Kleine Belt 2016 DM 5

Ontbijten doen we met een warm broodje, heerlijk doe er maar twee voor mij.

Woensdag 6 april 2016 het zal wennen worden als we weer thuis zijn. Lekker hoor zo’n relaxt ochtendje, wakker worden met koffie, vaatwasser van gisteren leeg ruimen en een beetje chillen op de bank. Mail en post doornemen want er is Wifi in huis en dat is het wel zo’n beetje voor we gaan ontbijten.

De  vaatwasser is zo leeg geruimd met z’n tweeën Fred haalt hem leeg en ik doe gelijk de spullen aan de andere kant van het keukenblok in de kastjes. Kwestie van samenwerken Mam.

Vaatwasser uitruimen en wakker worden met koffie.

De afwasmachine is weer uitgeruimd. Goedemorgen allemaal en we nemen de mail en post door. Ik kan wel koffie gebruiken na gisteravond en na een twee bakkies zijn de broodjes en gebakken ei met spek klaar. De specialiteit van Rob ‘s morgens en met zo’n opkikker kan je de dag beginnen verzeker ik je.

Eigenlijk routine een broodje vullen met een gebakken eitje van Rob.

Dat schuiven we allemaal weer naar binnen met een laatste half broodje wat overblijft i.v.m. oneven telling met dikke boter en pindakaas. Dan we kunnen er weer even tegen aan. Tot over een paar uurtjes aan de erwtensoep aan board.

Vandaag zijn wij de eerste die vertrekken.

Het heeft weer flink geregend vannacht dus moet er geloosd worden bij de buren zodat wij dit keer als eerste de haven uit varen naar de eerste stekken van vandaag.

Het weer is prima met zo nu en dan een vis om op de foto te zetten.

We weten het nu waarom de vangsten zo slecht zijn en hoeven niet meer alle stekken af te gaan om ze te zoeken. Het is nu gewoon lekker genieten van het weer geworden. Ze zijn er toch niet.

Die jongens krijgen bezoek van een tuimelaar en die zwemt gewoon om ze heen.

Naast ons bij het talud op de rand naar het diepe staan een paar vliegvissers. Ook vakantiegangers want een paar uur later lopen ze naar de Camping een paar honderd meter verder op. De tuimelaars zwemmen gewoon rondjes om ze heen vanuit het diepe. Zo gewent zijn ze hier aan de mensen die in het water staan en weten dat ze geen gevaar zijn.

Het stroomt wee als een jekko langs het talud.

En wij, wij zitten te genieten van het weer en de omgeving. De winds steekt af en toe op en dan volgt er een dikke bui. Gaan we even schuilen in de cabine om even later weer in het zonnetje te zitten.  Om scharretjes te vangen allemaal net onder de 25 cm.

Met af en toe een uitschieter.

Dan gaat er zo nu en dan een trilling door de boot als er een maatse word gevangen. Een vreugde dansje volgt er niet. We zijn er in gaan berusten.

Bij de buren het zelfde liedje.

Bij de buren dezelfde laken en pak. Daar heerst dezelfde sfeer, we zijn lekker op het water met onze hobby bezig onder vrienden. Leut zat onder elkaar. Het weer is goed, voor mij heel goed zelfs vergeleken met voorgaande jaren visvakantie met vrienden in Denemarken. Het is zoals m’n maatje thuis altijd zegt; een slechte visdag is altijd nog beter dan de goede dag op je werk.

Waarschijnlijk een local met een downrigger systeem.

Als we dan een bootje visueel volgen zien we gelijk hoe het talud verloopt met de oever. Er komt een bootje aan met een downrigger systeem en die volgt het talud op een bepaalde hoogte van de oever vandaan. We zien hem langs deze gehele rand van het talud ook niets vangen.

Downrigger systeem.

Maar je ziet zo wel dat hier en daar de diepte, het talud vlak onder de kant door loopt naar zeventig en nog veel dieper. Dat zijn de hot spots voor vliegvissers. Vanaf de kant gelijk diep water. Gewoon kijken naar wat die bootjes doen. Daar leer je veel van als je vanaf de kant vist. Gewoon je omgeving opnemen, verkennen word makkelijk zo en voor je gedaan. Om je heen kijken wat voor vliegjes er zijn en nimfen die opstijgen. Het loont vaak eerst eens een half uurtje op een steen of omgevallen boomstam te gaan zitten en je omgeving goed te bekijken. Want deze mannen stonden dus een dikke vijftig meter te ver op onze hoogte terwijl dat bootje even verderop bijna de kant op voer. Je ziet het ook aan de kleur van het water waar de plaat ophoud en het naar beneden duikt.

Duidelijk een mannetje en een vrouwtje.

Knorhanen zijn er ook zat te vangen en je ziet dat het water warmer wordt. De mannetjes zijn al in bonte kleuren om de vrouwtjes te imponeren.

Maar goed bedoeld, ik vindt het helemaal niet zo erg om vroeg te stoppen met deze dreumessen.

Wij stoppen weer vroeg met vissen vanmiddag. De zon valt weg en het aangename weer wordt gelijk een stuk minder. De vis vangst is abnormaal slecht dus wat doe je nog langer hier op het grote water. We gaan starten met het eten. ik de corvee, de ene keer wat minder dan de andere keer want er hoeft vandaag weinig geschild, gerasp of gesneden te worden en Rob, alias Kokkie gaat de keuken in.

Bekende ritueel intussen.

Intussen is de rest van de buckaroo’s ook klaar met vissen en kan de winst van vandaag opgeteld worden. Mijn eerste rondvis, dat kabeljauwtje staat vanaf dag één nog steeds op de eerste plaats en dat zint de mannen maar matig zo te horen aan de opmerkingen. Er wordt morgen nog beter de best gedaan.

Gebakken aardappeltjes, sla en een karbonade. Heerlijk.

Terwijl we de dag doornemen met een biertje en warme saucijzen erbij gaat Kokkie weer tekeer in de keuken. Het worden gebakken aardappeltjes met sla en kaas of is het kaas met sla en een lekker karbonaadje. Tis weer goed te nassen en de schalen zijn weer in no-time leeg. De boel in de vaatwasser en uitbuiken op de bank bij de open haard.

Richard is van het vuur.

De grootste pyromaan deze week in de groep is wel Richard. Of vindt de rest het wel best en zo liggend lekker commentaar geven. Rich geeft geen kik en sleept het halve bos naar binnen. Naast het huisje ligt een opslag die maakt een bataljon op kruistocht niet op in een jaar. Onze brandmeester heeft bij de padvinderij in ieder geval goed opgelet en maakt elke dag het vuur aan. Eerst een wigwammetje maken met aanmaakhoutjes en dan daarna het grotere werk er boven op. Gaat zo goed dat we later op de avond bijna het loodje leggen. Geen vuur maar wel heel heeel veel rook binnen nadat de schuiven voor extra zuurstof van onder af wordt open gezet. Maar ook buiten blijft het hangen omdat de mist zo dicht is. Buiten is het nog donkerder, je ziet geen hand voor ogen, geworden en je ruikt alleen maar ons open haard vuur.

En het is best wel zwaar hoor zo’n dag. Heerlijk relaxt naar de avond toe na vissen en koken.

De vangst van vandaag en weer krijg ik de kisten vis te zien van vorig jaar per dag.

De vis wordt vanavond schoongemaakt en dan hoor ik weer de verhalen van voor gaande jaren. Het wordt wel steeds slechter elk jaar maar zoals nu hebben ze nog niet mee gemaakt. En weer komen de foto’s die op de telefoons staan om de sterke verhalen te bevestigen.

Zo komen we de avond wel door.

Na het uitbuiken en het aanhoren van de wereld draait door worden we uitgedaagd door de mannen om een revanche. Die wordt uiteraard direct geaccepteerd. Een tweede lesje is zo weg gegeven aan die gasten….

Het loopt vanavond ietsepietsie stroever.

Maar vanavond moeten wij het onderspit delven en verliezen allebei de partijen. Nu moeten wij aanhoren dat het allemaal mazzel was vorige keer en gelijk hebben ze. Beetje sarren moet kunnen op z’n Rotterdams. Kaarten op z’n Amsterdams (duiken dus, onder troeven mag dan niet) dat doen we hier niet aan. Nee nu krijg ik de gehele avond nog niet de helft van de kaarten twee aavondjes geleden. Toen kon het niet op met al die tienen en azen. Tis weer sik na midden nacht geworden en ik ga naar m’n mandje. Moet morgen m’n eerste plek verdedigen…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *