Niet eens zo slecht

Blijft een geweldig plaatje als de zon boven Zuidland vandaan komt.

Sinds de kerst vond ik het te koud om bij dageraad aan het Haringvliet te staan hoewel het de laatste weken de beste tijd was om er te zijn. Als dat water wat uit het oosten komt moet door het delta gebied hier naar buiten. En dat stroomt het kan ik je verzekeren dik bruin water

Dus van de week eind januari 2023 nu de temperaturen boven nul zijn en je ogen niet dichtvriezen van je hengel (dat kost je je dunne gevlochten lijn) gaat ik eind van de dag een uurtje kijken tot aan zon ’s ondergang.

Waarschijnlijk een keertje aan de stok gehad met een aalscholver

En warempel terwijl de stroom er echt uit is en het waterpeil laag staat voor deze dagen vang ik een mooi Zander op de staart dreg bij de vuurtoren van Hllevoetsluis. Ze zijn uiterst voorzichtig nu de stroom er uit is en ze rustig kunnen toekijken wat ze tot zich nemen. Er is aasvis genoeg want de honderden futen zijn aan het foerageren dat het een lust is. Wat kunnen die vreten. De ene na de andere baarsje, voorntje of roofbleitje is de klos.

Duurt niet lang of de volgende is de klos

En om die scholen aasvis liggen natuurlijk de predators om zich vol te vreten voor de paaitijd. Het is een vreetfestijn en probeer met je shadje dan maar eens een gewond of uit de koers geraakte aasvije na te bootsen. Je moet snel zijn met aanslaan. Bij enige beroering is het proberen de haak te zetten. Ze de snoekbaarzen, snoeken en baarzen en ander gespuis hebben het in een second van een seconde door dat ze gefopt worden. Dat gaat in een nano seconde. Ik zie dat in mijn aquarium hoe snel ze iets binnen zuigen en als het niet bevalt weer uitspugen. Laat staan in het wild, eeeuuhe de natuur

En de laatste van vandaag is de mooiste

Ik mag vandaag niet klagen want we staan met z’n drieën en voor vandaag heb ik de beste plek. De laatste glasoog heeft een heel kleine kop en een dik lichaam. Misschien zijn er wel meerdere soorten want het verschil is duidelijk te zien. Kan makkelijk met een Balkan variant of Europese ik zeg maar wat want het verschil is gigantisch. Soms ook de kleurschakering. Er zijn er met alleen maar groene stippen en die vang ik vooral op de Oude Maas. En sporadisch plotseling hier op de punt net na de zomer. Zeg het maar. Volgens mij zijn dat hele andere families. Met al dat water wat we krijgen uit het oosten komt deze misschien wel van heel ver afzakkend naar vreten. Ik vroeg het em maar kon em niet verstaan

Een dreumes van vorig jaar

Na zoveel aanbeten met die slechte omstandigheden, laag water en geen stroming natuurlijk toch weer gegaan. Maar er vergiste zich één dreumes. Die moet dat natuurlijk nog doorkrijgen wat die wel of niet moet pakken. Laat die dat goed in zich opnemen en het juiste aas pakken zodat die kan uitgroeien tot een kasteel gigant. Dan maak ik graag weer kennis met hem/haar…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *