Natuurlijk aas was de reding

Waldi met de korte stok.

Gisterenmiddag maandag 10 augustus 2009 nog even met Waldi bij Middelharnis erin gegaan eigenlijk tegen beter weten in. Ik wilde het slepend met aasvisjes proberen i.p.v. zeebliek dus ook en kort vast hengeltje meegenomen. We zitten al lullend, stoere mannenpraat natuurlijk op de N57 als we er achter komen dat we eerst nog langs Mario wilden gaan om maden te kopen. Dan moet onze lunch er maar aan geloven dus op de helling bij Middelharnis eerst maar naar de plaatselijke vis ”kennis”. Er hangen daar foto’s zat binnen en laat dat nu net het frietkot zijn. Eerst een frietje mét en berepoot dito naar binnen gewerkt en moet zeggen dat de patat perfect was en voor het eerst een berepoot op dat de ui niet verbrand zwart was en dat maak ik nog wel eens anders mee. We moesten ze zoeken op 16 meter!!! volgens de insiders maar die dachten zeker dat we Belgen of Duitsers waren???##@!!

Dan kon de Linder de helling af en eerst aasvisjes vangen in de haven en dat viel nog niet mee met brood. In de haven krioelde het ervan maar ons deegie lieten ze links liggen. Eerst maar eens flink voeren met kleine balletjes en eindelijk werd het aas zo nu en dan genomen. Je kon het goed zien.

Gaat goed zo.

Een wat grotere voorntje (±14cm) sabbelde en tijdje nam het aas, ik sla mis en het broodballetje zie ik onder water naar beneden dwarrelen en werd gelijk opgepakt door dat zelfde voorntje. Ik gooi direct nieuw aas erbij en het keert zich om en pakt gelijk gretig het broodballetje. Ze waren dit nog niet gewent. We misten de maden dus het duurde wel even voordat we het ruime sop op konden maar het was lekker weer en goed vertoeven onder de vakantiegasten daar in de haven.

Emmertje is vol.

Allereerst gingen we richting Spui en toen we aankwamen begon het net te stromen. Perfect dachten we en we begonnen de ene drift na de andere met sjets, blinkers, pluggen, vliegen, werpend, slepend, vertikalen, drijvend maar het leverde geen enkele aanbeet op. Na een uurtje voor op de hotspot geankerd en ons aflaten drijven ter hoogte van een onder water liggende dam. Normaal de beste stek van het Spui maar na een uurtje niets, nada, noppes. Onbegrijpelijk maar dit is elk jaar weer hetzelfde. Er is aasvis genoeg te vinden voor de rovers. Het was lekker weer en met in je achterhoofd dat je ook kozijnen thuis had kunnen schilderen is dit op het water zo gek nog niet. En je heb nog eens ergens anders tijd voor ook. Ik breek m’n pootje af van mijn bril en m’n vismaatje lijmt die wel even. Daar zou je anders geen tijd voor hebben. Puntje bij paaltje is dat ik nog steeds een bril uit twee delen heb en de scharnieren muurvast zitten. Alle vis onderdelen zaten vast aan mijn viskist inclusief de tube lijm. Ach kan je ook niets verliezen. Goed spul die sneldrogende lijm. Maar we kwamen voor vis dus dan maar weer trollen langs de randen proberen voor Oudendijk een baars te bemachtigen. En dan eindelijk weer boven op de platen een aanbeet en komt de eerste snoekbaars boven zeilen. Ver van de boot zeker 60 meter. Hij is niet groot, tegen de 60 cm de gemiddelde grootte op het Haringvliet maar we hebben vis. Maar net gehaakt met één tandje in het boven lipje en als hij ook in het landingsnet beland en de spanning is van de lijn af valt hij (de plug) er dan ook spontaan uit. Voor de foto even terug gehangen en zo zat hij dan ook heel lichtjes gehaakt weliswaar aan de bovenlip.

Toch op kunstaas.

We trollen een tijdje door over de banken heen en langs de uitgeslepen geulen. Langs die randen gooien we nog even maar het mag niet baten. We gaan weer richting Middelharnis en midden op het Haringvliet daar waar het weer naar twee meter loopt proberen we het nog even slepend met dood aas en warempel al snel vang ik toch weer een visje. Krijg continue aanbeten maar zo licht, ze laten meteen weer los een toegetakeld visje achter latent of een lege haak omdat ik misslaat.

Toch nog een dreumis.

Ik heb er geen dreg aan en vis met een enkele haak maar na een uurtje missen gaan we naar de haven. We zien een bui aankomen over het Haringvliet en er was onweer opgegeven en dan wil je niet midden op het Haringvliet zitten in je zomerkleding onbeschut in de Linder. We vissen nog even voor de haven van 20 naar 4 meter. Er is daar een geweldig talud en zowaar pakken we nog een ondermaats baarsje. Het was weer niet best vandaag. Jammer hoor dat de blokkendam is verdwenen want andere jaren waren dit de dagen dat we daar op de zeebaars gingen. Windstil, variabel tot 2, zonnetje en lekker warm dan was het er fantastisch vissen tot ver in september toe. Nu moeten we deze tijd uitzitten. Zal blij zijn als m’n nieuwe bootje (bassbuster) klaar is. Vorige week zou de motor binnenkomen en nu maar hopen dat hij deze week klaar komt. Kunnen we misschien toch nog een staartje zeebaarzen meepakken voor de Neeltje Jans, Haamstede of Rockanje. Zie daar echt naar uit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *