Wel heel veel regen vandaag met Julien en Patrick

Het was gelukkig eventjes droog met traileren.

Vandaag op pad met Patrick Stad en zijn vismaat Julien Maxim Slootweg. Karperen en snoeken is meestal hun missie maar op de feessies van Patrick zijn vader “Wim” een goede vriend van mij al vele jaren was steeds de vraag om een keertje mee te mogen vertikalen en dat kwam er dan nu eindelijk van.

Eigenlijk gisteren afgesproken maar met felle windstoten en onweer gaan we natuurlijk niet het grote water op. Vandaag 24 augustus 2011 zou het in iedergeval droog zijn volgen Patrick. Maar we hebben het grootste gedeelte van de dag in de regen gestaan.

Wijn erin en de TrouthBuster eruit.

De binnenhaven van Middelharnis zit weer vol met klein vis dus de hoop was er dat misschien de snoekbaars er zou zijn op het talud net buiten de haven. Normaliter goede stekken maar we krijgen geen tikkie. Daar komt Floris aangesjeesd met Ton. Die kan melden dat de stroom er net weer in is op het Spui en heel veel jongbroed aanwezig is. Daar willen we in eerste instantie toch heen en dat is een goed heel teken. Daarna misschien naar de Oude Maas we zien het wel vandaag. Het is iets voor twaalven dus we hebben nog heel de middag en avond. Ze hebben niet veel gevangen maar wel mooie vissen, baars, roofblei en een hele mooie snoekbaars. We hebben er zin in en hier op het Haringvliet waar we na het hele talud te hebben afgevist en één schraal tikkie te hebben geïncasseerd zeggen we de TrouthBuster gedag en gaan richting het Spui.

Een oude werkgever van mij toen ik net van school kwam Big Lift waar ik uitvoerder in het buitenland zou worden nu Mamoet geworden.

Maar op het Spui kunnen we ze niet vinden onze rovers. Zowel werpend, vertikalend of diogonalen kunnen we geen snoek, roofblei, baars, snoekbaars of wat ook enigszins schubben heeft vangen. Dit zeg ik zo want dat wordt wel duidelijk verder in het verhaal. De stroom zit er nog niet echt in en dat is jammer. We vertrekken naar de OM en ook daar staat het water bijna stil. We moeten nog even wachten dus. Dan maar over het werk hebben en Patrick voelt zich wel thuis op het water. Die is stuurman en vaart voor Jacob Hessel met droge lading nu met een zoutschip, Julien is eigenlijk meubelmaker maar daar is nu geen droog brood in te verdienen met dat timmeren dus is hij even timmerman af en zit noodgedwongen in de zonneschermen. En dan wordt plotseling ons geduld dan uiteindelijk beloond. Hehe eindelijk een kromme Godfather maar dit gaat wel heel raar te keer. En dan zien we dat ik een flinke kolblei foutief gehaakt heb namelijk in zijn rug vin.

Flinke vis, dat wel.

En daarom gaf hij knap sport op dit lichte materiaal maar we zijn na uren eindelijk van die nul af, dat beruchte “blanken” zoals we dat noemen als je niets hebt gevangen. Weliswaar geen rover maar niets vangen is toch een doem scenario hier in de boot. Hoe langer het duurt hoe onrustiger ik wordt terwijl dit altijd wel op de één of andere manier goed afloopt.

Kolblei

Beschrijving

De kolblei (Blicca bjoerkna) is een bodemfoerageerder. Hij eet vooral kreeftachtigen en slakjes, maar ook waterplanten, algen en detritus. Om te paaien en foerageren is deze soort afhankelijk van een goed ontwikkelde onderwater- en oevervegetatie. Hij komt in heel Nederland voor. Grote en kleine rivieren horen samen met voornamelijk stilstaande wateren tot het meest gebruikte habitat. Afwisseling tussen ruim open water en voor de paai benodigde oeverzones zijn van groot belang. In het eerste levensjaar is de kolblei moeilijk van de brasem te onderscheiden. Bescherming

De kolblei staat niet op de Rode Lijst. Hij heeft geen bijzondere wettelijke status.

Waarnemingenkaart:

Bron; Internet Ravon

Alsof dat het startschot is en natuurlijk heeft dit te maken dan eindelijk de stroom er in komt en direct laat Julien zien hoe het moet en de eerste dreumes komt binnen. We krijgen nu verschillende aanslagen te verduren op onze sjets en ik kan zelfs een mooie 50+ aan de haak slaan en verzilveren. Zo de kop is eraf. Eindelijk.

Julian met de eerste dreumes van de dag.

Nu gaat het beter en er is op sommige stukken zoveel onderstroom dat de boot stil ligt tot lichtjes tegen de stroom in drijft en we 30 gram op 7 meter water niet tegen de bodem aan kunnen houden en de lijn schuin in zelf 30 graden gaat staan. Als je hier te water valt vinden ze je nooit meer terug.

Terwijl Patrick een losser te verwerken krijgt.

Dan ziet Patrick zijn eerste werkgever Estate Shipping een containerschip op weg naar de EMO aan komen waar hij goede herinneringen aan heeft. Nou die mensen daar aan board ook want iedereen stond te zwaaien daar aan dek en in het stuurhuis na wat roepen en tekenen van herkenning.

Vindt tie natuurlijk helemaal top en hij herkent de boot al van verre.

We horen natuurlijk al heel de dag van die ken ik en die zie elke week voorbij komen maar je oude werkgever begroeten vanuit de BassBuster is natuurlijk helemaal te gek.

Ze zitten echt op de dreg.

Dan moet het toch niet gekker worden. We vangen dikke brasems op de sjet. Die moeten uitgehongerd zijn. ‘s winters wil je wel eens een karper vangen op de sjet maar brasems in augustus heb ik nog nooit meegemaakt met vertikalen.

Dat zijn flinke platten zoals deze dweilen onder de witvissers ook wel wordt genoemd.

Niks verkeerd gehaakt, ze zitten er echt achter aan. Vele missers en als ze zijn gehaakt is het echt op de dreg in de staart. Klopt dus wel dat snoekbaars graag in een school  brasems vertoeven want af en toe hebben we er allemaal tegelijkertijd eentje aan de haak.

Brasem

Brasems (Abramis brama) stellen weinig eisen aan hun leefomgeving. Ze komen dan ook in een groot aantal wateren voor. Toch geven ze de voorkeur aan langzaam stromend water met een modderige tot zandige bodem. De brasem is in Nederland één van de grotere vertegenwoordigers van de familie der karperachtigen. De maximale lengte, die deze soort in Nederland kan bereiken, is circa 80 centimeter.  Jonge brasem wordt vaak verward met jonge kolblei. Met kenmerken als de grootte van het oog en het aantal schubben op de flank kun je ze van elkaar onderscheiden. Als er geen onderscheid gemaakt kan worden, noteer je de waarneming als brasem/kolblei. Brasems komen algemeen voor in heel Nederland. Bescherming

De soort staat niet op de Rode Lijst. Hij heeft geen bijzondere wettelijke status.

Waarnemingenkaart:

Bron; Internet Ravon

Het gaat naar vijven en het thuisfront, Sylvia de vriendin van Patrick belt hoe laat de Bami klaar moet staan. Die heeft zijn zaakjes dus aardig voor elkaar. Maar die bami moet toch echt nog even wachten. Dat word voor de guy’s die bami vanavond in de magnetron denk ik. We gaan richting Middelharnis en na op het Spui nog enkele stekken te hebben uitgevist zien we dat de stroming er lichtjes in zit op het Haringvliet. We proberen het toch nog eventjes want eindelijk is het opgehouden met regenen.

Dan zijn ze plotseling los.

En dan kunnen we plotseling aan de bak. Nu weten onze Zoetermeergangers hoe dat aanvoelt een Roofblei dik in de 70cm op groot water aan de andere kant van de lijn. Die gaan meerdere maten dwars door de slip heen en een heerlijk geluid is dat. Een gillende slip van de molen. Schudden met de kop en dan dat beuken van de top van de hengel terwijl deze al rond staat.

Wat een prachtige sportvis is dit toch.

We vangen ons plotseling klem, het scheel van de ogen, het snot uit de wind zal ik maar zeggen en dit uurtje maakt de gehele dag goed. Zoeken, zoeken, zoeken, kost wat brandstof maar dit maakt die zoekuren meer dan geslaagd. We waren natuurlijk de laatste weken wel wat verwent met al die geslaagde visdagen met baarzen en roofbleien. Je denkt dat het niet op kan er er geen einde aan komt. Dat hoop je natuurlijk van wel. Heerlijk gewoon.

Dat die twee altijd bij elkaar zitten wil toch niet zeggen dat je ze op hetzelfde kunstaas vangt. De kleur en aanbieding is bepalend of je baars, je plug van diep snel omhoog vissend op het talud of een Roofblei vlak aan het oppervlak vangt maar beide van formaat kasteel.

Bwamm, echte dreunen op je stok in één keer hoepeltje rond tot in het handvat ook tijdens de dril.

Schitterende sport hebben we eraan op deze 5-25gr. hengeltjes. Die gaan af en toe hoepeltje rond. Je vist al met gevlochten lijnen en om dan die klap op te vangen, het zijn echt beuken bij de  aanbeet heb je echt een zachte top nodig, ook op dik 40 meter of misschien wel juist op die 45 meter afstand vanwege het niet verstoren van zo’n school vissen. Je heb immers geen enkele rek op je lijn om zo’n krachtsexplosie op te vangen. De haak scheurt anders geheid uit in die zachte bek zeker met een dreg. Vandaar dat ik graag vis met de enkele haak en zeker met pluisje.

Mooi afsluiting van de dag twee visvrienden uit Zoetermeer.

We vangen mooie baarzen en dito roofbleien en af en toe staan er twee hengels rond in de boot en lijkt dat vis scheppen wel werk te worden. We gaan er uit zodat we nog met licht de boot kunnen traileren en van Patrick moet ik meerdere malen aanhoren dat hij nog anderhalve week vrij heeft en wanneer hij weer mee mag. Mooi toch. Dit is heel wat anders als karperen. Niks statisch vissen of struinen met een pennetje langs de waterkant. Is ook leuk, alles heeft zo zijn charme in de visserij en doe dat best ook graag op zijn tijd. Maar dit is zoeken en knallen, beuken en dreunen. Daar hou ik van.

Reactie’s FaceBook

Hey Freek,

Weer een leuk stukje van jou hand. Heb ik nog een vraag voor jou. Wil een beetje van de kant shadjes gaan werpen maar ben opzoek naar een leuke diagonaal hengel.

Zat te denken aan een 2.40 /2.70 mtr lang met een werp gewicht van 10-30 gram. Heb jij nog suggesties? Ik houd van een beetje licht vissen.

Hoor graag van je, bedankt alvast.

Groeten Jeroen Schuitemaker

Hallo Freek,

Wat het leuk vissen met de jongens?

We komen net terug van een trouwerij. Wanneer je informatie ontvangt over die nieuwe landelijke wedstrijd, laat me dat dan even weten.

Big kis aan Henny en gauw tot ziens,

Wim

he freek super leuk joh die site met alle verhalen! je site staat nu ook standaard op me telefoon. heb je mischien zin om woensdag het nog een keer met me te proberen?

me vis maten hebben ook direct de site bekeken ze wilden allemaal wel een keer mee. maar dat is voor een andere keer

ik hoor het van je freek.

nog hartstikke bedankt voor de leuke dag!

patrick en sylvia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *