Hoezo Paling gat

Vanmiddag vrijdag 27 oktober 2023 zijn Leo, Piet en Cor er al als ik aankom. ze hebben een uurtje geleden met z’n allen tegelijkertijd beet gehad. Daar had ik wel een foto van willen maken met drie kromme stokken er op. Maar het is nu al een tijdje stil aan de overkant. Dan komt er waarschijnlijk net een schooltje jaargenoten naar binnen om te foerageren.

Maar dat mag de pret allemaal niet drukken onder elkaar is het altijd gezellig ouwesexhostessen. Van alles komt weer voorbij en alle ins en outs passeren de revue. Zowel het nieuws uit Hellevoet als de roddels natuurlijk. Als dan Leo die naast me zit er een verschrikkelijke beuk op krijgt. Die kan aan de bak. En aan het gedrag de sprint gelijk richting diepe weet je al dat dat een snoek is. De vraag is alleen hoe groot is die kan Leo die landen op de lichte gevlochten lijn en dito fluor onderlijk. Die onderlijn is ter bescherming tegen de scherpe mosselranden en stenen. Dan de voorslag om bij het werpen de lijn te beschermen want je gooit hier tegen de wind in met minimaal 26 gram en dan de dunne lijn van 9/100 om de afstand te halen net over de vaargeul heen.

17:04 uur.

Zo af en toe zien we bakken dan ben je wel eventjes bezig met dit uitgekiende snoekbaars setje speciaal voor deze stek om de aanvallen te pareren. Maar het lukt de virtuoos van de Punt om deze dikke tachtiger te netten. Helemaal gaaf is die en wat een mooie tekening heeft die.

17:26 uur.

Maar dan mag ik ook een half uurtje later aan de bak. Wat een runs zijn het weer richting de palen. En als die spartelaar dan op de foto moet zien we gelijk wat die uitspuwt. Een paling al half verteerd die net zo lang is geweest als die snoekbaars zelf is.

17:26 uur.
17:42 uur.
Uit de oude doos.

Als ik dan gelijk bij de volgende worp er eentje lost die eerst door het hele kanaal dendert en dan de kuierlatten neemt richting Middelharnis. Dan heb ik ze allemaal de mond gesnoerd. Ik had namelijk een shadje uit de oude doos gerigt vanmorgen. En ze moeste er hartelijk om lachen toen we begonnen om die kleine bruine Salt Shaker met groene staart. Maar als ik dan de tweede kan landen en de rest nog geen stootje heeft gezien dan zijn de mannen eventjes stil.

Hengeldruk is wel groot..

Als dan even later Chris Sigaar komt kijken vraag ik hem om een foto te maken. Het wordt wel een beetje druk op onze stek en dat is dus iedere dag zo. Leo en Cor kan ik goed verstaan, onze vriend uit de Peel Pieterman moet je je wel even concentreren maar de rest is onverstaanbaar waarschijnlijk Pools. En als wij er tegen donker de brui aan geven komen er nog zes aanlopen uit busjes en zelfs afgezet door de vrouw. Hoe het bestaat dat deze stek zo goed blijft is me een raadsel. Aan de overkant bij Den Bommel gaat het er net zo aan toe en over een maand staan ze allemaal bij de vuurtoren. Wat een hengeldruk hier op het Haringvliet als de herfst ingaat de blaadjes en vooral de regen valt. De Harinvlietsluizen open moeten gaan en het hier flink gaat stromen zodat veel kleine vis in de problemen raakt. Dan zitten al die predators op te wachten en zakken het deltagebied af naar deze grote plas water.

En natuurlijk de aasvis die uit die diepe gaten voor de haven voor de nacht bescherming komt zoeken in de haven. Dat zijn er dan zoveel dat ze zo nu en dan aan de dreg hangen te spartelen. Daar komen die predators wel op af die rond die scholen vis hangen en zo nu en dan komen snacken. Want als er één visserman een aanbeet krijgt dan zijn het vaak meerdere hengels die krom staan. Dan komt zo’n schooltje snoekbaarzen even foerageren en dunt die school aasvis uit waartussen dan onze shadjes een makkelijke prooi lijkt.

18:21 uur.
18:25 uur.
18:29 uur.

En dan gaat het snel en volgt de ene misser na de andere aanbeet. Wat een voedselnijd moet er dan daar onder water ontstaan als zo’n getergde school rovers in de aanval gaat op zo’n school aasvis. Ik zie het als een troep leeuwen of wolven die jagen in groepen. Ze jagen de boel op en alles wat het niet bij kan houden is de pineut. Er liggen er een paar in ambush dat zijn de goed plekken acheter een steen, mosselrand, gat of juist verhoging, een heuveltje of ijskast en alles wat er overheen vliegt uit koers kan het shaken. En daar lenen onze shadjes zich geweldig voor uit.

Ga ze verrassen.

Mijn Salt Shakers waren aan vervanging toe na al die aanslagen. Gelijk nog maar wat andere zakjes opengemaakt. Heb er nog zat. In die tijd dat ze uitkwamen koste een zakje van tien stuks nog Fl. 6,96. Hoefde je niet zo nauw te kijken. Dat kosten sommige merken nu per stuk in euro’s. Ik ben nu al benieuwd wat ik te horen krijg en de eventuelevangsten. Eens naar het commentaar luisteren wat ik zeker zal krijgen vooraf als ik aankom. Heb er nu al lol om. Nu maar hopen dat deze kleuren net zo succesvol zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *