Eindelijk op de zeebaars in Hartelkanaal

Joop in volle aktie.

We snakten ernaar, Joop en ik en weer is de wind de spelbreker. Deze week weer loopt de wind overdag naar windkracht 6 dus met de boot is dat niet lekker vissen. We gaan het proberen vandaag 17 juni 2010 vanaf de kant langs het Hartelkanaal of we daar een redelijk formaat kunnen verschalken.

Dus eerst aas vangen, steurkrab dat zijn garnalen van het zoute, langs de wierbedden. We verkijken ons op de tijd want het is om 17.00 uur laag en vertrekken om 11.00 uur na een uitgebreide koffie sessie. Op ons dooie gemakkie de emmers, schepnetten, aquarium 220V zuurstofpompjes, want voorgaande jaren hebben we verschillende op batterijen uitgeprobeerd maar die gaven snel de geest buiten de korte levensduur van batterijen, dus een 12V naar 220 omvormer voor in de auto aangeschaft. Jaja het mocht wat kosten en dat werkt uitstekend. Zo’n aquarium pompje is er voor gemaakt om lang achtereen te (lucht) pompen. De bootaccu mee voor als we vissen en de motor van de auto niet loopt zodoende altijd zuurstof voor de steurkrab (hoeven we niet steeds water te verversen we komen om te vissen nietwaar en niet twee emmertjes dragen enz.) want anders houden die steurkrab het nog geen half uur vol terwijl je ze op deze manier minstens een week in leven kan houden en misschien nog wel langer.

Flink onder de wierbedden steken.

Haken, dobbers hengel een strakke 330 spin van Grauvell met een Spro Passion 740 met een uitstekende slip en goed bestand tegen deze zoute omstandigheden zeker voor zijn prijs (kwaliteiverhouding) opgespoeld met nylon, dik nylon voor ons vertikalers want als je door de wind of stroming met je lijn in de vegetatie komt vast te zitten langs de stenen moet flink kunnen uithalen en zo kunnen zwiepen dat je niet je dobber verspeeld. Wartels, schuiflood, FluorCarbon, gevulde proviandkist en we zijn er klaar voor.

Daar tussen dus

En tussen de honderden krabben sommige wel 30cm groot en kwallen met de mooiste kleuren waden we in het zonnetje met ons schepnet met versterkte rand van tuinslang tussen de stenen en wierbedden.

We hebben er weer genoeg.

En na een uurtje scheppen hebben we er meer dan genoeg en gaan richting Hartelkanaal. Waar we na een flinke omweg vanwege afgesloten wegen zien dat we wat aan de late kant zijn. Het water staat al knap laag maar de stroming zit er nog goed in en dat is heel belangrijk.

Joop heeft er één.

En eigenlijk al binnen het kwartier pak ik mijn eerste zeebaarsje van ruim 40 cm die knap verweer geeft en deze runs miste ik dus. En als de vis op “zicht” afstand komt en mij ook ziet staan moet je de slip echt wat losser zetten want weer een paar runs enkele meters lijn nemend.

Fantastisch is dat, heerlijk windje in de rug nu echt naar 6 bfn maar onder aan de dijk voelen we er weinig van met het zonnetje op je knar. Wat wil je nog meer en als ik al de tweede zeebaars drilt ze zijn allemaal van hetzelfde formaat is ook Joop zover die zijn hengel niet visgereed had meegenomen en nu ook klaar is om deel te nemen aan deze ultieme extase.Dobbervissen is een leuke visserij. Je gooit stroomopwaards af en toe tegenhouden zodat je aas even omhoog komt dus van de bodem af nu afgesteld op zo’n 6 meter bij laag water tegen je eigen talud aan en dan is het zoeken hoe hoog ze azen maar meestal zo dicht mogelijk tegen de bodem aan dus een dooosje haken meenemen naar beneden op de stenen scheelt een hoop geklim.

Hier is niets te merken van windkracht 5 onder aan het talud.

Hetzelfde betreft een touw met een stalen pijpje die je boven tussen de stenen steekt zodat je naar boven een een beetje hulp hebt. Dus haak aan de FluorCarbon, een wartel, iets dunnere lijn met schuiflood 7 gram, weer een wartel en je schuifdobber. Meestal loopt de haak vast en word dat metertje Fluor snel korter maar loopt je lood vast omdat je eens een keertje te dicht tegen het talud aan gooit en het lood vast loopt ben je in iedergeval niet je dure dobber kwijt.

Dan zie ik flinke beweging ver uit de kant en wijs ernaar naar Joop dat daar flinke vissen uit het water springen en direct erna……. Zien we een zeehond boven komen. Dat die zover de rivier opkomen een schitterend gezicht. En dat formaat vissen die ik vluchtend zag springen wil ik wel haken.

Wat een omgeving, industrie en natuur bij elkaar.

Wanneer Joop tussen de zwanen door dan de mooiste van de dag pakt een dikke 60+ en de stroom er zo goed als eruit is beginnen we trek te krijgen en ruimen de auto weer in. Morgen weer een dag en wil het proberen met opgaand tij. Dat zal ongeveer beginnen om 18.00 uur naar de avond toe. Weerberichten geven minder weer op en geen zon maar 17 graden met af en toe een buitje. Moet goed worden dus en zal ik er zijn. Nog garnalen genoeg over van deze sessie…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *