Het vertrouwen is er nog

Wat in elkaar geflanst en nu maar hopen dat het et houdt met die bakken van het OVM

Gisteren woensdag 9 mei ‘12 ben ik wat later want net als ik weg wil gaan komt er nog een klant die een duplicaat van een foto wilt hebben en is morgen ochtend nodig dus scannen, naar een ander formaat staande i.p.v. landscape en bewerken want je wilt niet weten hoe een pasfoto er uit ziet vergroot naar 20×30 en soms groter…

Het werk is heel erg leuk en de mensen waarderen mijn photoshop kunsten maar het zou anders moet wanneer er iemand overlijd. Meestal een donker plaatje achter een tafeltje, een luie stoel of buffet of er is een feessie op een witte tuinstoel onder een parasol in ieder geval in de schaduw met een bloemetje op de borst liefst met een telefoon geschoten door een kleindochter. Wie heeft er een recente foto van zijn ouders. Er kan van alles mis gaan natuurlijk dus ga eens met de familie naar een fotograaf en maak een familie portretje. In Frankrijk is dit de normaalste zaak van de wereld en worden die foto’s uitgedeeld. Afijn

Als ik aan kom heeft Peter al een mooie forel gevangen

Als ik in de middag aan kom maak ik de DK-Gang voor de helft kompleet want niet alleen Erik is er maar ook Floris en Peter. De dag kan eigenlijk al niet meer stuk. Erik is niet bij te houden de laatste tijd en die heeft er vanmorgen al vijf gevangen, Peter heeft er eentje en Floris kan zijn draai nog niet echt vinden. Onbegrijpelijk want die kent dit water na een jaartje of twintig op zijn duimpje en heeft al menig mooi exemplaar op zijn lijstje staan. Maar sinds hij verknocht is aan zijn Buster kan hij niet wachten tot het gesloten seizoen op de roofvis voorbij is. Met de vliegenhengel op het Spui, tja daar kan dit wereld water waar men menig een paar uurtje autorijden (elke dag weer franse, engelse, duitse en belgische nummer borden op de parkeerplaats) voor over heeft echt niet aan tippen. De mannen staan helemaal achter in te vissen onder een dek van Bibio’s. Ze zien er de mooiste exemplaren onder door zwemmen maar vreten doen ze niet. Af en toe steigt of draait er wel een vis aan de oppervlakte maar aan de schubben komen lukt niet. Ze komen langzaam aan terug om naar de beste stek van Oostvoorne te gaan namelijk het frietkot dus blijf ik hier bij en rondom de loswal wat peuteren

Bibio rouwvlieg of maartse vlieg

Lengte 8-10 mm, maart-mei.

De naam “Maartse vlieg” heeft niets te maken met de maand maart, maar is afkomstig van de evangelist Marcus, die op 25 april zijn naamdag heeft. De gewone rouwvlieg en maartse vlieg zijn eigenlijk muggen. Ze zijn 8 tot 10 mm lang. De familie kent meerdere soorten maar de bekendste zijn wel de maartse vliegen Bibio marci, Bibio hortulanus en de gewone rouwvlieg Dilophus febrilis, die algemeen voorkomen rond het begin van de lente.

Rouwvlieg in vlucht

Ze worden soms als zwarte vlieg benoemd vanwege de geheel zwarte kleur. De mannetjes hebben enorm grote facetogen in vergelijking met vrouwtjes waardoor ze er anders uitzien. Tevens opmerkelijk zijn de lange poten die onder de traag vliegende muggen bungelen. Ook zijn de vrouwtjes iets groter en hebben ze donker gekleurde vleugels. De mannetjes hebben geheel heldere vleugels. Opmerkelijk is dat deze muggen niet erg schuw zijn maar zelfs bij aanraking gewoon blijven zitten. De eitjes worden afgezet in grasland en gazon. De larven voeden zich met dood organische materiaal en vreten aan de wortelhals van grasplanten. De larven lijken op emelten, maar hebben een zwarte kop. Na verpopping komen de muggen eind april tot half mei massaal uit de grond. De gewone rouwvliegen worden vaak tegen de autoruit gedood en kunnen deze dan sterk bevuilen. Bij het vliegvissen wordt al sinds 1492 een imitatie van de Bibio Marci gebruikt met als naam Mouche de St. Marc of Black Gnat.

Bibio mannetje

Door de sterk behaarde en gedrongen gestalte lijkt deze glanzend zwarte mug meer op een vlieg. Ook de populaire familienaam: rouwvliegen of zwarte vliegen verwijst naar de vliegengroep. De draadvormige voelsprieten zijn voor muggen opvallend kort. Mannetjes (216 4a g) met zeer grote, half kogelronde ogen; vrouwtjes (216 4b g, rechter dier) met tamelijk kleine, gescheiden ogen en daardoor ook een duidelijk kleinere kop.

Voorkomen
Bij bosranden, landerijen en in tuinen. Ruim 20 sterk op elkaar lijkende soorten in Nederland en België.

Levenswijze
De maartse vlieg en verwante soorten kunnen in het voorjaar massaal optreden. Ze vliegen traag met hangende poten boven lage vegetatie en worden vaak in een uren lang durende copulatie op zonnige muren en vensterglas aangetroffen. Rouwvlieglarven leven terrestrisch in organisch afval en zijn daardoor compostvormers. Ze kunnen in tuinen soms ook schadelijk zijn door vraat aan plantenwortels.

Bron; Internet

Ik sta naast Henk en kijk er naar
Mooie drill op zo’n vliegenlat
Handen zijn al nat
Eventjes poseren
Gelijk maar een reportage

Ik sta naast Henk Vink uit Rosmalen die komt hier ook al jaren meestal één keer per week en dat is toch dik 150km toeren. Afgesproken met hem een keertje de Waal op te gaan want die kent hij op zijn duimpje en zal ik het Haringvliet gidsen. Nadat hij een mooi bruine forel vanmorgen heeft gevangen doet hij het nog eens dunnetjes over vlak voor mij neus

Op naar het frietkot

Inmiddels zijn de boys’s aangekomen en wordt het tijd voor de inwendige mens wat op te fleuren want het is even stil gevallen. Ik offer me natuurlijk maar op en zal de weg wijzen. Alleen Peter wil nog even door vissen want hij is een beetje ziek geworden van de pinda saus van vorige week en vertrouwd het zaakje jaar niet helemaal. Dat moeten we dan maar eens tot aan de rand van de hoed uit gaan zoeken. Maar met patat uit een frietzaak is het elke keer weer hetzelfde, je heb trek en verheug je er op maar eenmaal binnen heb je al spijt geen broodje te hebben genomen. Dat krijg je ervan al je thuis altijd verse patat maakt van die heerlijke grote Zeeuwse binten met een gebakken snoekbaarsje

Weinig veranderd bij terugkomst

Als we terugkomen zonder Floris die het voor gezien houd staat de teller bij Peter nog steeds op twee en zijn er een paar vissers bij gekomen die met een spinner en plugje bezig zijn maar ook niet erg succesvol zijn terwijl er rondom flik wordt gedraaid en gejaagd door overwegend kleine vis. We hebben geen zin meer om het waadpak aan te trekken maar al dat springen rond de steiger doet ons besluiten toch een vlieg uit te gooien want de spinner boys worden gek en vertrekken naar de palen “op naar de grote jongens” hoor ik ze nog zeggen. Nu worden wij er gek van want we kunnen ze niet haken. Wel heb ik een aantal flinke missers tot grote hilariteit van Erik maar even later heeft hij ook twee lossers en weet hij hoe dit aanvoelt

Dan eindelijk zien we dat dit ook hier werkt
Met de Bomberta

Het is ook om gek van te worden soms duikt er een schooltje dreumissen op en jagen alles voor de steigers af maar dan eindelijk heb ik een hanger en hij blijft springen ver boven het wateroppervlak en maakt er een hele mooie show van. De Bombarda werkt dus ook hier en dus niet alleen in Denemarken. Ga dat als het waait zeker meer uit proberen want het zet toch makkelijker je vlieg weg als een vliegenhengel die ik twee keer per jaar van zolder haalt. Nu in het gesloten seizoen is dit natuurlijk een fantastische gelegenheid vlak naast deur (15km)

Het werkt dus

Er gaat natuurlijk niets boven verikalen of diagonalen op het Haringvliet, Spui of Oude Maas met de BassBuster. Erik en ik houden het voor gezien en gaan naar de Wiskey. Morgen weer een dag maar Peter blijft nog even hangen en wil de schemering in vissen naar 22.00 uur toe. Die kan maar één dag in de week vrij maken om te vissen en moet dan deze woensdag dan ook nog delen met zoveel andere dingen dus die wilt er nog volledig gebruik van maken en gelijk heeft die

De aanhouder wint, primabalarina Peet

En aan het fotomateriaal te zien dat hij door mailde heeft hij daar goed aan gedaan en toch nog een paar visjes kunnen verleiden tot een aanbeet

Mijn Rfb setje voor op het Spui door Joop oneerbiedig gedoopt “Pluisje”

Ben vanmiddag ±16.00- 18.30 uur toch nog even geweest op het OVM met mijn Roofblei setje een vlieg de bruine gestreepte Summersmile Tomato III van Floris Fly Fishtechnieken (zie verhaaal van  20090919- Waar is de snoekbaars…) de een zinkende versie van gisteren omdat ook zoveel stekelbaarsjes, kreeftjes en garnaaltjes zag op het ondiepe gedeelte. Misschien daarom lukt het minder goed dan voorgaande jaren met die Bibio’s, ze zijn in iedergeval minder gretig dan vroeger. Denk in iedergeval dat zo’n garnaaltje of stekelbaarsje beter zal smaken dan een mug en de motorrijders onder ons kunnen dat zeker beamen. Het water wordt natuurlijk weer zouter en dat zal misschien wel de oorzaak zijn. in iedergeval wel aan die wolken jongbroed te zien op het warmere ondiepe gedeelte. Ik heb twee keer een vis kort achter elkaar zien draaien in de bak dus ze zitten er wel achter aan en thats it. Maar ga het zeker nog eens uit proberen.

Reactie’s

Tot ca. 21.45 uur doorgevist. Het laatste uurtje was het best (zoals zo vaak

later in de avond op Oostvoorne). De wind viel bijna totaal weg. Alleen

droog gevist. Met een vlieg van Floris. Hoe dat ding heet weet ik niet. Hij

is van foam (lichtbruin), voor en achter is het foam in een v-vorm

ingebonden.

Zeker in 1 uur tijd een 5 tal aanbeten gehad. Allemaal dus in de

oppervlakte. Het water begon te leven van de forel. En ze kwamen tot in de

kant. Aanwerpen en dan maar hopen dat ze hem pakten. Dat lukte een paar

keer.

Er kwam nog een gozer terug van de stek bij de palen. Ook hij zei dat het

wemelde van de zwarte vliegen op het water maar dat de forel er bijna niet

op aasde. Hij had wel 4 grote gemist zei hij maar niets kunnen vangen. Ik

had er drie. Niet best als je zo’n 7 uur aan het vissen bent.

Wel leuk dat het drie verschillende soorten waren. Regenboogforel, bruine

forel (de kleinste) en een mooie saibling. Alleen de zalm zat er niet bij.

Volgende keer maar weer proberen,

Gr. Peet

Het was weer gezellig met elkaar. Vlak nadat jij en Erik weggingen wist ik

er nog twee te vangen. En meerdere gemist. Allemaal droog trouwens. Aan het

eind van de eerste, korte dam. Net iets verder dus dan waar Erik op de

steiger vanaf vistte.

3 vissen totaal; een soort “Grand Slam”. Regenboogforel, bruine forel en een

saibling/beekridder. GrPeet

Vanmorgen (vrijdag 11 mei) met Kareltje geweest. Het waaide wel hard volgens mij 7 de witte schuimkoppen stonden erop. En koud dat ik het had. Zit nu eind van de dag nog op te warmen. Hij had er vier en ik twee. Dat is 10 x OVM met alle dagen vis en als uitschieter vorige week dinsdag met 20 vissen. Zondag gaan we weer proberen.

Erik

Hallo Freek als er schuim op het water staat dat is niet leuk. Maar schuim in je glas is wel lekker. Leuk dat je ff een berichtje hebt gestuurd dank je wel. De zeebaars begint nu te komen want ik ben daar over gebeld dus ik dacht ook aan jou dit noemen ze telephatie prettig weekend

Gr. Henk Vink

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *