Het kan nog slechter

Tis druk vandaag.

Ik heb afgesproken met Jan bij de zwart boot zondagochtend 19 mei 2025. Als ik om half negen aankom op het Voornse Kanaal ter hoogte van de Bieb op stek nummertje één zijn er naast Jan net een paar Engelsen aangekomen en die planten zich naast Jan.

Dat wordt dus schouder aan schouder vissen want alleen zitten op stek twintig dat vindt ik zo ongezellig. Het is niet koud maar een meetje mistig en het zonnetej achetr ons komt al op. Het wordt zo een heerlijke dag om aan de waterkant te zitten.

09.05 uur. De eerste is binnen.

Nee joh na wikken en wegen gaat ik toch maar naast Jan zitten en net als ik gaat zitten vangt Jan zijn eerste voorntje. Klein maar het is er eentje en even later worden ze al groter en moet die scheppen.

09.53 uur. Erg wild is het nog niet.

Ik krijg wel een dikke lijnzwemmer maar daar blijft het ook bij. Zag ik vanmorgen toen ik aankwam nog overal op de randen van de drie taluds nog bellenplakaten. Nu het zonnetje opkomt ziet het water er uit als dood. Alleen miljoenen spelden knoppen komen langs het kantje voorbij zwemmen.

10.05 uur. Nog maar een balletje.

Intussen kijken we onze ogen uit bij de buren. Na anderhalf uur opbouwen wordt er een voerplek aangelegd. Je geloof je ogen niet. Met vrij vissen gaat er dus vijf kilo voer in. Ballen van 10cm doorsnee. Jan zegt als ik die zou cuppen breekt mijn hengel en die stokken van die gasten staan zo strak als een snaar. Allen de eerste twee delen zie je wat door buigen. Wat een materiaal is dat dan.

10.46 uur. Dat helpt niet.

En na een uurtje cuppen is het tijd voor een kop thee. En terwijl de mannen boven bij de auto zitten aan de high tea dekken ze hun aastafeltje af met een handdoek waarschijnlijk tegen de zon maar die kraaien zijn clever. Rustig rollen ze het op zodat ze bij de lekkernij kunnen.

13.26 uur.

Jan is blij met zijn twee voorntjes vandaag want op een lijnzwemmer in het eerste kwartier heb ik niets meer gezien. Ik zit aan de overkant en driekwart. De rechtse Engelsman zit halverwege met de feeder en beide met de vaste stop op 13meter bij het derde randje. Jan naast me op negenenhalve meter het tweede randje dus we bestrijken het gehele kanaal. Twintig meter verder rond stek acht zit ook een Engelse kolonie van zes man en die zien ook geen stootje en een eindje terug bij de “put” waar Cees de Alchemist altijd zit daar zitten ook een Engelsman die komt hier al enkel jaren die had vanmorgen vroeg nog wat brasems maar toen de zon opkwam was het afgelopen met de pret. Die vertrekken naar het Spui voorbij het strandje. Moeten ze wel over varen. Daar hebben ze gisteren en begin van de week goed zitten te vangen. Je moet er wel vroeg bij zijn want er zijn er meer die dat weten. Het eerset pondje morgen is voor hun.

13.35 uur. Wij nokken af.

We verlaten dit stukje Engeland. Wat een slechte dag. Er was gewoonweg geen vis op dit stuk kanaal. Dat belooft wat voor de woensdagochtend met de Veths. Vis zwemt dus een slechte generale is misschien wel een goede dag om als herinnering bij te kalken. Deze maar snel vergeten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *