VethsVK 24.12 Glacis

07.34 uur.

Vandaag woensdagochtend 29 mei 2024 gaan we in de vestinggracht vissen gekozen door Kees Noordhoek. Met het weer zit dat dan wel goed. Zo af en toe een flinke bui en de daarbij behorende wind als die bui in aankomst is. Dan zitten we hier beter als ergens aan het kanaal.

Je zit hier geweldig weliswaar zijn hier nog meer ganzen dan op Land van Paling dus dat wordt weer je spulletjes schoon maken. Er zijn karperwedstrjiden gehouden dit vorige wiekend en met het nodige voorvissen denk ik dat het moeilijk gaat worden vandaag. Er zal voer genoeg liggen denk ik zo en de vis is daar aan gewend. Wij willen mooie dikke platten vangen terwijl die karper vissers die niet willen. Dus vissen die met grotere bollies en wij met pellets aan de method.. Wij moeten ook niet zo’n karper aan de haak krijgen als die jongens dat willen want dat is een zinloze missie. Wij vissen natuurlijk veel te licht daar voor. Maar r zijn een paar jaar geleden brasem uitgezet door de vereniging en eigenlijk zijn die nog nooit massaal gevangen.

Jij zit daar Jaap.
Vandaag hoeven we niet te ruilen.
7 blijft over.

Ik neem altijd het laatste nummertje en dit keer heb ik mazzel. Heb er al over gedroomd vannacht. Eigenlijk over de plek waar Jaap zit. Daar viste altijd Ben Zwart mijn leermeester van het Feedervissen. Wereldse middagen waren dat als we er zaten. Maar waar ik nu komt te zitten heb ik een veel beter gevoel. We gaan het zien.

Hier aan het kanaal stek boertje.

Ik had het witvissen weer opgenomen na lange tijd ongeveer rond 1997. Helemaal nieuw voor me vissen met de werphengel. En toentertijd met Ben Zwart en Frans van Dun heel wat uurtjes gevist. Toen liepen we zo zijn huis uit van de Glaciswijk en visten naast de witte brug daar waar het water breder wordt. Jammer genoeg geen foto’s van maar wel van het Kanaal door Voorne en dat komt door die spreeuwen die zijn aas kwamen halen.

Rechts van me Jan Jobse.
Heel blij met de loting.
En de rest links van me.

Het eind nummer heeft Jan Jobse dus als ik nummer zeven trek dan denk ik weer te zitten net als vorige keer in het smalle gedeelte. Maar we zijn maar met zeven man vandaag dus we zitten niet tot aan de steiger naast de speeltoestellen. Dat ziet ik als ik aan komt en Jan ziet zitten. Ik maak een vreugdesprongetje want daar wide ik graag zitten of natuurlijk op stek BenZwart.

09.02 uur.
Doktersvis.

Ik maak maar één stek aan vijf meter naast de bocht aan de overkant. Heb er geloof in en breng er enkele korven voer. Wel met veel pellets want op deze kant op het brede stuk zitten ze altijd te karperen. Heb er een een worm aan gedaan. Maar erg wild is het nog niet als ik dan toch als eerste van het hele rijtje een aanbeet krijg. Dat zal een bliek of voorn zijn denk ik dan want de vis komt makkelijk mee. Maar dan onder de top ben ik blij dat de slip goed staat afgesteld. Wat een geweld plotseling. Het zal toch niet en jawel hoor. Het is een zeeltje. Dat is lang geleden dat ik die heb gevangen. Ben er reuze blij mee en Jan wil dat wel voor me vastleggen.

Hoop dat het werkt.
6 en 3 mm pellets.

Heb ook enkele PVA zakjes met pellets die ik meegooi bij de eerste worpen. Enkele met 6mm en een paar met 3mm. Met 6mm wil ik gaan vissen en die 3mm zijn om de vis vast te houden als die arriveert. Laat ze maar zoeken en de tijd nemen is de gedachte.

09.08 uur. Moet toch het leefnet erin.

En naast me tijdens de best wel lange drill met die zeelt hebben ze intussen ook vis gevangen. Joop, Martin en Kees we vangen allemaal tegelijkertijd een vis. Voor hun allemaal een dikke brasem.

Onze Jutter van Hellevoet.
09.14 uur.
Lastig met een zere vinger.

Dan komt mijn vismaatje ook nog eventjes langs. Die heeft weer wat gevonden op de punt aan loodkoppen en shadjes. Hij kan van mij zoveel lood krijgen als die wilt. Ik heb van Erik den Adel nieuw lood, afsnijd stukken van dakkapellen. Die maakte hij toen prefab en heb zoveel voor mijn verjaardag dertien jaar geleden alweer gekregen dat maken we nooit meer op. Maar voor hem is het een kik dat die met een teleskoop hengel en haak op de top al die shadjes tussen de stenen uit vangt. Allemaal van die gasten die tot laat in de avond door vissen en vastlopen tussen de stenen van de uiterwaarden. En het milieu knapt er ook weer van op. Maar zo af en toe krijgen we een buitje vandaag over ons heen en de eerste is gelijk een beste. Dan heeft met zijn vingers tussen de deur gezeten zoals was te lezen in de vorige herinneringen van BassBusterAvonturen. Die krijgt zijn plu niet open en dan is wel een koddig gezicht. Twee man in de stromende regen onder de paraplu.

09.32 uur. Jan heeft ook vis.
09.37 uur. Joop en Martin hebben vis.
09.46 uur. Jan zijn tweede.

Maar tijdens het bezoek van Leo vangen ze allemaal om me heen dikke platten en bij mij blijft het mirakels stil. Martin zit wel ver te vissen naar de overkant maar Joop links van me halverwege op de hoogte waar Jan rechts van me ook vist. Zal ik dan ook maar halverwege gaan vissen of bij mijn plan blijven. Nu is er nog tijd zat om een tweede voerplek aan te leggen. We zitten net voor de helft van de wedstrijd. Kom ik mezelf nu tegen want ik vis altijd met twee hengels dus maak vanaf het begin twee voerplekken aan. Maar dacht dat het zinloos was op deze afstand. Zo breed is het hier niet.

09.56 uur.
10.05 uur.

Zal ik wel verkassen zal ik niet en dan eindelijk na anderhalf uur vissen krijg ik mijn tweede aanbeet. Er is leven op de stek en ben blij bij mijn originele plan te zijn gebleven. Vis zwemt en eindelijk hebben ze dan mijn voerplek ontdekt. Want even later gelijk mijn tweede brasem te pakken.

Dan moeten de hengels omhoog. Familie zwaan komt er aan. Er wordt wel even geblazen door paps als die de hengel ziet maar alles zwemt er gewoon ondr door. Nee bang zijn ze niet. Goed voor het zelfvertrouwen van de kleintjes op te krikken. Die scharrelen gewoon door onder de kant zoekende naar wat eetbaars.

Wat loopt die lijn raar.
10.14 uur.
Das een beste.

Naast me is Jan in geen velden of wegen te zien. Dat die zijn hengel nog heeft noem ik een wonder. Ook daar komen de zwanen voorbij en Leo loopt er al heen om zijn hengel omhoog te steken. Maar de lijn loopt helemaal naar links voor mij langs. Wat denk je jawel hoor een loopvis.

10.33 uur.
11.04 uur.
10.44 uur.
11.13 uur.
10.53 uur.

Maar dan na twee uur vissen is het bal aan de overkant. Elke tien minuten een aanbeet zonder lijnzwemmers. Raar want daar moet toch een grote school platten zwemmen nu zoekende naar voedsel. Nog maar een PVA zakje met 3mm korrels er heen zenden. Nu is het zaak ze niet te verstoren en ze wat te vreten geven om te zoeken.

11.23 uur.
Dat zijn twee platten.
Mooie spiegel.

Dan pakt Martin een karpertje. Die worden direct gewogen en terug gezet. Kees heeft er ook al eentje kunnen netten van 7875 gram en dat is knap. Daar moet ik vier tot vijf brasems tegenover vangen wil ik mee doen om de knikkers vandaag. Hij zit helemaal vooraan en hoor nu dat die ook al brasems heeft gevangen. Ik gaat m’n best doen meer kan je niet er niet aan doen. Maar als het bij mij zo blijft lopen dan moet dat goed komen. Maar snel weer naar mijn stek.

11.29 uur.
12.02 uur.
11.52 uur.
12.04 uur.
11.53 uur.
12.08 uur.

En de vis is er nog steeds als ik terug komt van Martin zijn vangst te fotograferen. En even later de regen ook. Kees de Alchemist had het al voorspelt een kwartiertje geleden toen hij kwam kijken. Er komt zo enog een buitje langs.

12.08 uur.

Maar onder de plu, wie doet ons wat. Moet hem wel vasthouden met mijn hele gewicht bij die windvlagen. Vervelend wordt het als je moet opbouwen, beginnen met vissen als het dan regent. Net als opruimen in de regen. Wat heb ik daar een bloedhekel aan. Dan blijf ik gewoon zitten tot het stopt met regenen.

Toch weer eentje.
12.14 uur.

Als het dan weer droog wordt pakt Jan er weer een mooi dikke platte. Nog zes minuten roept die even later. Dan kan ik er nog net twee vangen zeg ik gekscherend.

12.21 uur.
12.31 uur. In de toeter

Wat een ochtend, Lang geleden dat ik dit heb meegemaakt. Zal op de staart in Dordrecht zijn geweest bij een wedstrijd van HSV Sterrenburg 20 september 1980. Al weer eventjes geleden dus. Had toen tien brasems en wat voorns. Als roofvisser wel gekker meegemaakt met Joop en later Leo en wim op het Spui. Als je het daar treft in die scholen met baarzen en roofbleien dan is dat werken geworden i.p.v. vissen. Maar ik heb met volle teugen genoten vandaag. Wat een aantal vissen ben er nog confuse van. Gekscherend zeg ik nog dat ik er wel twee kan pakken in die laatste tien minuten en het lukt me ook nog. Met dertien vissen in het schepzakske en één losse ben ik eventjes van de wereld. Wat een ochtend was dat dan.

12.41 uur.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Met vier vissen en zes kilo ben ik tevreden zei Jan vanmorgen en dat is gehoord denk ik. Helemaal goed dus.

Geen foto van de schaal want zolang kon Jan alles niet omhoog houden totdat de vissen stil lagen. Ik vergeef het hem. Onze Jeromeke.

Stand aan de waterkant.

De officiële uitslag van Jan Jobse.

De totaalstand bijgehouden door Freek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *