Laat op gang

Op stek 2.

Het zijn drie mooie dagen die voorspelt zijn want maandag keldert de temperatuur weer naar beneden voor minstens een week. De eerste dag laat ik voorbij gaan en hoop op de tweede dag hopende dat het water wat van de warmte heeft opgenomen. Dus vertrek ik laat in de ochtend naar de waterkant wachtend op het zonnetje zaterdag 13 april 2024.

Als ik aankom bij op het wedstrijd stukje bij het Kanaal door Voorne ter hoogte van de Bieb is er één stukje wat duidelijk uit de wind zit. Dat is bij stek nummer twee. Ik ben er helemaal alleen en weet dat achteraan het beter is maar om daar nu vol in de wind te gaan zitten. Ik verkies om in mijn poloshirt te gaan zitten met blote armpjes dus. Dat is voor het eerst in dit voorjaar.

11.16 uur. De nul is er af.
11.44 uur. Halfwassie.

Maar na een dik uur gaat me dat denk ik opbreken. Lekker zitten in het zonnetje of daar achterin in de wind. Met twee kleine vissen had ik er toch wat meer van verwacht. Ik heb hier wel aanspraak aan de waterkant bij de illegale ingang van de markt. Cees de Boer die fietst als die niet vist zowiso de gehele waterkant af, net als Thomas, Henny moet naar de kaas en fruitboer, Harry Timmerman zijn meissie gaat deze keer alleen naar de markt en komt die zolang buurten tot de kaas is gehaald, lossen elkaar af. Je kan hier je auto kwijt en wandelt zo het dijkje af naar beneden. Vanaf de andere kant staat je in de file langs het winkelcentrum en zoek dan maar eens een parkeerplekje op. Eindelijk. Pas na een dik uur krijg ik de eerste aanbeet en die wil je niet op de stek hebben.

Af en toe windstil
Twee plekken.

Ik gaat proberen halverwege met overwegend wormen aan de haak en door het voer en aan de overkant met pellets of maden. Eens kijken of dat wat uitmaakt. Oké ik zit alleen en niet met twintig man naast me te vissen. Dat zal heel veel uitmaken om dan de vis op je stek te krijgen en vooral te houden en aan het azen te krijgen en houden.

Terwijl achterin volop de wind.

Maar nu denk ik dat het een korte vissessie gaat worden. Zit nu al drie uur in het zonnetje mijn voerplekken te onderhouden maar geen enkel reacties vanaf de overkant. Het is dat ik veel aanspraak heb er komen er zat informeren of de vis al is gearriveerd in het kanaal. En heerlijk zit in het zonnetje. En ik weet die vis komt wel die moet je de tijd geven nu in het voorjaar om de voerplekken te vinden. En als die bakken komen azen moet er wel wat te vreten liggen. Dus regelmatig voer brengen totdat ze er zijn. En dan proberen ze op de plek te houden. Zoete stoffen gebruiken want van vismeel zitten ze zo vol en dan vertrekken ze weer voldaan en zeggen bedankt vriend tot de volgende keer.

13.36 uur. Hier wachten we op.
Wat een rug.
Vol paaipukkels.

Dan eindelijk de eerste echte aanbeet en jawel op de wormenstek. Een dikke drie kilo brasem met recht mag die een platte noemen. Wat een pracht vissen zijn het dan als ze van het Haringvliet af komen. Slijmloos en goudbruin van kleur.

Nog een beetje beduusd.

En is de test geslaagd met twee verschillende stekken. Terwijl ik de ene vis drilt heb ik ook aan de andere hengel er eentje aanhangen. het maakt dus geen fluit uit. En dat zal veel vaker gebeuren. Lange tijd niets te zien. Geen enkele beweging op de top om uit het niets beide tegelijkertijd krom te staan. Als je dus alleen zit zonder concurrentie is het helemaal niet nodig om wormen te knippen. Dat is toch een duur geintje 400gram wormen is niks voor een dag vissen en een halve liter maden is nog te doen. Want ik vang op beide plekken net zoveel vissen.

13.41 uur. Een slijmjurk vanaf de overkant.
14.12 uur.
13.51 uur.
14.12 uur. Vol met paaipukkels.
14.04 uur.
14.12 uur.

Wat een verschillen met de vissen vol paaipukkels mooie gezonde dikkerds slijmloos en donkergoud van kleur dik drie kilo vissen. En dan die zonder dat zijn dus de echte slijmjassen veel magerder maar wel van dezelfde lengte en wegen minstens de helft.

14.18 uur.
14.51 uur. Niet alles is groot.
14.55 uur.

En steeds hetzelfde, een tijdje niets te zien en dat lijkt dus lang terwijl je zit te vissen maar het zijn maar 10 minuten tussen de vangsten. Dan heb ik aan alle twee de hengels er een platte aan hangen. En twee drie kilo vissen drillen dat lukt niet. Meestal ben ik die tweede aanbeet kwijt als de vis naar me toe begint te zwemmen.

15.06 uur.
15.54 uur.
15.10 uur.
16.25 uur.
15.52 uur.
16.35 uur. Mijn maatje in Crime lust ook wel wat.

Bij het ingooien naar de overkant op de pelletkorrels met pellet aan de haak gebeurt er niets. Maar op de maden gelijk rukjes en doet ik er een caster bij dan hangt er gelijk een mooie voorn aan de haak te rukken. Die willen ze wel dat is bekent. En met de worm duurt het wat langer. Want na veertig minuten als je denkt het festijn, het feestje is over ik gaat maar weer naar de maden. Dan maar op de kleine vis vissen. Dan staan beide hengels tegelijkertijd te rammelen op de steun. Hoe bestaat dat toch de stekken liggen vijftig meter uit elkaar in het midden en tegen de overkant en toch azen ze op hetzelfde moment. Die bakken van brasems ook als er dus voorns op de stek rondhangen.

16.29 uur.
16.31 uur.

En die eend weet het ook als er even niks te drillen valt. Dan komt die bijna op schoot zitten om wat voer te vragen. Leuk is dat toch die opportunisten.

16.44 uur.
17.03 uur.
Met een made en casters allemaal voorns.
16.45 uur.
17.32 uur.
17.56 uur. Met wormen grotere vissen.
16.57 uur.
17.41 uur
18.03 uur. Mooie afsluiter.

Het was weer een heerlijke dag aan het Kanaal door Voorne. Het begon pas laat te loipen maar gelukkig bleef ik zitten wachten op dat bijt uurtje. Nu denk ik tot dat de vis eindelijk mijn stek heft gevonden. Zit je met twintig man dan is het een beetje geluk hebben. Met wormen of pellets en maden vissen. Vandaag maakte dat niet uit. Beide stekken op dezelfde momenten vis erop. Misschien waren ze er wel maar op de top niets van te zien dat ze op de voerplek zaten. Bijna alle aanbeten een enkele een voorbode van een trilling waren uit het niets. Ik heb weer heerlijk gevist in het zonnetje. Kan weer een herinnering bijschrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *