Buckaroo’s op LvP

Dinsdag 2 juli 2019 dit keer geen twee uur rijden en dat zelfde na de file weer terug naar de Sprong, Vossekuil of “t Mun. Maar met z’n allen thuis vissen op ‘t Land van Paling in Hellevoetsluis. We zijn vandaag met een klein clubje van tien man dus dat gaat makkelijk. Enkele mannen hebben andere verplichtingen als vakantie of de economie draaiende te houden

Ik ben vandaag de laatste die aansluit. We starten om zeven uur maar moest nog wat foto’s op plakken voor een klant die vannacht is geleverd door de bode van het vaklab. Er is nog een gaatje tussen Kees en Tjeerd waar ik me installeert.

Helemaal aan het eind zitten Henk en Piet.

Ik kan naar één van de top stekken gaan bij het meterkastje maar dan zit ik helemaal alleen. Nee ik kies voor de gezelligheid en prop me tussen de mannen in. Naast Tjeerd zit Harry en aan de andere kant van Kees zit Mike dan Marco en Kees heeft de kop positie.

Natuurlijk is Marco de eerste met vis.

Eerst de spullen uitpakken en me installeren voor de gehele dag namelijk tot 16.00 uur hebben we afgesproken. Daarna om vijf uur een biertje en frieten met saté bij Eetcafé de Buren in de Kerkstraat. Marco pakt de eerste vis van de dag. Een mooie schub. Eigenlijk Piet pakt de eerste maar die zit een paar kilometer verderop met Harry zonder fototoestel.

Mike een mooie spiegel op de Waggler.

Heb niet eens alles uit de auto als achter me Mike aan de bak moet met ook een mooie vis. Wat zijn die karpertjes sterk nu in dit jaargetijde. Ze laten Mike het hele vak zien en ver daar buiten verstoort hij de andere voerplekken maar niemand die er mee zit. een fantastisch clubje en er worden natuurlijk grappen over gemaakt de meeste komen dan ook van de voorzitter.

Op de vaste stok heb je er werk aan en deze wordt dan ook verspeelt.

Dan pakt Kees een hele mooi die laat hen heel de gracht zien. Hij tikt zelfs de overkant de muur aan en de hengel van elf meter staat het elastiek zo strak als een piano snaar. Wat een geweld. Hij zal er nog een paar verspelen maar land er een stuk of zeven. Klasse gevist.

Allebei m’n buren gaan nu ook vangen.

Zo ik ben er ook klaar voor. Door al die foto’s maken en lekker klessebessen met die gasten kan ik nu ook gaan zitten. Ik ga beginnen met de Method feeder. Later proberen met de Waggler dobber en als dat tegenvalt wil ik de Match of Bolonese hengel pakken. Met een dobber blijft toch het mooiste.

Een bolognese hengel is een telescopische hengel met op ieder deel maar 1 oog. Ze hebben een lengte van 5 tot 9 meter en worden voornamelijk gebruikt op het wat sneller stromende water. De bolognese hengel is voorzien van een molen waardoor ook grotere vissen zoalskarper goed kan drillen. Tevens kan men doordat men een molen gebruikt met wat dunnere lijn vissen. Verder worden bolognese hengels vooral gebruikt bij het vissen op witvis. Doordat de hengel langer is dan een matchhengel kan men voordeel hebben met een bolognese hengel. De bolognese hengel is niet de meest populaire hengel maar wordt toch regelmatig door vissers gebruikt.

Tis me nog noot gebeurt.

Eerst de method korf naar de overkant en op de klip zetten. Van m’n vismaatje Joey die hier wekelijks vist heb ik begrepen tegen de muur te vissen als het daar “schoon” is. Vanuit de Kerkstraat het uitgaansleven van Hellevoetsluis missen ze nog wel eens een fiets. Die leren ze dan zwemmen. Een biertje op natuurlijk want al zitten er trappers op vinnen hebben die niet. Maar het lijkt wel of ik al bezopen bent of motorisch begint af te vallen. Ik wil de korf vullen met voer en raakt de emmer aan die pardoes het schuine talud afrolt en op de kop te water gaat. Is dat ff lekker. Heb altijd een kleine emmer met zo’n vaste deksel aan de poot van de vlonder nog gekocht bij Klaas van De Kleine Beurs op de Voorstraat in Dordt maar dacht dit is makkelijker voor heel de dag dan hoef ik niet steeds bij te vullen en vul de korf gelijk uit de grote emmer. Grote hilariteit natuurlijk maar Kees heeft nog wel een zakje voer voor me. Komt wel uit de vriezer maar ik ben er mee geholpen.

Zo dicht bij huis komen ze wel even kijken Kees balletje balletje, Mats Nico Joop, Carla en Sam een gezellige boel daar aan de waterkant dus.

Als even later Joop Flohil naast me op de viskoffer komt zitten hoor ik dat het voer ruikt naar brocante ruikt, nee beter dat voer moet antiek zijn volgens de vis goeroe. Dat kan best zeg Kees maar anders moest die fotograaf naar Mario en mist die weer een dik uur vissen. En zo wordt er over en weer de grappen doos open gezet.

Glad hé Kees.

Dan vangt Kees een dikke vis waar dit water in vroegere tijden beroemt om is geworden en en naar vernoemd is een mooie Haringvlietse gladde jongen. De palingen in de winkel herken je zo uit het Haringvliet dik en kort.

Tjeerd heeft het nog niet zo naar de zin.

En aan de andere kant hoor ik nog steeds gemopper. Dat dit water zo goed moet zijn maar hij zit slecht te vangen. Vangt eerst op maden wat voorns en begint nu zo nu en dan een karpertje te scoren maar nog steeds is het nog niets met deze plas water.

Terwijl dit mijn uitzicht is.

Om me heen wordt redelijk gevangen maar bij mij zie ik niets gebeuren. Ben ik de foute richting uit gestuurd door Joey. Ik lig echt pal tegen de muur. Ik moet zelfs een keertje om lopen want ik werp recht op zittend maar toen op het puntje van m’n stoel. Ouwehoerend met Nico en Kees de Alchimist die is komen kijken wat we doen in zijn water zit je niet geconcentreerd te vissen. Fout dat scheelt veertig centimeter en ik zit vast aan een bramen struik aan de overkant. Nu maakt dat geconcentreerd vissen niets uit in deze groep waar de gezelligheid voorop staat en dat bevalt me wel.

En Tjeerd vangt een doktersvis.

Tjeerd vangt de mooiste vis van de dag vandaag. Een uitgezette zeelt door de vereniging die dit water beheerd de HSV het Voornse Kanaal vorig jaar. Die moet nog groeien en daar is de mogelijkheid voor in een plas water waar geen snoeken zitten en waar we vissen op karpertjes.

De zeelt (Tinca tinca), ook gekend onder de naam louw, is een vis die tot de karperachtigen behoort en tot ca 70 cm lang kan worden. De vis heeft een groenige kleur die varieert al naargelang de bodem en de leeftijd, en hij heeft een dikke slijmerige huid met zeer kleine schubben. De zeelt is goed herkenbaar aan de rode iris in zijn oog, de bolle vinnen, de nauwelijks ingesneden staartvin en de baarddraden. Mannetjes zijn goed te onderscheiden aan de grotere buikvinnen. Ze reiken tot voorbij de anus en hebben ook een sterk verdikte eerste vinstraal.

De oorspronkelijke Nederlandse zeeltvariëteit heeft een donker mosgroene kleur, maar in het verleden zijn ook meer licht bronskleurige zeelten uitgezet. Visjes van nog geen vier centimeter hebben een zwarte vlek bij de staartwortel, een zogenaamde oogvlek. Misschien dient deze vlek om predatoren in het ongewisse te laten wat de voorkant van de vis is. Zeelten leven over het algemeen in flink begroeide stilstaande of langzaam stromende wateren met een zachte modderige bodem, waar ze zich overdag meestal passief in de vegetatie verschuilen. Als de zeelt voedsel zoekt, zuigt hij bodemmateriaal op, waaruit de eetbare diertjes worden uitgefilterd, of hij zuigt diertjes van de vegetatie af. Als voedsel dienen met name waterslakken en verder erwtenmosseltjes, kreeftachtigen, insectenlarven en plantendelen. In mei en juni wordt bij watertemperaturen van 18 tot 20 °C gepaaid. Hierbij is een flinke onderwatervegetatie essentieel. Een vrouwtje kan 300.000 tot 800.000 eieren afzetten.

Heb er ook eentje.
Een broodje Dônner gaat er wel in.

Als dan Marco ff naar het Evertsenplein rijdt om een bestelling op te halen bij Rizzik heeft iedereen zijn hengel in de steun staan zonder dat er wat het water raakt. Wat maakt die gast lekker broodjes Kabak. Henny haalt haar boodschappen daar alles wat met kip te maken heeft. Die belt en het staat altijd prima voor elkaar klaar voor haar. De heren zijn het eens vandaag met elkaar. Die broodjes voor een riks zijn overheerlijk.

Na de lunch krijg ik wat wormen van Mike.

Ik krijg wat wormen van de gebroeders Westdorp maar bij mij werkt het niet. Ik krijg ze niet aan het azen terwijl ze er wel zijn. Geen lijnzwemmers misschien had ik gewoon met de Waggler moeten vissen maar nadat mijn voer te water is gegaan heb ik weinig vertrouwen in vissen vangen en nu Kees de schuld te geven die me geholpen heeft met een zakje voer af te staat gaat wat ver. Ik denk eerder dat ik het verleerd ben en meer moet gaan vissen.

Nee hoor de gebroeders Westendorp laten weten nu Wilmer er niet bij is wie de baas is op dit water vandaag.

Het is een heerlijke dag aan de waterkant behalve dat de vangsten wat tegen vallen maar iedereen heeft vis gevangen vandaag. Het weer zit mee en dat is wel eens anders geweest. Iedereen is er content mee hier te vissen als twee uur rijden verder op. De Dames spelen vanavond om een plaats in de finale dus iedereen is op tijd om voor de buis te zitten.

Van alles is gevangen vandaag voorn, zeelt karpers in alle varianten en baars.

Je kan niet zeggen dat er alleen Karpertjes zitten want er word van alles gevangen. Baars, zeelt, voorns, en natuurlijk karpers in alle soorten en maten. We zien onder onze voeten hoe het jongbroed van nog geen drie centimeter die bij het inwerpen het te vroeg geloste voer op pakken en kleine predators als snoekjes en baarzen die er op jagen. Dan zie je een witvisje overdwars in zo’n snoek bekje van tien cm voorbij komen. Mooi hoor.

M’n buurtjes gaan gewoon door.

Normaliter wordt er meer gevangen maar het weer zat ook niet mee. Wel heerlijk aan de waterkant maar de barometer stond niet stil. van stabiel weer was geen sprake en de wind draaide alle kanten op dat is ook geen goed teken. Trouwens voor noorder wind mogen we niet klagen. Met z’n allen z’n dertig karpers gevangen en wat andere soorten.

Dat zijn mooie vissen aan de vaste stok

Nee ik ben om om deze stek te kiezen ipv de Vossekuil. Scheelt een hoop reisuren en ik heb net zo veel gevangen vandaag als samen met Joop daar in die kuil. De catering is hier om de hoek en lekker vroeg thuis. En de vangsten vielen qua aantallen tegen. In de gesloten tijd een paar mnd. geleden nog hier gevist en toen had ik in m’n eentje net zoveel vissen als vandaag alles bij elkaar dus het kan wel.

Hoppa aan de saté.

Om vier uur nokken we af en verkleden ons om naar de Kerkstraat te vertrekken. Daar hebben we wel zin in en eerst wilden we ergens buiten kunnen zitten maar na zo’n dag in het zonnetje te hebben gezeten is dit ook wel lekker. Ik heb een heerlijke dag meegemaakt met de Buckaro’s en dat er nog velen mogen volgen…

Reactie’s

Hoi Freek,

afbeelding-19

Facebook

Andre Barentsen heeft gereageerd op je foto.

Andre Barentsen

4 juli om 13:25

Kees Westdorp Top Top👍 

afbeelding-19

Facebook

Jan Glimmerveen heeft gereageerd op je foto.

Jan Glimmerveen

4 juli om 13:31

Wel terug gooien he kost veel te veel 

afbeelding-19

Facebook

Joop de Jong heeft gereageerd op je foto.

Joop de Jong

4 juli om 13:55

Een beste,Kees!! 

afbeelding-19

Facebook

Remco Beukema heeft gereageerd op je foto.

Remco Beukema

4 juli om 15:25

Leuk Kees Westdorp zo’n paling🤣😂 hoeveel karpers had je met de stok?

afbeelding-19

Facebook

Kees Westdorp heeft gereageerd op je foto.

afbeelding-15

Kees Westdorp

4 juli om 16:14

Remco Beukema 7 

afbeelding-19

Facebook

Kees Westdorp heeft gereageerd op je foto.

afbeelding-15

Kees Westdorp

4 juli om 16:16

Jan Glimmerveen Ja hij zwemt weer 

afbeelding-19

Facebook

Kees Westdorp heeft gereageerd op je foto.

Kees Westdorp

4 juli om 16:29

Nee joh netjes terug gezet 

Joop de Jong heeft gereageerd op je foto.

Joop de Jong

4 juli om 16:30

Okay. 

afbeelding-19

Facebook

Marcel Roest heeft gereageerd op je foto.

Marcel Roest

4 juli om 23:24

Wat vaker je shirt uit Kees Westdorp 

afbeelding-19

Facebook

Hans Tak heeft gereageerd op je foto.

Hans Tak

5 juli om 08:25

Wat zie ik Piet ook weer lekker aan het smikkelen😉 

afbeelding-19

Facebook

Sam De Vree heeft gereageerd op je foto.

Sam De Vree

5 juli om 08:45

Carla Jansen wij hadden gehakt ballen

afbeelding-19

Facebook

Kees Westdorp heeft gereageerd op je foto.

Kees Westdorp

5 juli om 08:48

Marcel Roest keertje te heet gewassen ofzo 

afbeelding-19

Facebook

Kees Westdorp heeft gereageerd op je foto.

Kees Westdorp

5 juli om 08:49

Marcel Mos was een geslaagde dag met een heerlijke afsluiting

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *