Op een shub na ClubKampioen 2015

Beetje stoffig allemaal na dik 15 jaar.

Vorige week een uurtje achter Jan Pille gezeten bij de  wedstrijd van Sportvisserij Nederland bij de grote jongens van Nederland aan het Voornse Kanaal. Dan begint het toch te kriebelen zo in het gesloten seizoen voor de roofvisser. Ik heb jaren gewitvist en het geleerd op stromend- en stilstaand water in Dordrecht bij de HSV Sterrenburg waar ik als broekie de kneepjes van het vak heb geleerd zal ik maar zeggen van de oudere rotten in die vereniging. Het heeft iets magisch die dobber te zien weg zakken maar ook dat feederen van tegenwoordig is fantastisch.

Daar hoor ik van Jan dat er volgende week 24 mei 20015 Club Kampioenschappen zijn onder de witvissers van het HSV het Voornse Kanaal en m’n besluit staat vast. Ik ga m’n spullen van zolder halen en ga mee doen.

Ik ga m’n spullen weer bijeen rapen voor volgende week.

Maar de gehele week komt daar natuurlijk niets van terecht. Je neemt je voor een paar uurtjes alles uit te testen aan de waterkant maar het is zo weer zaterdag. De blikjes maïs imn m’n tas zijn van 2007 dus het is al eventjes geleden dat ik dit allemaal heb gebruikt. Het elastiek uit m’n hengel ziet er redelijk uit omdat ik dat bij het opruimen toentertijd en een paar jaar geleden nog tijdens een verplaatsing van het materiaal heb ingespoten met een soort pulisch van Preston voor elastiek. Mario van de Catfisch heeft dat toen gelukkig aangeraden voor als je dat weer wilt gebruiken moet je het enigszins bijhouden. Ik vind ook nu meerdere flesjes van dat spul nieuw in de verpakking… Maar als ik hard aan de knoop trek bij één van de topsets daar waar de connector vast zit gaat deze toch kapot. Ik vindt ook nog een doosje met van alles wat bij die elastische lijnen hoort overgehouden toen uit lang lang verleden tijd. Toen, ik zie nog een bonnetje van die Royal Class hengel uit 2005 de vervanger na breuk van een Laguna ook 14mtr. uit 1998 en schrik van de prijzen maar gelukkig pfffft dat zijn natuurlijk guldens i.p.v. euries, toen dus samen met Mario alles wedstrijd klaar gemaakt. Ik ga dat dus vernieuwen.

Kreeg de knoop niet vast maar na een tip van Mario ff googelen en alles komt goed.

Maar welke knoop ik ook gebruik dat elastiek trek ik zo weer los. Na bellen met de hulplijn (Mario) moet ik een gewone 8-knoop gebruiken. Kijk daar heb ik wat aan want ik was het wel een beetje zat na tien keer knopen. Dat is met een shad, vlieg, plug, spinner, lepel, blinker, dus toch weer anders. Zo zie je weer dat iedere knoop zijn eigen eigenschappen heeft voor specifiek gebruik van een discipline in onze mooi hengelsport.  En anders ff googelen is de boodschap en daar zeg je wat. Natuurlijk, dat ik daar niet aan dacht maar heb dat niet nodig na de uitleg van onze feeder specialist uit de Kerkstraat. Heb wel het vandaag voor de verduidelijking erbij geplakt voor de niet vissers onder ons.

Het vissen met zo dun mogelijke lijnen en onderlijnen wordt steeds vaker toegepast door de vaste stok vissers. Het levert immers meer aanbeten en vis op. En toch willen we ook nog kapitale brasem en met wat geluk zelfs nog een karper kunnen vangen.  Het gebruik van elastiek in de top van de vaste hengel is daardoor bijna onmisbaar geworden bij het vissen met de vaste stok.  De elastiek kan gemonteerd worden in twee of drie topdelen. Dit is afhankelijk van het formaat van vissen waarmee je te maken krijgt, en van je persoonlijke voorkeur.  In de beginjaren werd de elastiek alleen in het eerste deel geplaatst. We doen dit nu vaak nog wanneer we gericht op kleine vis vissen maar toch niet voor verrassingen willen staan.

Nu is het gebruikelijkst in 2 delen. Dit laat toe om ook flinke brasem of kleine karpers met lichte lijnen te vangen en toch nog voldoende controle te houden tijdens de dril.  Kies je voor drie delen dan is er van drillen onder de top geen sprake meer. De hengel wordt dan na de aanslag gewoon afgebouwd zonder acht te slaan op de gehaakte vis die dan gewoon bezig is met op het elastiek te trekken.

http://www.abc-sportvissen.be/paginas%20basistechnieken/paginas%20vissersknopen/vissersknopen%20-elastiekmontage.htm

Dit moet het morgen gaan doen, achteraf maïs en hennep zal ik niet gebruiken.

Nu eerst even naar Mario voor aas en belangrijker hoe gaat ik mijn voerstek opbouwen. Belangrijke info dus wat ik gaat voeren en hoeveel en met welke tussen pozen. Die weet bijna beter wat ik heb aan materiaal dan ik zelf. We hebben het er over in de winkel en hij noemt zo de merken en hengels op. Knap hoor en dat kan hij bij iedere klant doen. Ik heb nog bakken met zakken voer staan van in de tijd dat ik fanatiek wit viste en met wat aanvulling moet dat gaan lukken morgen. Ik viste de laatste wedstrijden tien jaar geleden met Swim stim groen en zwart + de pellets. Een in principe een schraal voer op vismeel basis maar kan samen met b.v. van der Ende bream die ik ook nog heb zo kompleet maken wat je wilt. En dat gaan we gebruiken op advies van Mario. Zoals nu in het voorjaar wanneer ze slecht azen en met hele andere dingen bezig zijn. Dan ga ik dat rustig aanvullen met of casters, mais, wormen, pellets bij doen in je korf tijdens het feederen. Vooral niet te veel want de vis, als die wat wilt moet jouw aas aan de haak pakken tijdens al dat kleine eigenlijk een stofwolk op de grond en ronddartelende lekkere spul.

Ik heb het voer gezeefd en volgens mij is het perfect. Ik ben klaar voor de battle.

Is dus een eitje bakken om 06.15 uur en een thermoskan koffie vullen. De auto vol gooien en ik ben net op tijd om net over zeven uur om het laatste lootje te pakken bij de wedstrijd commissie van witvissen Wim van Amen, Ed Verweij en Leo Munter. Wat een stress zo vroeg in de morgen. Iedereen is al op zij stek druk bezig met zijn spulletjes in te richten voor de komende drie uur. Ik vindt dat persoonlijk te weinig. Dan heb je net je voerplek opgebouwd.

Naast me zit Ruud de winnaar van vorig jaar.

Ik heb het overgebleven nummer 21 getrokken van de 29 lootjes. Op een paar stekken kan je niet vissen door de vegetatie of riet bossage dus er blijven 21 vis plekken over. Mijn vaste hengel ligt er wel uitgepakt maar zal hem niet gaan gebruiken. In de top zit klem de connector denk ik en ik krijg hem er niet uit. Heb nog een top set bij me maar de wedstrijd begint en ik zie wel wat m’n twee mede kompanen links van me gaan vangen Jan en Ruud. Die starten met de vaste stok terwijl rechts van me Ed en Koos starten met de feeder.

Weet gelijk dat ik aan de bak moet want de winnaar van volgend jaar zet gelijk zijn punt.

We zitten al een klein half uur onze visstekken te bevoorraden als ik trek krijg in koffie en dat staat boven in de auto. Natuurlijk een beginners fout want als ik boven staat in te schenken staat m’n feeder krom en stotend in de hengelsteun. Ik ben blij dat de hengel nog staat en niet richting vaargeul is vertrokken. Maar voor ik beneden ben als de dood dat ik onderuit gaat op het natte gras sla ik op loos, een gat in de lucht. Jammer, dat had de eerste kunnen zijn hier achteraan de laatst zes, zeven die ik kan zien en natuurlijk in de gaten houdt. Hoever ze vissen, met de feeder of vaste stok, hoe vaak ze voer brengen op de stek etc. allemaal gratis informatie voor als ze wel gaan vangen en ik niet. Dan weet ik wat ik moet veranderen om ook met een kromme lat te staan. Maar jammer van dee eerste misser want met deze kansen vandaag moet elke aanbeet succesvol zijn wil je meedoen om de prijzen. Namelijk Clubkampioen voor een jaar van HSV Het Voornse Kanaal zijn. De laatste tijd is de tendens dat er ‘s morgens niet veel wordt gevangen hier in het Kanaal. De vis begint pas laat in de middag te azen. Al die Engelsen moeten het tot een uurtje of drie doen met een paar vissen om na drieën dik vijftig kilo voor het avond eten te vangen. Hoe raar kan het lopen.

Koos m’n overbuurman vangt de eerste platte in ons rijtje aan de kop stek.

Ik krijg gelijk heel veel beet. Dat wil zeggen heel veel kleine tikken op de top door waarschijnlijk grondels. Maar er op slaan daar is het te weinig voor. Ed vangt zijn eerste vis naast me maar hij heeft pech het is een paling en die telt niet mee. Er geld een directe terugzet plicht voor die alen. Hij is natuurlijk wel blij dat die van zijn voerstek weg is. Wil je brasems vangen dan zal het rustig moeten zijn op je stek. Je aas moet zo stil mogelijk liggen in deze tijd van het jaar als ze slecht azen. Dan heb je er niets aan als er grondels op je stek landen of zo’n paling die door je voerplek raust. Ik doe dan ook geen wormen door m’n voer heen. Maar ik vang vandaag wel alle brasems op een trosje van deze bodemkruipers. Dan pakt Koos de eerste Brasem. ik heb gezien dat die dicht tegen de rietkraag ligt aan te vissen aan de overkant.

Brasems van rond de twee kilo.

Ik doe mijn lijn van de klip en ga een dertig centimeters verder net buiten de voerplek van mijn voerstek vissen dichter naar de rietkraag. En dan kan ik eindelijk aanslaan op een serieuze tik en haal ik de eerste brasem binnen sinds tien jaar feederen bij de vereniging. Het is weer een heerlijk gevoel die stoten op de hengel en ik denk weer dat moet ik vaker doen dat wit vissen. Gewoon hartstikke leuk. Maar het gaat best goed. Ik vang een tweede en een derde, zelfs een vierde gelijk na de derde eigenlijk buiten mijn voerplek omdat ik wat uit koers gooide allemaal vissen van rond de twee kilo en allen maar net gehaakt voor in het lipje op de worm. Dat gaat goed zo want de rest om me heen die ik kan zien heeft één vis Koos, Ed en Ruud. En Jan Pille vangt net een voorn rond de twintig centimeter en verspeelt een platte. Die is ook gaan feederen en heeft de lange lat voor even  opgeborgen.

Henny komt even kijken voordat ze naar vrienden in Brielle fietst en maakt wat plaatjes.

Maar na twee en half uur is het over en als Henny komt is het voor mij voorbij met de vangsten. Kan zij niets aan doen maar na twee grote missers is de voerplek verlaten door mijn platte broeders vol met paaiplekken. Ik heb ze verstoort en wat ik ook doe twee meter naar voren op het taluds of in het riet . Ze zijn pleite en ik zit de laatste uur voor niets voer te brengen om de ±vijf, tien minuten met de kleine korf zo nu en dan veel casters. Op de haak meestal wormen en probeer af en toe, niet te lang maïs,  maden, kaas een geheel gedekte tafel dus. Maar het blijft stil aan de overkant.

Method Feeder Montage.

Koos vangt nog wel een brasem erbij als hij bij Ed staat te praten wordt zijn hengel ziet hij zijn lijn een grote bocht trekken door het kanaal. Gelukkig vist hij met een zelfhaak systeem het zgn. een method feeder en kan de vis landen. De vis is helemaal naar deze kant gezwommen in een grote bocht.

Ed met zijn tweede platte van de dag.

En even later kan Henny Ed ook vereeuwigen met een brasem. Maar bij is het helemaal stil gevallen en ik weet niet wat ik er aan moet doen. Zwarte peper, kerrie of pepers hoor ik later van Mario kan ze eventjes oppeppen en tot azen verlijden. Het laatste half uur als er niets meer te verliezen is iets heel anders op de voerplek afzetten is dan zo’n laatste truuk. Die Mario kent zijn pappenheimers wel met feederen dat is helemaal zijn ding. Daar is tie dan ook de meester in. Daar kan ik altijd terecht met m’n vragen en die is niet te beroert van van alles prijs te geven.

Ik zie het nog helemaal zitten na vier brasems.

Maar ik zie helemaal niets meer gebeuren dus op mijn stek en de kennis van specerijen truuk had ik nog niet. Zal ik m’n Bolognase hengel nog gaan inzetten. Die is 7 meter en als het niet stroomt bestrijk je gemakkelijk tien meter. Maar dat is hier niet nodig zolang de sluis niet opengaat en het daardoor op dit moment heel lichtjes stroomt. Dus met zeven meter kan ik makkelijk onder de top vissen en de pen b.v. tegenhouden zodat het aas stil op de bodem ligt.

Bolognese hengel.

Hij ligt als backup in de auto. Maar het is nog een kleine drie kwartier vissen en voordat ik ze op m’n voerplek heb. Ik heb verzaakt die plek bij te houden onder het vissen en moet dat de laatste half uur bekopen. Kan me zo een paar plaatsen kosten die misser. Zo fanatiek ben ik dan wel weer. Ik wil het beste er uit halen als ik aan zoiets meedoet.

Vissen met de match of de bolognese hengel

Vissen met de match en de bolognese hengel is een combinatie van “vissen met de vastestok” en “vissen met de werphengel”. Hoewel het veel meer “vissen met de vaste stok” is ,omdat er gevist wordt met een (speciaal type) werphengel en een dobber. Het vissen met de vaste stok heeft het voordeel van de snelheid, op kleine aanbeten kunnen aanslaan.

Bij het vissen met de match en de bolognese hengel vis je op afstanden van zo’n 30 tot 40 meter, in tegenstelling tot vissen met de vaste stok, waarbij je dichter(onder de hengeltop) bij de kant vist. Met de match en de bolognese hengel kun je natuurlijk ook direct onder de hengeltop vissen.

De werphengel (bolognese hengel) heeft het voordeel van kracht, bij een grote vis meer lijn te geven (drillen).

Een nadeel is de verminderde snelheid om op kleine aanbeten te kunnen aantikken, de lengte van de lijn.

In Engeland wordt deze vistechniek “Fishing the splash” genoemd, vrij vertaald “Plonsvissen”.

Ruud worstelt met een vals gehaakte vis.

Ruud naast me pakt ook zijn tweede vis op de vaste stok weliswaar vals gehaakt en dat is de tweede keer vandaag. Dat gebeurt sneller met een dobber want de lijn staat verticaal in het water dus gebeurt het wel dat de vis door je lijn heen zwemt. Je dobber gaat onder maar je haakt dan de vis in een vin of rug. De vis is er dus wel maar aast gewoonweg niet. Natuurlijk wordt hij even geholpen met de vis scheppen. Hij verspeelt bijna alles want er wordt geschept naar de vis en die schrikt dan van het net en duikt weer naar het diepe. Link zo want als je dunne lijn de rand van het bet aantikt ben je de vis kwijt. Dan zit er zo weinig rek in dat korte stukje lijn of hij snijdt deze af. Zo zijn de mannen wel even bezig en nadat Jan Pille heeft uit gelegd dat het een landingsnet is. Dus het net stil onder water en de vis er boven slepen gaat het goed. De winnaar van vorig jaar kan zo dadelijk ook zijn tweede vis ter weging aanbieden.

Drie uurtjes vissen zijn zo voorbij.

Dan gaat de toeter om twaalf uur en hengels uit het water. Vier uurtjes vissen gaat snel voorbij. Voor mij was het laatste uur een drama. Halverwege de wedstrijd was ik met 4 vissen nog koploper hoorde ik van de mensen, het publiek die toekeken maar kan me niet voorstellen dat het bij iedereen is stilgevallen want naast me werd er nog wel wat gevangen. Ik heb alles al in de auto als ik aan de beurt ben en dan hoor ik al dat er iemand vooraan is met elf brasems.

Vooraan voor de dansschool RIet en JOop nu van Danny en Chiara Reichardt verzamelen we weer en hoor ik dat ik in ieder geval in de prijzen zit. Er is er eentje die er elf heeft maar niemand heeft er meer dan drie. Nu is het gewicht bepalend maar die van mij waren flinke brasems en dat klopt ook wel als je net geen 8 kilo hebt met vier platte.

De nummers 1, 2 en drie.

Klopt dus want die elf vissen levert 18 kilo vis op. Die heeft geluk gehad dus met loten hoor ik achteraf. Op de kop hebben heel de week Engelsen zitten vissen en hij zat dus op rozen. Netjes heel de week voorgevoert dus. Het factor geluk is er dus ook aanwezig bij het vissen op niveau. De meeste van al die gasten die hier staan vissen minstens twee keer in de week dus die kunnen het allemaal wel. De meesten hadden gemiddeld twee, drie vissen maar er waren er ook die blankte. Meestal waren het magere afgepaaide platten en dat weegt niet echt door.

Alle andere deelnemers.

Nummer drie en vier zitten net door de zes kilo heen dus ben ik met m’n op een paar gram na acht kilo netjes tweede geworden vandaag. Niet slecht voor een roofvisser die een keertje meedoet. Ik ben het dus nog niet verleerd…

Reactie’s

Hoi Freek;

Fantastisch man. Tweede plek, zonder trainen.

Volgend jaar je plek natuurlijk verdedigen.

erik

Freek met veel interesse, ontvang ik je foto’s en verhalen bedankt.

Gr, Teun.

Om alles kompleet te maken onderstaande het verslag van de vereniging;

Verslag clubkampioenschap 2015

Zondag 24 mei 2015 werd tussen 08.00 uur en 12.00 uur gestreden om het clubkampioenschap van de witvisafdeling van het HSV “Het Voornse Kanaal”. Als locatie voor deze wedstrijd, werd gekozen het Voornse Kanaal ter hoogte van de zalenverhuur RIJO. Om 07.00 uur hadden de 20 deelnemers zich verzameld.

Om de kansen voor een ieder zoveel mogelijk gelijk te houden, werd besloten om de plaatsen 1 en 2 in Vak A en in vak B 18, 24 en 25 uit het parcours te halen. Plek 18 i.v.m. boompjes, plek 24 en 25 ivm in korten het parcours. Plek 1 en 2 ( nabij de brug) werden eruit gehaald, omdat daar de gehele week vissers hadden gezeten en dus ook veel gevoerd hadden. De deelnemers werden verdeeld over 2 vakken. De nr’s 3 t/m 12 tussen het winkelcentrum en Rijo en 13 t/m 23 voorbij het kleine bruggetje richting Cebeco. Na loting bleken Wil de Smet (op 3) en Jan de Bruin (op 12) in vak A de kopstekken hadden geloot. In vak B waren dit Desiree Deden (op 13) en Koos van Strien (op 23) de gelukkigen waren.  Om 08.00 uur werd het signaal gegeven voor de aanvang van de wedstrijd.

Na 4 uur vissen werd het signaal gegeven voor het einde van de wedstrijd en kon de weging van de vangst beginnen. Tijdens de weging in Vak A, werd duidelijk dat Piet Schipper en Joop Vlasblom in hevige onderlinge strijd verzeild waren geraakt.  Het was uiteindelijk Joop Vlasblom die aan het langste eind tussen de 2 deelnemers in zijn voordeel wist te beslechten. Echter het was Wil de Smet die met de eer in vak A de meeste vis had gevangen. Ook in vak B was er een hevige strijd los gebarsten. Deze strijd was tussen vader en dochter Deden. Pa Deden durfde het kennelijk niet aan om zelf op plaats 13 (ongeluk getal) te gaan zitten.  Na weging bleek het getal 13 toch niet zo ongelukkig was. Desiree bleek de onderlinge strijd in haar voordeel te beslechten. In vak B bleek Freek Oosterhuis de meeste vis had gevangen. Totaal over vak A en B was het Wil de Smet die met de titel van clubkampioen 2015 van HSV “Het Voornse Kanaal”, op zijn naam mocht schrijven. De wisselbeker werd dan ook onder het genot van een drankje aan Wil uitgereikt. Hiermee is hij dus de 1e deelnemer geworden voor het volgende clubkampioenschap in 2016. Dan mag hij zijn titel verdedigen.

Uitslag:

1e Wil de Smet  met 16.790 gram  Clubkampioen 2015

2e Freek Oosterhuis met 7.906 gram

3e Joop Vlasblom met 6.541 gram.

Voor de totale uitslag van onze deelnemers verwijzen wij U naar uitslagen clubkampioenschap 2015 elders op de site van onze vereniging.

De organisatie bedankt iedereen voor hun bijdrage aan deze geslaagde wedstrijd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *