Kleine Belt 2016 DM 6

Rob bekijkt het weer visueel onder het genot van een bak koffie.

Donderdag 7 april 2016 wordt de weersverwachting door Rob nauwkeurig bekeken. Om dan later doorgenomen te worden door de rest van de Gang. Top overleg dus. De windrichting en sterkte, golfhoogte, veel of weinig regen alles passeert de revue en dan worden de vis stekken gekozen voor vandaag door de kapiteins. 

Het weer ziet er weer prima uit maar met Bfrt 6 is dat een bak wind op dit grote water. Met al die eilandjes zit je al snel uit de wind maar dat is wel ff zoeken waar. Je moet er nog heen varen ook. Het lijkt allemaal makkelijk. Je kent de wind richting en de sterkte maar hoe kom je op die stek. Alles dus goed uitzoeken. Dan kan je dat combineren met de golf hoogte zodat je één van de vele stekken kan kiezen die de mannen na jaren lange ervaring kennen en hebben opgeslagen ook op de harde schijf … de Humminbird. Die we dan gaan bezoeken waar dat je dan sowiso heerlijk zit te vissen qua weersgesteldheid. De stroming die we graag hebben op de stek verschilt enorm door die eilanden daardoor vernauwingen, diepten en de vaargeulen.

Van uit het huisje lijkt alles mee te vallen maar wanneer we onze neus buiten de deur steken…

Die we dan gaan bezoeken waar dat je dan sowiso heerlijk zit te vissen qua weersgesteldheid. De stroming die we graag hebben op de stek verschilt enorm door die eilanden daardoor vernauwingen, diepten en de vaargeulen.

Eerst maar eens wat eten.

We hebben vandaag alle tijd het waait verschrikkelijk dus we eten rustig ons broodje ei met spek samen met de plaatselijke jonge kaas. Met een speciaal mes word dat gesneden. Heeft Rob bij zich natuurlijk. Na de corvee is het wachten op het start sein of we nog gaan met die wind.

We zien een vissersboot die stampend in de golven nauwelijks voor uit komt.

Dat is wel mooi als je boven op je water kan kijken. Het huisje is fantastisch zeker qua ligging aan het water. We zien een vissersboot moeite doen om in die golven de ronding te maken langs de banken bij het t.o.v liggende eiland. Daar waar vaak ‘s morgens vliegvissers staan en die we dan mooi kunnen observeren. Wij weten dus ook dat het een natte boel wordt voor de tweede boot om schuin tegen de wind in te varen naar onze uitgekozen stekken.

Er komt nog wel een bak water aan (groen).

Er is overleg geweest vanmorgen, en wat gaan we doen. Hans moet zondag thuis zijn om zijn verjaardag te vieren dus die zouden sowieso vrijdagavond gaan rijden om zaterdag aan te komen. Wij Rob en ik hebben het gister op de boot er al over gehad en ik heb toen geopperd om de boot er vandaag uit te halen en ook naar huis te rijden. Er zijn toch geen vangsten te verwachten dus wat eerder thuis vindt mijn meissie helemaal niet erg die nu alleen in m’n winkeltje staat.

Die moet vlug zijn om z’n bootje van de ondergang te redden.

We gaan er vandaag met die wind toch nog even al is het al laat geworden voor de beslissing valt . Precies als de middag begint varen we de haven rustig uit. Men moet m’n 48cm natuurlijk nog over treffen. Aan de overkant staat een bootje tot op zinken zoveel water heeft die ontvangen van de buien van vannacht. Rob gaat het melden op het havenkantoor en Hans loopt om alles van dicht bij te bekijken maar kan weinig uit richten. De eigenaar zal wel snel komen verteld Rob als hij terug komt.

Die blijven binnen vanmorgen, eind van de middag zien we er wel een paar als e terug komen.

In de haven valt de wind nog wel mee maar buiten gaats staan de witte kopeen op de golven en het is goed warmte kleding aan te hebben onder het regenpak.

Zo valt er nog redelijk droog te varen.

Fred loods zijn boot vlak achter die van Rob en zo vaart hij in betrekkelijk rustig vlakke water. wat we achterlaten. Met die golven schuin van voren ben je blij goede regenkleding aan te hebben.

Onder het eiland valt het reuze mee, terug zien we wel weer.

Tussen twee eilanden daar waar het water diep is omdat het water er eigenlijk tussen door wordt geperst  met eb en vloed en het er dus bijna altijd wel stroomt. Daar valt het wel mee met de wind en zitten we eigenlijk heerlijk te vissen. Komt de stekkenkennis weer boven drijven van de kapiteins die het water hier kennen als hun eigen broekzak.

De enigste noemenswaardige die ik op de foto zet, we vangen een paar van deze specimen.

En als zo nu en dan het zonnetje het even kan winnen van de regen wolken kab zelfs de jas even uit. De vis is als heel de week maar vandaag wordt de slechtste dag van de week. Scharretjes zat maar allemaal onder de 25 cm.

We vissen vandaag driftend.

Zo komen we de dag wel door met een bakkie erwtensoep, broodjekaas/ham, koffie en water, heel veel water want jicht kan ik deze week niet gebruiken.

Plekkie uit de wind gevonden.

We laten de boot driften, zonder motor laten meevoeren met de wind tegen de stroom in. Als beide elkaar een beetje in evenwicht houden met tegen de boot aan drukken kan je systeemmatisch het gebied uit kammen. Steeds de boot een aantal meters verder laten beginnen met afzakken op de stroming kan je het hele gebied uit kammen. Zo kan je het makkelijkst zien waar de vis zich op houd en daar nog een keertje over heen gaan. Maar we weten het met z’n allen ze zijn er gewoonweg niet door die twee grote ongelukken. Jammer dat de overheid hier niets aan doet. Dat gaat ze in de komende jaren merken met het toerisme in dit gebied. Duikers en vissers zullen uitwijken naar andere gebieden als dit uitlekt.

Wij zijn weer vroeg terug.

Maar na een drift of tien en twee en half uur verder volgepropt met allerlei lekkerst. Een lege koelbox dus maar en nog steeds geen maatse vis aan board hebben wij het wel gezien op dat mooie, grote diepe vis loze water. We nokken af.

Traileren met die grote boot duurt hooguit een kwartiertje incl. trailer halen.

De boot op het droge zetten is zo gedaan. Rob heeft allerlei snufjes bedacht en de trailer op halen achter op het terrein duurt langer dan de boot op de trailer zetten en alles vast sjorren. Ik mag me nergens mee bemoeien. Dat doet die liever alleen. Een touwtje hier en daar vast houden is oké.

We zitten met ons huisje langs een golf terrein.

Af en toe een zonnetje maar met harde wind en als de regen dan opsteekt en is het zwaar weer. Zeker op die grote plas water. We hopen dat de Gang in zo’n goede periode naar de haven kunnen varen. Ze hebben in ieder geval de wind in de rug en dat scheelt een hoop buis water.

Rob duikt de keuken in.

Rob heeft chili con carne beloofd, dat belooft wat voor morgenochtend op de terug reis. De verhalen zijn niet van de lucht… of gaan ze over de lucht. Morgen rijden dus met de raampjes open.

Die hebben nog goed hun best gedaan.

Als Fred, Hans en Richard laat in de middag om vijf uur verkleumd binnen komen hebben die toch nog wat kunnen vangen. Het is allemaal natuurlijk niet waar we voor zijn gekomen maar dat hield ze wel bezig om in dit weer het nog vol te houden. Ze moeten nog terug om de boot op de botenwagen te zetten maar dat is in een uurtje gedaan.

Zo, ff pauze.

Als ze weer terug zijn dan kunnen we gaan eten na een moment van bezinning onder het genot van een kaasje wijn en dat gaat er wel in na zo’n koude dag.

Fred doet nog even zijn molens verzorgen zodat de tas volgend jaar weer met gejuich op gemaakt kan worden.

Als Fred zijn molens heeft ingespoten kunnen we aanvallen. Denk ook dat dat het juiste woord is. Weer een goede keuze Kokkie.

Voordat Richard de kachel aanmaakt schrapt hij nog enkele vissen.

Richard maakt nog wat vissen schoon die vandaag zijn gevangen. Dat hebben ze goed gedaan want de laatste twee dagen hebben ze beduidend meer grotere, die boven het limiet zitten van meenemen gevangen. Maar de grootste is nu voor onze boot. Bedankt Kokkie eeuuhe kapitein want die moet je toch boven de goede stekken brengen. Dat schrappen van de vissen had ik nog nooit gezien. Wist niet eens dat dat moest.

Zonder appelgebak smaakt de slagroom ook.

Als we dan weer zitten en alles is opgeruimd eigenlijk klaar voor vertrek is de UEFA Champions League niet te zien. Doen ze in Denemarken niet aan. Tis dat de slagroom lekker is anders had ons het huisje een narekening kunnen sturen voor een Missing TV.

Ik maak het ook niet laat vanavond.

Ik mag al heel de week liggen van die gasten i.v.m. m’n ischias op de langste bank. Ik kan goed staan, lopen, liggen maar zitten is een probleem. Dat houd ik nog geen kwartier vol zonder drank… Dat moet Richard natuurlijk even vast leggen. En gelijk heeft die….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *