Trollen op het Haringvliet

Forellen in Nederland vangen op binnenwater.

Na ons avontuur in Denemarken, met zes gasten in een bungalow en gelukkig niet zo’n hondenhok als vorig jaar vissen op de zeeforel in de hagel en sneeuwbuien toch maar eens proberen deze prachtige sportvis in Nederland te vangen. We, samen met Waldi, wilden het trollend proberen vandaag 22 mei 2009 voor de dam in het Haringvliet. Die zilveren rovers moesten hier toch doorheen komen om naar “boven” te zwemmen dus waarom niet hier in Nederland als in Fyn bij Denemarken. M’n vismaatje had er op z’n zacht gezegd geen enkel vertrouwen in. Ons begin was ook al niet al te florissant. We vergaten de motor omhoog te zetten bij de helling. Gelukkig weegt m’n Linder niet al te veel dus de schade viel mee. Dat moet ik niet doen met m’n nieuwe schuitje de BassBuster maar dat is voor later. 

We waren iets te enthousiast zal ik maar zeggen. Als we vissen horen zijn we niet te houden. Het was schitterend weer met widkracht 2-3 volop het zonnetje formidabel dus. En wij er bij de dam in en al trollend voor de sluizen langs wachten wat er gebeuren zou. Is best wel spannend en ik krijg dan ook een run erop en voordat het gas eraf is en de boot bijgedraaid, je denk eerst ik zit vast maar dat is een beetje moeilijk zoniet onmogelijk op die diepte voor de dam met een duikende 4mtr plug en ik raak em kwijt. We gaan verder met een sceptische blik van mijn maatje. Ik ben eigenlijk altijd heeeel positief daarin en geloof dan stellig dat zoiets lukt. Al is het niet vandaag dan morgen. Het is mooi weer. Lekker zonnetje. Gelukkig denkt m’n maatje er ook zo over. Die komt zo uit z’n werk en stapt dan op nog helemaal onder de stress maar dat is natuurlijk zo over met dit weer. Heerlijk rustig op het water en we trollen verder. Ik vis met een Sigma Tiger Ugly Stick 2,40 mtr Action ML 12-30lb van Shakespeare gekregen van m’n vaste vismaatje Joop Flohil voor mijn verjaardag. Eigenlijk gebruik ik deze altijd met trollen. Een heerlijke aktie in de top heeft die hengel. Op de spoel gevlochten lijn en een onderlijn van FluorCarbon. De registratie is formidabel. Je voelt de plug tot in je ruggengraat trillen. Dan een ram op de stok ongeloofelijk en de molen blijft gieren. Boot bijdraaien en de motor vrij en uit. De slip blijft lijn geven en de Stick staat hoepeltje rond. Nu heb ik altijd de slip vrij los staan en begin deze eerst eens wat vaster te zetten. Dat vinden ze aan de andere kant niet leuk en de drill kan beginnen. Het is fantastisch. De plug was al zo’n 50 mtr weg en nog eens met die run erbij was het werken. En ja hoor dichter bij de boot krijgen we van die spongen. Waldi was perplex en ik had nergens tijd voor. Alles nodig om te pareren, jeetje wat gaat dat tekeer. Wat een runs en sprongen geheel uit het water.

Jawel hoor.

Gelukkig was er m’n maatje om te scheppen en m’n eerste zeeforel op zoet water in Nederland was een fijt. Ik was helemaal van de wereld. Daar rijdt je dan elk jaar 600km voor en gewoon in je eigen landje pak ik er één. Oké je mist natuurlijk die gezellige avonden met les in vliegen binden want misschien heb je toch de verkeerde en dan dit. Waldi kan het nu nog niet geloven en het is nog een mooi vis ook. Niets om je voor te schamen. De plug heeft met de 2e dreg de buitenkant van de bek van de vis wat beschadigd dus we denken eraan dat net als op het Oostvoornse Meer 1 haak genoeg moet zijn maar wat zijn we er blij mee. Natuurlijk eerst de foto. Eigenlijk geen tijd om em af te spoelen want hij moet zo snel mogelijk terug. Even vast houden aan de staart en eigenlijk wil hij gelijk  weg. We kijken elkaar aan een Waldi schreeuwt z’n viskreet over het Harinvliet uit. Helemaal goed natuurlijk. We zijn in extase. Onze dag is weer helemaal toppie. We gaan trollend terug naar de helling want we krijgen trek.

En een mooie baars voor Stellendams haven.

Ik pak nog een hele mooie baars. Normaal heb ik er meer respect voor zo’n baars dril maar geloof me ik zat nog helemaal vol van de adrenaline van die runs met die zeeforel. Tjonge dat was wat zeg. Dat gaan we zeker nog eens doen. Alleen nog maar inplannen tussen al die andere visserij die we nog willen doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *