VethsVk 23.4 op de 8Vijver

Ik zit in de kleine vijver.

Vol goede moed woensdagochtend 9 augustus 2023 na de vangsten van vorige week hier op dezelfde plek. Alles hangt weer van het loten af. Tenminste dat denk je dan want vissen zwemmen.

Het is deze keer wachten op Fred en Harry en niet op die fotograaf hoor ik zeggen. Ik hoef niet de laatste twee steentjes te pakken want JanB heeft al een plekkie voor gevoerd voor hem zelf van de week en wil graag daar gaan zitten. Prima hoor je hoort er niemand klagen. Neen ik zit maar te geinen natuurlijk daar kan je alleen met de vaste stok vissen en dat doet JanB eigenlijk alleen maar. De rest zit liever lui achter de method het zelfhaak systeem. Hoef je alleen maar te wachten en wel op tijd binnen draaien. Dus ben ik na Jaap, Harrie en Aad die een lootje pakt. Had natuurlijk weer gehoopt op 11 of twaalf maar dat valt vies tegen. Ik zit helemaal aan de andere kant van de vijver daar waar vorige week door Nuno zes blieken zijn gevangen.

Daar helemaal achter in de hoek links zat ik vorige week op elf. Van het weekend zat daar iemand vrij te vissen en had 22 dikken platten. Weliswaar met twee hengels maar dan toch. Met de helft ben ik al tevreden. Nu zit ik helemaal links op de landtong bij die grote treurwilg. En dan is twee ook nog in de kleine vijver. Daar heb ik al een paar keer gezeten twee seizoenen geleden en daar heb ik geen positieve herinneringen aan. Daar is de vis wel of niet. Eigenlijk een karperdomein.

Ik zal aan de linkerkant moeten gaan vissen van het vijvertje met nummertje twee. Bij al die overhangende bomen zit het vol met insecten en waterschaatsers. Na een uurtje als het zonnetje op het water komt heb ik nog steeds niets gezien. Tis daar een dikke halve meter diep dus de moed begint me een beetje in de schoenen te zakken. Zeker als er een dode karper boven op de voerplek gaat drijven. Dan maak ik ook een voerplek aan mijn rechterkant de uitgang naar de grote vijver. Dat kan ik aangooien dus een paar balletjes daar op de stek met de hand moet het em gaan doen.

Dat zou de goede plek moeten zijn voor deze stek.

Vorige week gooide denken we Nuno te ver tot bijna op de voerplek van stek 12. Daar waar Fred nu zijn voerplek opbouwt zou de goede rijkte zijn. Het is ook je water en beetje kennen en de mannen vissen hier al een aantal jaren. Goed opletten dus voor mij daar waar je komt te zitten en hoe ver je dan je voerplek opbouwt. Echt hoor twee meter er vandaan en je zit naar een stille top te kijken. Zo raar, of misschien moeilijk watertje is dit.

Fred pakt zijn tweede platte.
09:06 Dat gaal lekker met mijn acherbuurman.

Aan de andere kant van de boom in mijn rug heeft Fred op stek één na een dik uurtje al zijn tweede brasem te pakken. En dat zonder het instralen van Yvonne. Dat gaat daar dus goed. Recht voor het gat zit hij te vissen. Maar bij hem valt het ook stil na een dik uurtje. En aan de overkant op stek zeven gaat het vandaag werelds. Daar zit Harry die geruild had met Jaap. Voor Jaap is dat te ver lopen en na het debacle van vorige week heeft hij het gehad met dat stekkie. Dat valt vandaag dus goed en vorige week heeft Jaap daar geen tikkie gezien. Wel is Harry na een uurtje vijftien meter verder gaan vissen en toen begon het pas goed te lopen bij de kapitein van de fluisterboot. Tis vandaag toch een heel geruil. Want Fred die achter me zit zou eigenlijk op vijf zitten maar Joop kan niet op die schuine kant van het kopnummer zitten. Dan moeten we de reddingsbrigade zeker bellen.

JanJ die op drie zit begint aan zijn informatie ronde. Die loopt altijd halverwege de wedstrijd een rondje praatje pot. Op vier dus Aad en vijf zit Jaap die heeft geruild met Harry en daar onder de bomen zit JanB met naast em op zeven Nuno op zijn favoriete plek.

Ik dus in de kleine vijver.

In het hoekje rechtsachter op de foto op acht zit Joop en die moet nog steeds beet krijgen. Op één mooie dikke voorn die hij naast zijn net gooit. Dat is niet echt handig als je met een wedstrijdje mee doet. Dan Harry en die kan zijn geluk niet op vandaag en zit na een uurtje als die wat verder weg gaat vissen dan goed te vangen. Daarnaast zitten Jaap en Martin in de goede hoek zou je toch zeggen vooraf de wedstrijd. Allemaal jaloers op dat stekkie. Ik loop pch nog even naar de auto want in dat putje van me zie ik overal Karpers springen. Als je die als bonus zou haken wil je niet dat de lijn op de clip staat. Het is toch heel stil bij mij op de stek dus een lange drill is deze keer niet zo erg.

Als dan Fred zijn derde pakt om kwart over negen weet ik dat ik wat moet verzinnen. Allereerst heb ik gespied waar Fred mee zit te vissen. Ik heb wat maïs door mijn voer zitten. Het is een allegaartje uit de vriezer vandaag. Samen met een nepperd lijkt het nog wat en zal deze iets zweven en niet vast op de bodem liggen. Op mijn stek drijft al eventjes een dode karper. Zal dat het zijn want daar tegen die bomen rand met overhangende takken waaruit natuurlijk van alles valt moet toch een goede stek zijn.

Met maïs krijg ik wel beweging op de top. Er zit dus wel kleine vis. Maar ik gaat een tweede stek aanleggen. Met de hand gooi ik wat kleine balletjes voer voor de uitgang naar de grote vijver richting dat rietpolletje. En warempel na wat zenuwachtig gerammel aan de top zit er eindelijk wat aan. Een mooie dikke ruisvoornrichting de dertig cm met vel rode vinnen is mijn eerste vangst vandaag na drie uur vissen. Fred heeft ook al eventjes geen beet gehad en het moet niet gekker worden tegelijkertijd heeft die ook een ruisvoorn van hetzelfde formaat. Nee aandeze kant van de vijver is het nog niet wild. Het is wel wat harder gaan waaien en dat komt van de grote plas naar de kleine. Mischien helpt dat ons. Men zegt in de wind zitten is beter. Dan wordt de bovenste warmere laag tegen jouw kant aan gedrukt met het daarbij behorende voedsel aan insecten, water luis etc.

Mijn nieuwe buurtjes vinden het best. Ik heb hun vertrouwen gewonnen na wat voer te hebben gestrooid. Dat gaat er in als koek dus daar is niets mis mee. Je wilt niet als je je hengel op pakt dat ze schrikken en met z’n allen op je voerplek neer plonsen.

De eenden maken zo nu en dan een rondje en komen daarna weer poetsen naast me.

Het is al dik na elven als Yvonne arriveert. Eerst de gebruikelijke rituelen natuurlijk van het verliefde koppel. Ze heeft altijd wat lekkerst van de bakker bij zich voor Fred. Ze begrijpt het de liefde gaat grotendeels door de maag. Altijd gezellig als er wat te babbelen is zeker als je nog niets hebt aan te bieden zo dadelijk aan de weegploeg. Door de wind is wel die dode karper weg gedreven en ik heb meer vertrouwen in mijn eerder aangelegde voerplek bij die bomen. Mischien wijzen die eenden mij de weg want ik pak er een bliek. Zou Yvon de verkeerde stek hebben ingestraald. Want terwijl ik half omgedraaid zit te kletsen klappert plotseling de hengel in de steun. Ik ben veel te laat met die weerloze haakjes want de lijn valt alweer slap met de korf zowat midden in de vijver achterlatende. Ships, das jammer maar er is dus vis op de stek aangekomen. Eindelijk dan.

11;14 uur

En jawel hoor, Yvon is net weg en ik pak mijn derde vis maar deze is van een beter formaat. Gelukkig wat te wegen het is tenslotte een wedstrijdje.

Grappig hoor de eenden zwemmen zo nu en dan een rondje en komen daarna gemoedelijk om me heen zitten hun vederdracht te fatsoeneren. Nee bang zijn ze niet ik denk dat ze zo uit de hand zullen eten.

11:45 uur.
12:13 uur.
11:52 uur.
12:25 uur.

Maar dan krijg ik last van lijn zwemmers. Door dat ondiepe water lijken het net aanbeten en soms knallen de vissen door het wateroppervlak heen. Je zou zeggen dat de rest is geallemeert, gewaarschuwd maar niet is minder waar. Ik heb ze er nu “op zitten” zoals ze in dit vakjargon zeggen. Jawel ik raak al aardig ingeburgerd bij de HSV veteranen. Soms draai ik de lijn nog strak of ik krijg er al een beuk op. Ze zwemmen dwars de lijn heen het slijm hangt er zo af en toe aan. Maar ik kan er ook genoeg netten. Gebeurt dit een half uurtje eerder dan kan ik Harry inhalen maar ben hier nu ook blij mee. Zo zag het er niet naar uit een uurtje geleden. Toen dacht ik dat dit vandaag een schrappertje zou worden.

Hoe raar het dan kan lopen. Fred achter me vangt alles in het eerste uur van de wedstrijd en ik in het laatste. Zou dat door de wind zijn gekomen die vol in de kleine vijver stond. Die tweede voerplek heeft misschien toch vissen doen besluiten om die kom in te zwemmen. Zijn ze door die buis gekomen uit de sloten om te foerageren. Hebben die eenden ze er op gewezen dat dat best te nassen was dat diepvries overblijfselen van de vorige keren vissen. Heeft Yvonne de verkeerde plek gezegend. Of gewoonweg dikke mazzel. Zeg het maar.

Ik ben blij met mijn klus vis die ik kan laten wegen. Wat zou het geweest zijn als we nog een uurtje doorgingen. We zullen het nooit weten. Soms blijf ik zitten als het lekker loopt maar veel voer heb ik niet meer door mijn gevleugelde vriendjes. En omdat het best een eindje tippelen is naar de stek niet te veel meegenomen en ook geen drinken. Niet zo handig natuurlijk dus rap naar de combi van Jan voor de afternabespreking.

Nog even de weegploeg achterna en een praatje pot natuurlijk.

FF op nul zetten.
Toch zit die graag hier.
Net niet in 2 keer wegen.
Over buren gesproken.
Alles met de vaste stok.
Tja, dan Harry vandaag.
Wat een verschillen.
Tis weer genoteerd.
Nuno op stek 7.
Met Jaap geruild..
Met de buren.
De grote verhalenbox.

Jan heeft lekker zitten vangen met de vaste stok. Weliswaar nog niet de helft van vorige week maar dat was ook extreem. Zelfs voor deze vijver. Nuno zit liever nog een paar meter verder op zijn lieveling plekkie. Zo heeft een ieder zijn stekkie hier. maar aan zijn verhalen te horen heeft die er nog al wat gemist. En dan Harry. Tja je zal er maar naast zitten en twee voorns vangen. Maare daar zit Gerbrand de voorjaar kampioen in het geheel niet mee. Die is niet uit zijn humeur te krijgen. Ik heb lekker in het zonnetje gezeten en heerlijk gevist. En dan Martin op de stek die het al een paar weken goed doet. Daar valt het toch een beetje tegen qua aantallen dan. Zijn buurvrouw komt ook eventjes kijken en dat is makkelijk. Want Martin woont aan de 8vijver en kan lopende naar huis samen met al zijn spulletjes en de buuf. Dan nemen we nog wat fris te drinken na afloop en komen de verhalen pas goed los.

Kan natuurlijk niet Gerda en Huib voorbij snorren die ook in de wijk wonen. Gerda staat met de kont omhoog in de tuin onkruid te wieden dus die vindt het helemaal niet erg dat ik ff komt buurten voor een afzakkertje. Ben natuurlijk al ff op zeker met dat WK voetballen in Australië en New Zeeland. Zit je toch al om drie uur aan de koffie met en boterhammetje vis spulletjes in orde te maken. Huib is wandelen met zijn wandel vriendin dat doen ze al jaren. Twee keer in de week trekt Huibert zijn wandel kloffie aan. Samen met de sportschool komt die wel aan zijn sportieve uurtjes. Zoe heeft iedereen zijn ding..

Rest me nog de officiële uitslag te vermelden van Jaap en Jan. Zo zijn we weer helemaal up to date. Volgende week vissen we aan het Voornse Kanaal ter hoogte van de bibliotheek op de hoge nummers. Dat heeft Martin voor gekozen. We dachten dat die wel weer op zijn thuis water zou gaan vissen. Lekker toch met je karretje de voordeur uit lopen naar de waterkant lijkt me dan. Maar nee hoor we gaan weer feederen en niet de vaste stok vergeten. Dat kan daar mirakels goed zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *