3x verbetering van PR

Eerst wat theorie wat verticalen inhoud.

Vandaag 22 maart 2015 op stap met de Arkenboutjes Timo, Joey en Opa Wim het Haringviet onveilig maken en we hebben er zin in met z’n allen. Dus Predators op deze grote plas water; jullie zijn gewaarschuwd want we zijn tot de tanden toe bewapent met al die vis attributen aan board. Er wordt niets aan het toeval overgelaten door de gebroeders Walters.

De twee hebben deze dag te danken aan de Catfish en de hengelsport vereniging het Voornse Kanaal. Het kwam ter sprake in de winkel van Mario eens een andere eerste prijs te winnen bij de “Roofviswedstrijd met kunstaas” en ik opperde een dag vissen te winnen met de BassBuster. Mario was gelijk “in” en heeft dit besproken met Wim van Amen van de hengelsportvereniging. Die vond dat ook een leuk idee. Maar natuurlijk niet gedacht dat ik zelf die prijs zou winnen. Ik heb toen de prijs verloot onder de jeugdleden. Timo was de gelukkige in het lootje trekken.

Timo trekt het goede lootje.

De koffie moeten we Wim en de BassBuster snel naar binnen gieten want de mannen hebben er geen tijd voor. Die hoeven geen cola, sinas, fris of chocomelk. We slaan dat af want we hebben al wat gedronken. Of ze bescheiden zijn of willen vissen maar haast hebben ze wel dus het zal dat laatste zijn in WarungFreek aan de Stamftich. Dus we gaan snel op pad naar de helling langs het Haringvliet. De theorie doen we wel op het water. We gaan er in aan de Hellevoetse kant nu met die NO wind Bfr 3-5. Eerst de indeling in de boot, waar liggen de reddingsvesten, ankers, verbanddoos etc. en alle dozen dicht na de speld met een andere kleur of kunstaas behangen te hebben. Een omgevallen doos met haken kunnen we niet gebruiken met zoveel mensen aan boord dus alles weer wegbergen in de banken van de boot. Alleen het landingsnet ligt in de “werk” ruimte en die willen we vandaag graag vasthouden om weer terug op zijn plekkie te bergen.

Ze hebben het spelletje zo door.

De stemming is prima aan board en het shadje over de bodem te laten huppelen als een gedesoriënteerd aangeschoten gewond visje gaat ze goed af. Het zijn snelle leerlingen dus Wim en ik kunnen aan de koffie met eirekoek.

De eerste dreun wordt in ontvangst genomen.

We horen een paar keer een schreeuw en er wordt aangeslagen maar zonder succes. Het is altijd even kijken of het wel vis is maar ik zie duidelijk een paar keer de top van de hengel strak staan dus ze hebben het spelletje snel door. Alleen de snelheid, het reageren op de aanbeet die elke keer weer anders is en daar komt concentratie bij moeten ze nog onder de knie krijgen. Maar dat gaat vandaag best goed komen. En ja hoor. Tijd om een bakkie warme koffie naar binnen te werken lukt ons niet want Timo staat daar met een kromme stok en een smile van oor tot oor. Dat is snel binnen een half uur inclusief uitleggen.

De eerste, een baars is binnen.

Bonkend wordt er lijn van de spoel getrokken maar kundig wordt deze ook weer ingenomen met beleid door Timo en de strijd wordt tenslotte in zijn voordeel beslecht. Met hulp van zijn broer wordt de baars, want dat is het eerste slachtoffer van vandaag van deze grote plas vakkundig geland. Aan samenwerking hoef ik dus niets uit te leggen aan board. De vis wordt vakkundig onthaakt en op de foto gezet.

Een echte Haringvliet Perch.

Perca is een geslacht van straaalvinnige vissen uit de familie van echte baarzen (Percidae). Verwanten van deze soort zijn onder andere de snoekbaars en de pos

De baars heeft een vrij hoog lichaam, twee rugvinnen en een kenmerkend patroon van meestal zes donkere dwarsbanden. De kleuren van de vis zeggen niet zoveel, maar aan de achterkant van de voorste rugvin heeft de baars altijd een zwarte vlek. De staart en de onderste vinnen hebben een oranje zweem. De voorste rugvin evenals de buik- en borstvinnen hebben harde stralen met een scherpe punt, als je hierdoor geprikt wordt kan het erg irriteren vanwege het slijm van de vis. Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.

De baars is ondanks zijn stekels een gewilde prooi van de snoek. Baarzen staan evenals snoeken bekend om hunkanibalisme. In de zomer komen vaak erg grote scholen met jonge baars voor die voor hun wat oudere soortgenoten een gewilde prooi vormen. Ook dan jaagt de baars vaak groepsgewijs op de opgejaagde visjes. De vissen paaien van maart tot juni in zeer ondiep water; zij leggen soms wel 200.000 eieren in lange netvormige linten. De jongen komen na 3 weken uit. De jonge roofvis zwemt vaak in scholenen zoekt zijn prooi, die hij opzuigt met zijn uitstulpbare bek, langs de oever of bij de bodem. Als de baars ouder wordt komt hij vaker solitair voor in dieper water. De jongen eten plankton en insecten.

De baars leeft verspreid over bijna heel Europa en Noord-Azië, in meren, plassen, moerasland, rivieren en brakwater. De baars is ook een van de eerste vissen die nieuw aangelegde wateren koloniseert. In voedselarme wateren (vennen en zandafgravingen) is de baars samen met de blankvoorn de dominante vissoort. De baars is een zichtjager en heeft dus helder water nodig. Hij leeft in het algemeen in scholen van enkele tientallen dieren van ongeveer gelijke grootte. In deze scholen kan een enorme voedselnijd optreden waarbij een vermeende prooi door de hele school tegelijk wordt bejaagd.

De baars is een erg smakelijke vis. In de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw werd in het IJsselmeer  erg veel baars door beroepsvissers en hengelsporters gevangen. Ook in het buitenland is de baars een gewilde consumptievis. Baars voor consumptie meenemen is buiten de grote rivieren en het IJsselmeer niet echt aan te raden omdat hij vrij langzaam groeit en er na het fileren maar weinig vis overblijft. Rond het begin van de 20e eeuw was de baars nog veel belangrijker in het ecosysteem. Rond Woerden vingen hengelaars in enkele uren 40 à 50 pond baars met een gemiddeld gewicht van ongeveer een kilo. In het ongestoorde ecosysteem, zoals dat ook op Ierse meren wordt benaderd domineren baars en snoek en zijn brasems en voorns veel schaarser. Voor de baars geldt in Nederland een vangverbod van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.

Fotootje voor het thuisfront.

Er worden ook foto’s gemaakt zodat het thuisfront gelijk kan meeleven met het resultaat. Het hele leven gaat tegenwoordig snel. Dit dus ook en voordat Paps wakker is van z’n nachtdienst shift ziet hij dit nieuws eerder dan dat hij het AD leest.

Als je PR er aan gaat meet je voor de zekerheid nog eens met hoeveel cm er winst is gehaald.

De vis wordt door de knapen goed nagemeten want het scheelt maar een paar centimeter met elkaars Persoonlijk Reccord en dat moet precies uitgezocht worden. Er is ook wel een beetje rivaliteit onder de broers en met dit koude weer kan dat wel. Een baars kan er wat beter tegen even boven water te verblijven als zijn mede predators maar zodra de cm geteld zijn gaat hij vlug weer terug in zijn habitat. Een vette high five volgt en ze weten het denk ik ook in Hellevoetsluis.

Dan is Joey aan de beurt.

Dan even later voelt de hengel van joey ook wat zwaar aan, en na de haak zetten alsof dit is wat hem dagelijks bezigheid houd loopt hortend en stotend de spoel van de molen leeg. Ik moet snel de slip wat losser zetten want hij moet de hengel met twee handen vast houden. We hebben gezegd dat als de hengel overboord gaat om welke reden dan ook hij geen voerboot kan kopen die hij net bij elkaar heeft gespaard voor het karpervissen. De Godfather parabool staat hoepeltje rond omdat de slip nog vrij strak staat en bonkt door datgene wie helemaal geen zin heeft om zich over te geven. Maar met wat hulp lukt alles prima en drilt hij de vis alsof het dagelijks werk is. Houd de hele dril druk op de vis en langzaam wint hij terrein op de predator.

Weer een PR aan diggelen gevist.

De boot ontploft als de vis, een hele mooie snoekbaars zich de eerste keer laat zien en nu help ik em met het landingsnet want hij zit maar net gehaakt in de lip zie ik, heel trickie. Het een hele beste zander die zich heeft vergrepen aan het kunstaas en weer gallen de high fives over het Haringvliet. Mijn dag is nu al helemaal goed zegt Joey want zo’n grote glasoog heb ik nog nooit gevangen. En aan die woorden herinneren en bedanken we hem nog fijntjes als later in de middag de zon doorbreekt plus de wind valt en de vangsten even stil vallen.

En al trollend naar de volgende stek is het weer raak, je net verworven PR wordt verpulver.

We vissen de rest van het talud af maar de aanbeten blijven uit en als we minstens de helft hebben afgelegd, een doos eierkoeken, broodjes ei met spek, een zak krentenbollen- met en zonder kaas, litertje kippenbouillon, dito warme chocomelk, koffie en thee op hebben willen de jongen weten wat trollen is. Dus maken we andere hengels klaar om met groot kunstaas te gaan trollen om vadertje Esox te verlijden tot een aanbeet maar ik denk dat de dikke dames nu wat anders aan hun hoofd hebben nu de water temperaturen stijgen. Maar niet gewed niet gewonnen en ik wilde nu of later toch naar de volgende stek.

Dit is wel een hele dikke baars.

En onderweg krijgen we een aanbeet op één van mijn nieuwe stokken die ik heb aangeschaft om na het gesloten seizoen de wierbedden werpend te bestoken met groot kunstaas. Dus de jongens vissen vakkundig als professionele pro-staffers mijn stokken vast warm en vangen een dikke baars.

Het net behaalde PR wordt verpulverd.

En dat is niet zomaar een baars maar hij is net niet de magische Haringvliet baars grens van een halve meter. Ook niet na een tweede, nee de derde keer meten ook niet… Maar die gassies hebben nog tijd genoeg om een baars in de vijftig te vangen. Deze zal ze in ieder geval bij blijven want we moeten meermaals aanhoren dat dit wel een heel oude jongen was en gelijk hebben ze aan zijn kleur te zien. Helemaal gaaf dus een dominante super vis in de school en waarschijnlijk voor het eerst gevangen. De jongens komen er niet over uitgesproken want zo’n grote baars hebben ze nog nooit gezien laats staan gevangen.

Dat is makkelijk als Op en Oma aan het water wonen.

Maar Timo moet een grote boodschap weg brengen dus we trollen richting vuurtoren en nemen even pauze in de haven met een bakkie en een broodje of eierkoek. Aan catering niet te kort vandaag aan board en met Oma zo dicht bij is de aanvoer van warme dranken ook weer bijgevuld. Lekkekkuuuur.

De catering is weer bijgevuld.

We, Opa, Oma en de BassBuster zitten lekker op het randje in de vesting aan de koffie heerlijk windvrij in het zonnetje te genieten. Wat Noren hebben belangstelling en al snel zijn we een attractie voor verschillende toeristen die vragen hebben over het vissen hier op zoet of zout of de weg vragen hier in Hellevoetsluis. Gezellig allemaal natuurlijk maar na een klein uurtje van gebruik gemaakt hebbende van toilet, de thermoflessen zijn weer gevuld door Oma vinden de boys dat de pauze voorbij is dus we kunnen weer.

Druk op de vierkante meter.

Toen we net de haven invoeren zagen we wat activiteit onder water in de havenmonding dus daar willen we het eerst proberen. We zijn er nog geen kwartier aan het klooien als we visite krijgen van gasten die aan het voorvissen zijn voor de WPC. Het gaat ze natuurlijk om de GPS coördinaten. Laten ze maar contact met me opnemen. Ik kan het niet betalen mee te doen aan dit grootse sportevenement in Hellevoetsluis. Uit Rusland, Duitsland, Australië, Amerika, Engeland, Japan etc. van over de gehele wereld komen ze dan hier vissen. Vorig jaar al de gemeente Hellevoetsluis en de plaatselijke hengelsportvereniging gepolst om me er met een Hellevoets team mee te laten te vissen en te sponsoren. Het wordt immers in Hellevoet georganiseerd door de WPC maar die zagen er geen heil in. Jammer maar natuurlijk moet hier de pijp ook roken bij de BassBuster. Wil dus wel wat Way pointjes maken in opdracht. Dat is de visstekken vastzetten voor de fishfinders zodat ze die weer kunnen terugvinden via de satellieten voor al die buitenlandse gasten die het water niet kennen…

We vissen tot in de havenmonding.

Maar wij staan nu ook al even droog sinds het zonnetje lekker is gaan schijnen en de wind een stuk minder is geworden. Heerlijk op het water natuurlijk maar de vangsten lopen drastisch terug. Zal dat er mee te maken hebben, waarschijnlijk wel maar ook tussen 13.00 uur en 16.00 uur is het vaak mindere vangsten de laatste jaren. Waar is de tijd gebleven toen nog met de Linder dat we er in gingen nog eventjes na het werk in de middags en je je niet afvroeg of we wat gaan vangen maar hoeveel en hoe groot. Je zocht toen naar de 80+ scholen en probeerde de kleinere vissen te missen.

We komen eind van de middag weer terug.

We hebben het er met Joey over dat het niet zo handig was om te zeggen dat zijn dag al goed was want we kunnen ze maar moeilijk vinden. Midden op het Haringvliet rond de zandhoogten waar over een paar maanden de wierbedden staan valt trollend niets te haken. Evenmin langs de zeedijk en het talud bij Oudenhoorn en de taluds bij de terrasflats kunnen we ook niets trickeren tot een aanbeet. Sterker nog er is zijn geen scholen witvis te vinden. We gaan weer terug naar de werkhaven voor Hellevoet daar is het altijd prijs na vieren richting duister is mijn ervaring.

En dan vangen we nog wat dreumessen.

We ankeren op de MinnKota op en heuvel onder water en de jongens hoeven alleen maar de shad te laten zakken en als een aangeschoten visje te bewegen. Of diagonalen en de shad als op de kant naar je toe te vissen van diep naar ondieper water daar waar grote scholen de witvis op ligt. Dat is makkelijker vissen dan andersom als beginner. Van ondiep naar dieper moet je juist lijn geven.

Ze hebben een wereldse middag.

De witvis ligt hier opgestapeld en daar om heen liggen de predators zich vol te douwen. Het valt niet mee ze te foppen met een nepert namelijk ons shadje maar we hebben een heerlijke middag. De jongens krijgen aanbeet na aanbeet en vele missers zijn er nu te incasseren want ze zijn voorzichtig. Er is vreten zat dus ze, vadertje glasoog kunnen uitkiezen en vergelijken wat ze pakken. Vandaar overwegend dreumesen die het klappen van de zweep nog onder de knie moeten krijgen maar om voor de eerste keer te verticalen is dit natuurlijk werelds.

Traileren is vandaag een makkie.

Dan al tegen de schemer gaan we er uit. Ik denk dat de jongens het naar de zin hebben gehad aan de reacties te merken en zeker Opa Wim. Gezellig was het aan board en we gaan het nog een keertje zachtjes over doen. Die PR’s moeten te verbeteren zijn…

Reactie’s

Hoi Freek;

goed gedaan!

Waldi

Hoi Freek,

Was weer een leuk verhaal.

De jongens zullen inderdaad de dag van hun leven gehad hebben zo met jou op

de boot.

Leuk hoor.

Groetjes Gerard en Loes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *