’t Spui op met de Toekomst

Timo en Joey helpen elkaar met de reddingsvesten safety first natuurlijk.

Vandaag 20 oktober 2016 met Timo en Joey Walter op stap om een roofblei te vangen voor de tompoezen challence een wedstrijd van de Catfish van mirabel en Mario. Ik opscheppen dat dat niet zo moeilijk is maar nu moet ik dat waar maken. Opa Wim heeft er alle vertrouwen in maar zal vandaag geen hengel aanraken. Die vermaakt zich prima als die gassies het maar naar de zin hebben.

We gaan naar het Spui in de herfstvakantie van die gasten om een roofblei te vangen voor de tompoezen challence wedstrijd van de Catfish. Na een mislukte poging van verleden dinsdag met Bfr 7 en heel veel regen uitgesteld naar vandaag. Moet geen probleem zijn zei ik met m’n grote mond maar dan moeten we niet te lang wachten in het seizoen. Het wordt steeds moeilijker als de aasvis qua grootte groeit en dan lijkt het of de scholen jagende Rfb-en ook kleiner worden. Met z’n allen een school aasvis opjagen lijkt dan makkelijker te gaan. Zal als een troep leeuwen zijn op de prairie denk ik zo maar dat hebben we al eerder besproken.

Missie na de eerste worp geslaagd, we kunnen weer naar huis.

We komen net na zonsopgang aan op m’n stek maar die is al bezet door Rob met z’n gasten. Dat is jammer want het is “de stek” om een roofblei te scoren. Natuurlijk weten dat er meer dus op naar de volgende stek. Dan maar harder er voor werken vandaag.

Wat een mooie dikke hoge Rfb.

Maar niets is minder waar. De hoofdmotor gaat uit en de elektrische boegmotor gaat aan zodat we stil liggen in de stroom. Dan zeg ik die gassies waar ze heen moet werpen en draai me om naar Wim om koffie in te schenken. De eerste worp en Timo zegt dat hij er eentje heeft. Ik maak nog een geintje naar Wim maar zie aan de top van de hengel dat hij aan de bak moet. Dat is gelijk een hele mooie Rfb. Mijn dag is al helemaal goed zegt Timo want ik heb wat ik wilde. Een dikke hoge 70+. Wat een mooi exemplaar is dit weer.

Dan heeft ook Joey er ook eentje om te portretteren.

Aan boord is het plotseling feest. De volgende drie worpen vangt timo mooi baarzen en al die tijd tijdens drillen en opmeten voor de tompoezen Challence horen we voor in de boot Joey mopperen. Die had al het dubbele aantal vissen kunnen hebben want die staat ze achter elkaar te verspelen. Die gestreepte rakkers zijn helemaal löss. Ze komen een heel eind mee maar onder grote hilariteit van de rest van de crew Arkenboutjes lost hij ze steeds vlak bij de boot terwijl de shad bij Timo vol overgave is genomen en bijna zijn geslikt.

De vangsten gaan gewoon door en het is stuivertje wisselen voor op de boot.

Maar nu gaat het om en om en weten die apen waar ze de vis moeten halen. Ze zitten gegroepeerd tegen een mosselrandje aan met een mooi talud naar zes meter. Zodra de shad van dat talud valt is het bingo en kunnen ze aan de slag. Wat een mooi drils geven die dikke baarzen..

We hebben een wereldse dag.

Als Timo dan nummer vier op de foto zet kan Joey ook aanschuiven met een geschubde pasfoto kandidaat. Nu heeft hij het onder de knie en gaat de strijd onderling tussen broers gelijk op. En als hij dan ook nog de grootste snoekbaars van vandaag mag noteren is hij die missers van vanochtend allang vergeten. Hij heeft er wel patent op want de vorige reis had hij ook al de grootste Zander van de dag gevangen. Vadertje Glasoog is em goed gezind.

De ene na de andere baars wordt gevangen.

Het gaat in een rap tempo die aanbeten. Soms wel drie keer missen achter elkaar in een enkele worp om de vis of een vis bij de vierde aanval pas te haken. Ze zijn gretig en helemaal loss. Dat moet een school van tientallen nee misschien wel nog veel groter zijn allemaal dikke veertigers.

De stroom is er uit en de vis is verdwenen.

Maar naar de middag toe is het afgelopen met de pret. Kan ook niet anders het was heerlijk genieten van de boys hoe die de vissen vingen. De stroom is er uit op het Spui en ze krijgen nog sporadisch een lichte aanbeet op de shad. De predators hebben nu alle tijd om het aangeboden aas te bekijken of dat het te nassen valt. In de felle stroming moeten ze rap zijn anders is een ander ze voor. Voedselnijd probeer je altijd te creëren of je nu op roofvis vist, witvis, karper welke soort dan ook als ze zich moeten verdringen om te azen krijg je dus die voedselnijd en pakken ze alles zo snel mogelijk op voordat er een ander mee vandoor gaat. Ze worden dus onvoorzichtig met azen.

Het mooie weer vertrekt.

Het weer slaat helemaal om we zaten de hele ochtend heerlijk in het zonnetje zonder wind en er komen nu donkere wolken aan. De regenkleding moet worden opgezocht en het wordt al en stuk frisser.

Joey heeft weer de mooiste snoekbaars van vandaag.

Op de volgende stek is het werken geblazen voor Joey wanneer hij er een beuk op krijg. De vis gaat meerdere keren door de slip heen en enkele malen onder de boot door. Door de hengeltop diep in het water te steken en hopen dat de lijn de onderkant van de boot of benzinemotor niet raakt. Of nog erger de elektromotor die de boot ankert. Maar gelukkig met hulp van broerlief lukt het allemaal en met verenigde kracht wordt er geland, geschept en kan het worden vereeuwigt voor het nageslacht, nee voor de Tompouce Chalence natuurlijk.

Gevolgd door de tweede Roofblei van vandaag voor Timo.

Inmiddels staan we in de stomende regen te vissen maar de jongens geven het nog niet op. Het stinkt ze niks zou JohnieBoy zeggen.

Met verenigde krachten lukt alles.

En even wordt de volgende vis een mooie roofblei gedrild naar het landingsnet. En als dan zo’n vis moet worden geschept lijkt het net veel kleiner dan als het in de weg ligt aan board.

Joepie Joey heeft ook zijn roofblei te pakken.

Met zo’n roofblei ben je wel even aan het drillen in de stroom op het Spui maar dat is kicken natuurlijk en als hij dan eindelijk binnen is voor de foto moet je die koppies eens zien. Goud.

Ook Timo heeft zijn snoekbaars binnen.

Dan vlak bij huis bij Oudenhoorn heeft Timo ook zijn rijtje vol op de snoek na. Maar die willen ze gaan vangen in de haven van Brielle met dood aas. Vanaf nu ongeveer is het daar bal voor de witvisser die voorns vangen richting de halve meter en dikke metersnoeken die er om heen liggen.

Op de laatste stek vinden we weer een school baarzen.

Als we dan Hellevoetsluis weer zien liggen vindt Opa het zo langzamerhand wel genoeg. We doen nog de stek voor de terras flats vereren met een bezoekje en dan gaan we naar de warme hap van Oma. Zo’n hele dag op het water maakt hongerig. We doen weer eentje vertikalen, eentje diogonalen en eentje werpen naar het ondiepe, de kant zodat we proberen ze te vinden waar de predators zich ophouden. Na een eenzame snoekbaars vertikalent vindt Timo ze het eerste en vangt nog een paar mooie baarzen langs het talud terwijl Joey weer in z’n oude ritme valt. De ene na de andere aanbeet kan hij niet verzilveren of verspelen na de dril vlak bij de boot. We hebben zo toch weer een mooi klein uurtje voordat de school verder trekt en voor ons een mooie afsluiting van weer een geslaagde vis trip met die gassies.

Reactie’s

Hoi Freek,

Trouwens heel leuk stukje op de site van Bassbuster over: Spui met de toekomst !

Trouwens het is me nog steeds niet gelukt om filmpjes naar jou te sturen en foto’s vanuit die collage induvidueel op te slaan. Misschien een mogelijkheid om al jou foto’s op een stickie te zetten. Breng ik wel een keer mee en kopieer joj die filmpjes van mijn telefoon.

Grtjs

Wim

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *