Vissen in de RavenseHoek

Lekker uit de wind in het zonnetje.

Arie is wezen vissen in de monding van het spui en in de Bernisse vanochtend dus bel ik em in de middag hoe het is geweest. De berichten waren bedroevend slecht. Het stroomde als een jekko op de stekken het kon niet beter maar de vangsten waren slecht. De water temperatuur van dik 17 graden moeten echt gaan zakken willen we weer baars en Zander gaan vangen daar.

Arie zit vanmiddag met Brett in de Ravense Hoek te vissen voor hem naast de deur en omdat het in de winkel rustig gooi ik de handdoek een uurtje eerder in de ring en laat Henny alleen achter om even bij Arie te gaan kijken

Dit is dan zo’n beetje de gemiddelde maat.

Het zijn allemaal “verse” wateringen gemaakt (zodat er bij calamiteit als brand voldoende water aanwezig is) toen ze de wijk gingen bouwen en het is verbluffend hoe snel er onderwater leven is. Alles staat met elkaar in verbinding dus sowieso komt er vers water vanuit het Voornse Kanaal binnen maar ook met de al veel oudere weteringen weer richting Haringvliet. Zodra de oeverbegroeiing aanslaat is het raak. Door de insecten is er voedsel en komt de vis vanzelf want het is immers al aan gesloten op “levend” water. Er worden nu al snoekjes tegen de zeventig centimeter gevangen dus de witvis van formaat is er nu ook

Met een WinklePicker.

Voor een uurtje mee te doen heb ik een WinklePicker meegenomen uit het rek gepakt ja die waarmee ik ook vis ‘s winters in de haven van Brielle. Nu met die harde wind is dat denk ik een goede keuze. Een licht hengeltje om uit de hand mee te vissen vanuit het riet. Als ik aankomt is Brett naar zijn vriend en zit Arie alleen in het zonnetje. Dus ik plof naast em neer en ben zo geïnstalleerd om te vissen en het beppen kan beginnen. Het is echt leuk je vangt de ene na de andere voorn, ruisvoorn, bliek en af en toe een brasem

De ene na de andere niet groot maar er is leven in de brouwerij.

Brett is inmiddels ook weer gearriveerd en vindt het wel gezellig tussen die mannen en vooral mannenpraat maar over zijn vriendinnetje wil hij nog steeds niet al te veel prijs geven. Maar als hety over pies en poep gaat zal ik maar zeggen dat vindt hij prachtig. We proberen em wel uit zijn tent te lokken door over vriendinnetjes te praten maar hij laat niets los en dat siert hem dan ook wel weer. Ik geloof dat als zijn verjaardag wordt gevierd a.s. zondag het nog een hengstenbal zal zijn. Dat duurt nog wel een paar jaar schatten we zo in

Vader en zoon.

Het gedult om te vissen is er nog niet helemaal maar dat komt wel. Zondag wordt hij 8 jaar dus wat wil je. Ik wil zo weer ruilen toentertijd viste ik in dezelfde soort net aangelegde vijvers op dezelfde leeftijd onze nieuwe wijk.

Toen ik 8 jaar was.

Met een bamboe hengel voorntjes vangen aan de Gravensingel in Dubbeldam aan het eind van de brandpoort van thuis. Snoeken vangen toen nog op levend aas als voorntjes, baarsjes of een kikker want dat was het beste aas

Waarom bijten ze steeds op de andere hengel vindt Brett.

Brett moet het aantikken nog leren, de haak zetten zal ik maar zeggen en dat is in het begin best lastig. Hoe tik je net genoeg aan om de haak te zetten, hoe hard slaat je dus aan om de vis te haken. Sla je te hard dan zit alles in de knoop, zit je lijn als een vogelnestje om je top heen gewikkeld. En tik je niet op tijd aan en te zacht dan mis je de vis. Maar het is als fietsen, heb je het eenmaal door dan verleer je dat nooit meer

Samen onthaken met de hakensteker.

Leren de vis te onthaken ook als het moeilijk wordt en er een hakensteker aan te pas moet komen. Maar welke hengel hij ook ter hand neemt die met de dobber of die met het korfje waar de verklikker de zachte top van de hengel is en natuurlijk je wijsvinger. Steeds is de andere hengel met vis die hij niet in zijn hand heeft. Het zien wanneer je moet aantikken moet hij nog ervaring krijgen. Wij lopen dan ook bijna vijftig jaar voor op hem aan ervaring en heeft lle tijd om dat te leren maar wil zo met em ruilen…

We zitten hier lekker in het zonnetje.

We zitten hier prima en vangen de ene na de andere voorn alle soorten door elkaar heen en qua grootte zijn er grote verschillen. Op de made en stukjes worm overwegent kleine vis en op de zoete maïs zijn ze wat groter van formaat. De kleinere kunnen die alleen leeg zuigen terwijl de grotere de maïs geheel kunnen pakken

Brett kan altijd nog fotograaf worden.

Het is al weer na vijven en dan wordt het tijd voor een gersten natje volgens Arie dus we gaan op huis aan waar Annet al gezorgd heeft voor heerlijke kouwe kletsen met worstenbroodjes uit de oven. Kijk dat zijn berichten waar ik voor val

Joop is ook achter zijn specimen aan.

Als ik dan even later naar huis gaat zie ik m’n maatje in het Ravense bos die ook net opruimt. Die heeft ook overwegent voorn en een karpertje gevangen. Met de witvis in de polders zit het dus wel snor. Het water ziet er dan ook overal fantastisch uit schoon en vol leven. Het is gewoon heerlijk vertoeven als hengelsportliefhebber hier in het Delta gebied. Zoveel mogelijkheden die er zijn om onze hobby te beleven. Zoet-, zout water, hard stromen of stilstaand, diep of op de platen, meren zoet en zout, met de boot, belly boot, kano, in de polder struinen, pennen of voerplekjes maken met de daarbij behorende soorten van vissen vangen. Heerlijk, om jaloers op te zijn….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *