VethsVK Voornse Kanaal Bieb

07.37 uur.

Ik ben vandaag woensdag 27 maart 2024 aan de vroege kant. Was al om half vijf wakker en kon de slaap niet meer pakken. Terwijl ik gisteren de laatste twintig minuten miste van het Nederlands Elftal vriendschappelijk tegen Duitsland. Tja, als het om vissen gaat ben ik altijd vroeger wakker. Zo is het bij mij dus wel bij een gelijkspel gebleven.

Ben dus eens niet de laatste want daar komt Kees nog aan seinend met de lichten. Volgens Harry is nu iedereen er. Maar nee zeg ik we missen Thomas nog. Maar even later is Thomas er ook weer bij. We zijn kompleet.

07.40 uur.

En zijn nieuwe viskar wordt gelijk geïnspecteerd door John Voogt die vandaag ook weer eens mee vist.

07.42 uur We kunnen loten zegt Harry.
07.42 uur.

Dus iedereen is er nu dan kunnen we loten zegt Kapitein Harry. En daar is iedereen het gelijk mee eens. Dat loten is altijd al een feestje apart met de mannen. Spannend want hier wordt mede bepaald denk wel voor 75% wat je vangsten zullen zijn. En dat weten de mannen maar al te goed uit de vele jaren ervaring.

07.43 uur.

En dan blijven er altijd twee over en dat is vandaag nummertje 15 voor Jan en het laatste nummer is nummertje acht voor mij. Joepiejaheee, ik heb het kop nummer vandaag. Wat een mazzel kan je hebben.

08.15 uur.

Helemaal op de kop van het parcours van vandaag zit ik dan te blauwbekken. Het is hier koud in het oostenwindje. Hier met een dik warmtepak met een windvanger en drie truien aan terwijl je achterin uit de wind zonder jas kan vissen. Dat kan zomaar een graad schelen in het water ook denk ik zo.

Naast me zit de kampioen van vorig jaar Nuno, daarnaast Jan op drie en dan Kees op vier en dan de rest van de veteranen.

Terwijl ik bij Jan staat op stek drie de laatste handelingen voor de wedstrijd te bespreken. Jawel dat kan hier gewoon bij elkaar op de stek bezoeken voor, en tijdens de wedstrijd. Elkaar helpen mag ook zeker bij het landen van een grote vis. Dat is bij sommige andere verenigingen uit den boze. Zelfs al bij onze eigen vereniging bij de witvisvissers. Ieders voor zich. Maar hier bij de VethsVK gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Plezier staat voorop. Het is nu ook behelpen met het aas nu de Catfish dicht is. Jan de Bruin haalt nu op zaterdag voor iedereen die dat wilt uit Oostvoorne het levende aas. Het is jammer dat die op maandag en dinsdag dicht is. Maar of het daar of bij Jan in de ijskast staat dat blijft hetzelfde. Ik had vorige week een halve liter maar omdat ik overwegend met wormen en Maïs heb gevist kan Nuno er wel vandaag wat van krijgen. Het is zelfbediening maar vast gelegd.

08.32 uur.

Jan heeft de eerste vis van ons allemaal. Die heeft geleerd van vorige week en is eerst met drie deeltjes onder de kant gaan vissen en pakt een grondel binnen twee minuten. Zo de nul is weg gepoetst voor hem. En het loopt bij hem want na de tweede grondel aan de kant pakt hij ook tweede kleinere en later een leuke voorn met de feeder in het midden van het Kanaal. Goed gedaan want de rest kijkt ernaar en is jaloers. Moet je een beetje voer van me hebben roept die plagerig. Net voor de toeter zag ik hem voer aanmaken met veel te veel water. Dat zit dadelijk als een cementblok in zijn korf. Daar had hij een heel andere mening over dan ik want zie het liever gecentreerd los uit elkaar vallen op de stek. Vandaar die steek boven water naar de kopstek maar dat kan ik wel hebben van Jan. Maar ik zit nog steeds zonder wat te kunnen aanbieden om te wegen.

08.49 uur.

Terwijl mijn buurman de Champ en ik na anderhalf uur vissen nog geen goede aanbeet hebben gehad. Heeft John Voogt achterin al een dikke voorn en Jan wat kleine vis op stek drie. Aan de vaste stok vissers hebben nog helemaal niets gezien en vanaf nummer 16 allemaal dikke lijn zwemmers hoor ik dan later. En er is er geen eentje van die mannen die dichterbij is gaan vissen behalve dan Kapitein Harry op nummertje achttien. Maar op dat nummer moet je ook niet aan de overkant vissen daar loop de diepste stuk net over het midden. Op dat nummer komt bij de BP Buckaroo’s vaak de winnaar vandaan samen met stek één en drie.

Nuno Gaat maar even kijken.
Elkaar helpen.
10.39 uur.

Dan eindelijk vangt Martin een brasem met zijn specifieke tactiek, een loopvis. Die is weer aan de wandel gegaan en het zal eens niet zo zijn. Natuurlijk zo vangt die elke week wel een paar vissen. We horen dat Harrie helemaal achteraan er al twee platten heeft dus we moeten aan de bak hier vooraan. En dan heeft Jan Jobse er kort daarna na Martin ook een duikboot aan. Kees naast hem op vier wil hem wel eventjes helpen met netten. Krijgt die gelijk schepnet les van Jan hoor ik zelfs hier op stek één. Die wil een dikke platte van achteren in het net schuiven en dat gaat natuurlijk niet. Maar met vereende krachten lukt het dan toch de dikke brasem te netten onder toezicht van Nuno. Vanaf zijn stek horen we weer meermaals dat het “drama” is vandaag. Ziet hem ook regelmatig aan de wandel en dat zegt dan genoeg over onze Portugese vriend.

10.55 uur.

Net als van de week ziet ik wel beweging op de stek. Minuscuul waarneembaar gaat om ongeveer het half uur de top zachtjes heen en weer. Misschien tergend langzaam soms maar minimaal een centimeter. Eerste instantie denk je dan aan kleine vis of krabben maar dat was twee dagen geleden ook zo en gaat die dan net wat verder dan was toen het bingo. Probeer van alles, twee dikke wormen, een klein dunnetje, een halve worm, casters met of zonder maden, Maïs, variaties van dit alles. Begint daarna dan maar met een smaakje op het aas of korf maar steeds dat centimeter gedoe. Denk dat ze op de lijn drukken tijdens voorzichtig foerageren. En dan doet ik er één made aan en de korf ligt nog niet, nee de lijn is net strak als die top gelijk helemaal om gaat richting overkant. Wat een ruk was dat dan. Dat is gelijk een goeie. Wat een drill en bonkend met lange uithalen dwars door de slip heen blijft die diep bij de bodem van het kanaal. Wat een brute kracht en eindelijk kan ik em netten. Hij past maar net in m’n net. Dat is een drie kilo vis. Wat een grote brede kop heeft die en al helemaal in de paaipukkels.

11.05 mijn vriendjes zijn er ook weer.

Dan denk je het te hebben gevonden, het ei van Columbus maar nee hoor. Het is weer net zo stil als voorheen aan de overkant en na een half uurtje begint dat touw getrek weer. Minuscuul wordt er getrokken aan de strakke of slappe lijn. Om gek van te worden. Het aas blijft onberoerd dus ze drukken waarschijnlijk op de strakke lijn. Moet mijn aas nog aantrekkelijker maken. Misschien gekleurde pellets. Dat ze die oppakken en zich zelf haken met de method systeem.

Verzuipt die haar nou?.
Doodleuk droog schudden.
Even snavel tegen elkaar en verder.

Het leek een vriendelijk paartje dat stelletje eenden maar een paar meter verderop klimt het mannetje er boven op en probeert haar te verdrinken geloof ik te zien. Doodleuk duurt dat wel eventjes om daarna weer te liefkozen en elkaar op te wrijven nog eventjes droog schudden en daar gaan ze weer. Wie is nu de baas in de keuken..

11.21 uur.
Saucijzen.

Er was er eentje jarig hoera, hoera. Dat kun je wel zien dat is Aad. En een heerlijke warme traktatie. Dat kunnen we wel gebruiken hier vooraan. Aad zit op de één na laatste stek en daar is een trui nog te warm. Hier heb ik drie truitjes en een windvanger onder mijn warmte pak aan. Heerlijk dan deze warme lekkernij. Die is zijn nichtje gaan halen in het winkelcentrum. Goede zaak. Lekker hoor.

11.23uur.

Maar hier op de stek acht kan ik ze niet vangen. Zie elk half uur wel dat er beweging op de stek is maar kan hem niet foppen. Zullen nog solitaire vissen zijn die langzaam zoekende zijn om toch zo dadelijk scholen te gaan vormen. Zodra het water warmer is dan is het bal aan de rietkanten. Eitjes afzetten net als de voorns, winde, rietvoorns. Dan hebben ze geen tijd meer om te azen. Knallen ze nergens meer aan te denken als “nou datte” door en over elkaar heen tot bloedens toe tussen het riet, wierbeden en onderlopen oevers. En dan even later de baarzen, snoeken en snoekbaarzen. Wordt het aas voor de predators en zodra het roofseizoen op de laatste zaterdag van mei weer open gaat dan ben ik er om daar weer op te vissen met kunstaas. Zo goed mogelijk een aasvisje na te bootsen dat in de problemen zit. Zo blijft er elke maand wel een manier over om op een of andere manier aan je trekken te komen in een tak van de hengelsport te beoefenen.

12.37 uur.
100 gram meer dus.
15.50 gram.
Waar zijn ze nou.
Dat zijn voorns.
24.50 gram.
Hier was dus de vis.
Precies 3 kilo.
Een brasem en twee voorns.
Natuurlijk ff nabeppen.
Yep, gevonden.
De penningmeester heeft ook wat te wegen.
Kapitein Harry moeten we helpen.
Je moet wel wat aan je haakje doen.
Mijn naaste concurrent vandaag.
Ze spartelen bijna weer terug.
Jan de Bruin met de vaste stok.
925 gram
Stek 17 en 18 is altijd gemaaid.
Stek 18.
Winnaar met drie platten.

Wat ben ik blij met die ene vis vandaag. Van de nul af en hoe. De brasem vol paaipukkels is de zwaarste van de dag. Precies drie kilo. Jan heeft het dus goed gedaan op stek vier door eerst wat grondels en voorns te vangen. Met die vijf visjes meer heeft die ook 100 gram meer in gewicht. Goed gedaan goosert. Martin heeft met een platte en een dikke voorn anderhalve kilo. Terwijl John er al vroeg een dikke voorn nette bleef het daar daarna ook stil. Maar met die voorns die die ving kan je thuis komen. Wat een bakstenen. Harry net als de mannen om hem heen begon gelijk al met lijners. Vissen die door zijn lijn heen zwemmen. Hij verteld dat die toen dichterbij is gaan vissen en ving tussen de zwiepen van de top door ook een paar die het aas namen. De winnaar dus vandaag met zes kilo. Wat een verschil met de vissen voor aan het parcours. Die zij twee keer zo zwaar.

Stand aan de waterkant.

Nee best is het nog niet zolang de nachten nog net boven het vriespunt liggen. En met die oosten wind blijft het overdag ook veel te koud. Het is wachten op dat de temperatuur wat stijgt.

Rest nog de definitieve stand Van Jan Jobse. Zes man dus geen vis. En de rest heeft dus mazzel met één of twee aanbeten. Dat het weer maar snel naar de zomer gaat want deze vangsten kunnen beter hier aan het Kanaal door Voorne.

Reaktie’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *