Eerste Zeebaars ’12 is een feit

Maasvtakte 2 ziet er fantastisch uit natuurlijk

Vorige week met wat pilkers, shadjes en pluggen naar de Maasvlakte 2 (MV2) geweest om met een waadbroek er in te gaan en me een tennis elleboog te gooien maar daar kwam niets van terecht. Zat daar eigenlijk heerlijk op die trap te kijken naar de strand vissers met van die lange poken die net over de branding heen gooiden.

Er werd door één man van de twaalf die ik kon waarnemen vier visjes (baarzen) gevangen waarvan eentje qua grootte mee mocht voor de pan. Bedroevend dus vandaag maar gisteren was goed volgens de mannen. Toen met een shadje in die muien op nog geen twee meter uit de kant. En laat dat vijf meter zijn in hun belevenis het kan goed want ze jagen op 40cm diepte op de platen als ze er er met een schooltje over heen vliegen achter het speltaas, zeebliek of zagers aan. Maar het is net als op het binnenwater je moet uren maken natuurlijk bij het goede tij en dan ben je plotseling een keertje op de goede tijd en heb je een wereld dag. Dus nog meer gaan vissen is het advies

Het gat van “Hawk” nu nog maar 6 meter diep bij hoog water wel te verstaan

Vandaag 14 juni 2012 gaan we het zelf eens proberen. Het is er prima weer voor volop zon, geen regen met 12.00 uur hoog water kan het alleen maar een heerlijke dag worden. Lig nog wakker te worden en TV Rijnmond te kijken om 8.00 uur als ik Joop belt of hij zin heeft om mee te gaan maar hij klinkt mat en moe en blijft thuis maar toch even later staat hij voor de deur dat hij toch mee gaat en wil genieten vandaag van het mooie weer. Gelukkig want alleen is ook maar alleen op zo’n grote plas water. Voorspeld is dat we van deze dag gebruik moeten maken want de eerste volgende dagen zijn weer pet met wind en veel regen tot volgende week aan toe

We zijn er weer klaar voor

Nog de laatste dingetjes in en aan de boot want het is al weer even geleden dat we met de BassBuster zijn weg geweest. Accu’s zijn geladen, papieren, sleutels het wordt vandaag pionieren op de stek want er zal veel veranderd zijn sinds MV2 er is. We gaan er bij Stellendam Buiten in na eerst nog even bij Mario en Mirabel een pakje zagers te hebben gehaald voor de platvis en misschien de dobber op de baars en is met z’n tweeën traileren zo gedaan. Zeker met die nieuwe lier is het een fluitje van een cent

Hier krijgt de Humminbird zijn doop en gaat voor de eerste keer aan

Voor de Haringvliet sluizen maken we de hengels klaar, knopen de onderlijnen en delen de boot een beetje in. Nemen een bak koffie met en broodje, natuurlijk gebakken ei en spek, en dan komt het grote moment. Ik start de Humminbird voor het eerst op en dat vieren we natuurlijk als een groots moment. We zijn er klaar voor en willen al trollend langs de kust voorlangs Rockanje naar de MV2

Tjonge wat is er veel veranderd

Maar het is intussen al dik naar elven en we willen in het gat van Hawk liggen om 12.00 uur om “over” hoog water te vissen dus we zetten de gang er in. Hengels binnenboord en karren met de geit. Daar trollen we een paar keer langs de platen aan de binnen en buitenzijde. Er is nog een bootje in gegaan gelijk met ons die er bijna elke dag vist maar wat we ook proberen met gooien of trollen we krijgen geen aanbeten. Wel zien we veel vogels duiken maar niet zo gecentreerd als wanneer er een schooltje baarzen onder zit en er huis houd. Want dat verschil zie je dan wel dan krijsen ze en duiken met honderden in de school zeebliekjes die dan geen kant uit kunnen. Nee ze duiken over de hele plaat heen in het water weliswaar telkens met vis want aas zit er zat. We zien later bij laag water de bodem bezaait liggen met messchelpen en dat benadrukt het verhaal van een zeevisser met die lange poken dat de vissen die hij vangt er vol mee zitten. Hij was toen ook de enige met vis en viste met, juist ja meschelpen

OUDDORP in 2007  – Met man en macht is vrijdag gewerkt aan het ‘messchelpvrij’ maken van het strand bij Ouddorp.

foto Dirk-Jan Gjeltema

Over een lengte van enkele kilometers spoelde een 25 meter brede laag schelpen aan. De stranden van Schouwen bleven verschoond van schelpenoverlast.

Opnieuw messchelpen aangespoeld op het strand

Op het mooie Ouddorpse strand spoelden de laatste dagen van maart 2008, net zoals in 2007, grote hoeveelheden messchelpen aan. Tussen de strandopgang Waterleiding en het Flaauwe Werk ligt weer een laag schelpen. De schelpen veroorzaken overlast voor de strandbezoeker.

De gemeente heeft voor de schoonmaak de hulp van Rijkswaterstaat ingeroepen. Deze startte op 1 april 2008 met groot materieel met het opruimen van honderden tonnen schelpen. De werkzaamheden bestaan uit het opvegen van de messchelpen met een strandreiniger, en waar de lagen te dik zijn, gebeurt het met een shovel of mobiele kraan. Om te veel vervuiling met zand te voorkomen zeeft Rijkswaterstaat eerst de schelpen. Daarna voeren ze het restproduct per as af naar de Sagro, een verwerkingbedrijf dat de schelpen tot poeder vermaalt.  Rijkswaterstaat verwacht twee weken nodig te hebben om het strand weer schoon te krijgen.

Bron; Internet HSV Middelburg

Maar goed we zijn lekker bezig en het weer is fantastisch. Koffie en een broodje en we gaan nog maar eens langs de branding van de plaat want de golven zijn zeker een meter hoog. Wel gevaarlijk leer ik van Joop voorral die grondzee kan je boot zo laten omslaan. De voorkant duikt de golven in en raakt de grond het is immers maar een meter diep en soms minder en de golf soms dus hoger dan er water staat duwt de boot dan onderste boven. Of je klapt naar beneden je motor aan gruzelementen. Kijk maar eens op; users.telenet.be/jurgensweb/grondzee.pdf   Daar moet je niet aan denken in die ebstroming dus snel er uit gevaren en dat was wel even lastig met die rare stromingen maar net zo hard varen als de wave eigenlijk er boven op het hoogste punt en de neus in de volgende golf lukt het me maar krijg wel op mijn kop van Joop dat nooit meer te doen zo ver doorvaren de branding in

Dan is het plotseling raak

Die andere boot is richting de ankerplaats gevaren waarschijnlijk om een makreeltje te vangen en wij denken er over om even te ankeren op de platvis als mijn hengel bijna dubbel slaat. Wat een aanbeten zijn dat toch en ik kan aan de bak. Joop haalt snel zijn hengel binnen en neemt de boot over en vouwt alvast het schepnet open want deze eerste willen we niet verspelen. Die moet op de foto. Tjonge wat een runs zijn dat dwars over de plaat heen en weer naar het diepe. Wat is dat toch mooi zo’n vis vangen op open water. Hij neemt runs van tientallen meters en vlak bij de boot zo’n tien meterschat ik dan ziet hij ons en weer gild de slip het uit en duikt hij naar het diepe. Jaja staat je slip niet goed afgesteld dan kan je het in deze fase van de strijd wel schudden. Want die kracht explosies als hij weer omdraaid en er vandoor gaat zijn alleen met een harder te vergelijken en dat  in Nederland natuurlijk. Over de exotische oorden heb ik het niet want daar is het voor elke vis overleven of verorbert te worden en die krachtsexplosies zijn vele malen groter bij de vissen van dezelfde grootte. Vandaar dat ik dar graag een hengeltje mag uitgooien natuurlijk. En gelukkig op de foto gaat hij. De eerste dit jaar op open water vanuit de boot. Heerlijk en we denken ze nu eindelijk te hebben gevonden want dit formaat is nooit alleen maar zwemt in schooltjes. Maar wat we ook doen we vinden ze niet meer

Dan veranderen we van techniek en gaan op de diepste plek ankeren

We gaan met de zeepieren vissen op de grond vissen met een wapper lijntje en paternoster proberen een plat vis of verdwaalde zeebaars te vangen. Aan het weer ligt het in ieder geval niet om een geslaagde visdag ervan te maken maar we willen wel eens een aanbeet zien. En terwijl we lui in de stoelen liggen te zonnebaden komt één van de landingsboten van de marine voorbij. Ik vraag aan Joop om een foto te maken tussen mijn blote voeten door en verdorie bij afdrukken is de batterij leeg. Even zwaaien, kennis hebben we al gemaakt met te water gaan we want ze passeren op tien meter zo nauw is het hier. Als ik het goed ziet is het geen oefening want ze zijn vol bewapend maar het kunnen natuurlijk losse flodders zijn. We hebben ook al wat marine schepen gezien buiten op zee en in de binnenhaven van Stellendam liggen er ook dus het zal wel oefenen zijn i.p.v. verdrag van Schengen dat regelt het vrije verkeer van personen. Er zou natuurlijk ook hier illegalen binnen kunnen komen dat is heel gemakkelijk met kleine bootjes vanaf die grote tankers op de aanlegplaatsen op zee met dit weer

We zwaaien wat af

Maar de platvis die zit hier niet en makrelen vangen zoals een vijf jaar geleden nog toen het nog een vaargeul was kan je ook wel vergeten. Dan moet je echt naar de Eurogeul of een wrak op dieper water zoeken richting Ouddorp misschien want daar hebben we ze in het verleden ook wel gevangen. Ons “plekkie” voor de oude blokkendam lag ook een obstakel op de bodem dan hoefde je niet zo ver te varen hebben ze twintig meter zand op gegooid dus dat is voltooid verleden tijd

Dit is de oude situatie nog maar een geultje van ±20 meter breed is er over

Maar we zitten wel lekker te bakken daar op dat water en de hengeltoppen blijven stil mee deinen op de lange golfen i.p.v. een paar venijnige tikken te ontvangen

Krabben ook hier

In een uurtje tijd raken we wel van een portie zagers af want ook hier zitten krabben zat die de haken leeg eten. We gaan verkassen dichter naar de branding toe maar onderweg zien we een kennis van Joop, Henk aankomen en die begint gelijk te trollen om de zandplaat heen dus vergeten wij die platvis maar en gaan we toch ook maar trollen. We zaten heel de dag in ieder geval goed met ons gevoel want die Henk is bekent met dit water en pakt dezelfde branding die wij al meerdere keren hebben af getrold. Maar na een klein uurtje zien we die ook richting Stellendam vertrekken en dat zegt dan alles. Als ze er niet zitten dan zitten ze er niet hoor ik Joop zeggen en even denk ik een oud voetballer aan board te hebben met van die mooie uitspraken

Joop vindt nog wel een nieuwe medewerker in de boot

We nokken af en het is zoeken naar de doorgang van de vaargeul. Wat een zand is er over de plaat heen gespoeld. Nu bij laag tij staat er 20 tot 30 cm water en dat is wel erg weinig voor de BassBuster maar met de navigatie kennis van Joop komt het allemaal goed. Wel vindt hij vandaag bij het schoonmaken van de boot een verstekeling en die mag me komen helpen met het verhaaltje van gister in elkaar te steken.

ThanksMate

Was het verhaal kwijt maar door Armand weer terug gevonden. Bedankt vent ook van alle BassBuster gangers.

Het verhaal dmv TimeMachine weer terug gevonden. Kan je zo, Armand natuurlijk terug in de tijd op de PC en stoppen waar je wilt Fantastisch toch hé Mac…. Weet ook gelijk wie het zowieso lezen aan de reacties dat ze er niet in konden komen. Klopte namelijk want niet goed afgesloten en weg was het verhaal op het blog maar hij staat er weer. Morgen naar het RaboBank feessie van Rob Makor. Is elk jaar weer een happening en nu maar hopen op minder weer en veel vis. Kunnen we eindelijk eens een voorraadje makreel aanleggen om te roken en natuurlijk eind van het seizoen te snoeken op het Haringvliet i.p.v. zonnebaden en verwent worden door de keuken aan board. Het is tenslotte een dagje vissen. Toch…? Je leest de avonturen wel weer op www.BassBuster.nl

Reactie’s

Om zeebaars te vangen in het “gat” net voor hoog water… Zitten een meter voor de kant in die muien die goed te zien zijn bij laag water en dat kan dik een meter zijn. Zeebaars jaagt op 40cm water over de platen heen. Kleine pluggen Cultivaatjes of die beroemde gestreepte Summersmile Tomao III van Floris Fly Fischtechnieken maar trollen tegen de rand lijkt me de beste kans van slagen. Moeten we bidden dat de wind wat af neemt deze week..

Freek

Je begint een beetje op Elvis Presley te lijken

Peter

Grote klasse Jongen !!!! m’n bloed begint al te borrelen …… !!

Floris

Goedemiddag meneer Oosterhuis,

allereerst bedankt voor Uw grenzeloos vertrouwen in mijn geraffineerd vissysteem.

alleen heb ik 1 probleem, ik zie geen vis op de door U beschikbaar gestelde foto’s, misschien zijn ze van iets te veraf gemaakt !?

hoogachtend,

troutbuster

CEO Floris Fly Fischtechnieken (nog net niet beursgenoteerd)

Errugggg mooie vis

Ik ga ervan uit dat je niets gefotoshopt hebt

Was deze vis de enige ????

Erik

je weet het nooit met Freek en z’n fotosjop, maar ik geloof hem dit keer op z’n blauwe

ogen

BassMeister

Zonder woorden maar heerlijk genoten van het weer gister

BassBuster

Hoi Freek,

Bedankt weer voor je mooie verhaal en foto’s.

Wij zijn toevallig gisteren ff naar Maasvlakte 2 geweest,maar ja toen was jij er natuurlijk niet.

Zijn we maar een lekker……patatje gaan eten aan die patat kraam een stuk verderop.

Hennie ook de groetjes

Loes en ook de groetjes van Gerard.

Alles Goed????

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *