Dreumissen vangen op de Oude Maas

Op de koffie bij Theo.

Martin zag er naar uit om een middagje te zonnen op het Haringvliet. Zoals hij zegt, zes dagen stenen leggen en tuinen bouwen is de zevende dag van de week heilig voor hem. en dar heeft hij meer dan gelijk in natuurlijk. Dus kiezen we de dag des heren 9 juli 2011 het ruime sop.

En Djamil wilde ook graag mee. Die was met de gehele familie op de Roompot in Scharredijke op vakantie. Een dag vissen was al lang van tevoren belooft en zijn hoogtepunt van de vakantie volgens zijn vader Jan Carel.

Heerlijk weer maar op een enkel stootje na leverde dit alleen maar vis “soep” op vandaag.

We gaan er op de helling in Stellendam te water ook omdat daar natuurlijk een frietkot staat die de hele week open is tot 20.00 uur. Op het Haringvliet bij de dam is het druk met waterskiën en jetski’s dus dat wordt niets. We gaan trollend richting Middelharnis maar op een enkele tik na en wat wier als we te dicht langs de twee meter zone varen vangen we niets. We gaan in het spui kijken of we daar wat aan de haak kunnen slaan.

Wel ff opletten op het overige verkeer op het water.

En trollend gaan we richting Zuid Beijerland. Hier en daar vertikalen op de bekende stekken maar ook hier is het op een staart bijter na (pakken ze net het staartje van de sjet achter de dreg) kommer en kwel. Geen roofblei, baars of snoekbaars te bekennen laat staan eventueel een snoek. Het stroomt ook niet en dat heb je echt nodig op het Spui. Hoe harder hoe beter

Maar Martin vindt het best zo.

Martin zit daar helemaal niet mee, die heeft het prima naar zijn zin. Als ik persé vis wil ga ik wel naar de visboer is zijn motto. Die kwam gisteren middag aan met bij zich een kilootje gerookte paling en wat makrelen. Een kennis van hem vist door de week en een gedeelte daarvan rookt hij zelf en pakt deze vacuüm in. En de kwaliteit van deze vis, de smaak en kwaliteit was de beste volgens Martin die hij in jaren genuttigd had en hij kan dat weten. Proeft wekelijks van die gerookte producten maar wat wil je als je vader op de vis afslag werkt. Zo’n dag op het water vindt hij prachtig en dat is vandaag ook zo. Windstil een zonnetje en 25 graden. Heerlijk.

Theo ligt voor het natuurgebied te dobberen.

Gisteren vierde Netty haar verjaardag, deze was natuurlijk wel heel speciaal vandaar dat we zo laat zijn gestart vandaag en toen afgesproken met Theo om langs te komen voor een bakkie. Het is vis soep geworden met een bammetje. De specialiteit van onze sportfotograaf op het water.

Catering Kralingen.

En na een gezellig uurtje keuvelen en lekker happen gaan wij weer richting de dam. Nog even door de wierbedden heen maar zoals een vrijdag toen ik er was met de rest van de familie Koster uit Nijkerkerveen toen sprongen de vissen bijna in de boot die in het groen waren verstopt. Prachtig was dat vissen van dik in de vijftig centimeter die voor de boot uit springen soms wel een meter hoog. Die waren er nu niet en dat heeft misschien er wel mee te maken dat wij geen aanbeten op het Haringvliet hebben gehad. Het wordt natuurlijk ook steeds zouter en de sluizen staan al een paar dagen open en dat zonder neerslag. Morgen wordt het nog warmer zonder wind en neerslag. Gaan we het weer proberen maar dan richting Oude Maas. Jammergenoeg zonder Martin want die is de enige die geen vakantie heeft. Pas over twee weken is hij drie weken vrij. Als hij tenminste van het “tuinen” af kan blijven.

Je bent goed bezig gooser.

Dus maak ik Djamil wakker 10 juli 2011 om 05.30 uur dat hij koffie kan gaan zetten en de eieren met spek kan gaan maken. De spek wordt ham want Dorien heeft een metershoge stapel pannen koeken gemaakt gisteren dus daar kunnen we wel even mee voorruit in huize WarungFreek.

Oeps dat is vroeg.

Dus staan we bij dageraad op de Helling in Middelharnis. We zijn zelfs de eerste die te water gaan. We willen direct naar het Spui gaan en dan richting Oude Maas. Met de laatste dagen in het achterhoofd laten we het Haringvliet letterlijk links liggen. Nu maar hopen dat het stroomt op het Spui en Oude Maas.

De haven uit en gelijk goed bezig.

Gelukkig, er zit beweging in het Spui maar het is wel nihil en na een dik kwartier komt dan eindelijk een baars (je) boven.

Djamil met zijn eerste baars op groot water.

En dat is toch anders op licht materiaal vissen recht naar beneden zo’n knokker aan de andere kant van de hengel dan op de plas bij Nijkerk met een 120 grams spinhengel. Hij is verkocht, nu definitief verslaaft aan het virus.

Al trollend naar de Oude Maas.

Maar het houdt niet over dus we halen het anker binnen en gaan trollend het spui verder op richting Oude Maas en hier en daar bij de rietkragen, plateau’s, taluden en haventjes vertikalen en gooien met plugjes, vliegen en poppers maar ook dat heeft weinig succes.

We zetten de gang er in.

En na een uurtje zijn we dit zat en gaan vol gas richting randstad. En dat dat een goed idee was laten de foto wel zien.

Trots op de foto

Want ook hier staat Djamil zijn mannetje en vangt zijn eerste snoekbaars op de rivier. Eigenlijk zijn PR dus.

En leeftijdgenoten, je broek zo dragen dat is de mode tegenwoordig. Anders hoor je er niet bij.

En staat voorop als een crack zijn vis uit te drillen dit keer een dikke baars. Die kijkt dus veel naar Discovery. Helemaal lijp van vissen. Ik herken dat wel. Heeft het ook over of ik wel eens een black bass heb gevangen en denkt dat die ook in Nederland rond zwemmen. Mooi is dat elf jaar zijn.

Natuurlijk gaat deze ook op de foto voor het thuisfront.

En als hij dan is uit gedrild en echt daar hoef ik weinig aan te doen. Alle aanwijzingen worden keurig opgevolgd en hij neemt alles heel snel als een droge spons in zich op. Ik kan hem zo scheppen. Die baars van 47cm een monster natuurlijk als je dit niet gewent bent en baarsjes vangt in de polder wordt gepresenteerd alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. Mooi is dat natuurlijk.

Ze bestaan dus nog wel die meter snoekbaarzen.

En even later zien we op de oever een dikke snoekbaars liggen die ik graag in levende lijve had gezien. Tjeemig wat een joekel met een hoektand zo groot nog nooit gezien bij een vis. Op de bekende stekken vangen we regelmatig vis zelfs beide tegelijkertijd met een aanbeet maar over het algemeen dreumissen op een enkele uitschieter na. Dat is dan ook vandaag het verschil met gisteren alhoewel het nog warmer lijkt maar op de rivier zit je natuurlijk uit de wind. We vangen nu goed vissen en dat is natuurlijk hartstikke fijn voor mijn gast aan board. Die vergeet dit niet meer.

We vangen nog heel wat vissen maar allemaal net aan de maat en sommige ver daar onder.

En natuurlijk leggen we dit vast voor later. Daar zal nog veel naar gekeken worden zeker op internet met zijn vrienden. Mooi is dat en zo trots op zijn vangsten. Want verticalen op stromend water is nog niet zo makkelijk. Ook niet nu de stroom er uit is in dit jaargetijde en een stuk minder is dus sjapo.

Blijft wel oppassen natuurlijk.

We gaan weer richting Haringvliet. De stroom is gedraaid en de aanbeten zijn een stuk minder. Het water is nu ook dik. Vies en bruin door alg en vuil. En op de rand van Spui naar Oude Maas zie je weer dat heldere schone donker blauwzwarte water naar dat bruine. Vind ik toch steeds weer een mooi gezicht

En dan wordt natuurlijk de dag door genomen met de broertjes en zusje.

En thuis waar de rest van de familie Koster ook inmiddels is gearriveerd.  Ze staan te trappelen om zoonlief weer in de armen te sluiten ongedeerd uiteraard maar wel verziekt voor eeuwig aan die vangdrang. Er wordt natuurlijk uitgebreid verslag gedaan door onze nieuwbakken boot-roofvisser en de foto’s nemen gretig aftrek.

Reactie’s van FaceBook

wauw goed gedaan zeg !! ;) ;)

Floris

Hoi Freek,

Dat was weer een heel verhaal!!

Dat ene ventje is zeker een neefje van je, bijna net zo leuk als jij.

Groetjes Loes

Hai Bassbuster.

Jij denkt aan de toekomst.

Djamil zal in de toekomst wel vaker op visite komen.

erik

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *