Snipperen vandaag

Er zijn er meer die vandaag snipperen.

Een dag vrij gekregen van de baas en die weten we wel in te vullen deze dagen. Nu de bladeren gaan vallen moet het toch een keertje goed gaan komen op onze favoriete stek en dan wil je er bij zijn. Dus worden er uren gemaakt door iedereen met meestal een blanke eindscore dezer dagen.

Als ik donderdag 23 oktober 2014 na de tweede ronde koffie aankom op de Punt net voor de middag is er niemand te zien. De ochtendploeg is zo te zien vertrokken en dan is het niet best geweest want anders vissen ze wel door tot aan de warme hap, de middag winterkorst voor mannen.

Ben helemaal alleen dat is een slecht voorteken.

Vanmorgen heeft Jan heeft er eentje verspeelt en de rest heeft daar naar mogen kijken. Rare gasten die snoekbaarzen, onvoorspelbaar het water is nu dik, bruin van alle neerslag boven ons deltagebied en verder weg het binnenland in. Moet nu toch uitstekend zijn in het beneden gebied om ze te belagen onze stekelige rakker.

Springtij vannacht geweest.

De rivieren voeren dat allemaal af en de sluizen konden niet open vanwege de eerste herfst westerstorm samen met Springtij en staat het water bijna drie meter hoog bij de stormvloedkering. In Dordrecht, Maassluis en Rotterdams kaden bewandel je nu met lieslaarzen. Misschien kan je trollend wel een visje vangen dat zou kicken zijn maar vervelend voor de bewoners daar. Je zou je auto maar vergeten weg te zetten zijn of daar niet toe in staat zijn geweest. Dus extreem hoge waterstand die weg gewerkt moest worden dus stromen deed het vanmorgen wel maar vadertje glasoog liet het geheel afweten.

Maar weer eens met zeebliek proberen.

Dus nu er niemand is kan ik mooi gebruik maken van mijn drie hengel vergunning. Die heb ik voor de boot gekocht zodat aan de spelt van de hengel die ik niet gebruik het kunstaas kan laten zitten. Zodoende kan ik dan makkelijk overschakelen van discipline als verticalen, diagonalen of werpen met plugje’s, shads, poppers, asp’s, blinker, vliegen, streamers, tail spinners en wat al niet meer kortom legio mogelijkheden dus. Nu mag je ook aan een derde hengel die je dus niet gebruikt een kunstaas zitten. Wat een geldklopperij, je kan immers maar met één hengel verticalen met daarbij misschien een dode hengel. Dat is een tweede hengel in de steun met een andere kleur shad bijvoorbeeld als je nog zoekende bent waarop ze het doen.

Das geen leuk gezicht.

Maar even later krijg ik op de shad de eerste beuk en mijn staartje zit op de haak geprakt. Vol van achteren is de 5cm shad gegrepen maar kon niet worden gehaakt omdat de shad dubbelgevouwen op de haag geprikt zat. Ze zijn er dus wel. Nu nog proberen te trickeren, ze tot azen verleiden al is het maar door frustratie m’n shadje zien voorbijkomen, ze dus irriteren tot een aanbeet.

Als vissen met zo’n gezwel worden schoongemaakt zie je er niets van als je die koopt bij de haringkar.

Dan is Robert er ook, die snippert omdat hij naar de tandarts moest vanmorgen. Hij kan gelijk even een foto maken van een vis met een groot gezel op zijn kop. Wat een smerig gezicht is dat. Inmiddels is Willem ook komen aanschuiven en als dan ook Isset de Tovenaar van Joegoslavië naast me komt zitten en Arie er bij komt, haal ik de hengels met zeebliek in. Onaangeroerd is het aas dus dat wordt em niet vandaag. Dat verschild van dag tot dag en is nog onvoorstelbaarder dan het weer. Dan doen ze het alleen op dood aas om een uurtje later alleen maar kunstaas te grijpen.

Die maak je niets meer wijs op de punt na 34 jaar, volgend jaar een feestje dus.

Dan komen Wim Arkenbout met zijn twee kleinzonen ook erbij die zijn wezen snoeken en hebben mooi vissen gevangen in de polder en stadsvijvers. Zo is het dan weer gezellig maar er wordt bar weinig gevangen. Af en toe krijg ik wel een tik vaak als een natte sheet dan weet je dat hij wordt opgevangen zou je eigenlijk een dreg op de kop moeten hebben, soms voorzichtig maar ook niet te missen dreunen mis ik. Dan pakken ze het kunstaas net achter de hoofdhaak. De shad is dan soms helemaal naar achteren geschoven op de haak. Zo’n kracht komt daar bij kijken. Ze openen de bek en creëren een soort vacuüm zodat ze het vreten naar binnen zuigen. Dat gaat met zo’n kracht dat we het voelen tot achter in onze ellebogen. Maar nu grijpen ze met hun voorste grijptanden tot achter de staart de aasvis. Bij een fireball moet daarom dat is cruciaal, heel belangrijk dus nog altijd het staartje znog itten aan de ingevroren zeebliek anders werkt het niet. Dat is lastig want na invriezen breekt dat gemakkelijk af en is het alleen te gbruiken als dood aas op de bodem voor statische visserij.

Wie het kleine niet….

Maar de shadjes waar ik nu de aanslagen van incasseer zijn te klein om er een dreg op de staart te zetten. Dan is de actie er totaal uit en zo ook de vangsten denk ik. Dat staartje moet zijn werk kunnen doen. Vandaar al die verschillende staartjes met zijn daar bijbehorende actie. Wel vang ik nog een mini dreumis, wat zijn het toch een rovers. Maar als ik even later opstaat als alleen Arie en ik nog zijn overgebleven gaat ik toch op m’n plaat. Ik sta op de veters van mijn rechterschoen en klap zo op de stenen gelukkig langs de paal heen met die grote stalen bouten. Als je daar met je kop op valt kan je het schudden. Het loopt daar schuin omhoog en als je het probeert nog een keertje te doen om zo op je veters te gaan staan dat lukt je nooit meer.

Wie heeft zo’n bezemsteel nog over.

Wat nog veel erger is dan m’n elleboog en onderarm die al snel dik wordt, de stenen staan gekopieerd in de binnen kant van mijn handen en m’n linkerknie buigt wat moeilijker. Mijn hengeltop is op twee plaatsen gebroken en in drie ogen is het glas uit geslagen. Das lekker. ik gooi nog wel een keertje maar de lijn loopt niet lekker door die kale ogen en de actie is kompleet anders geworden. Ik heb al gezocht naar zo’n hengel een paar maanden geleden want die is goed gebruikt maar kon toen al niets vinden. Maar wie weet als iemand dit leest me er aan kan helpen. Zou heel fijn zijn. M’n beurse plekken, die gaan wel weer over maar m’n hengel , ja m’n hengel die is overleden denk ik en of ik daar overheen kom, m’n beste maatje van de laatst tien jaar…

Reactie’s

Hoi Freek;

Facebook

Facebook

Anneke van der Weijden heeft gereageerd op je foto.

Anneke van der Weijden

24 oktober om 17:17

Beetje klein voor jou toch?

Facebook

Facebook

Nel Retel heeft gereageerd op je foto.

Nel Retel

24 oktober om 18:43

Freek werk je nog wel? Zie je alleen nog vissen

Facebook

Facebook

Netty Schroot heeft gereageerd op je foto.

Netty Schroot

24 oktober om 18:58

Vissen helpt tegen het krijgen van lasogen achter de computer en het gluren door een cameralens, toch?

Facebook

Facebook

Joop de Jong heeft gereageerd op je foto.

Joop de Jong

24 oktober om 19:38

Je kijkt er wel sneaky bij Freek!!!!

Facebook

Facebook

Chris Tinkhof heeft gereageerd op je foto.

Chris Tinkhof

24 oktober om 20:11

Ben ook vanavond geweest ik had er 2 maar wel een stukkie groter(sorry had geen camara bij me):-)

Facebook

Facebook

Jan Glimmerveen heeft je genoemd in een reactie.

Jan schreef: “Zulke gooien wij terug Freek Oosterhuis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *