5Bf maar heerlijk gevist met Joop op het Spui

Mijn vismaatje met zijn nieuwe outfit.

Vandaag zondag 17 juli 2011 met Joop geweest en een mooie zuidwester meegenomen uit La Palma was er dus helemaal klaar voor. Gisteren al afgesproken en alles klaar gezet maar om 09.00 uur stond hij al voor de deur te trappelen met zijn hengels en toebehoren. Koffie was oké maar Vis TV afwachten was er niet bij.

We gaan er in Middelharnis in want windkracht 5 met uitschieters ver daar boven de regenbuien niet meegerekend je begrijp en dat we op deze zondag de enigste zijn op de trailerhelling. Ook waar we langs reden die van Hellevoet, Stellendam binnen en buiten stonden geen botenwagens. Terwijl de sluizen open staan en de meeuwen volop duiken aan de buitenkant van de sluis. Een gemiste kans dus. Maar wij willen op de roofblei. We hebben iemand te verslaan namelijk de bassmeister. Die heeft er eentje van de week gevangen van 77cm en die willen we graag verslaan. Vooral Joop is gefixeert op dit PR en dat zou moeten lukken denken we. Op onze stek staat er al wat stroom en dat moeten we namelijk hebben willen we hier wat vangen. Ben er begin van de week ook al geweest met Martin en Djamil zoals jullie al wel hebben gelezen in het vorige verslag. Toe was het niets. geen stroom dus geen rovers die de aasvisjes opjagen en tegen het dammetje omhoog jagen waar de rest van de troep de school visjes opwachten. Was toen dus een zeperd maar van ver zien we al de visdiefjes en meeuwen duiken op onze stek dus we schreeuwden het uit van pret boven de wind uit volop in het buiswater van de hoge golven op het Haringvliet. Motor uit en ons muisstil zover dat gaat in die golven laten we ons afvallen in de stroom, laten het anker zakken en met de lijn laten we ons afzakken tot de gewenste hoogte. We kunnen er ver vanaf blijven om ze niet te verjagen want de stroom doet het meeste werk. Met die klein plugjes gooi je hoog uit 35 meter maar de stroom doet de rest. We gebruiken drijvende plugjes en die drijven nu ver over de stek heen en dan die spelend met de snelheid er over heen trekken. Hengel laag beginnen en sterk omhoog trekken op boven het dammetje blijkt vandaag heel de dag goed te werken en veel gouden kleur met oranje op de plug. Lijkt natuurlijk op vluchtende vis naar het oppervlak. Het is gelijk raak en we vangen de ene naar de andere baars en in deze stroming is dat sport van de bovenste plank. We genieten met volle teugen en ze zijn allemaal rond de 50cm volle ronde vissen. Soms is gewoon elke drift raak. Het is wachten op de meeuwen die natuurlijk de school baarzen volgt en als die duiken je pluk binnen halen die al ver over de stek heen op actie ligt te wachten.

Joop probeert met al zijn ervaring een baars uit het water te pakken en grijpt in de plug. Gelukkig schud de baars zich los en blijft het bij een snee in zijn hand maar hij bloed als een rund.

Maar dan heeft Joop de eerste roofblei te pakken en kan die aan de bak. Tjonge wat kunnen die knokken. De riddres met dioe rode vinnen de baarzen doen natuurlijk hun best op dat lichte materiaal maar die torpedo’s uit Oost Europa kunnen er wat van. Schudden net zo hard met hun kop als onze gestreepte inlandse rakkers maar bij de boot gaan die nog een paar keer ervandoor en dwars door de slip heen. Heerlijk geluid natuurlijk zo’n gillende slip.

Visdiefje

Jagende visdiefjes en kokmeeuwen.

Beschrijving; Het Visdiefje is een meer opvallende verschijning tussen de meeuwen. Met zijn slanke vleugels en lange staart is hij goed gebouwd om vis te vangen. De donkere staart steekt duidelijk af van het lichaam. Ook kenmerkend is zijn rode snavel met een zwart puntje.

Veldkenmerken

35 cm. Algemeenste stern. Slanke vogel met zwarte kopkap en diep gevorkte staart. Snavel oranjerood met zwarte punt, poten rood. Bovenvleugels en rug grijs. Buitenste 4-6 handpennen donkerder dan rest van bovenvleugel, donkere ruit vormend. Punten aan onderzijde van handpennen donkergrijs, beetje slordige rand vormend. Juveniel heeft donkere kopkap, donkerrode snavel, bruingrijze gebandeerde bovendelen en een donkergrijze streep over voorvleugel, gevormd door kleine dekveren.

Broedgedrag

Het nest van het visdiefje bestaat ui een kuiltje op de grond, in het zand of grind of op droge aarde. Ze broeden in kolonies bij het water. Het vrouwtje legt twee tot vier eieren tussen mei en juni.

Voedsel

Het is een mooi schouwspel als deze vogels aan het foerageren zijn boven zee. De ene na de andere vogel stort zich als een baksteen in zee om een visje te bemachtigen. Een schouwspel waar je uren naar kunt kijken.

Trekgedrag

Het visdiefje is een echte trekvogel. Hier is hij alleen in de warme maanden van het jaar te vinden.

Geluid

Meestal luidruchtig. Heeft luid, raspend ’krie-èèr’, snel ’kirri kirri’ en ’kikikikik’.

Bron; Internet Westaanzeedorp.nl

Dat belooft veel goeds.

Maar dan krijg ik er een mooie aan die m’n 5-25gr Trouthstok met Bombarda mooi rond trekt. Floris, bedankt op de groene dus i.p.v. de witte variant. Gelukkig want mijn maatje van vandaag was er, laat ik het zachtjes uitdrukken sceptisch over. In de auto op de heenweg was het een pluisje aan een hengel. Hij had immers de wagen ingeladen met de hengels en zich afgevraagt waar dit experiment over ging. Ik had em verteld; wat in Denemarken lukt op de zalm gaan we hier ook proberen op de Roofblei. Zijn geloof erin was dus een stukje minder dan de mijne. En gelukkig haakt mijn experiment een vis en wel een hele mooie. En dan moet ik ook aan de bak. Zal ik em verbreken, dat record deze week? Ik ben een gelukkig mens.

PR van Waldie vorige week van 77cm.

Maar hij haalt het niet. Wel natuurlijk een mooie vis en ben er reuze blei mee maar op 3 cm na haalt hij die magische grens van vandaag niet, die van 77cm van de BassMeister.

Wat een mooie vis maar geen 77cm.

Maar wat maakt mij dat uit. Ik heb er een wereldse sport aan gehad en na de foto’s gaat hij zo snel mogelijk terug. Ze zijn verschrikkelijk gevoelig voor stress. Dus voorzichtigheid is wel gepast bij deze vis. Denk dat ze volgend jaar, deze school dik in de 80cm gaat halen dus dat wordt knallen. Het is nu wachten op de meter vissen, ze groeien zo’n 10cm per jaar. Natuurlijk gaat de lengte steeds langzamer maar daardoor worden ze wel voller van omvang. Fantastische sportvis dus.

En als het plenst vangen we de mooiste vissen netjes voor in gehaakt, maar net aan dus maar met zo’n zachte hengel gaat dat prima.
Gaat dus prima op de vlieg vandaag dus op groen.

Joop voet zich best thuis in de regen want als het regent dan komt het even met bakken uit de hemel. Net als in La Palma waar de vissers regen installaties (watersproeinstallatie’s) aan board hebben. Dat lijkt dan op kleine vis die aan de oppervlakte huishouden en dan komen de tonijnen naar boven om dit te inspecteren. Misschien dat dit fenomeen hier ook de “boosdoener” is want dan pakken we overwegend mooie roofbleien. Wat kan ons die regen schelen, snel een pak aan want je ziet ze, die regenbuien dan van ver aankomen over het Haringvliet heen en dan verder vissen want het is te warm om een regenpak aan te houden.

Op de plug dus ook.
Want Joop heeft het niet zo op die pluisjes.

En we gaan gewoon door met vangen en weten allang niet meer hoeveel vissen we eigenlijk hebben gehaakt. We vissen met een enkele dreg of haak en soms voel je de verschillende aanvallen van de school rovers door de ferme tikken die de hengel fantastisch doorgeeft. Natuurlijk gevlochten lijn want we vissen toch op zo’n 50- 60 meter afstand. Dat is een heel eind en als dan zo’n roofblei naar het diepe vertrekt is dat vele meters lijn inhalen. Heerlijk gevoel dat beuken en schudden af en toe meters lijn nemend daar aan de ander kant en ik met een hoepelronde stok al die dreunen opvangen.

Terwijl ik overwegend mooie baarzen pak als het weer droog is.

Fantastisch gaat het, dit is weer zo’n dag die alle dagen van vorige week met een enkele aanbeet over de gehele dag doen vergeten. Laat er maar wat water vallen bovenloops. Alleen maar gunstig hier op en rond het Haringvliet. Het moet er immers flink stromen hoe harder hoe beter.

Dan hoor ik maatje kan je ff scheppen.
Het wordt steeds mooier met die Flo, staat al niet meer op.

Joop is er bij gaan zitten. Die hoor ik alleen maar zeggen. Wat een mooi vissen en dat drillen, daar haalt hij alles uit. De vissen gaan er bij hem duidelijk meerdere keren vandoor omdat hij daarvan geniet. Steeds losser staat de slip bij hem.

Het gaat maar door.
De ene na de andere Perca kan die plug niet weerstaan.

Maar Joop moet voor 18.00 uur thuis zijn en schrikt want zijn horloge staat al een tijdje op 15.00 uur. Hoe laat is het vraagt hij met een trillende stem. Die moet dadelijk met zijn billen bloot maar gelukkig voor hem het loopt tegen vijven. Nu voelen we onze armen toch ook wel. We staan dus al vijf uur vis te trekken en alles om ons heen vergeten. Het was dus weer een heel klein wereldje en de tijd helemaal kwijt

Hopatee.
En weer er vandoor.
Maar nu is die uitgeteld.
Past prima zo.

We stoppen er mee en gaan weer naar de helling. Stapvoets want we zijn helemaal ingepakt en de golven slaan over de boot heen.

Maar mijn maatje heeft een wereld dag gehad.

Maar joop heeft het naar zijn zin gehad. Het is wel geen La Palma met vissen trekken vanaf 500 meter diepte maar dit is ook prachtig en dat in eigen land. En we moeten deze week toch nog maar een keertje proberen volgens Joop dan want… Waldie we komen er aan. Aan die 77cm dan.

Reactie’s FaceBook

2 dagen na volle maan.

dag van de crazy people….. can you move like michael jackson buster ? (I bet you can !)

Floris

Mooi hoor,

jullie horen er nu ook bij. ik zal 1 ding verklappen: het verschil tussen 1tje van 74 en 77 cm is als het verschil tussen een 2cv4 en een 911 turbo;)

Waldi

Freek, Dank je wel voor je leuke verhaal.

groetjes Loes

P.S kijken jullie maar uit als enige daar !!

Hoi Freek.

Weer een strak verhaal. Die ouwe Joop was bijna aan een bloedtransfusie toe, althans zo lijkt het op de foto.

Magicbear 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *