Heb nog steeds een disco toontje

Ook camouflage net als aan de waterkant.

Met Jan al eens afgesproken dat ik eens mee ging jagen zijn eerste passie i.p.v. te gaan vissen en zaterdag ochtend 13 oktober 2012 was het dan zover. En eigenlijk zijn er niet zo veel verschillen. Zie in Amerika of Canada waar b.v bij Pro Bass, Cabelas alles onder een dak zit jagen en vissen. Afdelingen zo groot als de Bijenkorf en Hema bij elkaar.

Oppervlakkig gezien natuurlijk want inhoudelijk is het heeeel wat anders. In mijn diensttijd heb ik heel wat afgeschoten ja ook op de schietbaan om maar te vertellen waar we het over hebben. Was scherpschutter en heb nog een bronzen medaille opgespeld gekregen door de brigade generaal met heel veel trommelgeweld. Haha dat waren tijden. FAL was mijn wapen toen met die wedstrijden onder de twaalf compagnies want eigenlijk heb ik met alles toentertijd geschoten behalve op Texel en op een of ander duistere reden die ik niet meer kan herinneren (wachtlopen als straf) staat dat niet op mijn lijstje. Wie maalt daar om kan niet eens mijn speldje meer vinden waarschijnlijk aan mijn neefje gegeven die helemaal idolaat is met alles wat met militairen te maken heeft op dit moment dan, toen vond je het gewoon verschrikkelijk tijdverlies weliswaar na mijn beroeps want sportinstructeur zag ik toen helemaal zitten. Waar ik dus dik voor zakte met mijn lange haren, voorral mijn instelling, mijn jaartal was vol en in je carrière achteraf zeg je wat een tijdverspilling die “diensttijd” maar nu is het; goed dat tucht dat moeten ze nu meer doen??  Allemaal herinneringen van vroeger toen alles beter was@# die alleen maar vetter en vooral groter worden die mooie verhalen aan de Stammtisch in WarungFreek

Eerst een voertje zetten eehe lok duiven plaatsen maar wel met de kop in de wind.

Zie wel dat dit nieuw voor me is je plaatst niet zomaar wat merken vogels maar waar wil je op jagen. Ditmaal moeten er duiven worden geschoten voor gewas bescherming en ik moet je zeggen dat ik nog nooit zoveel duiven heb gezien al ze je er op attenderen. Hele wolken komen er af en toe over als na de zwermen ganzen die komen vanuit de natuurgebieden van het Haringvliet. Daar zijn er wel heel veel van als je zo stil zit te kijken. Duiven zijn dus de lang slapers en als het al licht begint te worden gaan die pas vliegen. Met dertigtallen komen ze over of willen foerageren vlak voor ons. Schootsafstand is 30 meter maar jan schiet ze zo nu en dan op 35 de duiven uit de lucht. Hij schiet natuurlijk al jaren minimaal drie keer in de week op de schietbaan of in het veld en daar schiet instructeur is heeft er de ervaring voor. Ik heb geen misser gezien terwijl de spreiding van de hagel minimaal is. Dat is wel wat anders dan met een FAL daar waar de druk achter de kogel wordt opgebouwd en in deze buks de explosie direct achter de patroon en is dus ook een veel zwaardere terugslag vergeleken met 7,62 mm patroon uit het handvuurwapen uit de vorige eeuw van alle NATO landen toendertijd

FAL; Theoretisch zou je iemand kunnen uitschakelen achter zijn dekking.

Wel een redelijke kans trefzeker te zijn op 250meter met een dit soort grootte van doel. We zijn toch al in goed gezelschap want zijn maatje is enkele keren Nederlands kampioen geweest. Knap hoor want ik weet hoe moeilijk het is en de hond kijkt naar het geweer en gaat er als een haas vandoor wanneer het schot valt. Voor hem is dat dan (het startschot tja die is niet moeilijk in te koppen) de aangegeven richting daar waar de loop heen wijst waar hij heen moet om “zijn” buit op te halen

De richting van het schot en de labrador is weg.

Wij zitten in een maisveld en dat houdt in dat je niet op ganzen mag schieten. Dan moet je op grasland staan. Er zijn heel wat regeljes waar je je aan moet houden. Het jachtgebied wat je van een boer moet huren de jacht rechten zijn onderverdeeld in jacht, gewasbescherming en bestrijding. Ik leer nu dat één kraai of ekster twintig fazanten scheeld omdat ze de nesten de eieren op eten en wat ze niet eten kapot maken. Je ziet om je heen in de wijken hoeveel kraaien er zijn en hoe weinig mussen etc. Oké de heg is ook verdwenen uit het straat, tuinbeeld. Dertig jaar geleden had iedereen een heg als afscheiding in de tuin i.p.v. muurtjes en schuttingen. De ideale schuilpaats voor mussen en met z’n allen de broodkruimels daar uitschudden van je tafelkleedje was standaard om 17.30 uur. Je mag in dit jaargetijde sowieso alleen maar op de grouwe die grijze ganzen makkelijk te onderscheiden schieten en die pak je er zo uit want ze zijn een stuk groter als de rest en overheersen in aantallen de rest. Er zijn iets meer dan tien soorten die in Nederland voorkomen als de Brand-, Grauwe-, Riet- en Kleine Rietgans, Kolgans, Rotgans, Soep-, Canadese, Indische, Nijl, Dwerg, Sneeuw, en Roodhalsgans. Zie op internet; Goosetrack – Ganzen soorten

De ganzen zijn het eerst op en bij het eerste licht komen ze met duizenden uit het natuurgebied om te vreten.

Mij duizelt het al na een half uurtje en hou ze zeker tegen de zon in niet uit elkaar zeker als ze even groot zijn en Jan zit zich te verbijten want ze vliegen af en toe bijna grijpbaar over. Ook de hond is zichtbaar nerveus en snap er niks van waar blijft die knal want hij kan niet wachten om in de aangegeven richting tijdens de knal van de loop te spurten

Duiven zijn langslapers en het duurt even voordat ze uit de bomen komen.

Het duurt zeker nog een half uur als de eerste duiven over vliegen maar dan is het ook gelijk raak ook. Eerst enkele stuks maar dan met tien nee zeker 40tallen komen ze in grote groepen over vliegen

Helemaal in zijn element.

En de hond kan aan de bak en vindt ze allemaal zowel op de akker als in het maïs veld. Enthousiast dat die is, prachtig. Hij lag sinds gister avond al bij de jachtspullen zo blij is die dan dat hij mee mag

Net vissen nu afwachten wanneer er weer een schooltje langs het talud komt.

Het is net als in de boot driften over de stek heen of als bij witvissen of karperen een voerplek aanleggen (nepduiven) en afwachten tot er een koppeltje duiven bij komt zitten

Misschien moeten we wel nepsnoekbaarzen laten zakken op het talud om de grotere exemplaren te vangen… Als ze beginnen te samenscholen eind van het jaar, vadertje glasoog om in het voorjaar af te paaien zwemmen er altijd om een school grote exemplaren die meeprofiteren van de voedselnijd. Ze bijten de staarten af van de witvis om zodoende voorraad te hebben. Die halen ze dan later op en Opa en Oma Zander vinden dat natuurlijk prima. Ik zie mijn Opa ook niet hardlopen en het liever rustig aan doen waarom zou dat onder water anders zijn

Het zit er weer op.

Het begint te regenen en Jan houdt het voor gezien. Ik heb nu nog steeds vier dagen later last van mijn rechter oor. Een fluit toon bij bepaalde hoogte van een geluid. Lijk wel weer achttien jaar toen ik uit het Dolhuis kwam na een avondje Deep Purple.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *