Het was taai vandaag

We gaan er dit keer in op de helling bij Stellendam tussen de buien door.

Gisteren 2 augustus 2012 ga ik met Waldi het Haringvliet op. Tegen beter weten in want het is al een paar weken erg matig op z’n zachts gezegd. Waar de baarzen zijn mag Joost weten want we kunnen ze niet vinden al dagen niet. Moet em maar eens mee nemen. Maar gelukkig maakt zo af en toe een Roofblei een hele dag goed.

We willen er in gaan bij stellendam maar staan al op de dam in de file. Je moet dit echt hebben gezien anders geloof je het niet maar de brug is kapot waar niet want in R’dam hebben ze met twee bruggen te maken die niet omhoog of omlaag kunnen al weken en dat in Nederland  en met de bouwvak erbij duurt dit nog wel even. We moeten dus over de sluizen heen maar hierdoor ontstaat de file niet maar door twee brandweerwagens. Met zwaaiende lichten dus je denkt het ergste aan uitzagen enzo op de rotonde en ik zeg nog wat raar het zijn oranje lampen. Zien we een lantaarnpaal met een kapotte lampkap. We maken nog een geintje van het zal toch niet midden op de dag het is 10.30 uur maar daar komt echt nog een ladderwagen aan en het gaat dus echt om die lantaarnpaal. Nog wat politie wagens erbij en we liggen in een deuk met z’n tweeën. Het mag wat kosten in Stellendam en de file groeit aan terwijl wij het Haringvliet op gaan

We zijn de enigste vandaag.

Tussen twee buien het water staat met een flinke plas in de boot want ook tijdens de rit hier heen hebben we een flinke hoos op ons dak gekregen maar door het traileren zijn we het water zo kwijt door de stand van de boot vullen we het Haringvliet tot ongekende hoogte…

We beginnen met koffie en dat is altijd oké.

We beginnen met koffie en voor de Haringvlietdam en gaan we verticalen tegen beter weten in op de rand van 7 naar 12 meter maar op één tik na op de gloedje nieuwe verjaardags stok van Waldi zitten we daar een uurtje lekker in de zon op het ene moment en een hoosbui op het andere moment met de daarbij behorende windkracht 5 die elke bui netjes aankondigt te genieten van het weer want voor de rest valt er nog weinig te beleven. Maar met een graadje van 20 is het heerlijk vertoeven op het Haringvliet

Wel een hoop zwanen op de wierbedden voor het natuurgebied.

We vertrekken na een uurtje richting Middelharnis om het daar te proberen en willen er trollend heen gaan op de rand van 3 tot vier meter net buiten de wierbedden. Misschien dat we de baarzen, winde, een verloren (zee)forel, nog mooier een snoekje kunnen vinden want de snoekbaars ligt al dagen stil en zijn niet te activeren in ieder geval niet door ons

Mooi dat wit met die ene zwarte zwaan er tussen door tegen die zware luchten.

We trollen door tot het Gemaal bij Melissant maar maar we vangen alleen wier. Geen baars, winde of wat dan ook te activeren onderweg. Het is nada, niets, noppes met trollen terwijl je toch een heel groot gebied af vist langs het talud. Ze doen het gewoonweg niet

En weer een buitje…

Waar we toch weer gaan verticalen maar van twee naar heel diep maar we kunnen ze niet vinden en houden het voor gezien. De godfather gaat in de tas want we hebben hier op gerekend en jammer genoeg gaan we over naar plan B

En zo schijnt het zonnetje weer.

We hebben wat korven, paar kilo voer, maden, casters en mais mee genomen en gooien twee ankers uit zodat we op één plaats stil liggen met deze wind af en toe naar 5 net buiten de wierbedden. We gaan witvissen (feederen uit de boot niet statisch maar uit de hand) daar waar we normaal weliswaar wat dieper op de snoekbaars vissen

Hengels en voer zijn zo in elkaar gezet

Maar we hebben zo een emmer vol rivier donderpad gevangen het is er van vergeven. Nu weten we ook waarom we geen glasogen kunnen vangen want ze zijn er gek op en als die er zo dik liggen is het wel heel makkelijk voor vadertje glasoog om zich rond te eten. We overwegen nog even op er mee te gaan vissen onder de dobber maar om die beestjes nu de kop in te slaan.

Het is er van vergeven…

Dan moeten we weer een ander systeem op bouwen en we hebben niet de goede hengel bij ons het liefst een wat langere zodat je de dobber een beetje kan sturen met deze wind. We kunnen natuurlijk met het Drachkovitch systeem uit proberen maar nee we gaan naar het Spui het daar proberen want zijn er eigenlijk te ongeduldig voor en de Haringvlietsluizen staan al de gehele tijd open dus het zal er wel hard stromen. De emmer bruine rakkers gaat overboard en we speren over het Haringvliet naar de overkant

Gelijk een dikke 70+ de dag kan niet meer stuk.

Maar de tonnen staan wel schuin maar niet overdreven en de wind staat er recht in met dikke golven en witte schuimkoppen. Waldi ziet het niet zitten maar ik wil het toch proberen want we zijn er toch. En ik wil em net gelijk gaan geven dat ze er niet zijn. Er is ook geen enkel teken van wel want we zien geen enkele rimpeling of opspringende visjes die worden opgejaagd door onze vriend Aspius aspius in de golven waarvan het oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt in Centraal- en Oost Europa. Roofblei werd in 1984 voor het eerst in Nederland gevangen in de Roer als gevolg van uitzettingen in Duitsland. Ondersteund door dergelijke uitzettingen heeft roofblei zich via natuurlijke voortplanting in het Nederlandse rivierengebied sterk uitgebreid. De soort komt inmiddels algemeen voor in de grote rivieren en veel van de hiermee verbonden wateren. Roofblei is een exoot. Sinds 2010 is hij opgenomen in de Visserijwet. Internationaal is roofblei wel beschermd middels de Conventie van Bern en de Europese Habitatrichtlijn  maar dat was vorige week ook zo en toen hier mijn dag toch nog goed gemaakt. We hebben steeds richting de oever gegooid zoals gebruikelijk en altijd werkt dat goed maar achter de boot zie ik een bruine streep door het water lopen van de harde wind, golven en stroming die daar iets los woelt en gooi daar vlag voor. En na een paar slagen al van de molen krijg ik er een verschrikkelijke ram op de hengel slaat bijna dubbel en ik kan aan de bak. De vis neemt gelijk en run het diepe in en neemt tientallen meters dynema, de slip giert het uit en voor de zekerheid zet ik hem nog een ietsie pietsie losser. Deze wil ik niet verspelen nu is voorzichtigheid troef. Ik roep naar waldi ze zitten recht achter de boot en hij loopt om me heen om ook recht naar achteren te gooien en direct staat hij ook te jubelen van geluk. Yess, hangen hoor ik hem roepen met een dikke smile van oor tot oor

Valt niet mee fotograferen met links en rechts een Rfb aan een beukende 8ft 20-40 grammer.

En we gelijk zien we weer de kiekerdiefjes duiken. Waarschijnlijk hebben we de vissen hier wel kunnen activeren tot azen want zo zie je niets en zo zien we ze overal jagen. Draaien, springen en vluchtende aasvisjes. Een soort van voedselnijd ontstaat er dan en ze gunnen elkaar niets. Dat wil je natuurlijk bereiken en dat lukt niet altijd

En die mag poseren.

Waldi krijg nog twee, drie lossers te incasseren en ik ben overgestapt op de vlieg krijg geen aanbeten meer en inmiddels in de stroom er helemaal uit. Het is over en inmiddels al tegen vieren. We gaan richting Stellendam waar we eerst nog voor de wierbedden de emmer met voer, casters en maden op maken

Rustig plekje uit de wind op gezocht om af te sluiten.

Maar wereldschokkend was het daar ook niet en we gaan naar huis. Daar hebben we beide keukenprinsesjes want voor Waldi is er gekookt dus of hij staptepede naar huis wilt komen omdat het klaar staat en mijn meissie heeft lasagne gemaakt en staat in de oven te wachten op aan te zetten als ze terug van het strand is met de honden. Wat kan het leven mooi zijn niet waar.

Reactie’s

Hoi Freek,

Dank je wel voor je leuke mail en mooie foto’s!!!

Verder alles goed met jullie?

Gr Loes

Ik zie wel witte zwanen, maar die ene zwarte , dat zal wel weer een geintje van je zijn …..?!

Groetjes, Hessel en Ina

Geintjes… ik maak nooit geintjes ben eigenlijk altijd bloed serieus….

Nou, I.D.D. zeg ! Ja, kijk zo gaan we nu over jou denken he door de jaren heen !

Ik heb Henny al een paar x gebeld, maar jullie zijn dan niet thuis.

En in de winkel wil ik niet bellen.

Ik hoorde n.l. onlangs dat haar moeder is overleden. Ik wist niet wat ik hoorde joh !

Mijn schoonzusje had het in de krant zien staan.

Nog gecondoleerd hoor Freek. Ik bel Henny van de week nog wel even op .

Groetjes van Hessel en mij !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *