het wedstrijdvissen zie je wel in em. Een en al routine, het drillen, netten en de vis snel onthaken en weer verder vissen. Onderwijl je drie afstanden onderhouden met pellets gooien. Ik vind dat fantastisch en dan de vis die hij vangt waar ik toevallig bij staat. Helemaal grandioos. ik heb em nog noot gezien. Een gouden zeelt. Dacht misschien een goudwinde of goudkarper maar aar zat dus fout. Dat zat ik meer vanmiddag. Foutje meneer.

Ze hebben al naar huis gebeld de BBQ kan aan.

Als ik naar voren rijdt kom ik nog een paar vissers tegen die in de forellen put hebben gevist. Die meneer met bril is kok en ik krijg gelijk een heerlijk recept van em. Moet ik eerst wel die forelletjes vangen. Zal weer naar John moeten en vissen in de waterreservoirs in Wales. Op forellen vissen doe ik nergens anders meer als bij m’n maatje in de UK. Zie de BassBusterAvonturen in het verleden. Deze gasten hebben in ieder geval genoeg voor vanavond op de BBQ. Dat heb ik toch ook een beetje. Dat Jagers instinct. Een gevangen vis fileren en ‘s avonds op eten met je meissie met een wijntje en een zelf gebakken Victoria. Heerlijk.

Het was weer een heerlijke dag vissen.

We hebben weer lol gehad maar voor deze groep denk ik dat we liever op wat minder maar grotere vissen willen vissen. Aantallen dat is leuk maar na een paar uurtjes is genoeg genoeg. Luister ik  spreek voor mezelf. Wat ik heel leuk vond dat is dat iedereen zijn feeders thuis had gelaten en allemaal een vaste stok, of verbouwd, of er geld is had gestoken want zag een paar juweeltjes van hengelsets aan deze waterkant. In deze groep is er dus toch wat fanatisme te speuren. Dat is goed moet ook, zo stuwen we ons BP-BuckarooTeam op een een hoger plan. 

Reactie’s

Hoi Freek,

afbeelding-19

Facebook

Mike Piepenbroek heeft gereageerd op je bericht.

afbeelding-64

Mike Piepenbroek

24 juni om 17:48

6 grams dobber zwaar aan de grond zou ik voor kiezen …

-😆

afbeelding-19

Facebook

Ed Verweij heeft gereageerd op je bericht.

Ed Verweij

30 juni om 23:37

Heel erg lekker bezig Freek! 👊💪 

😆

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *