VethsVK 24.16 Voorjaars Competitie

07.35 uur.

Het is spannend de laatste wedstrijd 26 juni 2024 van de voorjaar competitie 2024 bij de VethsVK. Ik staat vier punten los maar met negen man vissern wanneer het zo slecht is op dit moment op het Voornse Kanaal kan ik zomaar vierde of zelfs vijfde worden.

Stel dat ik in het ergste geval blankt, niets vang dus dan kunnen er zo maar negen punten bijkomen bij de 45 punten. Wanneer alle anderen wel dus wat vangen al is het maar een voorntje dan krijg ik dus negen punten erbij als het bij negen vissers blijft die vandaag meedoen.

07.36 uur.
Iedereen is er.
Dus lootje trekken.

Als dan iedereen die vandaag meedoet er is kunnen we loten om een steknummer. Vier man moeten afzeggen voor vandaag. Kapitein Harry beterschap met je vrouw, Martin die weer onderzoek heeft in het ziekenhuis voor zijn rikketik. Maar hopen dat de nieuwe medicijnen aanslaan, Kees moet weer koffers dragen voor zijn vrouw zegt die altijd, fijne vakantie goosert. En Gerbrand is lelijk gevallen vorige week. Wel komen Gerbrand en Harry naar de prijsuitreiking aansluitend het vissen.

Wat blijft er over.

En de laatste die overblijft in het zakje van Jan is altijd voor mij en dat is vandaag dan plekkie 7. Die zeven of nummertje negen trek ik ook altijd bij de Buckaroo’s. Ook zo raar dat je steevast hetzelfde kokertje pakt elke wee.

Links van me.
Stekkie zeven.
Rechts van me.

Links naast me zit Aad met de vaste stok te vissen op stek vijf, want op stek zes is het niet te doen qua onkruid om dat weg te knippen dus is die overgeslagen door Jand e Bruin. Daarnaast op vier zit Hans, en op drie Jan Jobse. Dan op twee Nuno en het kop nummer heeft Jaap deze keer getrokken. Rechts van me op stek acht zit Joop en het staartnummer heeft mijn grootste concurrent voor de eindzege met 50 punten Jan de Bruin. Maar vijf puntjes dus met mijn 45 en dat is in te halen met de vaste stok. Ik pak vandaag goed uit. Zet eerst mijn feeder setje klaar om over het midden heen te gaan vissen. Maar heb ook de vaste stok meegenomen. Ik wed dus op twee paarden vandaag. Ik ben dus nog lang niet klaar met opbouwen als de toeter al gaat maar breng alvast drie korven naar de overkant met voer. De vierde met een onderlijntje en een worm aan de haak.

08.40 uur.

En terwijl ik bezig ben alles op te zetten voor de vaste stok heb ik al een aanbeet op de feeder. Wat ben ik daar blij mee want de vaste stok vissers om me heen heb ik nog niets zien vangen. Als je het eerste kwartier hier nog geen kleine vis kan vangen dan gaat dat taai worden vandaag. Maar ik mag niet mopperen de nul is er af zoals we dat dan zeggen. Ik kijk naar Jan Jobse en Hans wat verderop en naar Aad en Jan de Bruin naast me en die vangen nog steeds niets op zeven, negen en twaalf meter lengte. Ik laat de vaste stok in de auto. Die kan ik altijd nog uit pakken en voeren is zo gecupt. Ik gaat gokken op de overkant dat er toch één platte langskomt die nieuwsgierig is.

Mijn vriendjes zijn er weer.
Paps is er weer niet bij.
Duiken naar maïs.
Ze zijn al best groot.
Tot onder mijn top.
Bang zijn ze niet.

Ik ben natuurlijk in het voordeel met zo weinig mensen aan de waterkant. Normaliter is als je met weinig mensen zit kan je ook niet veel punten verliezen maar ook weinig kan winnen. Nogal een verschil als je met dertien man vist en laatste bent. Heb je 13 punten aan je broek. Heb ik ook gehad hoor en een keertje zelfs niets gevangen maar je mag je twee slechtste wedstrijden, of een keertje niet aanwezig kunnen zijn eraf trekken.

09.05 uur. KLM komt een paar keer voorbij.

En dat het taai gaat worden vandaag dat wist ik al. Gisteren heeft de halve Buckaroo’s Clan hier ook niets gevangen. Ik heb niet meegedaan want wilde het Nederland elftal graag zien voetballen tegen Oostenrijk geworden 2-3. De visserij is zo slecht de laatste tijd aan het Voornse Kanaal dat ik deze keer heb laten schieten. Een afschrijver dus. Maar vandaag gaat het om de eerste plek in het klassement bij de VethsVK. Reuze spannend dus.

Zonnelplu.
Zo is het goed te doen.

Ik zet de paraplu op. Het wordt vanmiddag tropisch warm en dat is nu al te merken. In de schaduw met af en toe een briesje is het goed te doen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En de rest zit met zijn knar volop in de zon behalve Jan Jobse en even later is Hans ook zo verstandig om de paraplu op te zetten. Hoe houden ze dat uit ik gaat eigenlijk nooit in de zon zitten. Ook niet met de vakantie. Zoek altijd de schaduw op. Later bij de prijsuitreiking heeft Jaap daar wel spijt van. Die voelt zich niet helemaal lekker. Niet zo raar met je knar in de volle zon gaan zitten. Ik hoop maar dat die genoeg, veel dus water heeft gedronken.

10.05 uur.

Dan naast me bij Aad op stekkie vijf staat eindelijk de hengel hoepeltje rond na anderhalf uur vissen. Bij mij is het helemaal stil gebleven na die ene snelle Kolblei. Niets, nada geen tikkie meer gezien. Dus gaat ik even kijken bij hem om er een plaatje van te maken voor de herinneringen van de BassBuster. Ik zit aan de bodem vast zegt Aad. Er zitten hier heel wat mosselranden geloof ik. Ik zit weer vast aan de bodem. En steekt dan zijn hengel af om bij het elastiek te kunnen komen dat als en snaar gespannen staat. Als dan plotseling de eerste drie delen los schieten is er paniek behalve bij Aad. Dat is dan jammer zegt die en draait zich al om. We zien de hengel pardoes wegdrijven naar het midden. Achteraf ging dat wel erg hard want zo hard stroomde of waaide het niet. Ik zeg kerel dat is minstens 175€ en als je die delen nog kan krijgen.

Peilloodje aanknopen.
Hans doet ook aan oppervlakte vissen.
Toch nog wat gevangen.

Dan ren ik terug het is meer hobbelen natuurlijk en pak mijn andere feederstok. Zeg tegen Aad je heb vast wel een loodje en we knopen dat snel aan de locker op de lijn. Ik denk dat het elastiek toch aan deze kant van de top moet steken onder water als die vast zit aan de bodem naar onze kant. Inmiddels heeft Hans ook zijn hengel binnen gehaald en gooit nu zijn korf richting de topset van aad.

Hebbes.
Niet eens in de knoop.
Hilariteit ten top.

En natuurlijk helpt Nuno ook mee want die is niet de beroerdste om iemand te helpen. Dan staat die vooraan als er wat moet worden gedaan in ons clubje. En het haakje zit precies achter de lijn van de hengel van Aad dus het zit nog niet eens in de knoop ook. Ik zeg gelijk een staatslot kopen. Zoveel mazzel dat is gewoon geluk hebben. Joh, zegt Hans er zit nog vis ook aan die haak van Aad.

Vereende krachten.
En hebbe die kip.
Nog een beste ook.

En jawel hoor niets mosselbank maar vast zitten aan en dikke paling. En met vereende krachten wordt alles op de kant gebracht. En gelukkig de hengel dus weer terug. Wat een spektakel weer. We vangen dan wel geen vis maar saai is het nooit. Er gebeurt altijd wel weer wat om te bewaren als herinnering in de BassBusterAvonturen. Dit wordt nog wel weer eens herhaald aan de Stammtisch.

11.00 uur.

En als ik dan eindelijk na tweeënhalf uur vissen en van alles heb geprobeerd. Aan aas aanbiedingen, hair, stoppertje, maden geregen, eentje, twee, wormen, casters, in combinaties, wafters, pellets in alle geuren, kleuren en maten, lijnlengtes en zelfs diktes. Je probeert van alles dan pak ik toch nog een voorntje op een anderhalve meter wapperlijn. Wil je dikke brasems vangen dan ben ik van mening dat je aas zo stil mogelijk moet liggen op de bodem maar bij voorns soorten mag er wel beweging in zitten willen die op onderzoek gaan. Het aanzetten tot het oppakken. Ze hebben alleen hun bek om iets te onderzoeken. Alhoewel het best wel eens lonend kan zijn bij die p[latten om je aas iets te verschuiven als je weer wil binnen halen om de korf te vullen. niet gelijk van de bodem trekken dus om rust te houden op je stek. Ik blijf maar ingooien met een heel klein voerkorfje om de stek levendig te houden. En met die lange onderlijn zodat mijn worm een lange vlucht heeft boven de voerplek met een lang zweefmoment. De waterlagen aftasten. Tot dat eindelijk net na ingooien nog bij het strak draaien ik een keiharde tik voelt en velle rukken. Met deze slechte vangsten weet ik dat dit wel eens de overwinning kan zijn voor vandaag. Ik weet dat Jan de Bruin een klein baarsje heeft gevangen en geen vis op zijn stek kan krijgen. Die is van frustratie al twee keer voorbij gelopen. Dacht even te zien dat die zelfs met voerballen zijn dobbertje wilde onder water stoten. Maar we hebben nog anderhalf uur. Één brasem en het is geheel anders.

12.15 uur.

Vandaag dus een geluksnummer getrokken. Normaal vang ik hier geen staart als ik er met de Buckaroo’s zit. Hoe anders is het vandaag. Twee aanbeten gehad maar dat is dus genoeg voor vandaag. wat slecht voor het Voornse Kanaal. Waar is de vis gebleven. Wel heel veel speldeknop tot vijf centimeter aasvis. Bij Jan Jobse viel nog een voorntje voor de kan er af en die werd gelijk gegrepen door een snoek. Had em maar geschept want dan was je eerste geworden vandaag. Bij de weging kwam die net een vijftig gram te kort.

Wat ben ik blij met twee visjes.
Oef dat is 25 gram meer zegt Jan dan.
775 Gram.

Wat ben ik vandaag blij met twee aanbeten. Hoe slecht kan het ook zijn om daarmee de dagwinst binnen te harken. Jan de Bruin heeft niets meer bij gevangen bij dat baarsje. Dus wordt ik ook winnaar van de voorjaar competitie 2024.

Puzzelen kan je wel aan Jan overlaten.

Dat wordt dan nog even rekenen om de totaalstand op te maken door onze rekenmeester.

Jan heeft weer maden over.
Goldy’s zijn er blij mee.

Als er thuis geen maden in de koelkast mogen dan krijg ik die altijd voor mijn goldy’s. Die hebben nooit genoeg. Die lusten dat wel net als wormen en de zoete maïs die over zijn.

Hans moet nog aansterken.
Nuno goed gedaan.
Voor de lekkere trek.
Helemaal goed natuurlijk.
Want smaakt goed.
Van Happesteyn.
Om je vingers bij…

En na de laatste wedstrijd wordt het altijd uitbundig gevierd. Een hapje en een drankje wordt er dan gehaald. Gezelligheid staat voorop. Dit keer is Nuno op de fiets naar kippy gereden in het winkelcentrum. Heerlijk zo’n vette bek na het vissen.

Gefeliciteerd.

En dan kot het hoge woord er uit bij Jan Jobse. De prijzen worden verdeeld. Ik ben dan nummertje één geworden, Jan de Bruin tweede, Joop is derde en Nuno toch nog vierde geworden. Iedereen heeft dezelfde prijs. Je krijg je inleg geld terug en daar doet de HSV vereniging het Voornse Kanaal tien euro bij en ook de Catfish zodat je daar zestig eurootjes kan gaan besteden. Mooi geregeld dus allemaal.

Gefeliciteerd Hans.

En dit jaar is er nog een extra prijs geschonken door de Catfish. Dankjewel Patrick en Désiree. Een T-shirt en die is gewonnen door Hans. Die had de meeste punten met twee wedstrijden aftrek en de rest aanwezig geweest.

De totaalstand.

Wat moeten we er van zeggen. Er is heel weinig gevangen dit voorjaar. Met zestien wedstrijden de winnaar 51,6 kg vangen dat is niet veel. Dan tweede worden met 24,5 kg dat is wel heel knap gevist en dat alleen met de vaste stok. Goed gedaan Jan. En de stille visser die dan elke wedstrijd weer aansluipt heeft 32,8 kg ook knap gedaan. Maar als Nuno gewoon had mee gevist elke wedstrijd en niet zo’n last had van zijn knieën en rug dan was die gewoon weer de Champ geweest net als vorig jaar. We zien elkaar weer voor de najaar competitie die begint op woensdag 17 juli 2024 en eindigt op 30 oktober 2024. Gerbrand zal nog bekend maken waar we gaan starten. Tot over een vier weekjes dus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *