Dauwwormen HV

Dauwwormen.

Zondag 19 mei 2019 na het debacle van vorige week op de brasem gaan we nu met wormen vissen op de rovers. Nog nooit gedaan dus ben benieuwd hoe dat er aan toegaat. We moeten nog twee wkn wachten door het gesloten seizoen en we staan te trappelen das zeker.

Nog nooit gedaan met wormen vissen aan de dropshot hengel op zoek naar dikke rovers. Wel met kunstaas wormen, maden, spinnetjes etc. pielen langs kade muren en onder flonders in de havens. Maar op het grote water nog niet gedaan. We hebben er zin an samen met Joey. Paar doosjes pieren gehaald van flink formaat.

De verpakking is prima.

Ik weet zeker dat de verpakking duurder is dan de inhoud maar ik begrijp van Mario als je die wormen in grote verpakking zou kopen er er gaat er eentje dood je ze allemaal na een paar uur weg kan gooien. Ze zijn ook heel slijmerig en een dikke laag slijm zit aan je vingers bij het monteren aan de haak. Ze zitten per twaalf in een doosje.

We worden weer verwelkomt door wuivend riet maar niet door de wind.

Wanneer we aankomen bij de helling worden we wee begroet door dikke brasems die nog steeds in de paaistand staan. Daar moeten miljoenen eitjes liggen en als dat uitkomt moet dat een fantastisch gezicht zijn van kroelende donderkopjes. Nu maar hopen dat er flink wat luis, krill, alg en plankton uit dat wier komt.

Het traileren gaat steeds sneller.

Dat het op school zo moeilijk is om wat op te steken, daar merk ik niets van. Eén keer voordoen is genoeg en de volgende keer kan ik het over laten aan de wedstrijd visser in spé. Nee dat gaat formidabel.

De eerste is een jaarling.

De eerst is me toch een beuk… maarnietheus. Het is er eentje van vorig jaar. Maar de tweede is een serieuze kandidaat. Na een goede dril want we zitten op vijf meter water in de haven dus de vis gaat er een paar keer goed vandoor dwars dor de slip heen heb ik er een goede dikke negentiger  snoekbaars aan. Of schat ik er dertig centimeter teveel aan door de spiegeling van het water. De grootste vissen worden verspeelt hahaha nee ik plaag m’n maatje maar want.  Zo ijverig als Joey is zegt dat die em wel wil landen en natuurlijk gaat dat fout de eerste keer. Vissen van dat formaat kan je achter de kop pakken maar hij wil de kiewgreep doen. Bij een snoek is dat oké want die doet z’n bek open bij de landing maar een snoekbaars doet dat niet en dan is dat lastig. Dat moet hij natuurlijk wel een paar keer horen vandaag maar hij kan er goed tegen en is niet op zijn mondje gevallen en krijg genoeg feedback.

We doen het best wel lekker zo.

De meeste vissen zijn rond de vijftig centimeter zo af en toe een jaarling maar ook een uitschieter in de zestig centimeter.

Af en toe best een mooi formaat.

Wat helemaal leuk is dat Joey zijn PR vangt vandaag een snoekbaars van 58 cm en dat is een mooi begin van het seizoen. Dan heb je wat om naar uit te kijken.

En weer een mooie aanbeet.

Nee we zijn lekker bezig en ze zitten tegen een talud waarschijnlijk gevormd door het draaien van de grote boot van rijkswaterstaat die hier de boot omdraait om aan te leggen. Daar ankeren we en dan vlak achter de Bassbuster maken we gebruik van een kleine meter verschil dus lekker uit de wind je aas naar de overkant van het geultje gooien en tegen de rand om hoog tikken.

Ze worden steeds mooier.

Je mak niet vissen met kunstaas groter dan twee en halve centimeter deze twee maanden maar een worm van twintig centimeter mag wel. Oké en daar maken we dan gebruik van vandaag. Wij knippen ze in drieën want dat werkt prima vandaag. We dachten te weinig te hebben toen we begonnen maar het valt mee. Meestal zit de worm nog na vangst van een vis aan de haak. Door dat knippen kunnen we makkelijk met z’n tweeën de de dag door komen met een doosje die is dan ook helemaal leeg. De tweede is nog voor driekwart vol. Is toch ±45x de haak beaast.

Tot nu toe blijven de reuzen moeilijk te trickeren voor mij.

De meeste zijn allemaal rond die vijftig centimeter. We hebben gewoon een geweldige dag hier in de haven. Lekker uit de wind en je bent bezig.

Een mannetje nog helemaal paai zwart.

Dan toch nog een mooie van 67cm kunnen landen helemaal nog donker gekleurd.

Volgens Joey is dit een creatieve foto.

Wat een mooi exemplaar en de dril is fantastisch op dit lage water in de haven. Twee drie keer gaat hij er vandoor en heerlijk, heerlijk is dat. Dat weet je alleen maar wanneer je dat heb meegemaakt. En em dan weer los laten. Weet niet wat lekkerder aanvoelt de tik van de aanbeet, fantastisch de dril heerlijk en dan het los laten…

Ook de kleinste zijn voor mij.

Ik blijf ook tussendoor van die dreumesen vangen.

De nieuwe Rex Hunt.

Tja en als m’n maatje dan ook nog vissen gaat kussen wordt het tijd om wat te gaan eten.

KLM vliegt mee naar Stellendam.

Als we over het water scheren met een gangetje van 50km per uur kom er een zwaan meevliegen en als ik het gas wat losser laat vliegt hij langzamer en wanneer we dan gas geven vliegt hij mee. Tot aan het natuurgebied dan vliegt hij een paar meter boven de boot, kijkt naar beneden en zwaait af naar rechts naar het natuurgebied. Fantastisch toch is dat vissen. Alles er om heen, de voorbereiding, alles klaar maken, materiaal klaar maken, de natuur om je heen en als je mazzel heb nog een visje vangen ook.

Je parkeert de boot in het rustige seizoen gewoon aan de steiger.

We vissen eerst nog eventjes bij de sluis van haven maar op twee aanbeten valt er niets te registeren en na een dikke half uur gaan we naar de ‘Stelle’ één van de betere visstekken aan het Haringvliet. Wanneer het is dit gedeelte van het seizoen nog niet zo druk is kunnen we de boot aan de steiger laten liggen. Anders duwen we hen naar de andere kant van de steiger of gaan naar het frietkot van Middelharnis. Die is wel wat vriendelijker voor je poeplappert.

Tot nu toe is dit de lekkerste vis van vandaag.

Een kapsalon van vis voor m’n maatje en een kabeljauw met een broodje saté voor de bassbuster gaat er wel in na zo’n drukke ochtend. We knappen weer helemaal op. Hou er wel een tennisbal van over op m’n scheenbeen als ik misstap wanneer van board stap maar het valt allemaal reuze mee op de pijn na.

BonusVis.

We zijn het er over eens dat we niet meer terug gaan in de haven van Stellendam maar terug gaan naar de werkhaven van Hellevoetsluis. De eerste worp liggen we door de wind over elkaar heen en ik krijg gelijk een aanbeet. Joey tikt zijn hengel omhoog waardoor hij m’n lijn raakt en het lijkt of ik een aanbeet krijg maar die geintjes heb ik zelf al zo vaak meegemaakt. Ik weet zeker dat ik een aanbeet voelde en laat de worm neervallen, het loodje wel te verstaan en na de tweede tik voel ik weer tegenstand. FF wachten en aanslaan. De mooiste vis van vandaag komt boven kijken en die schep Joey ook ff met begeleiding een baars van 51cm en een dikkerd. We zijn er reuze blij mee.

Bijna bonusvis.

Ook Joey pakt nog een mooie baars wat is het een heerlijke dag zo.

Wat is dat een rare aanbeet.

Wanneer Joey een wel hele rare aanbeet te verwerken krijg. Ik kijk naar de top en zeg volgens mij is het een vuilnis zak en daar moet hij wel om lachen. Misschien is het een hele dikke en komt mee en door de stroming uit het Voornse Kanaal lijkt dat maar dan zien we een vieze oude lap. Hilariteit aan board. Dan komt Liquenda II thuis en draait in de haven om op zijn ligplaats te komen boven op onze stek. Daarom is het daar een goede stek in het net wat dieper gedeelte gemaakt door het draaien van de grote boten. Maar voor ons is het gedaan. We gaan nog even net buiten de haven vissen op het Freek Oosterhuis plein maar dan op vier meter net naast de palen maar net als vanmorgen geen enkele aanbeet. Het was weer genieten vandaag van het weer, het vissen en de natuur. We nokken af en gaan naar de Lasagne van Oma Arkenbout. Heerlijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *